Pahang Daily Online Pohon Maaf Secara Terbuka Kepada Saiful Bukhari

AIDCNews – 31/01/11 – Pahang Daily Online (PDO) memohon maaf secara terbuka kepada Mohd Saiful Bukhari Azlan, kerana pernah menyiarkan enam artikel fitnah ke atas saksi utama kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak dua tahun lalu.

Permohonan maaf itu dibuat dalam posting terbaru PDO hari ini bertajuk “Pahang Daily Online (PDO) Memohon Maaf Secara Terbuka Serta Tarik Balik Penyiaran Enam Artikel Kontroversi Mohd Saiful Bukhari Dua Tahun Lalu”,klik di sini

Enam artikel berkenaan yang disiarkan selepas Saiful membuat akuan sumpah laknatnya di Masjid Wilayah Persekutuan berhubung dakwaan diliwat telah menyebabkan beliau membuat laporan polis pada 3 Mac 2009 dan kemudiannya tindakan saman terhadap blog ini pada 23 April 2009 terhadap laman tersebut.

Saiful berkata, dia mengambil langkah itu memandangkan penulis laman blog terbabit terus memfitnahnya dengan menyiarkan artikel-artikel yang menuduh dirinya terlantar sakit tenat ekoran sumpah laknat yang dibuatnya tahun lalu, walhal tulisan-tulisan itu hanya fitnah semata-mata. Klik di sini

Ekoran laporan tersebut, blogger Cucumatkilau (CMK) atau nama sebenarnya Mohd. Shukri Mohd Ramli yang merupakan Eksklusif Editor PDO telah ditahan dan disoal siasat oleh pihak polis Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman.

“Selepas lebih dua tahun artikel itu disiarkan, maka pada hari ini 31 Jan 2011 Pahang Daily Online (PDO) secara rasminya ingin mengumumkan penarikan balik enam artikel berkenaan.

“Selepas lebih dua tahun menghantar krew kami untuk menyiasat kesahihan artikel tentang penyakit misteri Saiful berkenaan, ternyata laporan tersebut adalah tidak benar sama sekali.

“Malah, melalui beberapa orang saudara mara dan sahabat terdekat Saiful yang ditemui ternyata laporan tentang penyakit misteri beliau yang disiarkan di laman blog ini dua tahun lepas adalah tidak benar sama sekali“, kata editor blog PDO.

Blog itu juga memohon maaf secara terbuka kepada individu yang pernah difitnah sebelum ini, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan mengambil sikap berkecuali dalam kes perbicaraan liwat Anwar, sedangkan sebelum ini, blog ini mengambil sikap berpihak kepada Anwar.

“Justeru itu, kami memohon maaf kepada individu terbabit iaitu Mohd Saiful Bukhari Azlan serta keluarganya dan seluruh rakyat Malaysia atas kesilapan yang berlaku itu.

“Biarpun kami tahu atas penarikan balik artikel tersebut mungkin boleh menjejaskan kredibiliti blog ini, namun demi kebenaran maka kami terpaksa melakukannya.

“Masalah yang berlaku antara Saiful dan Anwar Ibrahim itu adalah hal peribadi mereka berdua“, katanya lagi.

Menurut blog itu penarikan balik enam artikel fitnah dan permohonan maaf secara terbuka kepada Saiful dibuat tanpa tekanan daripada mana-mana pihak tetapi di atas prinsip ‘yang benar tetap benar dan mana yang salah tetap salah’

“Pihak kami juga ingin memohon maaf kepada mana-mana pihak yang telah memetik berita tersebut dan disiarkan dalam laman blog masing-masing.

“Harapan kami agar artikel berkenaan dapat dikeluarkan dan tidak dijadikan sebagai bahan untuk memburuk-burukkan sesiapa selepas ini.

“Sekali lagi kami bukanlah mahu memberi “millage” kepada mana-mana pihak atas penarikan balik artikel berkenaan, cuma kami lakukan atas kepercayaan Allah melihat segala apa yang dilakukan oleh HambaNya. Mana yang benar tetap benar dan mana yang salah tetap salah”, katanya lagi

Cucu Mat Kilau : Dulu cium muka Anwar, sekarang mahu ludah…

12 Responses to “Pahang Daily Online Pohon Maaf Secara Terbuka Kepada Saiful Bukhari”

  1. Zularnain

    Sep 28. 2011

    Ha ha ha

    Reply to this comment
  2. Kimi

    Feb 02. 2011

    Itula kalau nak siar berita hendaklah disiasat dengan betul,kita jangan terlampau ekstrim dengan seseorang..

    Reply to this comment
  3. Liza

    Feb 02. 2011

    Saya harap ini akan menjadi ikhtibar dan pengajaran bukan hanya pihak saudara tetapi kepada semua media yang terlalu excited untuk memaparkan berita-berita sensasi tanpa usul periksa kesahihah berita itu.

    Mengapa selepas tiga tahun baru pihak PDO sedar yang perkara itu tidak benar?

    Mengapa mengambil masa tiga tahun untuk menyiasat akan kesahihan cerita itu?

    Apakah yang menyebabkan Saudara mengambil tindakan & keputusan untuk memohon maaf kepada Saiful?

    Apakah yang telah berlaku kepada Saudara & warga PDO?

    Tahukah saudara dosa menfitnah ini lebih dahsyat dari berzina & membunuh?

    Harapan saya semoga pengakuan ini adalah pengakuan yang ikhlas dari saudara & warga PDO. Apa-apa yang ingin kita lakukan, lakukan lah kerana Allah s.w.t.

    Kesan yang tinggal akibat fitnah ini sangat mendalam kepada Saiful & Keluarga beliau. Alhamdulillah beliau dapat bertahan sehingga hari ini, dan keluarganya sentiasa bersama memberi sokongan. Allah sahaja yang maha mengetahui akan keperitan & penderitaan yang dilalui olih Saiful & keluarganya.

    Saya tahu bukanlah satu perkara yang mudah untuk memohon maaf secara terbuka, walaubagaimanapun, saya ucapkan syabas dengan keberanian saudara. Semoga hidup saudara di rahmati Allah s.w.t.

    Liza
    Johor Bahru

    Reply to this comment
  4. irfankhalid

    Feb 02. 2011

    aku tak setuju kalu si saiful bukhari terima bulat2 permohonan maaf terbuka blog tersebut kerna terbukti blog itu tidak jujur dalam permohonan maafnye. knapa? sbb mereka hanya ingin menyelamatkan diri mereka dari disaman dan mereka tahu bahawa tindakan saman ini memberi impak mendalam kepada blog tersebut..impak itu tidaklah sedasyat mane, tp bagaimana RM2 juta saman yg dikemukakan? ia nye lebih kepada menyelamatkan diri dari RM2 juta itu..

    Reply to this comment
  5. Khahar Muzafar

    Feb 01. 2011

    Perbuatan fitnahadalah lebih kejam dari membunuh, kerana kesan dari fitnah adalah amat mendalam dan kesannya adalah berpanjangan. Pada pendapt saya, selain dari memohon maaf secara Terbuka Pahang Daily Online perlu melakukan satu tindakan tertentu bagi memulihkan kembali image saksi utama Kes Liwat Kedua ini. Permohonan maaf secara terbuka oleh PDO belum lagi diterima keampunan oleh Saiful sendiri, sebab itupihak PDO harus sedar tanggungjawab mereka untuk membersihkan kembali image Saiful, baru lah dinamakan adil, permohonan maaf memang begitu senang, tetapi kesan orang yang difitnah ALLAH sahaja yang mengetahuinya.

    Reply to this comment
    • Meluat Aku

      Feb 03. 2011

      Perbuatan fitnah adalah lebih kejam dari membunuh, bla bla bla

      Habis yg kau fitnah DSAI dari dulu sampai sekarang tu ape cerita…

      Hipokrit…

      Po…Po…PORAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

      Reply to this comment
      • Anti Pakatan

        Dec 15. 2011

        Siapa fitnah Anwar? Saiful? Die ada bukti, ada report Polis, berani bersumpah dan berdoa depan Kaabah….Dewa Anu War kau ada apa???

        Reply to this comment
  6. maulana arrif

    Jan 31. 2011

    Memohon maaf dan mengakui kesilapan adalah baik. Tetapi adalah lebih baik Cucu Mat Kilau menasihatkan rakan-rakan blogger proAnwar supaya kembali ke pangkal jalan. Satu demi satu kebenaran terserlah. Sayangilah negara Malaysia. Peliharalah bumi Malaysia ini untuk masa depan anak cucu kita. Janganlah lagi menyokong Anwar secara membabi buta. Siasat dulu dengan teliti semua perkara sebelum dijadikan bahan tulisan bagi mengelakkan diri kita daripada memfitnah merupakan dosa yang lebih jahat daripada membunuh. Jika ada bukti yang kukuh, barulah boleh dijadikan bahan tulisan. Ingatlah bahawa Malaysia boleh jadi huru-hara kerana fitnah. Mahukah saudara-saudara menanggung dosa berat.

    Reply to this comment
  7. jasmine

    Jan 31. 2011

    alhamdullilah kerana pihak saudara sanggup mengaku kesilapan masa lalu. bukan senang untuk kita mengaku kelemahan dan kesilapan kita tetapi apa yg pihak saudara lakukan adalah sifat yg terpuji. moga dengan kemaafan terbuka ni , pihak saudara saiful tidak lagi di pandang serong oleh segelintir manusia.

    Reply to this comment
  8. lin lan

    Jan 31. 2011

    hmmm…

    Reply to this comment

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pahang Daily Online Pohon Maaf Secara Terbuka Kepada Saiful Bukhari « - February 1, 2011

    [...] Baca seterusnya di AIDC [...]

  2. Permohonan Maaf : Saiful Akan Bincang Dengan Peguam | AIDC - February 1, 2011

    [...] Semalam AIDCNews menyiarkan permohonan maaf Pahang Daily Online (PDO) secara terbuka kepada Mohd Saiful Bukhari Azlan, kerana pernah menyiarkan enam artikel fitnah sejak dua tahun lalu. Klik di sini [...]

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE