PARADIGMA POLITIK BARU

Ambiga Akui Terima Dana Dari NDI & OSI

AIDCNews – 28/06/11 – Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan akhirnya mengakui BERSIH 2.0 pimpinannya menerima ‘sejumlah kecil sumbangan’ daripada dua organisasi Amerika Syarikat iaitu National Democratic Institute (NDI) dan Open Society Institute (OSI) tetapi bagi projek-projek lain, dan bukannya untuk perhimpunan bulan depan.

NDI adalah salah satu cabang NED (National Endowment For Democracy) sebuah yayasan yang bertopeng demokrasi yang berpengkalan di Amerika Syarikat, diketuai oleh Madeline Albright, bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat.

OSI pula adalah yayasan yang juga bertopeng demokrasi yang dimiliki oleh penyangak mata wang Yahudi, bernama George Soros, individu yang pernah merudumkan ekonomi Malaysia pada tahun 1997.

Difahamkan Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai kaitan yang rapat dengan kedua-dua yayasan tersebut kerana Albright dan Soros merupakan dua tokoh Yahudi yang menaungi politik Anwar sejak dari akhir tahun 1990-an.

“Perhimpunan bulan depan akan disponsor oleh kerajaan negeri Selangor”, kata Ambiga seperti dilaporkan portal pro Anwar, The Malaysian Insider. Klik di sini

Ambiga berkata demikian kepada pemberita semalam selepas beliau disoal siasat oleh polis berhubung Himpunan Bersih 2.0 anjuran pihaknya.

Seorang lagi ahli jawatankuasa pemandu Bersih, Maria Chin Abdullah mengakui NDI dan OSI memberi dana kepada BERSIH khusus untuk kerja-kerja pemantau pilihan raya berkaitan projek persempadanan bahagian pilihan raya.

“Dana datang daripada sumbangan awam. Kebanyakan adalah dari rakyat Malaysia di luar negara. Ramai yang memberi sumbangan tanpa memaklumkan identiti mereka ke dalam akaun bank kami”, katanya.

11 Comments

  1. Daripada Kamu Mo Buat “Perhimpunan Bersih”, Lebih Baik Kamu Pungut Sampah Di Jalanan Tu.. Bersih lagi !!! Merosakkan Landskap Keharmonian Masyarakat Malaysia Ja Ni… Bodoh Bodoh Punya Demonstrasi.. Gunalah Saluran Yg Betul Melalui PilihanRaya, Bukan JalanRaya.. HantuRaya Betul!!!!

  2. Wake UP! says:

    Salam. Patutnya negara kita menggubal undang-undang ‘treason’ a.s.a.p. agar mereka yang mengancam keselamatan negara dan menjadi ejen kuasa asing akan dihukum bunuh.

  3. malaysiaku says:

    Kalau macam tu diorang guna duit rakyat Selangor… Tan Sri Khalid harus disiasat di atas menyalahguna kuasa dan wang Kerajaan Selangor untuk kepentingan Parti.. mana boleh.. Dulu kat umno salah guna duit rakyat bising.. skrg berbalik plak

  4. backdoor says:

    Ambabiga ni beria-ia benar nak menentang undang2 (walaupun dia dalam majlis peguam) adalah kerana nak ubah perlembagaan je…terutama hak ketuanan melayu..ini yang menjadi agenda utama DAP dan orang2 kafir mcm ambabiga nie…Untuk merealisasikan tu Anwar kena jadi PM lah sbb kuda tunggangan adalah subject terbaik untuk di tunggang kerana masalah moralnya…PAS ikut je.. yang penting dendam kesumat bertahun2 tu terbalas juga…PAS tak nak redha dan serahkan balasan tu pada Allah..PAS melalui Nik Aziz nak balas sendiri kerana dia tak redha dengan ketentuan Allah..PKR pulak selain dari menjdi tali barut yahudi yang dah byk terhutang budi, agenda nya..faham2 sendiri dah lah ye…apa2 pun halang Ambabiga ni, peguam ke, ape ke pegi mampus lah dia nie….

  5. naw says:

    Ahhhh…mudah saja dana yang mereka dapat dari NDI yang dipelupori Albright dan OSI dari penyangat Soros tu…mereka masuk je ke account pentadbiran negeri Selangor dan keluarkan untuk BERSIH…tu semua trick dalam poket…tak payah nak berdalihlah. Duit Selangor pun dah habis dikebas…mana ada duit! Ambiga, if you are the right thinking lawyer and you do this coward rally without any legal permit, you support this illegal activities and you disobey the law of this country…i must advice you to immediately quick your legal profession right away…SAME ON YOU AMBIGA.

  6. ron95 says:

    disponsor kerajaan selangor?.. selangor skrg mana ada duit?.. ayat senang je nk ngelak akatmat saleh keturunan yahudi zionist yg sponsor si ambigak si pengkhianat ni!

  7. anuar pukimak says:

    kita orang melayu yang sedar tak apa… tengok ulama palsu pas=made in yahudi. apa benda yang mereka buat? membutakan mata dah nampak depan mata masih lagi buat tak nampak

  8. ron95 says:

    sama la gak tu suma dana dari prokasi2 haramjadah barat digunakan semuanya oleh ambigak suwey
    dan konco-konconya utk demo bershite 2.0 pure stupid semata utk mencetuskan kekecohan dan menguntungkan aljuburipandikutty dan bukannya rakyat malaysia sendiri… tangkap pengkhianat negara ni kerana bersengkongkol dgn anasir2 luar!

  9. backdoor says:

    Kerajaan wajib melakukan sesuatu terhadap mereka yg menganjurkan perhimpunan Bersih. Ini sudah ke tahap menggugat kesejahteraan Nasional. Tangkap mereka2 yg mengetuai perhimpunan ini di bawah ISA. Aku tak nak negara yang kucar kacir. Aku Nak Aman. Mereka ini tak ubah seperti gerakan Komunis. Persetankan tindakan yg diambil oleh negara2 di dunia terutama Amerika. Ambil Tindakan!!!!!!!!!

  10. Apai_Moden says:

    Semua yg terlibat memang tidak boleh dipercayai. Pemimpin DAP juga sengaja tidak bersuara. Kononnya tidak teribat dlm demontrasi. Melayu yg jadi barua saja yg menyalak kesana kemari. Manusia mcm tu patut disumbat dlm penjara. Biar dia main bontot mcm penasihatnya…

  11. kakak says:

    Dah Kerajaan Negeri Selangor pula. TS Khalid kata tak campur sebab takut ganggu tugas rasminya. Iye ke? Macam-macam dia orang ini.

    Jangan diberi peluang kepada pengkhianat-pengkhianat bertopeng ini!!

    Bersama kita mohon pada Allah semoga kita diberi perlindungan. Jangan kita tunduk kepada mereka ini

Leave a Comment

 

— required *

— required *