PARADIGMA POLITIK BARU

Anwar Tanya Dr Mahathir : Apa Betul Ada Syarat ‘Womenize’ Tak Boleh Jadi PM ?

AIDCNews -12/10/11 – Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diberi peluang mempertahankan dirinya dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO, di Menara Datuk Onn, pada malam 3 September 1998 gagal menyakinkan ahli-ahli MT yang menyebabkan beliau dilucutkan Timbalan Presiden dan keahlian UMNO.

Mesyuarat MT yang berlangsung selama empat jam itu dihadiri oleh kesemua anggotanya kecuali Naib Presiden, Datuk Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi dan Tan Sri Muhammad Haji Muhammad Taib yang bercuti daripada jawatan Naib Presiden parti kerana sedang menghadapi perbicaraan mahkamah.

Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad, Presiden UMNO yang mempengerusikan mesyuarat malam itu berkata pada asalnya beliau tidak mempercayai tuduhan-tuduhan salah laku moral Anwar, namun pendirian berubah apabila pihak polis melakukan penyiasatan terperinci terhadap buku “50 Dalil Kenapa Anwar Tak Boleh Jadi PM”

“Polis membuat siasatan dan kemudian memberitahu saya bahawa tuduhan-tuduhan dalam buku itu walaupun tak semuanya benar, tapi ada yang benar”, kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir yang masih tidak berpuas hati dengan laporan siasatan itu berkata beliau turut menemu bual sendiri 8 orang saksi untuk mendapatkan kesahihan tuduhan dan fakta tersebut.

Anwar yang ketika itu hadir di atas kapasitinya Timbalan Presiden UMNO turut diberi peluang berucap secara panjang lebar oleh Dr Mahathir untuk mempertahankan dirinya.

Namun, jawapan Anwar dinilai oleh ahli MT sebagai mengecewakan kerana dalam pengakuan dari mulutnya sendiri, secara tersirat yang menunjukkan beliau ‘ada hubungan’ dengan Shamsidar Taharin, isteri pembantunya, Azmin Ali.

Beliau juga turut mengaku menelefon dan bercakap dengan isteri Datuk Hamzah Zainuddin.

Dalam pembelaan Anwar malam itu, hampir keseluruhan hujahnya bergantung kepada Datuk Nallakaruppan yang ketika itu berpihak kepadanya, termasuk penafian membekalkan perempuan-perempuan dan duit RM60 juta.

Namun pada tahun 2008, Datuk Nallakarupan tampil semula mendedahkan bahawa semua tuduhan berkaitan dengan membekalkan ‘perempuan-perempuan’ dan duit RM60 juta kepada Anwar itu adalah benar.

Jawapan Anwar berkenaan kes liwat yang membabitkan bekas pemandunya, Azizan Abu Bakar dan ‘bekas pensyarah UKM’, juga meragukan kerana fakta sebenar adalah Anwar dan adik angkatnya, Sukma Darmawan Sasmitaat Madja didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi meliwat pengadu yakni Azizan.

Manakala bekas pensyarah UKM yang disebut Anwar pada malam itu pula membuat pengakuan terbuka diliwat Anwar di hadapan Bekas Imam Besar Masjid Negara, Ustaz Taib Azamuddin Mohd Taib.

Dan satu persoalan yang paling menarik yang disebut Anwar pada malam itu adalah satu persoalan yang diajukannya kepada Dr Mahathir : Apakah Betul Ada Syarat ‘Womenize’ Tak Boleh Jadi PM ?

Berikut merupakan ucapan pembelaan Anwar :

Dato’ Seri, terima kasih.

Pasal mulanya yang saya dengar daripada polis saya nak ditahan sebelum (mesyuarat) Majlis Tertinggi.

Saya dok harap ada peluang untuk saya beri penerangan dan penjelasan dan ada kawan-kawan yang dapat penjelasan pun ada sebahagian dia tanya saya dan ada sebahagiannya buat keputusan rakan atau atas arahan Presiden dan Perdana Menteri lah – seperti biasa.

Jadi saya harap sekurang-kurangnya sebelum apa-apa tindakan bagilah kesempatan untuk saya bagi penjelasan.

Memang saya sebut Dato’ Seri, saya baru pindah rumah hari ini, sebab walaupun Dato’ Seri kata boleh duduk satu bulan, api-air kena potong dah!

Perdana Menteri kata bukan arahan dia, saya percaya tetapi keadaannya..

Saya kata ini konspirasi politik kerana saya lihat perkembangan dan tindakan yang diambil itu berdasarkan bukti-bukti yang saya memang bagi lampiran dan penjelasan yang panjang kepada Perdana Menteri sendiri.

Saya sebut di dalam sidang akhbar tadi, walaupun saya komplen beberapa perkara, saya masih kata, saya berterima kasih dan terhutang budi kepada Dato’ Seri Dr. Mahathir dan saya tidak lupa jasa dan khidmat dia, bukan sahaja untuk parti tetapi kepada peribadi dan keluarga saya.

Tetapi, saya tengok sungguh-sungguh sangat ambil kes ini, selepas perkembangan politik yang agak tegang dan saya pun tengok ada macam satu bentuk hipokrasi pulak.

Saya tanya PM sendiri berulang kali : “Apa betul ada syarat orang yang womenize(kaki perempuan) tidak boleh jadi Menteri? Atau orang yang pernah womenize tidak boleh jadi Timbalan Perdana Menteri? Atau orang yang pernah womenize tidak boleh jadi Perdana Menteri?”

Dato’ Seri tak jawab lah, cuma dia kata, “You ni lain sikit, sebab you ni ada asas agama.”

Oleh yang demikian, saya punya syarat itu lain sedikit. Tetapi saya nak tunjuk di sini ada – certainly – not consistent – double standard.

Saya nak established, now, sebab saya tak terima syarat yang dikenakan kepada saya. Cuma bezanya ialah tidak semena-mena dalam tahun sejak tahun yang lalu, you have the entire government apparatus bermula daripada Menteri, taukeh-taukeh besar, ambil satu pakatan untuk buat kerja ini.

Saya tanya PM, “Apa saya tidak boleh cari dua pelacur untuk mengaku dia pun dok ada buat hubungan seks dengan pelacur itu? Demi Allah, I haven’t even not set foot it but they are established.”

Social service, apabila dia ambil pergi ke rumah Nalla. PM tidak sebut dengan detail. Tetapi saya dok argue dengan dia. “I don’t know because I don’t study.” Fear enough lah! You buat macam itu. But then you fall a conclusion. Saya, pada masa itu tak tahu, apa dia tuduhan.

I only know from the book, 50 Dalil. Saya tanya PM, dia kata, “I tidak tahu.” Jadi saya diminta defend myself. Saya dengar maklumat sedikit daripada polis, daripada AG (Peguam Negara), saya buat report.

Now, masa search warrant(waran geledah) awal (rumah) Datuk Nalla, tidak ada cerita dia jumpa fail Kementerian Kewangan dijumpa.

Tetapi one month later, semua dokumen ini appear. Now, saya pun tanya peguam Datuk Nalla, “How it is?” Dia kata, “No, they tell the detail, because according the police rule report every single paper and file semasa dia buat search warrant recorded”. Mana tak ada, one month later, ada.

Saya panggil juga IGP (Ketua Polis Negara), mula sebelum, masa mula-mula boleh jumpa. Saya beritahu kat PM, sebab saya pada masa itu saya mempunyai complete trust kat PM (Perdana Menteri), apa yang saya dengar saya cerita kat dia.

Saya tanya kat IGP, “Ni apa dia ni?” I report pasal polis kes. Two report kita buat (tentang buku 50 Dalil). Satu sivil suit; dua, court injuction. Satu launch police report. Saya buat, Azmin buat.

Tetapi, bila saya tengok selepas report dibuat, bukan buku yang dicheck, dia memang saya tengok menghala nak embrass saya. Kalau betul, tak apa.

Mengapa saya find difficult to resign ? You know, why I must submit myself to this fabrication.

Dan ada Menteri-menteri besar umpamanya form a conclusion berdasarkan one point, tak payah tanya pun. Hukum apa ni ? Undang-undang sekular ke ? Undang-undang agama ke ? Ditanya juga pihak yang dituduh, tak payah langsung. Dia tengok credibility of the weaknesses, tak payah.

Saya tanya IGP, “Why this turning to be a political?” Saya tanya IGP, “Why?” Dalam satu majlis dia duduk dengan I, dia reported to PM. Tetapi IGP pun entah nak hidup entah apa, tapi dia pegang tangan saya, dia kata, “Dato’ Seri, we are professional officers, you please settle with PM, that is political issue, you have to settle with PM” I kata, “No, PM told me he give instruction compiled of the book, jangan cuba kaitkan kes ini, sengaja nak fabricate cerita ini.”

Dia kata kat saya, “Dato’ Seri, if I am doing my duty, there is no instruction from PM, you deal with him, personally breef with him, our work will be easier

Now, you mean I tak suspect that nothing beyond it, you mean I tak suspect kalau ada Menteri dan tokoh-tokoh tertentu terlibat bawa awal-awal report.

Saya juga dapat report polis bagi mula-mula, tentang penglibatan beberapa tokoh termasuklah pegawai-pegawai tertentu Perdana Menteri. Mengapa tidak ada tindakan ?

Mengapa orang yang mengaku diri dia police officers, tangkap orang-orang ini dan mengatakan dia..kalaupun dengan police escort, too much dan banyak reference, itu masa itu.

Sebab itu saya kata, number one that is a conspiracy using instrument of government. Saudara, baik.. you kurang simpati dengan saya, kenal saya, don’t ever forget kalau you benarkan instrument of government to used an abuse the power there is nobody yang boleh katakan save in your life.

Sebab itu saya, I said that, I kata kat PM, I treat you as a leader, I treat you like my father, why don’t you tell me the truth, never with me, what is the problem ?

Problemnya political, sebab orang kita juga, “Oh ini muntik,” PM beritahu ramai orang report. Ya! Orang report pun banyak hipokrit. Jumpa saya, dia kata, “alah PM, ini pun you know making to much many Belanda, the same taukeh being supported, the same guy”.

Tomorrow they told PM, dan dia kata Anwar, he want to topple you. Tapi, I am sure you have experiences, sebab itu saya kalau kata naive memang. Kalau salah saya satu saja, I was totally naive. I surrended the PM truly.

I kata, you orang cakap lantak pe la, dia tak akan terima. And our drop, sebab memang termakan, memang termakan, saya dah nak topple, katalah kot mana pun. Tapi fikir sikit.

Sekarang ini, ada dengar daripada third party sources Nalla bagi RM 60 juta dekat saya. So, part of an affidavit yang ingin dikeluarkan. Jadi Nalla confirmed saya tengok affidavit Nalla. I asked Manjit Singh, “What is an affidavit? What you write?

Nalla tulis dia diforce untuk tandatangan tiga fail, ketiga-tiga itu implicate saya dari segi OSA, dari segi wang dan dari segi perempuan.

Tiga fail, dia (Nalla) refuse to sign, dia orang kata, “You be charged under ISA – death sentence, kalau you mengaku you sign yang ini, kita akan bawa fail di bawah Fire Arm Act.”

Now, why you do this? Sekarang dia buat afidavit itu hitam putih, dia bukan maknanya yang dia kata dia mengaku-ngaku, rupanya dia tidak. Now, we are challenge that, walaupun dia di bawah death sentence. Now, how do you aspect me to be convince this is not a fabrication ?

Now, sekarang ini kes OSA, kes duit, saya sepatah tak ditanya. Ada tak fail Kementerian Kewangan yang orang curi ke atau hilang ke atau you bagi kat sapa ? I, Timbalan Perdana Menteri tu, sepatah tak tanya, 60 juta tu betul you ambil ?

Dato’ Seri tahu, I the first Deputy Prime Minister, Timbalan Presiden Parti, orang hantak duit, I bagi. Tanya dia kalau ada orang serah pada you macam itu sebelum itu, every cents accounted for. I only asked him two millions to be sent to Penang and that money was lost and I reported the police and the police said no, four millions.

Dan itu jadi bahan hentam saya, oleh Perdana Menteri yang saya kasihi. Do you know, how I do I feel ? Two millions, ini bagi duit, ini bagi, Genting bagi, bawa terus dengan bungkus-bungkus besar dia, I tak tau, I tak kira pun. And dia kata okay, dia bagi. I don’t even take the receipt or acknowledge anything. I just take and passed to PM, 2 millions I asked for Penang.

Now, I am accused of having 60 millions from Datuk Nalla. Saya dah pencen, I tak ada kerja. You can check my account and check my record.

Dato’ Seri boleh arah ACA terus ress check my property. How much do I have ?

Sebab itu, saya kata macam mana, tak adil sama sekali macam ini. And fabrication ini dikeluarkan repeat oleh media, saya dihina beberapa bulan ini, semua orang tahu. I take it. I tough, jangan melawan, jangan beri alasan, jangan provoke, jangan..jangan. I just take it.

Sexual misconduct, begitu..begini. Buku ini, 50 Dalil ni, Dato’ Seri.. come on lah, you are the Prime Minister for long time, you mean to say berani orang buat macam ni kalau tak ada backing. God told this regard. Every mosque in the country, every school, dihantar, finance.

Kalau Dato’ Seri kata Ummi (Hafilda) mengaku, I want to show you statutory declarations, I ada tape of pengakuan dia, sapa beri satu million kepada sapa ? Who back who ? I can give the tape to all Majlis Tertinggi UMNO, pengakuan Ummi sendiri. That is the character we are dealing with.

Dia jumpa Azmin dia cerita lain, dia jumpa… saya, dia tak pernah jumpa, jumpa orang lain, dia tape kenyataan dia.

I ada tape of people admitting meeting on PM instruction. I don’t believe PM instruct, in PM office, about move to finished me off politically. You nak video, I can passed the video.

You nak kata I tak percaya ini satu konspirasi ? Kemudian sekarang, “How will be?” Mengapa kita nak pilih kenyataan Ummi yang menyerang orang lain. Yang empat kali polis tanya, empat kali kenyataan dia dibuat.

Baik, apa yang Ummi kata. You take this first case first. I know Ummi report, kalau rumah Pak Ali, rumah father Azmin, saya pergi rumah Azmin, saya pergi, dia ada, my house, I think she came one.

Apa Ummi kata, dia kata adik ipar dia sekali dia nampak pergi Bangsar Shopping Complex. Kemudian naik kereta hitam, tak tahu pergi mana. Dia suspect Tivoli Villa dengan kereta hitam. Kononnya Datuk Nalla bawa dan saya tunggu dia di Tivoli Villa.

Did she see me there ? Never, she suspected. On suspicious, Prime Minister can charged me and that want to dismiss me based on that suspicious.

Apakah bentuk berita macam ini you percaya and you called that justice. Azizah kata, she was shocked, she couldn’t take it.

Dia kata, “You traet him like your father?” “Yes, but not all father treat the son equally.”

Tanya saya sedikit pun tidak, “ohh you involved in sexual misconduct, you better explain“.

Jadi saya tulis surat kat PM. Saya bagi apa yang AG kata, apa yang laporan polis tahun lalu, apa yang nama-nama Tun Daim, Megat Junid, Aziz Shamsuddin. Walaupun saya kata kat PM, “I don’t want to involve Tun Daim kerana Tun Daim wrote to me very nice letter, bersumpah dia tak involve, tak mahu jumpa pada diri saya pun – ok lah – I easy”. Sudah tu sudah! I easy, betul, tak betul – orang.

Kemudian, ada tape kata dia beri satu million. I marah dia, dia kata, “No” I tutup cerita. How do you justice the credibility macam itu ?

Macam mana you kata, I went around one night with wife Azmin, when only incident you nampak, you nampak dia turun di Bangsar Shopping Complex dan masuk motokar hitam. Conclusionnya, dia memang dok main dengan Anwar dan ada anak. That why, dia touch dengan anak.

Memang betul, anak Azmin itu panggil saya memang papa, “uncle papa“. Pasal apa tak tulis dalam tu, dia panggil Azizah, auntie mummy. Pasal apa ambil saya tentang papa aje. Oh ini pak dia, sebab apa dia panggil papa, yang bini aku dia panggil mummy dia tak habak ? Why ? Because that is a political connotection.

You ask him asked me. Who is Ummi ? Who is financing her ? How many time, dia jumpa tokoh-tokoh tertentu dalam Majlis Tertinggi ? Atau siapa yang bayar dia ? How did her involve with Rahim Thamby Chik ? Who paid all her bill ?

You want to be interested, no, you don’t interested. Why ? You nak conclude to finish of Anwar. Mana ada justice macam ni! Kalau betul, how do you feel ? You achive like that, the whole country know, you know how this attach to embrass.

You kata pasal I launch police report ? I launch police report kerana dalam buku itu (50 Dalil) bukan setakat seks, moral sexuality, bunuh orang, foreign agent.

Sebab William Cohen tu sambut permaidani merah, yang susah nak permaidani merah kita ke ? Takkan kita nak jual negeri kerana permaidani merah. Dia beri military honest yang dia beri.

Many of our colleague given the same award. Apa yang jadi isu sangat – cemburu apa ? What is PM with me, experience dengan award semua banyak yang dia dapat, context to me apa dia, why should be the issue ? You nak jadikan issue, budak-budak you cucuk, yang you nak timbul buat apa! I don’t think this issue.

Kalau kita based on Ummi, oh yes, you know I believe because we are making full conversation and anak dia panggil I bapak. Yes, anak Azmin yang nama Afifa memang panggil saya “uncle papa“. Memang betul and I love her like my daughter, what is belong that ?

Don’t proved that her my daughter. Now, suddenly maka dia suruh buat. Macam mana nak bukti ? Macam mana nak bukti ? Buat DNA test.

You just image, saya, Azizah, Azmin, Shamsidar… wife dia mesyuarat. Sebab AG kata, “I think you have to do it” dan IGP juga kata, “Yes, yes, you have to do it to clear the case what involve

Tanya PM, “PM pun kata boleh jadi elok juga.” Aku kata, “Perdana Menteri pun suruh”.

Mai lawyer aku, Crus Dus kata, “Anwar, if you do it you are crazy, there is no legal basis, there is no question partility suit. You must not do it ever. Because once you do it, you actually admit ada saham saintifik untuk membolehkan (DNA) you diubah.” Tetapi saya kata, “Never mind the law, ini political

Jadi, saya buat… tidak…tidak Azmin, wife dia (Shamsidar) dan anaknya. Buat apa ? DNA test.

Dan do you know ? Oleh kerana I dah tengok polis punya mainan macam ini, panggil orang ini.. dok paksa dan I ambil a few cases, other cases …. Ya Allah.. Azmin.. kalau hang nak buat jangan buat di Malaysia. Make sure you buat overseas. If they tamper the blod test, we are finish

So actually we did this, Azmin buat. Hari ini, dia buat di luar negeri dan balik, buat di sini. That what we do – okay. Buat DNA test… tapi lepas itu, dapat beberapa minggu tu, Low Heng Deng telefon saya, memang telefon saya ditape. Jadi polis dapat tape itu, inform PM, these conversation telephone lah. Jadi macam mana ?

What else do I do ? You kata I baik dengan wife Azmin, I am very close, dia bergaduh macam mana, dia banyak problem. But to suggest sampai macam ini, adalah big too much.

I kata kat PM, “Ya, atas kapal terbang main-main, merenyeh-renyeh memang adalah. I pun tak nak hipokrit lah. Merenyeh-renyeh … kopi hang sedaplah, comel hang ni, apa pakai, apa baju ni. Adalah sikit-sikit merenyeh… memang betul lah“.

Tetapi, suddenly I ni nak kata begitu begini… amboi… Saya tanya selama ini betul ke ?

And then Datuk Nalla bawa perempuan. Ini spot to sign, nama perempuan Hindu, Cina…

Masa IGP, Dato’ Norain Mai dan Yaakob, CIDP jumpa saya… once this girl jumpa dia describe bilik apartment Tivoli Vila itu lain, dia describe tapi almari tak ada. Dia kata ada almari, tapi almari sekarang ini tak ada, saya tak entertain. I buat tak dengar. Dia nak suruh saya komen. I didn’t comment.

Apa dia… one girl kata dia tidur, saya pakai wig and then kalau dengar cerita pasal report ini berpuluh-puluh perempuan. How do I get ? I don’t know ? How do I go ?

Mexican pun ada juga sebut dalam surat layang tadi. Saya ada dengar Mexican, Cina, Indian..tak tahu lagi mana-mana kaum. Kalahlah ada satu dua sahabat saya yang terkenal, kira kalahlah mengikut report ini.

How you fabric this ? Why it is the Prime Minister of the country to entertain this sort of fabrication ?

Oh..dia kata dia orang mengaku. Apa dia ? How do you established ? Where do I go ? How do I go ? Where were the police ? Where were the police escort ? Where were the police car ? How come the police didn’t know ?

It is possible as acting Prime Minister, I pergi mana-mana tanpa polis ? Is there a place I went without police punya car ada ? Dia escort mana I pergi, baik Bangsar, Tropicana, baik court where ada Police Officer or security officers. Yang itu, saya tak faham. Why ?

Pasal apa..bukan setakat itu… Dalam kenyataan ini saya bagi contoh bukan sahaja surat depa pengakuan. Mengikut kenyataan, PM kata, “Depa kata depa dipaksa.”

But I want to tell you, that both Ummi on her own record went to a lawyer dan make or statutory declaration with the commissioner of oath menafikan.

Then she came back, dia jumpa Azmin, dia cerita semua. Macam mana penglibatan Tun Daim, Rahim Thamby Chik, berapa duit dapat, berapa bayar hutang dia. Semua dia cerita.

Tun Daim kata nonsense, ok. Dia cerita, tapi.. that what the version.. dia pergi kat lawyer, dia nafi semua. Dia balik pulak dia tanya, it depend on which mood, which side or she was, Megat Junid kenal dia.

Dan kalau Megat boleh beritahu kat saya, dia terima kenyataan Ummi itu and valid and ada intergrity, I want hear from you.

He told me that she can’t be trusted, she get on changing her version. It depends on siapa tanya, sapa bayar dia, dia punya kereta.

Sekarang, dia setiausaha Datuk Megat. Now ..just to clarify ya.. Before I bring the letter to PM, I told you and then that letter was given [Ketika itu Megat Junid mencelah “You bagi.”]….Ya, petang itu you datang kat pejabat saya. So that is Ummi.

Surat penyokong bersumpah saya bagi kat PM, bukan surat dia, tulis kat saya. Yang tu, surat yang boleh dipaksa, yang saya tahu dia sign. Dia sign kepada saya surat. Dia kata, dia mengaku dia tuduhan itu…

Sebab PM ada, I bagi kat PM surat ditulis asal kat PM itu …you shouldn’t forget that letter, you passed to me the original copy. And then the original copy, you kata, “Read and destroy.”

The one circulated, itu lain, surat yang dia bagi kat PM dengan surat yang dia distribute kat umum dan masuk dalam 50 Dalil, itu lain.

Now, dia buat surat, 29 Ogos 1997 dan kemudian dia buat statutory declaration, depan pesuruhjaya sumpah pada 23 Jun 1998 at 2.05 pm. Depan lawyer, tak tau lawyer sapa… tetapi pesuruhjaya sumpah. I deny. I ever supply the letter, I deny

Then Azizan. Yang Azizan ini, berhenti kerja dengan saya in 1989 or 1990. Eight years back later, dia mai kat saya dia kata, “Kalau betul saya tuduh macam itu, saya murtad.”

Saya pun kata, “Pergi baliklah, saya tak mahu dengar” pasal orang Melayu kata semacam itu… ish..

Now, suddenly being very well to do.. dia ada kereta, dia ada berniaga besar di Melaka. I don’t know how dan sapa bayar. Why don’t you asked, a driver, now a leaving corporate player, very comfortable life, sapa bayar ? Sapa bagi yang ni semua ni ? A driver boleh jadi macam tu semua, why ?

Tapi dia tulis surat kat saya, 28 Ogos 1997. Tidak pernah menulis begitu, kerana fitnah, terpaksa menjelaskan di sini kerana nama saya dibabit untuk tujuan politik.

Tapi kata PM, ini mungkin dipaksa oleh polis. Now, I kata God is Great. On the 10th of August, dia went alone to see lawyer dan dia berjumpa lawyer, dia bagitahu bersumpah dia tak kenal penulis dan pencetak buku 50 Dalil. Bersumpah tidak terlibat. Dia bersumpah dia memang pergi ke ibu pejabat polis Bukit Aman untuk membantu siasatan polis.

Kemudian, buku itu dirujuk kepada saya yang berkaitan dengan saya. Saya berikrar dan bersumpah bahawa pandangan buku tersebut setakat mana ianya merujuk kepada saya adalah tidak benar sama sekali dan adalah berniat jahat.

When he went alone, nobody know, he went an established dan bersumpah. When you make a statutory declaration dengan pesuruhjaya sumpah, that is very incort. I can give that is a challenge because before I ada jadi witness before.

You might be happy, but that I am thinking. You nak embrassed, embrassed, you can use all the media everyday, repeat dua belas kali. Now, jadi macam mana ?

Dan dia kata, saya faham akuan bersumpah ini dan repeat sebarang prosiding kehakiman yang berkaitan dengan perkara buku tersebut kelak.

Now, dia buat ini, 10 Ogos 1998. The lap of that year, one year, he still went on now, I have the legal view, why I should have the DNA test.

And the rest, pasal perempuan banyak-banyak ini…You asked me, how there can be an acculturation against me because I know that is political ? I know cerita even homosexuality.

One political sciences lecturer came to my house last week. Masa tu saya dok maghrib di rumah. Dia kata, maghrib ni sembahyang hajat nak suruh PM mati. I kata ada, kat you, yang dok kata Tok Imam, tok guru, saya kata tak pernah sembahyang hajat macam tu. Nak sembahyang hajat macam itu, orang Cina.

And dia mai, dia kata, dia, former lecturer UKM political sciences. Saya kenal dia, memang dia terlibat buat survey on political attitude political study in Penang.

Polis panggil dia. Tanya dia, You kenal Anwar Ibrahim? Yes. Berapa kali jumpa dia? Ada dua tiga kali, pasal masa bagi report.

Ok, polis tanya tekan-tekan dia, We have a file against you, sebab you pernah melalui partner Diraja Iskandar pernah ambil mintak duit daripada Low and Co, and Anwar reported this case to police dan kita dah siasat.

Dia kata, Itu dah kes empat..lima tahun lalu… Dia kata, But you have a homosexual with Anwar ? No, I am a married man. Dia kata, If you don’t admit, we charge you yang lima tahun punya kes.

He came to my house, he said, Sir, you have to help me. They want to charged me. Tapi I kata, For what? Because I tak mahu cooporation dengan polis mengaku homosexual acted.

How do you whom this sort of case? You can produced people like that. You can produce a Hindu driver, I don’t know.

Yang I tahu, I ingat, I never go… ada version kata Datuk Nalla bawa seorang my security will never clear me moving the house… you no.

Even the tape… Hamzah… yang Sanusi dok main.. you dengar Sanusi… Hang kenai aku berpuluh tahun, hang dengar betul-betul suara aku atau dak?

Yang keduanya, saya nak tanya Sanusi, memang betul I tengah cakap dengan wife Hamzah.

Pernah aku suruh kangkang kat aku ? Pernah I kata, hang mai tidor dengan aku ? Pernah I buat apa ? I do not what… yang I tahu, Hamzah tu ada hutang RM 150 juta, marah kat I… tapi nak kata lajak sampai macam tu… too much.

And, how do I feel ? PM, Anwar that too many. Ya… mana tak boleh, if you get two or three people conspiring for the whole year, kerjanya tak ada apa, cari..cari..cari, and dok ya, boh! boh! boh! – sampai la ni.

RM 60 juta I should face 60 millions. I have to face OSA, I have to face all this cases in court and I tell you, memang betul Daim nasihat tiga minggu sudah… “Anwar, I think you better resign

I kata, “You are very good, my great friend you areBecause dia kata, “Tak mahu embrass kan your family

I take it, okay.

I told Azizah baru ni, I tak beritahu dia dulu. I kata, “Daim kata you know? Dia tak mahu embrass kan muka you.”

I told her I have got to go. Tapi macam mana lagi nak buat. So, I not perfect, probably I not good enough for you lah. But why must you get into these mass by this taking. You know, bagi polis their getting instructions, PM kata dia tak beri instructions, polis kata dia dapat instruction. PM pula kata probably perceptions, macam mana nak buat ni ?

AG pun macam tu. How do I feel ? Dan dia kata I pergi Tivoli Villa. I memang biasa pergi Tivolli Villa because my adik angkat yang tiga puluh tahun, itupun jadi isu sekarang ni…

I pergi dengan Azizah dua kali, Tivoli Villa, dia punya apartment dan other apartment I didn’t set foot pun. How do you accept that ? Tapi at least dia tuduh di Tivoli Villa, jadi dia silap sana… memang I pernah pergi.

Tetapi yang Flamengo, hotel Ampang, aku pijak kaki pun tak dak… tak boleh guna India ni… Anwar ada pergi, begitu begini, time sekian, ada perempuan mengaku macam ni. How do you expect it to be believe ?

Ohh a few days back, Deputy Prime Minister of the country and this how I am treated. And they go you know dia pusing berbelas-belas, dia repeat tiap kali..tiap kali repeat. I am not given kat itu… aku tak pernah pijak, macam mana kau nampak muka aku ni?

How.. betul… boleh jadi ada dua puluh, tiga puluh dokumen di rumah Nalla. I don’t know, yang I tahu, mula tak dak, kemudian kata appear, mai sebulan kemudian kata ada, macam mana I nak charge ?

Mungkin depa dok pi curi di office. Mungkin Nalla sendiri dok curi di office. How do I know, but why I must be charges ? Now ? I am number two in this country, I know better everything..you can’t, where can I decide all the decision… tapi pasal apa jadi macam ini?

Penjelasan Dr Mahathir Tentang Salah Laku Moral Anwar

25 Comments

  1. lady says:

    cakap belit2 menggalahkan ular sawa. Sebab tu sorang member yg pernah jadi guru disiplin Nurul Izzah pesan….kalau jumpa antara ular dan anwar ibrahim…kena bunuh anwar dulu.Sebab dia lebih bahya dari ular sawa.

    • LOL says:

      ULAR SAWA pun kalau terserempak dengan si NUAR terus belit dirinya sendiri, kerana tak sanggup nak layan perangai putar alam dab belit SI JUBURI ni…Kalau ULAR SAWA BATIK lagi la terus jadi ular albino sebab si nuar akan kata ULAR SAWA BATIK INDON lagi bermutu… KWANG! KWANG! KWANG!

  2. naw says:

    Apa2 pun hujah Anwar…ALLAH telah selamatkan Malaysia ini dari diambilalih oleh manusia biseksual dan pembohong. Kali ke2 Anwar nak ambilalih tampok kepimpinan negara pada 16 Sept 2008, tapi tak direstui ALLAH jua…itulah keberkatan doa2 dari ulamak2 terdahulu supaya ALLAH peliharakan bumi Malaysia yang bertuah ini dari diterajui oleh manusia durjana. Sekarang ni, apabila puak2 pembangkang pula untuk mengangkat Anwar sebagai PM setelah pembangkang menang PRU13 nanti, juga hajat Anwar tidak akan kesampaian apabila dia akan disumbat ke Sungai Buloh dek kelakuan menjubur sesama lelaki dalam kes liwat yang sedang berjalan sekarang ni…itulah nasib manusia yang bertopengkan agama, nasib Al Juburi…

  3. andi says:

    heran betul dari dulu kata duk ada bukti, tapi sampai la ni bukti anwar simpan buat pekasam. kalau betul integrity tu penting bak mai lah video2 surat tu semua, yang hang simpan kat alam ghaib buat apa?

    yang lain tu aku tak yah komen lah…ingat2 sikit nawaitu syahadah ko tu apa.

    boleh pulak pertikaikan kalau jadi kaki pompuan tak leh jadi pemimpin ker? apa punya kenyataan tu????

  4. cuti cuti malaysia says:

    Pening kepala aku baca, dengan english terabur, macam rojak..cakap putar belit..good riddance! shame on you dirty old man!

  5. warisatuliman2011 says:

    A.w.w. handai taulan. Rupa2nya sejak pegang jawatan TPM Si Anwar ni dah cuba tawar-menawar dgn Tun soal sama ada womanizer (kaki betina) boleh jadi TPM/PM atau tidak. Soalnya, Anwar bukan saja kaki betina tetapi kaki jantan-betina. Malang sungguh Tun hanya dapat kenalpasti kemunafikan dan kebaculannya di tahap dia dah buat konteks dgn ramai musuh negara di dlm dan luar negeri. Tapi, sebenarnya Anwar lebih malang kerana sampai skrg pun Allah Azawajalla tidak izinkan dia ambil alih teraju pemerintahan negara. Jika tidak, mungkin M’sia jadi lebih teruk drp Indonesia dari segi pluralisme agamanya, amalan seks bebasnya dan penggadaian politik anak bangsanya. Anwar patut juga tukar nama PKR jadi Parti Kehancuran Rakyat sebab dia sanggup pertaruhkan nasib rakyat demi kepentingan politik peribadinya. Agaknya dia termasuk dalam kategori politikus enam jahanam? Salam.

  6. vivaa says:

    kalau … kalaulah apa yang anwar kata tu betul, nyaya hangpa ooi! bukti TDM main sorok2.. hehe. umno memang dasyat, makan duit haram sana sini. bagus juga hangpa dedah benda ni. kotor. jijik. why? why? hehe… jawab la! tengok jawapan anwar macam betul pulak. aku heran politik malaysia. TDM pun satu. 3…4 TPM bawah dia, mana ada dalam sejarah!

    • warisatuliman2011 says:

      Khinzir terlepas dari kandang. Baliklah ke kandang ko.

    • riff says:

      yg kuat main duit masa dlm umno si Womanize ni la…suka ckp org lain main duit…tp dia lg teruk…ckp org lain korup…dia pun satu.3..4 ..ckp org lain kronisme dan nepotisme tp dia lg teruk… tengok parti pun anak beranak….kalau jadi PM tak tau la apa nk jadi…

    • jambatan says:

      Bro Viva, awat kekwat sangaaattt?? Kalu setakat “kalaulah” ko tu, ko simpan ajerla dalam almari pemikiran ko yang sempit tu. Ni aku nak habaq mai, ummi hafilda suh anwar sue dia menyebarkan fitnah supaya ummi boleh bagi bukti dalam court yang anwar CONFIRM pecah amanah, seleweng duit, duit tu simpan dalam akaun Shamsidar lagi. Ummi siap ada dokumen ori lagi. Tak payah kalau2 der bro…

      Dey, nasi wanggeyy satuuu…

  7. Morrizo says:

    Its EASY TO TELL THE TRUTH……but you need so much explanations and kelentong to create TRUTH.
    In the END TRUTH will always PREVAIL. Biasa nya anak2 kita akan beri banyak penjelasan jika dia menipu. Whatever REPENT while there is still time.

  8. Iqra says:

    “Reports that say that something hasn’t happened are always interesting to me, because as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns — the ones we don’t know we don’t know.” Dajjal Ronald Rumsfeld

    • ron95 says:

      we know and we keep’em as secret if their knows anything we’ll can do deny it- thats what it really meant from this cutthoart hoax just like his apperantice BABI dick!

  9. beautywifbrain says:

    Cara orang berkata benar vs cara orang bersalah berkata2. Baca kenyataan Tun Dr. Mahathir mudah difahami, menjawap soalan, tepat dan padat. Baca kenyataan Anwar diatas x menjawap soalan, tidak difahami, berterabur..ntah apa point nya..tiba2 kosnpirasi.

  10. neelofart says:

    Patut la tak bole jadi PM. English gramar hancusss. Tonggang tonggek.

  11. pemudapemudi says:

    time nih mmg ramai keliru..sbb tu ramai ikut dia trmasuk gak aku keliru..

    skrg keadaan dah berubah..yg ikut dia dulu yg bongkarkan..nalla, zul nordin, ezam, sd johari, zahrain dll..tu semua org lama tu dan banyak bukti..dan ada pulak bukti2 video..memang kukuh..jd keadaan dan berubah..skrg semua org dah tahu sape nuar sape Tun M..

    Tun M mmg berani krn benar..syabas dan syukur..

    • pemudapemudi says:

      yang bongkarkan kes dia pulak jd kwn..(mad sabu yg gelar al-jub dan kapal yg bongkarkan nuar rosak akhlak di parlimen)..mmg keadaan dah jadi 69..musuh jd kawan, kwn jd musuh..

  12. CT.Kudin says:

    Bila hang tanya macam tu kat Dr Mahathir bermakna dalam senafas lah juga hang dah mengaku hang buat spt dituduh. Mesej hang simple sahaja, yakni pasai apa depa buat tak apa?, mai tang aku tak boleh? Bagi hang Ini double standard dan pendakwaan selektif dan konspirasi politik. Konspirasi taik kucing!. Soalnya hang tu nak jadi PM, depa yng lain tu setakat nak jadi menteri, itu pun depa buat di belakang pengetahuan Dr Mahathir. Hang pulak hang naik setakuk demi setakuk mendadak atas nama dan personaliti Islam. Hang berlagak warak dan selalu petik ayat Ql-Quran dan Hadis. Kalau hang dah jadi PM, tiba-tiba terdedah apa yng hang dok buat selama ini tentulah kerajaan yg hang pimpin boleh jatuh merudum macam nangka busuk. Kalau musuh negara guna semua tu untuk ugut hang macam mana pulak, lagilah haru biru negara. Tak apalah, baik lah hang pencen dari politik pi jadi ustad kah, pensyarah kah kat mana-mana kalau hang bebas dari tuduhan liwat II. Kalau hang didapati bersalah, hang bertaubatlah dan gunakanlah masa yang ada di dalam Sungai Buloh untuk beramal ibadat. Pintu taubat masih terbuka.

    • pemudapemudi says:

      mgkin sbb tkt tersalah ckp gak kot..dia ambik pendekatan x bg keterangan dlm mahkmh hari tu..

    • beautywifbrain says:

      Tun. Dr. Mahathir kata “seorang yang mempunyai moral yang begitu buruk, moral yang menjadi lebih buruk kerana menggambarkan diri sebagai seorang yang alim, seorang ulama, seorang yang boleh menjadi imam, boleh buat khutbah, orang yang semacam ini lebih daripada orang lain, tak patut buat kerja yang semacam itu. Pada pendapat saya, Dato’ Seri Anwar Ibrahim bukan sahaja tidak layak memegang jawatan dalam kerajaan, tidak layak memegang jawatan dalam UMNO, bahkan tidak layak menjadi ahli UMNO.”

      Sokong Tun Dr Mahathir. Orang yang kelihatan alim tetapi membuat kejahatan lebih jahat dr penjahat yg kurang ilmu agamanya. Anwar memalukan umat Islam, Melayu dan warga Malaysia pun.

  13. pangkah says:

    “Mesyuarat MT yang berlangsung selama empat jam itu dihadiri oleh kesemua anggotanya kecuali Naib Presiden, Datuk Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi dan Tan Sri Muhammad Haji Muhammad Taib yang bercuti daripada jawatan Naib Presiden parti kerana sedang menghadapi perbicaraan mahkamah.”‘
    Padanlah Pak Lah lepaskan Anwar Al- Jubor dr penjara…. BODOH PUNYE PAK LAH!!!

  14. SoundHARD says:

    WOMANIZE memang banyak orang yang terjebak tetapi,

    SODOMIZE hanya Anwar yang paling Layak memikul gelaran Raja SODOMIZE Negara….hu,hu,hu.
    :D :D :D

Leave a Comment

 

— required *

— required *