Dr Mahathir : Janji Anwar Beri ‘Autonomi’ Ancam Sabah

AIDCNews – 06/03/13 – Janji Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memberi kuasa ‘autonomi’ kepada Sabah merupakan janji yang tidak bertanggungjawab dan meletakkan negeri itu berada dalam ancaman kancah peperangan kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurutnya, pada asalnya pencerobohan di Lahad Datu dianggap sebagai masalah setempat dan bukannya serangan daripada luar, sebab itu pihak polis yang perlu menyelesaikan masalah itu dan bukannya pihak tentera.

“Pada mulanya kita tidak anggap ini adalah serangan daripada pihak luar. Hanya mereka ini berada dalam wilayah kita, dan inilah tanggungjawab polis.

“Tetapi sekarang ini, agak jelas, bahawa serangan ini datang daripada luar, justeru itu pihak tentera sudah pun diarah untuk mengambil bahagian, “katanya dalam majlis Perkasa di Dataran Pekan Bagan Serai perak, 3 Mac.

9 Responses to “Dr Mahathir : Janji Anwar Beri ‘Autonomi’ Ancam Sabah”

  1. al-Madani

    Mar 08. 2013

    kedatangan warga filipina memang ancaman serius, warga pakistan dan indon jangan dilupa. yang paling tak lupa mereka dpat my kad… ehh apa nama, kununnya PKR bagi tp saya tau melayu mudah lupa. SABAH NEGERI KAYA TETAPI LAHATLAH KONDISI RAKYATNYA “UMNGOK TERUS MARA, UNTUK TIPU RAKYAT SABAH”

    Reply to this comment
    • HAMSOR

      Mar 08. 2013

      Ini reply untuk Al-Madani dan Ana, yg saya rasa adalah Muslim..

      saya, w’pun penyokong kerajaan dan anti-pembangkang ada pendapat yg saya ingin sampaikan (ini pendapat peribadi, bukan mewakili mana2 pihak)..

      Saya rasa Project IC ni mmg wujud yakni pemberian IC kepada org2 Filipina, Pakistan dan India…tak salah saya dimulakan masa zaman Harris Salleh lagi (w’pun dia menafikan adanya Project IC masa RCI)..pendapat saya, yg juga dikongsi oleh sebilangan rakan2 saya ialah, tujuan utama pemberian IC ini adalah untuk meningkatkan populasi masyarakat Islam di Sabah yg pada ketika itu majoritinya adalah Kristian..missionary Kristian telah menggunakan Bible Melayu yg terkandung perkataan Allah merujuk kepada God sejak sekian lama di Sabah untuk convert masyarakat peribumi di Sabah (dan maybe di SarawaK juga)…w’pun ramai jugak Melayu dari Semenanjung dipindahkan ke Sabah ketika itu (normally atas urusan kerja keraajan) tetapi populasi Muslim masih sedikit.

      Pemberian IC ini mmg membawa masalah skg ni (isu Lahad Datu), yg sepatutnya diacknowledge oleh kerajaan (maybe dorang dah sedar benda ni salah) tapi maybe jugak tak nak mengaku kesalahan..

      Point saya ialah, isu Project IC ini kalau kita lihat dari sudut pandangan org Muslim, mmg patut sebab kita tak mau menjadi minoriti dlm kelompok masyarakat yg mana Muslim adalah majoriti di other parts of Malaysia..yg sepatutnya marah dgn isu Project IC adalah non-Muslims..tak payah la kita pun nak sama2 dgn dorang untuk persoalkan benda yg dah lepas ni..apa2 hal pun RCI sdg berjalan, so tunggu keputusannya

      Reply to this comment
      • al-zarqawi

        Mar 08. 2013

        THE MAIN ISSUE IS THAT THE SULU PEOPLE WHO ARE GIVEN THE KERAKYATAN ARE MUSLIMS AND SUPPORTERS OF THE BN GOVERNMENT. ISU 200 ORANG YG MASUK TAKDE KENE MENGENA DENGAN PERJUANGAN MORO. KEDUA MILF DAN MNLF TIDAK SOKONG 200 ORANG NI. YA MUNGKIN ADA LOCAL SULU YG MEMBANTU TETAPI ITU TIDAK MEMBAYANGKAN ASPIRASI ORANG SULU SECARA KESELURUHAN. MACAM AL MAUNAH ADA SEBAHAGIAN DARI GOLONGAN KHAWARIJ PAS. TETAPI ADAKAH PAS KHAWARIJ NI SEMUA PEMBERONTAK BERSENJATA ? I HOPE NOT.

        Reply to this comment
      • al-Madani

        Mar 08. 2013

        eh eh lepas buat jenayah nak selindung sebalik Islam pulak. Masa nak tuduh DSAI meliwat mengapa tak ikut Islam, gunakan bahasa kesat tu islamaik ke tidak. TOLONG jangan libat jenayah dengan agama islam MEMALUKAN cik hamsor. org kafir pun tak kaitkan jenayah dengan agama mereka. masa nak aibkan saudara seagama tak fikir ke tentang Islam ke.
        Kalau nak tambah jumlah muslim berdakwahlah den mau`izah hasanah dengan non muslim. bukan macam pekida/perkasa pijak kepala lembu, brahim alai ugut nak bakar bible. Mungkin pelampau mereka akan ugut nak bakar quran pula, sakit hati kita. HILUX umno langgar nyonya dr belakang taknak bertanggungjawab segera, takut org bertatu, DASAR PENGECUT. KAN CINA YG MASIH RAMAI KAFIR TU MARAH KAT MELAYU DAN ISLAM. Tolong saya, senaraikan program dakwah umno direct dan khusus untuk org bukan Islam. aku cabar kau

        Reply to this comment
        • HAMSOR

          Mar 08. 2013

          ooh fitnah Najib bunuh Altantuya, fitnah Rosmah beli cincin takpe la pulak !! kalau PI Bala kata Najib terlibat pembunuhan Altantuya, boleh percaya, tapi kalau Saiful bersumpah laknat kata Anwar liwat dia tak percaya pulak..Datuk T bersumpah laknat pun tak percaya..Najib bunuh Altantuya ke tak ke, janji dia dah bersumpah, Anwar bila lagi?? tunjuk la jam OMEGA dia yg kena rembat ngan Chinadoll, kata ada kat Wan Azizah !!!

          Bukan maksud saya nak kaitkan Islam dgn jenayah (perceived) yg dilakukan oleh UMNO..lagipun masyarakat situ adalah serumpun, sama jugak dgn yg selatan Thai..byk hubungan kekeluargaan..even Sultan kelantan sekarang ni pun pernah kawin dgn org Patani yg sedar belah mak dia..tapi isu kerakyatan masyarakat selatan Thai, saya tak berani nak komen sbb tak tau..maybe dorang tak valuable to be given citizenship sebab kelantan, perak atau kedah dan perlis dah mmg majoriti Muslim..

          maksud saya adalah, memberi kerakyatan kpd golongan2 yg disebutkan dlm reply saya yg pertama adalah utk meningkatkan populasi umat Islam..mengiiktiraf sesuatu masyarakat yg mmg berulang alik dari selatan filipina..bagi citizenship jadikan rakyat Malaysia (secara tak langsung, populasi Muslim meningkat, mcm Tun M ckp belum tentu bagi citizenship dorang akan undi UMNO)..kalau Al-Madani kata bagi IC ni jenayah, then sbb tu awak kata saya kaitkan jenayah dgn agama utk justifikasi perkara ini, tp itu pandangan Al-Madani..bagi saya sendiri, bagi citizenship ni tak salah..dorang mmg dok berulang alik, bagi citizenship jadikan rakyat Malaysia, bukannya pergi filipina dan bawak dtg dorang dtg sini (macam tu jenayah la)..yg lain2 tu (pakistan dan India) mmg dorang buat business kat situ dan probably dah kawin org tempatan..so, jgn kata buat jenayah then selindung atas nama agama..

          Dalam surat khabar UTUSAN / Berita Harian, ada kolum soal jawab agama..cuba belek akhbar Harakah, ada soal jawab agama?? iklan ubat kuat adalah..Dakwah kepada non-Muslim secara direct?? contohnya mcm Nik Aziz pergi jumpa Karpal dan sambut birthday..kalau camtu takde la..tapi paling kurang pun dlm UMNO takde sapa pun nak benarkan penggunaan kalimah Allah dlm Bible Melayu..masjid2 pun byk dibina, ada program agama dlm TV kerajaan (RTM Ehwal Islam dsbnya) ada jugak PUTERA UMNO pergi Palestin, Gaza, Somalia etc. tang Pekida dan Perkasa tu maybe u betul la, tapi dorang bukan UMNO (bakar Bible semua mmg salah bro, tapi setakat ckp tapi tak buat then nak charge macamana?)…maybe apa yg dorang ckp tu nak tarik perhatian jer..jgn la pulak sbb Awie ada kelab malam u nak kata semua ahli UMNO pun camtu..saya tak kata saya betul 100%, tapi just terima pendapat org dgn hati terbuka..

          Nyonya kena langgar kena HILUX UMNO accident bro, at the wrong place at the wrong time..bukannya org UMNO tu nak pergi langgar nyonya tu saja saja..yg Tian Chua langgar askar mati kat Johor tu apa cerita?? sama la, accident, so mmg tak boleh nak kata apa la..

          Reply to this comment
          • al-zarqawi

            Mar 08. 2013

            agree with you bro Hamsor.

        • al-zarqawi

          Mar 08. 2013

          Jenayah apa memberi kerakyatan kepada orang Islam yg dah duduk kat Sabah berdekad ? Kalau nak beri kerakyatan pada orang sulu itu jenayah maka pemberian kerakyatan pada orang cina kat Sabah pun satu jenayah ke ?

          Betulkah orang kafir tak pernah kaitkan jenayah dengan agama ? Yg perang crusade tu apa ? Civilian kena potong to pieces atas dasar agama oleh knights templar kat jurusalem tu ape ? Bukan jenayah tapi sehingga hari ini the Katolik Church tidak pernah kondem apa yg telah berlaku bro.

          Betul DSAI masuk court sivil untuk kes liwat tapi yg kau orang tuduh najib ada hubungan dengan altantuya siap tuduh dia bunuh tu ikut standard hukum jenayat islam ke Al maidah ? Where is hudud in Buku Jingga and menifesto pakatan for comin PR13 ? Nothing !!!!

          UMNO tgh improving dari segi kerja dakwah sebenarnya. Dengan adanya ILMU insyallah satu hari kerja DAKWAH kepada bukan islam akan berganda. Sebagai cth Kenyataan Chua Soi lek yg memberi gambaran positif kepada HUkum hudud selepas ILMU bertemu beliau. Sebelum kedatangan ILMU kemungkinan penglibatan umno dalam kerja dakwah adalah secara tak langsung terutama pada non muslim melalui dasar pentadbiran serta badan berkanun mcm PERKIM.Adakah elemen Islam Kultus Fuckatan berjaya convince yg bukan Islam untuk perundangan Islam secara total ?

          Reply to this comment
  2. Ana

    Mar 07. 2013

    Tun, ‘penceroboh luar’ iaitu Kesultanan Sulu, dari luar dtng dgn senjata, sekitar 200 orang. ‘Penceroboh dalam’ ialah sbgh warga Filipina samada warga Segera dgn IC biru, atau yg tiada IC, yg bersubahat & membantu tentera sulu yg masuk. Siapa yg membuka jalan supaya ‘ penceroboh dalam’ begitu mudah dpt IC biru, tetapi tiada kesetiaan kpd Negara & YDP Agong.?

    Reply to this comment
  3. Lim Lynn

    Mar 06. 2013

    Apa Tun Dr Mahathir Mohammad katakan adalah betul. Saya masih curiga bagaimana Anwar Ibrahim akan melampau batas dengan bertindak atas rancangannya.

    Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE