Apa Makna Logo Demi Rakyat ?

AIDCNews – 10/12/11 – Sebaik sahaja logo ‘Demi Rakyat’ dilancarkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersempena dengan Konvensyen Pilihan Raya KEADILAN pada Jun 2011, ramai tertanya-tanya apa makna di sebalik simbol logo itu.

Slogan baru PKR ‘Demi Rakyat’ itu berbentuk banyak tangan yang diangkat dan dibuka supaya nampak lima jari. Apakah ada maksud tersirat yang PKR ingin sampaikan kepada rakyat Malaysia di sebalik simbolik logo berkenaan.


Memandangkan slogan ‘Demi Rakyat’ menjadi slogan utama PKR bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13, logo berbentuk ‘tangan-tangan yang diangkat terbuka’ itu dijadikan tema dan backdrop semasa Kongres Nasional PKR Kelapan di Pulai, Johor, November 2011.

Tentunya logo ‘tangan-tangan terbuka’ itu mempunyai makna yang ‘paling berkesan’, lantaran itu dijadikan logo tema ‘Demi Rakyat’ anjuran PKR.

Demi Anwar

Blogger GA telah membahaskan makna slogan ‘Demi Rakyat’ yang disifatkan sebagai slogan untuk mengelabui mata menyokong Anwar Ibrahim di sebalik perkataan ‘Rakyat’.

Sebenarnya slogan itu bukan ‘Demi Rakyat’ tetapi ‘Demi Anwar’, lapor blog itu.

“Kongres PKR akan sekali lagi membawa slogan Demi Rakyat. Anda mungkin tidak percaya, Anwar dan PKR memanggil ‘pakar bahasa’ dalam mencari slogan terbaik yang boleh digunapakai menjelang pilihan raya. Maka, slogan Demi Anwa(R)akyat diguna pakai.

“Sebenarnya Demi Rakyat ini masih meletakkan Anwar sebagai insan agung. Sengaja dipilih begitu, bagi membiasakan penyokong kuat PKR dengan ayat Demi Rakyat – yang akan ditukar kepada Demi Anwar jika pemimpin itu didapati bersalah. Semua ini sudah siap diatur.

“Semuanya mesti mengenai Anwar…jangan lupa itu”, lapornya.

Selain blogger GA yang membahaskan dari segi bahasa, setakat ini belum ada pihak lain yang membahaskan dari segi penggunaan simbol.

Makna Simbol

Menurut blog narcissuswolf, simbol tangan terbuka adalah simbol hak asasi manusia (human rights).

“Anda Mempunyai Hak Asasi Anda”, simbolik di sebalik simbol tangan itu.

Memahami bacaan laman itu ‘simbol tangan’ mungkin diambil dari ‘kepak burung merpati’ yang menjadi simbol utama hak asasi sebelum ini.

Kemudian, simbol burung merpati ditukar kepada simbol tangan yang digunakan secara universal sebagai simbol hak asasi manusia.

‘Rights’(Hak) sama dengan’Freedom’(Kebebasan), yang bermaksud perjuangan yang bertunjangkan hak asasi manusia maknanya memperjuangkan kebebasan manusia.

Salah satu prinsip utama hak asasi adalah keadilan atau ‘equality‘.

Free as a Man

Dr Sulaiman Noordin telah mendedahkan slogan ‘liberty’(kebebasan), ‘equality’(persamaan) dan’fraternity’ (persaudaraan) adalah berasal dari slogan Freemason/Illuminati Zionis yang digunakan untuk menumbangkan sesebuah kerajaan, terutamanya ‘Revolusi Peranchis’.

Menurutnya slogan ini berakar-umbi daripada fahaman Humanisme iaitu satu fahaman yang menganggap manusia adalah pusat segala-galanya dan manusia itu adalah Tuhan yang Maha Agong. Klik di sini dan sini

Kombinasi ‘burung merpati’ dan ‘tangan manusia’ telah menjadi ilham Predrag Stakic, seorang pereka grafik dari Belgrade, Serbia untuk mencipta logo hak asasi manusia anjuran Cinema for Peace, New York 2011.

Logo baru bertema “Free as a Man” itu telah memenangi pertandingan tersebut.

“Tiada logo tunggal boleh mengubah dunia – termasuk yang satu ini. Tetapi logo adalah simbol bahawa orang ramai boleh berkumpul di sekeliling dan mereka boleh mengubah dunia”, kata pemenang logo ‘Free as a Man‘ itu.

Barangkali maksud pereka itu, fahaman ‘Free as a Man‘ tidak akan berjaya jika hanya dianuti secara individu, tetapi akan berjaya jika dianuti oleh ramai pihak di seluruh dunia ini.

Maknanya satu tangan bermaksud satu individu dan banyak tangan yang mengangkat simbol yang sama bermaksud disokong oleh ramai pihak untuk tujuan yang sama.

Justice & Freedom

Bloggers Unite for Human Rights 2009 menjelaskan lagi maksud ‘tangan-tangan yang diangkat terbuka’ itu.

“Setiap individu dilahirkan dengan hak-hak dan kebebasan asas iaitu hak untuk kehidupan, kebebasan dan keadilan!”, lapor blog itu.

Blog itu menterjemahkan secara lebih jelas slogan-slogan di sebalik tangan yang diangkat secara terbuka itu iaitu ‘property‘, ‘Equality‘, ‘freedom‘, ‘justice‘ dan ‘Hope‘.

Menurut blog itu terdapat tiga badan antarabangsa yang memperjuangkan hak asasi manusia iaitu Amnesty International, Human Right Watch dan Youth For Human Rights yang kesemuanya dikaitkan dengan tajaan penyangak mata wang Yahudi, George Soros.

Slogan-slogan ini merupakan slogan yang diperjuangkan oleh Freedom Institute Indonesia dan Akademi Merdeka Malaysia.

Gay Rights Are Human Rights

Pada 7 Disember lalu, laman blogs.rj.org melaporkan Presiden Barack Obama mengeluarkan satu memo mengarahkan agensi-agensi Amerika untuk bekerja dengan kumpulan lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT) di luar negara.

Memo yang khusus mengarahkan agensi-agensi untuk mempertimbangkan rekod hak asasi manusia di sebuah negara berkaitan dengan masyarakat LGBT untuk diberi bantuan asing.

Pengumuman Presiden Amerika Syarikat itu menyokong langkah kerajaan British di mana Perdana Menterinya, David Cameron yang mengecam negara-negara Komanwel yang melarang aktiviti homoseksual dipraktikkan di negara masing-masing.

23 Responses to “Apa Makna Logo Demi Rakyat ?”

  1. fikrisoleh

    Dec 10. 2012

    Sokongan thadp Anwar sebnarnya byk bergantung kepada pendekatan Anwar yg ‘terbuka’ (“hantam saja la, janji dapat kuasa”). Pasal tu sokongan pada Anwar (sbnrnya PR) tak susut. bukan sbb suka Anwar. Anwar cuba memanipulasi peluang ini dgn bermuka-muka utk raih sokongan. Skrg ni pengaruh dan sikap anti-kerajaan masih menular di universiti, sama ada kalangan ilmuan mahupun mahasiswa yg terikut-ikut. Tu yg terpelajar. Yg takde ilmu, main ikut saja. Tak heranlah kalau di tmpat lain, orang gila macam Anwar boleh diminta bagi tazkirah.

    PR skrg ni dianggotai dan disokong oleh pelbagai fahaman dan ideologi. Secara falsafahnya PR ibarat bangkai anjing yg tgh kembung dipenuhi ulat boleh ‘meletup’ bila-bila masa. So kalau kita bersikap profesional skalipun (mengetepikan isu peribadi Anwar), PR mmg tak layak mengambil alih kuasa kerajaan, sbb blh lingkup anytime. Takde pegangan, takde prinsip. Sbg rakyat, adakah ini yg kita mahukan? Apatah lg bila bakal PMnya seorang biseksual (gila!)…

    Walaupun huduh dgn perlakuan sumbng segelintir ahlinya, BN lebih baik dari PR. Islam terus berkembang walupun PM bukan orang yg warak. Semoga Allah mengampunkan aku yg ‘terpaksa’ memilih BN dlm PRU nanti.

    Reply to this comment
  2. samagreen

    Mar 14. 2012

    “Akan dtg pd umatku, suatu masa dimana agama Islam tinggal namanya dan AlQuran tinggal tulisannya” (HR Ibnu Majah dan Tirmidzi)

    Yg tinggal hanya cerita dan simbol, tanpa ISI dan ENERGI !!

    Reply to this comment
  3. atuk

    Mar 13. 2012

    Memang dah faham dah apa kehendak nuar ni hak asasi manusia , dia mahu kita ikut apa kegemaran dia sebab tok guru pun merestuinya , elok lah tu pasal besi tak boleh jadi saksi .

    Reply to this comment
  4. Brother_Borak

    Dec 13. 2011

    Salam. Sekali lagi kita dapati sebarang usaha, agenda dan program PKR ini selari dengan apa yang berlaku di negara AS. Logo tangan yang diangkat keatas oleh PKR adalah sama dengan logo tangan gerakan LGBT di AS. LGBT di AS ini juga sama dengan apa yang hendak dilakukan di negara kita pada program Seksual Merdeka oleh Ambabiga dan Najis Peguam yang disokong Anuwar. Ini jelas membuktikan kata-kata Tun Mahathir adalah benar bahawa ada usaha NGO negara luar untuk membantu Anuwar dalam kempen pilihanraya. Mereka menyalurkan wang ringgit dan menghantar pakar strategi pilihanraya luar negara untuk membantu. Kerajaan perlu menyiasat dan bertindak dalam perkara ini. Ini kerana bantuan negara luar ini bukan secara percuma dan kita percaya ada benda yang telah dijanjikan atau sebagai timbal balas atas bantuan yang telah diberikan seperti apa yang telah berlaku di Rusia. Kita khuatir negara kita akan tergadai. Semoga Allah Peliharakan Malaysia.

    Reply to this comment
  5. mmahdi

    Dec 12. 2011

    lambaian iblis & syaitan mengajak ke neraka jahanam…..

    Reply to this comment
  6. Iqra

    Dec 12. 2011

    IF YOU HAVE 1 OR 2 LOGO COLOR IT SHOWS YOU ARE VERY FOCUS…BUT IF YOU HAVE 5 COLORS (RED, BLUE, WHITE, ORANGE & PINK), THEN IT SHOWS YOU ARE “UNCERTAIN” AND “MESSY”…MY INTERPRETATION OF 5 COLORS ARE:-

    RED SYMBOLIZED “ENERGY” & “ADVENTUROUS”
    BLUE SYMBOLIZED “CALM” & “RELAXED”
    WHITE SYMBOLIZED “BORED” & “FRUSTRATED”
    ORANGE SYMBOLIZED “DARING” & “STIMULATING”
    PINK SYMBOLIZED “FEAR” & “UNCERTAIN”

    DOES IT TELL ALL ABOUT THEIR STRUGGLE???…

    Reply to this comment
  7. basry

    Dec 11. 2011

    LOGO itu nampak macam tangan-tangan penyokong Anwar yang melambai kali terakhir semasa Anwar mahu dibawa ke Sungai Buluh..

    Reply to this comment
    • samtidar

      Dec 12. 2011

      bukan la bro…tangan yg penah tlg lancatkan konek anwar tu…

      Reply to this comment
  8. Angela

    Dec 11. 2011

    “Signs and symbols rule the world, not words nor laws.” -Confucius

    The hand symbolism used by Anwar is to show the power of the people, and it is also a symbol for diversity. He calls the ignorant masses to go against the ruling government, this is a very common method used in regime change as seen in Russia during the October Revolution etc. The masses know nothing about Anwar’s plans, but Anwar is using them under the banner of “freedom” and HUMAN (=humanism) rights.

    Yes Anwar, you have failed to deliver, his sponsors are waiting. So the plan is PRU13.

    So people, get ready! These people will use SMS to spread all anti-government messages before PRU13. And they will use the Internet i.e. Facebook and Twitter. I heard this from their supporters.

    Reply to this comment
  9. naw

    Dec 11. 2011

    Kemepn PKR untuk menjuarai rakyat agak ketinggalan setelah bosnya melihat betapa berjayanya NS Najib membawa perubahan dengan slogan ‘rakyat didahulukan’. Namun kerana iri hati pada pencapaian Najib, Anwar mengambil langkah yang sama. Begitu juga apabila Persidangan UMNO diadakan dengan semangat perjuangannya, maka barulah puak2 pembangkang ni meniru satu gagasan ala UMNO distadium Melawati baru2 ini. Slogan ‘demi rakyat’ mempunyai banyak interpretasi; 1. Adakah PKR/Anwar akan bermati2an melakukan perubahan demi rakyat dan apakah jasa2 PKR yang dilakukan di Selangor demi rakyat? 2. Konotasi ‘demi rakyat’ juga boleh disalah ertikan ‘demi Anwar’. Slogan ini menjadi misleading dalam erti kata yang berlainan kerana perkataan ‘demi’ itu sendiri amat ajaib maksudnya. Selalunya kita akan memyebut ‘demi Allah’ atau ‘demi Tuhan’. Oleh kerana kertaksuban kita terhadap kekuasaan Allah SWT yang menjadikan kita dan memerintah seluruh alam ini, maka kita lakukan apa yang menjadi suruhan Allah itu diatas dasar ‘demi’. Adakah PKR/Anwar akan lakukan semuanya dengan tulus iklas jiwa raga demi untuk rakyat? Kita semua dapat nilaikan sendiri…
    Penggunaan lambang tangan amat banyak sekali dipakai oleh kebanyakan pertubuhan dan NGO barat. Ia ada berkaitan rapat dengan ‘human rights’ dan kebebasan. Lambang ini hanyalah tinggal lambang dan tidak akan memberi apa2 makna apabila iannya tidak dipraktikan…hanyalah untuk memberitahu kepada umum tentang sesuatu aktiviti yang kita lakukan. Dari suduh negetifnya, lambang tangan ini memberi suatu makna yang berlainan apabila ia diletak pada hadapan baju, seolah2 tangan itu sedang meraba sesuatu. Kalau inilah maksud bos PKR maka ia akan mengambarkan kepada kita akan kisah moralnya sendiri…dok gitu.

    Reply to this comment
    • datuk siron

      Dec 13. 2011

      Setuju naw:
      dan ada tambahan sikit, simbol tangan boleh juga ditafsir sebagai kekerasan dan keganasan. Maksudnya jika apa yang mereka hajatkan tidak tercapai maka tangan terbuka akan menjadi tangan tertutup menjadi buku lima. Maka awasilah PRU 13 nanti…

      Reply to this comment
  10. cicitku

    Dec 11. 2011

    DEMI ANWAR……PENIPU BESAR
    DEMI RAKYAT……UNTUK DIJADIKAN ALAT

    Reply to this comment
  11. ron95

    Dec 11. 2011

    DEMI PANDIKUTTY RAKYAT!=menjahanamkan rakyat sendiri ada le!

    Reply to this comment
  12. warisatuliman2011

    Dec 10. 2011

    A.w.w. handai taulan. Tentulah Anwar seronok kerana pemerintah Amerika memutuskan utk menggunakan segala kemudahan diplomatik utk memajukan hak2 asasi golongan gay di serata dunia (laporan The Straits Times, Halaman A9, pada Khamis lalu 8/12/11). Sokongan pemerintah Obama itu sebenarnya ada makna, kerana satu laporan lelaman internet Washington Insider (http://beforeitsnews.com.bottom_float/print_story.php?dir=json/story/51/8828/) mendedahkan bahawa pemimpin AS itu sendiri adalah seorang anggota sebuah kelab gay, Chichago Gay Mans Club. Soalnya, Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. membenci manusia jenis ini termasuk peliwat spt Anwar. Salam.

    Reply to this comment
  13. KadukTeknoLogik

    Dec 10. 2011

    SEMENJAK SEPT 1998….. KEADILAN….. DEMI RAKYAT…. KEBEBASAN…. KRONISME NEPOTISME RASUAH [ SEMUANYA TERPALIT DIRI SENDRI ] N DAH KIRA LEBIH 10 BILANGAN SPRING2 YG TAK SUDAH2……

    YANG MALANG ADALAH LEMBU2 BODOH DICUCUK HIDUNGNYA….. YANG UNTUNG GOLONGAN KIASU YG DAPAT LABA KERUSI PARLIMEN KAWASAN BANDAR, MAKA ITU KEPADA LEMBU2 YG EDUCATED LULUSAN IPT TU FIKIR 10KALI BILA BACA SEBARANG BERITA SEBLUM SEBARKAN KPD 10 YANG LAIN

    Reply to this comment
    • ron95

      Dec 11. 2011

      itu le yg dikatakan goyim (manusia lembu) Pakatan Rimas, lembu-lembu Parti Kongkek Rakyat telah membuktikan kelembuan mereka.

      Reply to this comment
  14. madai

    Dec 10. 2011

    Tolong lah aku, selamatkan lah aku,angkat lah aku menjadi perdana menteri,ampu lah aku,itu lah slogan sebenar bang non,bang non dah tak terdaya melawan takdir,12,12,2011, hari penentu,

    Reply to this comment
  15. ALGHOJO

    Dec 10. 2011

    Kalau tgok pada logo/gambar tapak tangan yang banyak tu…seolah-olah mcm tangan orang yang terkapai-kapai kelemasan mintak tolong…aku rase ni satu simbolik dan logo tu nak bagitau rakyat yang PKR ni dah nak mampus sangat2….dan pasti akan berkubur selpas PRU 13 nnt..sbb tu bubuh logo cam tu..hehehe Bodoh Punye Logo…!
    Dan mungkin jugak 5 jari tu mewakili :
    Ibu Jari – adalah Wan Azizah ( lebih kurang mcm ibu ayam lah jugak )
    Jari Telunjuk – adalah Azmin ( Mcm lembu kene cucuk hidung – ngikut je )
    Jari Manis – adalah Nurul or Shamsidar ( barang baik mesti manis punyer )
    Jari Kelingking – adalah Ketua Pemuda PKR ( halus hatinya – penakut dan kontot anunya )
    Jari Hantu – siapa lagi kalau bukan Bapak Segala Hantu ( simbol fuck- guna utk korek )…

    Reply to this comment
  16. wad R17

    Dec 10. 2011

    Raja Demon….trasi landasan menuju revolusi seperti arab spring. Semakin hari semakin jelas setiap langkah membawa doktrin zionis. Mampukah rakyat Malaysia memahaminya? Perkataan “rakyat” pula adalah katarasmi pegerakan sosialis komunis. Anwar pembawa ediologi komunis?

    Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE