Anwar Tarik Balik Saman Terhadap Hamzah

AIDCNews – 03/07/13 – Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menarik balik saman fitnah RM10 juta yang pernah difailkan kepada Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainuddin lima tahun lepas.

Peguam Anwar, R Sivarasa dan Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin, yang mewakili Hamzah, berkata dalam satu kenyataan bersama berkata saman itu diselesaikan secara baik berdasarkan terma-terma sulit antara kedua belah pihak.

“Kedua-dua pihak memutuskan bahawa meneruskan tindakan undang-undang adalah tidak perlu dan tidak produktif dan perlu diingat mengenai senario politik pada masa ini dan tanggungjawab politik semasa mereka.

Sivarasa berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk tidak membangkitkan lagi perkara ini.

Anwar memfailkan saman itu terhadap Hamzah pada 22 Ogos, 2008, yang pada ketika itu merupakan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, mendakwa beliau mengeluarkan perkataan fitnah mengenainya yang disiarkan dalam satu artikel bertajuk “Anwar Mengganggu Isteri Saya” dalam akhbar harian berbahasa Cina, Kwong Wah Jit Poh bertarikh 19 Ogos, 2008.

Saman itu ditetapkan untuk pendengaran hari ini di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Rosilah Yop.

Pada Mac lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memerintahkan Anwar membayar RM3,000 kepada Hamzah ekoran penangguhan yang dibuatnya pada saat akhir.

Hakim Rosilah keputusan itu selepas menolak permohonan peguam Anwar yang mahu kes ditangguh kerana anak guamnya tidak dapat hadir ke mahkamah kerana sibuk berkempen di Sabah.

Baca selengkapnya, sila klik di sini

4 Responses to “Anwar Tarik Balik Saman Terhadap Hamzah”

 1. anwar babi

  Jul 10. 2013

  Anwar akan tarik balik juba saman kpd Datuk Nalla berhubung kes zina bangsat anwar ni dengan Shamsidar pada 1995-1998 & isu biseksual.

  Bangsat anwar babi …

  Reply to this comment
 2. samagreen

  Jul 04. 2013

  Nak kelentong 10 juta, rugi 3 ribu??

  Tapi brapa lagi malaun ni bayar hamzah, tu kita tak tau.

  Yang tersurat, dia hebat saman orang > tapi yg tersirat dia ‘terpalit kena arang’

  Anu…………Anu……………

  Reply to this comment
 3. sman

  Jul 03. 2013

  Al Jubori juara kelentong negara,barang siapa yg masih percaya pada dia ,itu adalah sebodoh-bodoh maknusia.

  Reply to this comment
  • cucutokleman

   Jul 04. 2013

   Dah terlalu ramai yang menjadi bodoh akibat perbuatan al-Juburi, paling malang kalangan bijak pandai yang bergelar cendikiawan pun boleh percaya dan terpengaruh dengan juara Papa Kelentong Rakyat @ al-Munafik ini. Tak taulah sama ada mereka ini cendikiawan atau cendawan busuk.

   Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE