Anwar Tuduh Ulama Pondok & UMNO Sebagai Pelampau Agama

AIDCNews – 19/08/12 – Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kenyataan medianya semalam menuduh ulama pondok sebagai pelampau agama kerana memfatwakan DAP sebagai haram.

Dakwanya ulama pondok yang disifatkan sebagai pelampau agama itu telah digunakan oleh Utusan Malaysia untuk memberi keuntungan politik kepada UMNO.

“Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Umno kini memulakan kempen pelampau agama melalui laporan Utusan Malaysia yang mendakwa berdosa sekiranya menyokong parti DAP.

“Laporan berkenaan yang memetik pandangan seorang guru pondok antara lainnya menyatakan bahawa DAP secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud “, lapor portal pro Anwar, Malaysiakini.

Utusan Malaysia, 8 Ogos memetik pendapat pengasas Pondok Geting, Tumpat, Abdullah Sa’amah yang berkata haram dan berdosa untuk umat Islam menyokong DAP yang secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud.

Beliau berkata, agenda perjuangan DAP berbeza dengan MCA dan MIC dalam Barisan Nasional (BN) yang digolongkan sebagai bukan kafir harbi iaitu tidak membawa kemudaratan kepada kedudukan Islam dan umat Islam.

“Perjuangan DAP tidak terima Perlembagaan negara, mereka mahu sama rata Islam dan bukan Islam, kuil dan masjid juga mahu sama rata. Wajib orang Islam dalam Pas, UMNO dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menolak DAP yang mencari jalan hendak menguasai negara melalui undi pada pilihan raya.

“Parti-parti yang bekerjasama dengan DAP juga berdosa disokong kerana sokongan kepada mereka bermakna kita juga menyokong DAP sebab mereka satu pakatan,” katanya.

Tuduhan ‘pelampau agama’ merupakan satu label yang diklasifikasikan Rand Corporation (Rand Corp) merujuk kepada kumpulan Fundamentalis dan Tradisionalis yang menjadi musuh utama kepada kumpulan Modernis dan Liberalis.

Namun John Esposito, seorang jesuit dan merupakan mentor Anwar dalam bukunya, “Islam: The Straight Path” merumuskan takrif kumpulan pelampau agama itu lebih luas lagi iaitu merujuk kepada kumpulan yang mahu kepada kehidupan sebenar Islam secara komprehensif dan meletakkan Islam di tempat tertinggi serta tidak dipisahkan dari politik, hukum dan masyarakat.

Menurut Rand Corp sebuah yayasan yang berpengkalan di Amerika Syarikat (AS), Anwar Ibrahim termasuk dalam kategori Liberalis, di mana kumpulan Islam yang paling baik dan perlu disokong AS.

Pengkatogerian label-label dalam Islam itu terkandung dalam satu laporan yang dinamakan ‘Membina Rangkaian Muslim Moderat’ atau Building Moderate Muslim Networks , Rand Corporation, 2007.

Tujuan pembentukan ‘Rangkaian Muslim Moderat’ ini bertujuan untuk memecahbelahkan masyarakat Islam, di mana kumpulan Liberal dan Modenis (istilah yang dirujuk terhadap moderat) akan dibantu NGO AS seperti NED (the National Endowment for Democracy), IRI (the International Republican Institute), NDI (the National Democratic Institute), Asia Foundation, dan CSID (the Center for the Study of Islam and Democracy) untuk ‘memerangi’ kumpulan kumpulan Fundamentalis dan Tradisionalis.

Pemahaman lanjut, sila baca di sini dan di sini

16 Responses to “Anwar Tuduh Ulama Pondok & UMNO Sebagai Pelampau Agama”

  1. atuk

    Aug 12. 2012

    Rakyat diminta menolak Pas kerana bersandiwara kononnya memperjuangkan kepentingan umat dan syiar Islam sedangkan pada masa sama membantu DAP melenyapkan kepentingan serta masa depan orang Melayu di Pulau Pinang, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim. (Anwar Bin Ibrahim Berita,Harian,19/04/1995)

    Pemimpin PAS tiada akhlak apabila Pas memburuk-burukkan pemimpin Barisan Nasional (BN) dengan gelaran menghina, sebagai tidak berakhlak dan menunjukkan kelemahan parti itu yang mendakwa memperjuangkan Islam. (Anwar Bin Ibrahim Harian Metro, 21/04/1995)

    Reply to this comment
  2. lelucon2020

    Aug 10. 2012

    Dia nak bagi alasan apa lagi …

    Reply to this comment
  3. RAMBOMAN

    Aug 10. 2012

    Satu ayat yg bole dikatakan…KEPALA BANALAH ANUAR

    Reply to this comment
  4. Ahmad Ali Karim

    Aug 10. 2012

    Kita mesti menghargai apa yang kita ada dan bukan terus nak tukar bila nampak benda baru itu cantik. Saya tak mahu Malaysia berperang seperti Arab Spring. Saya selalu tulis post pasal disaster, jadi saya boleh lihat akibat perang. Rakyat Malaysia mesti berusaha selamatkan negara. Orang Islam mesti berdoa agar Allah selamatkan kita semua. Hanya Allah yang boleh menolong kita. Hate dan violence campur human rights dan freedom boleh rosakkan negara.

    Reply to this comment
  5. Abu Helmie

    Aug 10. 2012

    komen-komen saudara semua saya setuju dan memang benar belaka. Masaalahnya sekarang ramai pengikut-pengikut mereka ini orang-orang bangang yang percaya cakap-cakap kosong mereka. Pengikut-pengikut bangang ini hanya baca suratkhabar keadilan dan harakah. Dalam suratkhabar ini hanya ada tiga orang sahaja bersalah iaitu Rosmah, Najib dan UMNO. Selain dari itu semua betul. Hatta yahudi dan talibarut yahudi di Malaysia pun mereka boleh sokong membuta tuli. Tipu muslihat musuh Allah ini pun mereka tak sedar.

    Reply to this comment
  6. KadukTechnoLogik

    Aug 10. 2012

    bukan moderate… tapi liberal….. dalam erti kata lain…dicucuk hidup oleh yahudisme dan amerikano agenda

    Reply to this comment
  7. Anwar Ibrahim

    Aug 10. 2012

    Ini adalah suatu konspirasi untok menjatuhkan aku sebagai PM. Ternyata UMNO dan BN terdesak untuk menjatuhkan aku sebagai PM kerana mereka berkonspirasi. Nantilah bila aku jadi PM selesai semua masaalah.

    Reply to this comment
  8. Mae

    Aug 10. 2012

    Teknik label melabel adalah cara kafir untuk memecah
    belahkan umat Islam. Dalam Quran ada ayat yg melarang
    label melabel sesama kita.

    Reply to this comment
  9. irfankhalid

    Aug 10. 2012

    mudah cerita kpd pengikut2 PAS yg bangang yg berharap dgn menyokong PAS dapat hudud..

    - Undi PAS dapat DAP ngan Anwar — dua2 ni tak mahu hudud so mcm mane pengikut2 bangang PAS boleh ingat tukar kerajaan yg ada skrg dapat tubuhkan negara islam?

    - UNDI PAS dapat DAP – DAP mmg dari dulu dgn agenda malaysian malaysia yg bertujuan racist, telah berlaku di Penang dan Selangor dimana kedudukan istimewa org melayu dan islam telah dipersoalkan oleh mereka..BAGAIMANA pengikut2 Pas boleh yakin yg kedudukan mereka sbg Melayu dan muslim akan lebih better dari kerajaan yg ada skrg?

    - PAS tak akan dapat Ganti UMNO sbb pembahagian kerusi secara jelas memihak kepada DAP dan PKR. DAP sebenarnya yg ganti PAS..

    - UNDI PAS dapat Anwar – pengamal homoseksual, penyokong LBGT, pejuang pluralisma, sokong israel menzalimi palestin. bagaimana pengikut2 PAS boleh yakin yg agama islam akan lebih berkembang dibawah pemerintahan PAKATAN sekiranya gereja diberi peluang utk mengkristiankan org melayu?

    - PAS adalah pencacai kepada DAP dan PKR. Yakinkah pengikut2 PAS dapat menguasai DAP dan PKR utk membentuk negara islam sekiranya pakatan memerintah putrajaya sedangkan skrg serba serbi PAS terpaksa menggugurkan perjuangan mereka sedangkan PKR dan DAP kekal dengan perjuangan mereka?

    kesimpulan – UNDI PAS dapat DAP..undi PR dapat DAP..

    tenkiu

    Reply to this comment
    • Mae

      Aug 10. 2012

      Pemuda PAS baru2 ni cuba test DAP dgn keluarkan kenyataan mahu
      terus laksanakan hudud tapi dengan mudah dipatahkan Karpal. Orang
      PAS tak mampu dari segi teknikal untuk berlawan otak dgn org DAP,
      mereka cuma mampu berjuang membabi buta.

      Reply to this comment
      • sman

        Aug 10. 2012

        Sebenarnya Pas memang tak mahu negara Islam dan tak mahu hudud,itu sebabnya mereka berkawan dgn DAP dan PKR,kerana mereka tahu kedua parti ini 100% menolak NI dan Hudud.Kalau berkawan dgn Umno,ada kemungkinan NI dan Hudud tecapai,kerana walau pun Umno tidak melaksanakan Hudud,tapi besar kemungkinan akan membenarkan Hudud di laksankan di negeri yg mejoritinya Melayu Islam dan mahukan hukum tersebut seperti di Kelantan .Jadi Pas takut dengan kemungkinan ini,kerana Pas tak mampu melaksanakannya.Yang paling takut dgn ini semua ialah Mat Sapu dan Pok Nik .Semua orang tahu Mat Sapu ada skandal jadi takut dgn hukuman rejam sampai mati manakala Pok Nik pula sering mengeluarkan sesuatu’fatwa’ yg mencacatkan akidah,takut-nanti boleh di hukum pancung.

        Reply to this comment
    • cicitku

      Aug 11. 2012

      1) Kenyataan Nik Aziz pada 12/5/99 (diterbitkan oleh BH) katanya, “Kita bersyukur dengan pendirian DAP sekarang kerana mereka sudah berubah sikap dan sanggup bekerjasama dengan PAS asalkan tidak mendirikan negara Islam.”
      - Hari ini jelas terbukti bahawa PAS semakin parah sanggup menukar perjuangan Menegakkan Negara Islam kepada Negara Berkebajikan apabila bersekongkol dengan DAP dan PKR.
      2) Kenyataan Nik Aziz pada 4/8/2001 (diterbitkan oleh UM) katanya, “Bukan sahaja dalam manifesto, dalam Perlembagaan PAS sendiri memang tidak mengandungi satu perkataan pun untuk menubuhkan sebuah negara Islam, dia (DAP) boleh tengok sendiri dan baca perlembagaan itu.”
      - Sudah tentu DAP ada membacanya dan tau akan sandiwara PAS selama ini. Maka tidak hairanlah Karpal Singh dengan lantang menyatakan ‘over my dead body’ sekiranya PAS berhasrat hendak menegakkan negara Islam dan hukum Hudud.
      3) Bagi PAS hudud umpama lagu raya. “Asal nak pilihanraya sebut hudud… ni bukan takbir raya dan ini bukan lagu raya…. lagu raya hanya nak dimain dekat raya…. dekat pilihanraya main isu hudud…. habis pilihanraya lupa…. mai pilihanraya lagi nak buat hudud…. habis pilihanraya lupa balik…. ini namanya lagu raya.” kata Ustaz Kazim Elias.
      Justeru, mana mungkin pengikut2 PAS yakin dapat menguasai DAP dan PKR untuk membentuk negara Islam sekiranya Pakatan memerintah Putrajaya memandangkan Perlembagaan PAS sendiri tidak menyebut tentang penubuhan negara Islam malahan Islam dan hudud yang mereka perjuangkan tidak konsisten… hanya retorik semata2 dan tidak lain untuk meraih undi apabila tiba musim pilihanraya. Lebih malang PAS kini dikuasai pula oleh parasit2 dari kaum Anwarinas… pak lebai dan tok janggut kini hanya hiasan sahaja…. terpaksa mengikut kata… maka diteruskan memperalat agama untuk tujuan politik sempit mereka… politik menghalalkan cara.
      Kata seorang bekas pemimpin tertinggi PAS, “PAS kini sedang menerima azab diatas perbuatan mereka, tunggulah dimasa terdekat banyak lagi azab yang akan menimpa mereka.”

      Reply to this comment
    • atuk

      Aug 12. 2012

      Terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

      Reply to this comment
  10. sman

    Aug 10. 2012

    al Jubori pula adalah pelampau fahaman liberal.Untuk menunjukan betapa melampaunya beliau depan belakang pun dia sapu.Musuh Islam sebenarnya adalah orang seperti al Jubori ini,kerana fahaman yg di bawa olih beliau bakal menjahanamkan nilai Islam di kalangan generasi akan datang.Orang Melayu Islam misti berwaspada dengan Al Jubori ini.

    Reply to this comment
  11. basry

    Aug 10. 2012

    Anwar menjadi gelabah sebab tidak dapat menutup mulut dan mengawal suara ulama pondok yang bebas, tidak seperti ulama dalam PAS: Nik Aziz terutamanya, yang telah berjaya dibisukan oleh Anwar.

    Reply to this comment
    • Moshe

      Aug 10. 2012

      Anwar Ibrahim janganlah kau label orang sebarangan. Kau adalah pengkhianat pada keluhuran dan kesucian agama dan pengkhianat kepada orang orang melayu. Mengapa dan apa perlunya kau membela kafir kafir harbi DAP. Jelas kau Anwar pengkhianat totok dan nafsu besar gelagat nak dapatkan kuasa. Saya kata Anwar jangan harap Allah lebih mengetahui.

      Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE