PARADIGMA POLITIK BARU

Anwar, Azizah Perlu Jawab, Apa Itu Yayasan Aman Foundation ?

AIDCNews – 04/08/12 – Sepucuk surat yang ditandatangani oleh Anwar Ibrahim, dari satu yayasan yang dinamakan Yayasan Aman Foundation telah dihantar kepada Doug Wilson, Amerika Syarikat (AS), bertarikh 31 Julai 2007.

Doug Wilson menurut sourcewatch.org adalah Presiden The Leaders Project, satu badan yang diasaskan bersama dengan bekas Setiausaha Pertahanan AS, William Cohen untuk merekrut pemimpin pelapis dari seluruh dunia.

“Wilson berkhidmat sehingga Mac 2012 sebagai jurucakap kanan Pentagon dan komunikasi utama strategis..beliau juga Naib Presiden the Howard Gilman Foundation,” lapor americanprogressaction.org.

Anwar dan Wilson pernah menghadiri persidangan US-Islamic World Forum di Doha, Qatar pada tahun 2010.

Surat yang berkepala surat Yayasan Aman Foundation beralamat di Pusat dagangan Phileo Damansara 1, Petaling Jaya menamakan Anwar Ibrahim sebagai Penasihat dan Pengasas tersebut.

Menurut dokumen yang dilampirkan di bawah yayasan itu ditubuhkan pada 17 Januari 1983 di bawah syarikat bernama Yayasan Aman Berhad.

Turut dilaporkan terdapat enam orang Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan tersebut, iaitu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Datuk Kamaruddin Jaafar, Datuk Rameli Musa, Datuk Vaseehar Hassan Abdul Razack, Saiful Izham Ramli dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Yayasan itu beribu pejabat di Kuala Lumpur dan mempunyai satu cawangan di dalam kawasan parlimen Permatang Pauh, Pulau Pinang.

Dalam kenyataan media Wan Azizah pada 31 Julai 2008 ketika beliau mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk menumpukan perhatian terhadap Parti Keadilan Rakyat dan Yayasan Aman Foundation.

Wan Azizah adalah Pengerusi Yayasan Aman dan Presiden PKR.

Dalam satu artikel yang ditulis oleh x-pkr mendedahkan satu dokumen yang menunjukkan yayasan itu menyimpan dana yang cukup besar.

“Dipercayai Yayasan Aman punya beberapa akaun lain yang hanya orang tertentu yang dibenar melihatnya. Akaun yang dibentang kepada ahli hanya mahu mengaburi mata mata mereka. Sedikit bantuan yang diberi juga sekadar mahu menutup fungsi sebenar Yayasan Aman. Anwar cukup handal menutup ‘lubang’!

“Atas nama kebajikan, dipercayai dana Anwar dari luar negara disimpan dengan selamat dalam negara bagi tujuan operasi PKR. PKR juga hanya digunakan mengaburi pihak yang membiayai Anwar konon beliau sedang ‘struggle‘ dalam kancah politik Malaysia. Sebenarnya Yayasan Aman hanya topeng bagi Anwar dan Azizah membina imej mereka,” dedah blog itu.





8 Comments

  1. Padior says:

    Aku tak mahu komen pasal si anwar ni kerana ini adalah perangai dia.. Tapi selama ni korang perasan tak? tenggok signature dia.. Serupa apa ehhh?? Kalau paham takpa..

  2. anwar ibrahim 4 says:

    yayasan yayasan seperti ini merupakan satu tapak perluasan kuasa freemason,usa.banyakan membaca untuk mendapatkan info seperti ini.rakyat di kampung bukan tahu perkara seperti ini.paper tak baca,berita tak tengok,dengar satu pihak sahaja .anwar mengambil kesempatan rakyat ( ketinggalan ) mendapatkan undi.masuk kg cakap cara kg….masuk bandar cakap cara bandar………..simplest method anwar use……

  3. Anwar Ibrahim II says:

    Yayasan Aman Foundation adalah satu foundation yang memberi dana kepada orang-orang di Palestine untuk menolong mereka mengAMAN kan negara mereka…

    (Ya Tuhan, biarlah mereka percaya dengan jawapan aku ni. Aku sebenarnya tak tahu Yayasan ni buat apa… Aku just sign up je… Tuhan mana saya mintak tolong dari pun aku tak tahu… Tolonglah saya tuhan, tuhan yang mana aku tak kisah…Asalkan kau ni tuhan, okay aje).

    • Laksa Johor says:

      Anwar Ibrahim II, kah kah kah, you are so funny. Ada sense of humour pun. Fikirkan pandai menipu, memfitnah dan meliwat/berzina aje.

  4. bangsat anwar says:

    Bangsat anwar memang pakar dalam menubuhkan pelbagai pertubuhan dan persatuan utk menjadi saluran dana dana asing masuk ke malaysia. Aku tak fikir bangsat anwar ni luangkan masa walau sesaatpun utk rakyat. Kepala hotak kotor bangsat anwar ni hanya fikir putarbelit, dana asing dan yahudi, buat fitnah kpd rosmah najib, putrajaya, jawatan PM, dan bila org tak nampak dia tibai pelacur2 thailand!

  5. Sani says:

    Hello bro,

    u sebenarnya benggong.
    Da tak dapat tu, usahlah dok menggata org. Ko ni btul2 macam ayam berkokok galak, tapi taik berselut di ekor.Ko masih takda rasa malu ke? Takda maruah ke? Takda harga diri ke? Habis suma org ko nak tipu. Panas perut mak ko menggandungkan ko. Pengkhianat nergara..ko ni elok kena rejam dan sula dr dubur kelua ke mulut hangg yang busuk tu..buat2 lah bertaubat. Banyak dosa ko kat rakyat malaysia.

  6. tanya pada rakyat ppinang…. ade tak projek tu untuk mereka? yamgn mana… dan dimana, sila tunjuk bukti….. berapa ribu rakyat dapat munafaat….

  7. Ini ternyata konspirasi UMNO BN untok menjatuhkan aku sebagai PM. Apa salahnya aku jadi Pengerusi Yayasan Aman Foundation? Aku hanya sekedar lulusan ijazah am Pengajian Melayu. Dari aku jadi PM baik aku jadi Pengerusi Yayasan. Ini semua dengki hasad dengan aku.

Leave a Comment

 

— required *

— required *