Awas ! Menjelang PRU 13, Anwar Minta Bantuan NED ?

AIDCNews -21/05/11 – Pendedahan Muhamad Rahimi Osman, bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika diwawancara AIDC Production di Kuala Lumpur, baru-baru ini mengundang satu lagi persoalan besar, adakah menjelang pilihanraya umum ke-13 nanti, sekali lagi Ketua Umum PKR itu akan meminta bantuan daripada National Endowment for Democracy (NED) ?



“(Dokumen) ini adalah kegiatan Anwar di National Endowment for Democracy (NED)”, kata Rahimi sambil membelek-belekkan dokuman fail. Rujuk minit 0.03 youtube temu bual itu.

Satu lampiran berkepala surat AIA, Anwar Ibrahim & Associate, yang bertarikh 18 Jun 2007 telah dihantar kepada Carl Gershman, President, National Endowment for Democracy beralamat di 1025 F Street NW, Suite 800, Washington DC 20004. Rujuk minit 1.54.

Surat yang ditandatangani oleh Anwar Ibrahim dengan alamat AIA di 585 Grove Street, Suite 135, Herndon, Virginia, 20170. Rujuk minit 2.01.

Latar Belakang Penubuhan AIA

Menurut blogger bigdogdotcom, syarikat AIA, ditubuhkan Anwar di AS pada April 2005, selepas beliau dibebaskan dari penjara Sungai Buloh dan syarikat itu berdaftar dengan Suruhanjaya Corporation Virginia.

Syarikat itu beralamat di Herndon, Virginia, iaitu sekelompok rumah-rumah yang dimiliki oleh pengasas-pengasas SAAR dan IIIT (The International Institute for Islamic Thought).

Ketika pertama kali syarikat ditubuhkan, Anwar mengelilingi dunia, berceramah dan bermesyuarat kepada pegawai-pegawai kanan kerajaan, NGO-NGO dan ahli-ahli perniagaan.

Kebanyakan dari penglibatannya dibayar, dan dokumen-dokumen menunjukkan pengurusan bayaran ditetapkan oleh AIA.

Sekitar 2 Mei 2005, Anwar berjaya mendapatkan nombor US Social Security di daerah Columbia. Ini bertepatan dengan jangka masa tempoh beliau menetap di Amerika Syarikat iaitu daripada April 2005 hingga Ogos 2007.

Selama dua tahun tinggal di AS, Anwar menetap di 11920 Sugarland Road di Herndon, Virginia, tidak jauh dari rumah-rumah pemimpin-pemimpin IIIT lain yang merupakan sahabat-sahabat Anwar sejak dari tahun 1970-an.

Pada bulan Ogos 2005, seorang peguam di Richmond, Virginia, telah mendaftar dua lagi syarikat untuk Anwar iaitu ‘Anwar Ibrahim Consulting‘ dan ‘Anwar Ibrahim Holdings‘.

Anak saudara sahabat Anwar Dr Jamal Barzinji, iaitu Omar Barzinji, dipertanggungjawabkan sebagai Pengarah Urusan (CEO) untuk mengurus syarikat Anwar itu. Klik di sini

Kandungan Surat Anwar Kepada Carl Gershman, Presiden NED

Dalam surat Anwar kepada Carl Gershman bertarikh 18 Jun 2007, Ketua Umum PKR itu mengucapkan terima kasih kepada Presiden NED kerana menjemputnya terlibat dalam program NED di Library of Congress, AS. Lihat video di bawah. Klik di sini

 

Dalam surat itu Anwar turut memuji usaha Carl Gershman membantu agenda pro-demokrasi dan mengharapkan agenda itu dapat dikembangkan lagi.

Anwar turut memohon kepada Carl Gershman agar dapat membantu pilihanraya umum Malaysia ke-12 seperti yang terkandung dalam proposal Malaysian Center for Electoral Integrity’s (MCIE).

Difahamkan, proposal MCIE disediakan oleh pihak Anwar yang mengandungi perbelanjaan-perbelanjaan untuk membawa pemerhati antarabangsa memantau pilihanraya umum Malaysia ke 12.

Namun tidak dapat dipastikan berapakah jumlah dana yang dipohon kepada organisasi yang didalangi Yahudi itu. Juga tidak dapat dipastikan adakah Anwar membawa pemerhati antarabangsa seperti yang terkandung dalam propasal itu atau menukar kepada bentuk program lain.

Dalam operasi rahsia seperti yang dijalankan NED, apa yang ditulis dalam proposal, tidak semestinya sama apa yang dilaksanakan di lapangan.

Menurut laporan dalam bigdogdotcom.wordpress.com, sebelum pilihanraya umum ke-12, laman web AIA turut mempamerkan beberapa risalah-risalah dan poster-poster kempen pilihanraya umum 2008 di Malaysia.

Kandungan dalam laman web AIA yang berpengkalan di AS menunjukkan mereka memandang serius tentang pilihanraya umum ke-12 di Malaysia dan menjadi ibu pejabat operasi membantu Anwar dari luar negara.

Kumpulan ini bertindak sebagai konsultan dan penentu polisi PKR di Malaysia. Malah poster-poster yang bakal digunakan perlu dihantar kepada pihak mereka di AS terlebih dahulu untuk proses penilaian, pre-production sebelum digunakan di Malaysia.

Kandungan lengkap surat itu adalah seperti berikut :

June 18, 2007

Carl Gershman
President, National Endowment for Democracy
1025 F Street NW, Suite 800
Washington DC 20004

Dear Carl,

Thank you for inviting me to participate in the Commemoration of the Westminster Address at the Library of Congress earlier this month. I congratulate you for your success in convening a distinguished panel of experts and for hosting a reception that drew broad support from a number of key legislators in the House and Senate. The event took place at a critical moment when the discourse on the pro-democracy agenda needs as much support as possible. I applaud your achievements at the NED and your dedication to this important work, and I look forward to our continued collaboration.

I would like to reiterate the importance of NED’s support for the Malaysian Center for Electoral Integrity’s (MCIE) proposal to bring an international election observer team to Malaysia. By all accounts Malaysia has reached a turning point whereby the people have expressed a desire for reform, yet they face resistance from politicians who will stop at no length in undermining the rule of law to perpetuate an unpopular and unjust status quo. The MCEI plays a key role in facilitating a change in this system and ensuring that a fair, democratic space emerges in Malaysia.

With General Elections expected to take place within several months, the need for electoral assistance is critical and urgent. Taking lessons from the conduct of a by-election that took place at the end of April, where substantial evidence of fraudulent practices was ignored by the Election Committee, we must put in place institutions that will provide oversight and accountability to the electoral process. The MCEI represents an essential step in this direction and I urge you to consider the positive impact that NED can have by supporting indigenous efforts to enhance the democratic space in my country.

Thank you for your attention to this matter and please do not hesitate to contact me if you have any questions.

Sincerely,

Anwar Ibrahim

25 Responses to “Awas ! Menjelang PRU 13, Anwar Minta Bantuan NED ?”

  1. not Me Gay

    Apr 17. 2013

    jika bn kalah, mungkin sudah tiba masanya PM Malaysia dilantik dari kalangan bukan melayu, sebab orang melayu dah tak berguna seperti fasa akhir pemerintahan zaman kerajaan melayu melaka dahulu. saya mahu rasa jadik pm juga… anwar tak layak jadik pm kepada saya. mungkin saya lebih layak jadi pm kepada anwar. melayu tak perlu risau pasal peralihan kerajaan sebab golongan business class mereka kurang.

    Reply to this comment
  2. anuuuuu arrrrr

    Jul 13. 2011

    dah apa sibuk2 pasal aku nih? kih3.
    weh anwaraidc ni pro anwar ke ape? tak paham aku.

    Reply to this comment
  3. salleha

    May 25. 2011

    assalamualaikum semua

    Benarkan apa yang anda semua katakan mengenai Anwar? Adakah bukti yang kukuh dapat anda tunjukkan? Atau semua itu hanya andaian atau penafsiran yang salah atas maklumat yang anda baca melalui internet? Adakah Anuar bersifat seperti apa yang anda semua katakan? Sebelum membuat penilaian di atas adakah anda pernah memohon petunjuk Pencipta kita Allah s.w.t. yang Maha Mengetahui. Takkan Tuan Guru nik Aziz seorang ahli politik dan seorang Pendakwah agama yang lebih hampir dengan Allah s.w.t. dari kita tidak mengetahui hal ini? Coba anda fikir secara terbuka dan menggunakan akal yang sihat. Adakah anda tidak takut jika apa yang anda katakan tentang keburukan Anwar tidak benar? Jika anda sebagai seorang Muslim, bagaimana anda sepatutnya melayan saudara Islam anda? Adakah anda tidak takut nanti bila di alam kubur anda tidak dapat menjawab bila di tanya siapakah saudara kamu? Anggota badan tidak akan dapat menjawab kerana semua hidup di dunia kita memperlakukan saudara seagama tidak mengikut yang sepatutnya. Fikir-fikirkan lah jika anda masih ada Iman di dada.
    wasalam

    Reply to this comment
    • backdoor

      May 25. 2011

      Wa’alaikumsalam,
      Tidakkah anda terfikir bahawa semua perbuatan Anwar itu benar?
      Tidak anda terfikir kenapa Anwar tidak mahu mengambil tindakan undang2 terhadap Eskay iaitu orang yang paling hampir menyebabkan pendedahan ini?
      Tidakkah anda terfikir kejadian liwat itu benar2 berlaku?
      Tidakkah anda terfikir bagaimana air mani Anwar berada didalam lubang saiful?
      Tidakkah anda terfikir Nik Aziz tahu tentang semua pekara ini?
      Tidakkah anda terfikir kenapa Mat Sabu memanggil Anwar sebagai Al-Juburi dahulu? Tidakkah and terfikir kenapa Karpal Singh mahukan Anwar bertaubat dahulu?
      Tidakkah anda terfikir kenapa Karpal Singh melapurkan perbuatan songsang Anwar di parlimen dahulu?
      Tidakkah anda terfikir membiarkan peliwat dan penzina bermaharaja lela itu akan memudaratkan rakyat untuk menjadi pemimpin?
      Tidakkah anda terfikir untuk menyelamatkan agama islam dari di perkotak katikkan?

      Reply to this comment
      • rabiahmdyusof

        Apr 17. 2013

        SALAM.

        SAYA SETUJU DENGAN PENDAPAT SAUDARA! KALAU KITA NAK MENILAI SESAORANG, KENA NILAI SETELUS-TELUSNYA. DARI ATAS KE BAWAH, DARI KIRI KE KANAN. KEMUDIAN FIKIR DENGAN AKAL YANG WARAS!
        SYABAS KEPADA PENULIS INI YANG MEMBUKA MATA DAN MINDA KEPADA ORANG YANG MAHU BERFIKIR!

        Reply to this comment
    • cassim

      Jun 16. 2011

      nak bukti camna lagi yeop….!
      dah macam2 bukti yg kuar….!
      jgn taksub sgt….jgn lupa..kerana dia lah dulu ramai pelajar
      melayu kena buang dari Universty..
      cerita nya ayam di baling tak makan…!

      Reply to this comment
    • sengang

      Apr 17. 2013

      Salleha,

      Cuba habaq mai sat, siapa Nik Aziz? Dia takkan mungkin tahu semua benda. Walaupun dia betul-betul seorang ulama, ilmu dia tetap tidak lebih tebal dari kulit bawang yang kering. Itu kata Allah, bukan saya.
      Yang penting disini sekiranya anda ada iman didada, selamatkan Islam bukan orang. Biar mati anak, jangan mati Islam. Sekiranya, saya ulang sekiranya benar ada usaha membawa masuk dana dari luar, terutama dari puak2 yahudi, apakah asas mereka nak bantu loser macam DSAI melainkan menjadikan DSAI sebagai tunggangan dan boneka mereka.
      Pendedahan Razali bekas G17 DAP, sangat menggerunkan saya. Malaysia negara Islam bertukar menjadi republik kristian seperti Sepanyol????? MasyaAllah, itu adalah bencana paling malang untuk anak-anak keturunan kita. Melayu takkan hilang didunia tetapi akan menjadi hamba ditanahir sendiri. Bayangkan jika semua perancangan itu benar2 berlaku, Na’uzubillah. Ya Allah, selamatkan bumi Malaysia dari menjadi Palestin kedua, Amin.
      Saya tidak pedulikan moral DSAI, itu dia jawab sendiri depan Allah diMahsyar tetapi apa saya nak jawab bila Allah tanya saya apa yang saya buat untuk pertahankan Islam?
      Pendapat saya, selagi ketuanan melayu diMalaysia dipertahankan, InsyaAllah, Islam akan terjaga diMalaysia. Tetapi sekiranya prinsip ketuanan melayu hilang, bangsa2 lain di Malaysia akan mengambilalih dan pada masa itu, agenda2 anti Islam, saya yakin akan menghakis Islam dari bumi Malaysia.
      Sekarang ni pun dah byk kes sebegini. Pekerja Islam tidah dibenarkan keluar sembahyang Jumaat. Surau tidak disediakan ditempat kerja, sedangkan kuil/rumah ibadat mereka dibuat pulak.
      Berapa banyak majikan beragama Islam kalau nak dibandingkan dengan majikan yang bukan Islam diMalaysia?
      Dari segi ekonomi, orang Islam jauh kebelakang, malangnya sekiranya ada orang Islam yang kehadapan, orang Islam sendiri juga yang menuduh segala bagai, kroni sme bla bla.
      Coba anda fikir secara terbuka dan menggunakan akal yang sihat. Adakah anda tidak takut jika apa yang anda ditanya Allah apa yang anda sudah lakukan untuk Islam nanti?

      Reply to this comment
    • not Me Gay

      Apr 17. 2013

      tido tido ayam memang tak tau fakta….kalau takat baca harakah dan keadilan daily memang tak nampak bukti salah anuaq. cek habaq kat hang pi servey all blogers address. tapi dengan syarat buka mata, buka hati, buka minda, jangan taksub, nilai ikut kata hati ikhlas anda dan jangan sebarkan dapatan hang tuu kat orang lain nanti fitnah. PESANAN :apa yang anda lakukan adalah ikut niat hati anda

      Reply to this comment
    • ulaTGg

      Apr 17. 2013

      salam..cara anda berkata menunjukkan anda adalah ahli PAS..kononnye Tuan Guru lbih dekat dgn Allah..cube tlg ulas berkenaan kalimah Allah yg tuan garu cik usulkan dulu.. knpe msti timbul taik.mula2 bg,lps 2 x bg org kafir guna.. mgkin juga ada betul pe yg cik ckpkan..patutlah tuan garu cik 2 berani samakan Nabi Muhammad sebelum diangkat sebagai Rasul sama mcm mat mat yg lain. isk isk isk..byk sgt ‘kelebihan’ tok garu cik 2..sampai tkut saya nk dekat..

      Reply to this comment
  4. asasiniah

    May 23. 2011

    Salaam semua;

    Apa? Anwar ada US Social Security number? Dia nie ada green card ke? Ataupun dah dapat PR status kat US tu?

    Sapa2 tolong terangkan.

    Reply to this comment
  5. rimau

    May 22. 2011

    Apakah ada kemungkinan bahawa Anwar telah direkrut sebagai ajen CIA sejak dia didalam ABIM lagi. Apakah penerimaannya terhadap tawaran memasuki UMNO atas nasihat CIA supaya segala rahsia negara dapat diperolihi melaluinya?
    Adakah penampilan imej Islamnya sekadar mengabui mata bahawa dia bukan seorang ajen upahan Amerika?
    Aku rasa banyak persoalan yang sukar untuk dijawab mengenai hubungan Anwar dengan Amerika ketika dia didalam kerajaan….
    yang pastinya jika dia ajen, makanya sekarang dia sudah menjadi sampah mereka…CIA won’t employ a loser.

    Reply to this comment
    • asasiniah

      May 23. 2011

      Salaam untuk rimau;

      Rasanya AIDC telah pun mengupas bagaimana Anwar ni mahu direkrut oleh KGB dan saumpamanya semasa beliau siswa di UM lagi. Sila cari posting2 yang terdahulu yang dibuat oleh AIDC.

      Apa yang rimau patut faham, definasi spy seperti yang dipaparkan di dalam movie atau TV tu hanya separuh betul….

      Agensi perisikan seperti CIA tu pada dasarnya, hanya menjalankan polisi kerajaan, tapi cara mana mereka menuju ke arah itu yang banyak boleh dipersoalkan, termasuk oleh rakyat AS sendiri.

      Pada mengamatan saya, beberapa ketika dulu, CIA ini mempunyai jabatan2 atau unit2 yang dibahagikan mengikut wilayah seperti middle-east, eastern europe (atau eastern bloc) dan sebagainya. Terma2 ini diciplak pula oleh media kemudiannya.

      Perlu juga diingat bahawa wilayah2 ini bagaikan petak-petak di papan catur supaya setiap langkah dapat memanfaatkan negara AS.

      Jabatan2 ini fungsi utamanya adalah ‘to gather intelligence’ bagi setiap negara yang berada di dalam wilayah yang tertentu. Jika intelligence yang didapati menunjukkan kecenderungan menentang AS, misalnya, maka mereka mesti meletakkan ‘operatives’ untuk maklumat tahap mikro dan makro.

      Seorang atau sekumpulan ‘operatives’ yang direkrut tidak semestinya diketahui atau disahkan oleh ibu pejabat di Langley, Virginia tu…. Ini kerana ianya dibuat di atas inisiatif seorang ‘field agent’ (memang seorang kakitangan sah dan berdaftar agensi terbabit) itu.

      Contoh klasik seorang ‘operative’ adalah arwah Osama bin Laden…. Dia direkrut asalnya untuk pengaruh dan duitnya, dan kemudian berjuang menentang USSR yang menjajah Afghanistan. Lepas tu apa yang terjadi dengan Osama dan agensi tu…wallahu a’lam. Cuma kita tahu kesudahannya saja.

      Tapi rasanya kalaupun ada agensi intelligent yang rekrut dia nie, diorang pasti setidak-tidaknya dah confuse sekarang nie, kalau tidak pun menyesal terus.

      Apa tidaknya, pada mulanya potensi amat besar, tapi Allah lebih mengetahui. Wallahu a’lam.

      Reply to this comment
      • Huffyzah Hassanah

        Apr 17. 2013

        Sayang sekali puak-puak pembangkang refuse untuk membaca entri-entri yg semacam ini. Tak taulah diorang tuli, buta ataupun bongkak dalam membuat pertimbangan..hmmm

        Reply to this comment
    • Mr S

      May 23. 2011

      Arwah Osama Laden pun bekas CIA juga masa Afganistan lawan Russia dulu.. ala biasa la imej islam digunakan utk mengaburi mata manusia.

      Reply to this comment
  6. hamsem

    May 22. 2011

    MMANG ANU..WAR ANU..GERAH YG SPATUTNYA KTA AKUI…
    DGN PIDATONYA….
    DGN PGAULANNYA…
    DGN KRISMANYA…
    DGN KBIJAKSANAANNYA…
    DIALAH ANU…GERAH BAGI BANGSA MELAYU.
    TETAPI SYANG SRIBU KLI SYANG.
    KRANE TLALU MGIKUT NAFSU AKHIRNYA DIA MJADI PBURU NAFSU SRAKAHNYA….
    MAKA ANU..GERAH MJADI….
    DAJJAL MELAYU….MELAYU DAJJAL…DAJJAL MELAYU…MELAYU DAJJAL…..
    PELIWAT…PENZINA…DAN STERUSNYA PANDDI……KUTTY….MELAYU

    Reply to this comment
  7. ROSAFID

    May 22. 2011

    Saya kata!Risau juga kalau2 dalam PRU 13 nanti akan ada tangan2 ghaib yahudi laknatullah membantu sheikh al juburi. Oleh sebab itu kita kena cepat2 sumbatkan al sheikh di resort sg.buloh. Simpan penghianat agama dan bangsa ni sampai dia mampus. Lepas tu haramkan parti Kencing Rakyat dan sekira nya penjilat penjilat al juburi merusuh tangkap saja dia orang semua bawah ISA.

    Reply to this comment
  8. pemerhati

    May 22. 2011

    x boleh ke pencacai suruhan dajal ni di tahan bawah ISA?

    Reply to this comment
  9. backdoor

    May 22. 2011

    Dah terang algi bersuluh….anwar memang ada gerakan diluar negara…tak sudah2 dan bermacam2 lagi pengkhianat negara ni nak buat untuk menguasai putrajaya. Sebab tu dia berani tabur janji mcm2 pada PAS dan DAP. Dia ada backup kat luar negara. Dana2 asing yang dia dapat. Sial punya manusia!!!!. 97/98 dulu dah nak guna IMF, konon2nya nak inject ekonomi negara….padahal dia nak complement IMF. Nasib baik ada Tun M, tak ikut telunjuk dia…buktinya sekarang negara kita alhamdulillah…apa yg Tun M buat dapat pujian dunia….Anwar buat apa? Hentam kerajaan! Main bontot! Main pelacur! Main bini orang! Lebih kejam dari komunis dan hitler….

    Reply to this comment
    • asasiniah

      May 23. 2011

      Salaam backdoor;

      Janji Anwar kepada DAP (kaum Cina): meritocracy dalam perlembagaan, biar dia jadi presiden pertama Malaysia lepas tu mamposlah Melayu nak lawan politik dengan duit Cina yang melambak2 tu.

      Janji Anwar kepada PAS: Tak ada janji, dia dah chucha diorang nie….

      Reply to this comment
      • backdoor

        May 24. 2011

        Wasala, asasiniah,

        Betul tu. Itulah yang orang melayu tak nampak terutama penyokong pembangkang. Orang Cina begitu angkuh kerana ekonomi mereka berlipat kali ganda mendahalui orang melayu. Definitely PAS akan diketepikan kalau berjaya menguasai kerajaan. Sekarang ini DAP menanggung di air yg keruh di atas kecelaruan orang melayu. PRU Sarawak yg lepas menjadi kayu pengukur pencapaian DAP yg akan digunakkan sepenuhnya untuk PRU ke 13. DAP sedang mendabik dada. DAP sedang merancang dgn penuh sistematik untuk menguasai kerajaan. Ini yang orang melayu tak sedar. Orang melayu yang buta hati dan minda…Melayu Malaysia akan jadi Melayu Singapura..akan jadi hamba abdi…itu yang DAP mahu…

        Reply to this comment
    • rabiahmdyusof

      Apr 17. 2013

      SALAM.

      SAYA MENJADIKAN YBHG. TUN DR MAHATHIR IDOLA SAYA. SEMASA ERA TUN, PELBAGAI BENTUK PEMBANGUNAN DAN PERUBAHAN YANG BELIAU BUAT. TUJUANNYA NAK MAJUKAN NEGARA DAN RAKYAT. MASA TU, RAMAI YANG KUTUK BELIAU. MACAM2 GELARAN YG DIBERIKAN. SEDIH SUNGGUH… TAPI SEKARANG, LIHATLAH RAKYAT MALAYSIA, ORANG YANG KUTUK2 TUN DULU BERLUMBA2 NAK KE PUTRA JAYA. DULU KATA BUANG DUIT RAKYAT NAK BINA PUTRA JAYA, KLIA, LITAR SEPANG, MENARA PETRONAS DAN SEBAGAINYA….
      MANUSIA JENIS MACAM INIKAH YANG KITA NAK PILIH? SILAP HARI BULAN MALAYSIA NI PUN KENA JUAL…

      Reply to this comment
  10. rimau

    May 22. 2011

    THE BEST VIDEO ON YOUTUBE ABOUT THIS DAJJAL SO FAR. GO TO:

    http://www.youtube.com/watch?v=RCQUITNuZAs

    hampir 1500 orang melawatnya dalam sehari. Anda bila lagi?

    Reply to this comment
  11. Spin1001

    May 22. 2011

    anwar is indeed a power crazy politician that knows no bound in damaging our peaceful country. He yearns so much to be a Prime Miister that he would say lies to anyone so that he can meet his corrupt dream. rahimi’s reveal is also suspicious though. why now? does he want to say to anwar’s enemies and friends alike a message “don’t mess with me. i have big guns out there” . in any case, anwar is shown to have immoral homosexual tendencies to be a good and wise muslim leader anyway. Allah pray taketh away anwar’s tongue so that he do not damage your kingdom on earth and spread lies amongst Your subjects.

    Reply to this comment
  12. Jeffry

    May 21. 2011

    KEHKEHKEH SKANG ANUWAR TERKIAL2..TU PSL RPK DEAL DGN ASSANGE UTK AIBKAN NAJIB SEDANGKAN PUNAI ANUWAR MAKIN TERLONDEH.

    Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE