PARADIGMA POLITIK BARU

Benji Lim : Anwar, Azmin ‘Hijacked ‘ BERSIH 3.0

AIDCNews – 02/05/12 – Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Azmin Ali perlu bertanggungjawab di atas kekecohan yang berlaku semasa BERSIH 3.0, 28 April, kata pembikin muda filem Malaysia, Benji Lim.

Lim yang turut serta dalam perhimpunan BERSIH 3.0 berkata demikian ketika menyertai sidang akhbar Anwar di ibu pejabat PKR, 30 April.

Dalam sidang media itu, Lim yang berdiri bersama barisan wartawan-wartawan lain berkata kepada Anwar,
“Tidak ada kepimpinan dan orang ramai tidak dikawal. Ia dihijacked (rampas) oleh pihak pembangkang”, katanya yang merujuk tentang peserta BERSIH 3.0 yang memasuki ke Dataran Merdeka, tempat yang diisytiharkan haram untuk dimasuki oleh pihak polis.

Bermula dengan ‘kemasukan’ tanpa izin peserta BERSIH itu maka bermulanya tindak balas pihak polis dengan semburan gas pemedih mata.

“Apa maksud anda (Anwar) bahawa anda tidak menghasut peserta ? Saya berada di sana. Ketika penghalang (ke Dataran Merdeka) dibuka, ia seperti rempuhan. Rakyat boleh terbunuh apabila mereka cuba untuk menyeberang ke Dataran Merdeka dan anda membiarkan sahaja apa yang dilakukan oleh orang ramai”, kata Lim.

Anwar cuba memenangkan Lim dengan berkata ini adalah sidang media untuk para wartawan dan dia akan diberi layanan berasingan selepas ini.

“Tidak, saya mempunyai hak untuk tahu, kenapa anda mendakwa PKR tidak menghasut peserta. Saya juga adalah seorang warganegara”, kata Lim yang cuba ditenteramkan oleh staf PKR lain.

Anwar bertanya, “Jadi anda tidak salahkan polis yang menembak orang di Sogo?

Lim menjawab, “Kita tidak boleh mengenepikan polis tidak akan bertindak seperti mana-mana polis profesional (yang lain), kita bukan dilahirkan semalam, kita bercakap tentang PDRM.

“Pembangkang, Keadilan tidak sepatutnya mengambil bahagian dalam perhimpunan ini, ianya telah dihijack“.

Kemudian, Anwar memotong jawapan Lim itu dan seorang staf PKR membawa Lim keluar dari sidang media tersebut.

Ini merupakan sebahagian sketsa Anwar mengula-gulakan ‘freedom of speech’ (kebebasan berucap) dan ‘freedom of press (kebebasan media) tetapi dalam masa sama mempertaruhkan nyawa rakyat untuk mencapai impiannya menjadi Perdana Menteri.

Dalam kejadian itu, Anwar hanya bertindak memberi arahan dan selepas arahannya dilaksanakan oleh orang kanannya, Anwar pula melarikan diri untuk membiarkan rakyat ‘bergelut’ dengan pihak polis.

7 Comments

  1. amran says:

    “Tidak, saya mempunyai hak untuk tahu, kenapa anda mendakwa PKR tidak menghasut peserta. Saya juga adalah seorang warganegara”, kata Lim yang cuba ditenteramkan oleh staf PKR lain.

    Anwar bertanya, “Jadi anda tidak salahkan polis yang menembak orang di Sogo?
    —————————————

    perghhh, nampak tu anwar divert? sib baik si benji ni tak makan divert anwar tu…kalau makan divert dia tu, kompem kalah nye benji tu…anwar pakar divert n manipulate speech org…bila org dpt counter dia balik, naik angin…ape daaa anwar…

  2. Tori says:

    Celaka betul Anwar ni..Geram aku..

  3. naw says:

    I pity Benji Lim, you’re a hero of your own for bravely raising that simple questions which stunned Anwar and the gang. As a leader Anwar failed to counter back without any justification and simply brushing out without any ending. Inikah kualiti pemimpin yang bakal menjadi PM Malaysia?

  4. Mad@theRace says:

    Kesian budak ni… dia cuba nak tahu HAL SEBENAR DAN JAWAPAN TAPI THE MASTER OF PERCEPTION SEPERTI BIASA TERUS MEMUTAR BELIT DAN TIDAK MEMBERI JAWAPAN….

    Dengar betul betul apabila BJ habis tanya
    dia menjawab dgn ungkapan ‘MAKNANYA…’ terus dia bawa pendengar kepada penilaian nya sendiri..

    Memang bijak Pak Sheik ni…
    Tu sebab dia boleh temberang 50 % rakyat Malaysia…

    aduhhh… apa la nasib anak anak dan cucu aku nanti kalau dia ni jadi PM….

  5. ron95 says:

    Alahai Benji, are you know him well?, he can take anything what he wants, Besides this is Ambiga’s fund, he can generalized it, making much influential for sake of his own interest.
    he can gathering much as many dumbass of his supporters like you to gaing of dirty ways of play political plot including ramming the police barricade, taken down of several police forces, hurting some of press workers, cost to state by damaging public infarstructure and fearing and immoblizing among of the citizens because of meaningless as Bershit 3.0 rally
    as they want so is for what you want it ,but you’re now realized that you’ve to be his yellow cow? And why many foolish of his supporters mostly from PAS have people like Malays joining blindly to your cause?. Because you dont have power like Anwargayrah as he can promising with lies and play’s child to all of the fanatical oppostion supporters. That’s better you behave it or instead he can bring you out to the pile of trash

  6. tok_uda says:

    DSAI
    a.k.a.
    A.B.A.I.
    C.I.B.A.I.
    T.I.B.A.I.
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    B.A.B.I.
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    and BYE BYE
    ptuiiii!!! ptuiiii!!! ptuiiii!!!

  7. Ludah Muka Anwar says:

    Anwar pakar Hijack yg tak sedar diri dan tak tahu malu!
    - Lembu Punya susu, Sapi dapat Nama
    - Anwar punya kote, BN kena tuduh
    .
    Masa ekonomi malaysia berkembang 8% setahun sejak 80an hingga 1997, anwar tak tahu malu mengaku itu hasil kebijaksanaan dia. Arrrgghh ..pttuihh ambik ludah aku ni anwar! ekonomi malaysia dah berkembang 8% selama lima tahun sebelum anwar jadi menteri kewangan!
    -
    semasa demonstrasi studen di baling era 1970an, Ibrahim Ali dan rakan2 teruk bekerja keras membuat pelbagai kerja… last minute, anwar bangsat datang dan di interview media antarabangsa dan si tak sedar diri Anwar Ibrahim bercakap seolah2 semua tu hasil kerja & kebijaksanaan dia mengatur operasi.. hijack kerja orang lain..

    Arrrrgg..ptuihhh ambik ludah berlendir kahak hijau dari aku… khas utk muka Anwar babi!

Leave a Comment

 

— required *

— required *