PARADIGMA POLITIK BARU

Anwar Sembunyikan Sesuatu Isu Pencerobohan Lahad Datu

AIDCNews – 08/03/12 – Kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan isu pencerobohan pengganas di Lahad Datu meragukan seolah-olah mahu mengalih isu dan cuba menyembunyikan sesuatu.

Pada 6 Mac, Anwar mengaku dihubungi melalui telefon oleh Philippines Daily Inquirer memberi ruang kepadanya untuk membersihkan nama dikaitkan dengan salah satu dalang berkaitan isu pencerobohan pengganas tersebut.

“Mereka Philippines Daily Inquirer menghubungi saya pagi ini dan menawarkan untuk bercakap dengan editor mereka untuk temubual secara langsung.

“Mereka sanggup berikan saya platform untuk menentang atau tidak bersetuju berhubung dengan dakwaan tersebut,” kata Anwar.

Walaupun Anwar boleh menjawab soalan-soalan tersebut melalui perbualan telefon sahaja, namun Anwar berkata beliau tidak dapat menerima tawaran itu dengan alasan sibuk.

Philippines Daily Inquirer, pada Jumaat lalu menyatakan bahawa sumber perisikan negara itu mendapati seorang ahli politik Sabah telah bersekutu dengan Ketua pemimpin pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim sebagai antara ‘faktor luaran’ yang didakwa bertanggungjawab menghasut waris kesultanan Sulu untuk menuntut Sabah.

Laporan wartawan Filipina, Nikko Dizon berkata selain faktor luaran yang dikaitkan Anwar, dua kumpulan lagi yang dianggap faktor dalaman adalah kumpulan yang sedang memburu wang dan kumpulan anti kerajaan Filipina pimpinan Benigno Aquino.

Namun kenyataan Anwar pada 6 Mac yang mengakui Philippines Daily Inquirer mengaitkan namanya sebagai ‘faktor luaran’ dalam kes serangan perceroboh itu bercanggah dengan kenyataan medianya sebelum ini.

Dalam kenyataan media pada 4 Mac lalu di ibu pejabat PKR, Anwar menafikan Philippines Daily Inquirer mengaitkan namanya sebaliknya membuat tuduhan baru dengan mengatakan media Filipina mengaitkan dengan nama Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Semakan Philippines Daily Inquirer, 1 Mac mendapati dakwaan Anwar itu tidak benar.

Berikut transkrip soal jawab Anwar dengan wartawan berkenaan isu tersebut :

Soalan wartawan : Datuk Seri, media Filipina kaitkan Datuk Seri dalam soal ini (pencerobohan Lahad Datu), boleh Datuk Seri…

Media Philippines mana? Media Philippines mana?

Media Philippines lah…

Media Philippines berpuluh.

Tak yang Utusan dan TV3 …

Dak berpuluh media Philippines. Media Philippines yang mana?

AFT..

Ha’ah

AFT kot..

Dak, tak betul. You tanya soalan, you tak tahu media Philippines mana pun.

Okay, yang mana..yang mana. Bagitahu.

Benda tu ada..

Tak ada, saya tanya media mana?

The Philippines Inquirer

The Philippines Inquirer, dia sebut apa?

Tak, dia sebutlah masalah sekarang yang libatkan Datuk Seri.

Tak, dia sebut Najib jumpa err..err Sultan Sulu punya wakil, janji soal tanah, okay. Dia sebut ada isu tentang tuntutan yang mungkin dikaitkan yang mungkin Anwar tahu. Itu saja, apa masalahnya?

Tak, dalam soal pencerobohan itu, dikatakan…

Tak..tak, yang dikatakan pencerobohan dikaitkan itu Utusan, TV3 dan saya dah saman. You ulang, saya saman you lagi.

(wartawan ketawa)

Tak ada, dia tak sebut. Dia tak sebut. Ini pemikiran UMNO yang rosak ni. Kita dok rayu tolong tumpu keselamatan negara, suara UMNO dia tak boleh fikir lain. Dia buat tuduhan dan Filipina tak sebut. Saya baca rencana itu, sebab itu saya tanya rencana mana. Dalam bahasa Inggeris, diterjemah, saya tak tahu you baca atau tidak. Kalau you faham terjemahannya, maka dia tidak langsung kaitkan saya dengan pencerobohan. Tidak sama sekali. Ini hanya spin wakil UMNO, itu saja. Dan tidak ada…jadi, nak suruh saya jawab apa. Nak suruh saya Philippines Inquirer buat apa sebab dia tak sebut saya terlibat dalam pencerobohan. Yang sebutnya TV3 dengan Utusan.

16 Comments

  1. mona gerbang says:

    anwar babi!!!

  2. itsme says:

    dah byk kali dia marah2.. lps tu ckp merapu, org salah je yg akan bertindak sebegitu.. baral tahap merah dia ni.. langsung x professional mamat kaki spin ni..

  3. Laksa Johor says:

    Anwar sibuk sehingga tak ada masa untuk membersihkan nama baiknya daripada dituduh sebagai seorang pengkhianat negara? Macam tak lojik, kan? Anwar, We not stupid mah. You tipu lagi, we will continue to “bantai” you lagi sehingga you nak berangan, nak bermimpi, nak mengigau, nak berlakon jadi PM pun dah tak boleh lagi.

  4. Anonymas says:

    Patut wartawan Print Screen laman web tu, cetak atas kertas, laminate dan tunjuk pada dia pada hari tu jugak. Ha…biar merah padam muka dia

    P.S. Dan pastikan wartawan yang pergi sana semua hensem agar dia ‘cair’

  5. Lim Lynn says:

    Tanya sama Anwar kenapa dia memberi amaran
    jika saman Reutars dan Philippines Inquirer
    habis gagal dengan matlamatnya.
    Apabila Anwar saman TV3 dan Utusan Malaysia
    dia gembira apabila menang Najib Tun Razak.

  6. poyopoyo says:

    hahaha…oku (orang kuat umno) dh x de modal.anwar juga disalahkan….bengonglah lu…
    .

  7. Azam says:

    Caranya sama macam kes jam omega yang hilang tu….berapa banyak harta & kuasa anwar ni nak sampai ssnggup lupa dunia ni sementara saja…agak2 berapa tahun nak hidup lagi??

  8. Kaki Zina Anwar Ibrahim says:

    Anwar al-jubur tak berani disoalsiasat oleh Philippines Daily Inquirer … kononnya bangsat anwar ni beri alasan sibuk tak dapat nak jumpa.

    sebenarnya anwar babi ni takut akhbar filipina tu akan tanya pelbagai2 soalan yg tak terjawab oleh anwar bangsat ni dan disebabkan tu bukan media malaysia, bangsat ni tak boleh guna alasan konspirasi umno.
    ..
    mengaku sahajalah bangsat anwar… anda memang takde punai… cakap konon lawan tetap lawan… tapi tak berani berdepan dgn pelbagai soalan dari Philippines Daily Inquirer…

    • pejuangislammelayu says:

      jange ckp lagu tuuu…punai dia ado, konet dio pung ado, cumaaa…batu takdok..hihihiii…hile kena telan ko jijah, jijah maroh la weh sbb asyik2 dpt ko jantan lain jer… melampao eek..

  9. PgMamSamaBn says:

    idop melayu!! huhuhu~

  10. Roslan says:

    Tanya sama Jijah, apa pasal goyang..
    Nanti jawab Jijah, Nuar di belakang…..

  11. HAMSOR says:

    U ulang I saman !!! pergghh mmg klasik la dialog tu…

  12. HAMSOR says:

    U ulang I saman !!! pergghh mmg klasik la dialog tu…

    Tanya sama anwar, apa pasal goyang..
    Nanti kata Anwar, Shamsidar yang goncang… !!!

  13. skodeng says:

    skrang orang dok sibuk nak selamatkan negara.. selamatkan sabah… anwar ni sibuk menimbulkan isu.. segala isu yang dia bangkitkan.. dan akan dibangkitkan.. adalah bertujuan untuk mengalih pandangan rakyat terhadap pembabitan anwar dengan perceroboh di sabah…. anwar akan sanggup keluarkan duit upah orang bercakap itu dan ini.. bagi menjatuhkan kerajaan… sebab target anwar nak jadi PM tahun ni gak… he3

Leave a Comment

 

— required *

— required *