Hassan Ali : Implikasi PRU 13

PRU ke 13 telahpun berakhir. Rakyat telah membuat pilihan. Sebahagian daripada keputusan yang diumumkan memang telah dijangka sementara sebahagian yang lain agak mengejutkan.

Mewakili JATI Malaysia saya mengucapkan tahniah kepada semua yang berjaya terutamanya Barisan Nasional yang telah mendapat mandat baru untuk membentuk kerajaan. Tahniah kepada calon-calon dan parti yang berjaya. Kepada mereka yang tewas saya yakin atas kematangan masing-masing mereka dapat menerima dengan hati yang terbuka. Tak perlulah mencari seribu satu alasan untuk meletakkan kesalahan kepada pihak yang lain sebaliknya terimalah keputusan dan kehendak rakyat.

Negara sudah mengalami 13 kali pilihanraya. Ertinya calon-calon dan parti-parti yang bertanding sama ada lama atau baru sudahpun melalui proses kematangan berpolitik. Di harap dengan kematangan tersebut wujudlah kebijaksanaan (wisdom). Dengan kebijaksanaan sahajalah negara tercinta ini dapat terus dipacu untuk menjadi sebuah Negara yang sejahtera, aman dan makmur. Nikmat keamanan telah dapat dirasakan oleh semua dan diharapkan ianya berpanjangan untuk diwariskan kepada generasi pengganti yang akan datang.

Ulasan awal daripada pimpinan dan para pemerhati politik menyebutkan bahawa berlaku anjakan atau ayunan yang besar di kalangan pengundi-pengundi Cina terutama di kawasan-kawasan bandar dan pinggir bandar. Jelas calon-calon DAP menjadi pilihan utama para pengundi keturunan Cina.

Sementara UMNO kelihatan diberi sokongan padu oleh masyarakat Melayu khususnya yang tinggal di perdesaan. PKR dan PAS kelihatan berjaya memenangi hati pengundi dalam rangkaian lokaliti yang agak bercampur-campur. Mereka berjaya menguasai Selangor secara mutlak dan mengurangkan majoriti penguasaan Barisan Nasional di beberapa negeri yang lain khususnya Perak, Terengganu dan Johor.

Kegagalan untuk memperolehi mandat dua pertiga di pihak Barisan Nasional harus dinilai dari sudut yang positif. Mungkin juga sudah sampai masanya bagi UMNO/Barisan Nasional untuk benar-benar bermuhasabah dan mencari serta mengenalpasti segala bentuk kelemahan untuk diperbaiki supaya benar-benar selari dengan kehendak dan aspirasi majoriti pengundi dan penyokong mereka.

Lebih daripada itu JATI melihat wujudnya beberapa trend yang tidak sihat yang boleh menggugat kestabilan proses keberlangsungan Negara. Sebagai pertubuhan NGO yang bertanggungjawab, JATI akan menggembeling dan mengumpulkan tenaga fikir dari dalam struktur JATI dan tenaga luar untuk melihat secara mendalam beberapa trend yang tidak sihat yang boleh mengancam kestabilan dan keharmonian Negara.

Diharapkan dalam masa terdekat satu laporan khas berserta beberapa perakuan akan dikemukakan kepada pihak yang berwajib. Mungkin deliberasi inisiatif JATI ini dapat dijadikan input kepada sebarang usaha untuk menangani gejala destruktif yang merugikan rakyat Negara ini.

Pada hemat saya jaluran kemenenagan BN khususnya di dalam PRU yang baru berlalu menggambarkan rakyat keturunan Melayu khasnya selesa dengan apa yang dipaparkan kepada mereka berkenaan isu-isu besar sepanjang kempen berjalan. Isu Islam, Bangsa Melayu, Institusi Raja dan keseluruhan lingkaran kehidupan Bangsa Melayu sebagai bangsa peribumi Negara ini dilihat telah dapat difahami dan dihayati oleh mereka. Berikutan dengan itu mereka memilih BN untuk kerusi parlimen dan kebanyakan kerusi Dewan Undangan Negeri.

Bagi JATI sekurang-kurangnya hasrat dan cita-cita JATI untuk melihat rakyat benar-benar memahami hakikat tonggak-tonggak negara tersebut diletakkan dalam kotak minda dan dipusatkan di hati nurani masing-masing supaya dapat diterjemahkan kepada realiti politik Negara ini bukan sahaja pada musim pilihanraya malah pada setiap pusingan masa.

Saya bersyukur kerana rakyat telah membuat satu keputusan yang bijak dan tepat dengan tidak membenarkan Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya. Ini bermakna rakyat terutamanya orang Melayu beragama Islam tidak rela melihat negara ini dihancurkan dengan agenda tidak sihat Pakatan Rakyat terutamanya berkaitan dengan campurtangan asing yang boleh mengancam aqidah umat.

Saya percaya penolakan rakyat ini juga berkait rapat dengan kerisauan mereka terhadap berbagai-bagai isu yang ditimbulkan yang sebahagiannya begitu asing kepada kerangka sosio budaya rakyat Negara ini. Ini termasuklah fahaman Pluralisme Agama, Islam Liberal, LBGT, Negara Sekular, corak pemerintahan republik dan sebagainya.

Pada masa yang sama, izinkan saya memanjangkan ucapan tahniah dan syabas kepada Pakatan Rakyat di Selangor yang telah berjaya memperolehi majoriti dua pertiga di negeri itu. Amat jelas dihadapan kita bahawa rakyat Selangor yang rata-ratanya berpendidikan dan begitu terdedah dengan maklumat-maklumat semasa telah membuat pilihan berdasarkan kepada pertimbangan aqliyah mengikut keselesaan mereka untuk mengekalkan pemerintahan di negeri itu.

Seperti yang digembargemburkan selama ini bahawa terdapat tekanan untuk PAS bertindak menjadi parti peneraju di dalam Pakatan Rakyat. Dengan peluang dan ruang yang sudah berada di hadapan mereka, pimpinan PAS seharusnya menggunakan kesempatan yang ada bagi membuktikan bahawa PAS mempunyai kemampuan dan kesungguhan untuk bertindak sebagai peneraju utama dalam pemerintahan negeri.

Rakyat mengharapkan dengan kehadiran PAS yang semakin dominan di Selangor, maka falsafah perjuangan PAS dapat disalur dan diterapkan dalam pentadbiran negeri tersebut demi kebaikan untuk semua. PAS perlu membuktikan bahawa parti itu bukan lagi kuda tunggangan kepada mana-mana pihak untuk membawa mesej Islam dalam struktur pentadbiran negeri itu.

Seperkara lagi, daripada keputusan yang diumumkan setakat ini jelas kelihatan bahawa kehadiran PAS dalam Pakatan Rakyat hanya menguntungkan DAP dan bukan sebaliknya. Pengundi-pengundi Melayu atas nama kesetiakawanan Pakatan Rakyat memberi undi kepada DAP seperti di Gelang Patah tetapi di kebanyakan tempat di mana terdapat minoriti pengundi Cina keadaan ini tidak berlaku. Ini menyebabkan calon-calon PAS kecundang di kawasan-kawasan tersebut. Atas dasar ini bukankah munasabah untuk dilihat secara serius gabungan kerjasama antara PAS dengan UMNO sebagai salah satu langkah untuk menyekat kemaraan DAP yang dilihat semakin cauvinistik dan racis yang boleh menggugat keharmonian negara.

Gesaan sedemikian telah kerap diutarakan. Gambaran keputusan PRU ke 13 ini sepatutnya membuka ruang lebih luas untuk diadakan perbincangan serius terhadap kerjasama antara dua parti Islam Melayu ini. Sudah sampai masanya bagi UMNO dan PAS melupakan sengketa lama untuk secara serius duduk merancang dan memikirkan agenda umat secara bersama demi perpaduan dan kebaikan ummah sejagat.

Akhirnya, mewakili pimpinan dan ahli JATI sekali lagi saya mengucapkan selamat maju jaya kepada semua yang berkaitan. Inilah masanya untuk menterjemahkan amanah yang diletakkan ke pundak masing-masing untuk disempurnakan bagi mendapatkan redha Allah SWT.

DATO DR HASAN MOHAMED ALI
Presiden JATI Malaysia
TTDI, Kuala Lumpur
6 MEI 2013

19 Responses to “Hassan Ali : Implikasi PRU 13”

 1. mohamed salleh

  May 08. 2013

  Kesian hasan ali ibrahim ali dan zilkifli nordin 3 ekor katak yg kecundang

  Reply to this comment
 2. pak samad

  May 07. 2013

  Sokongan ahli pas pada PR cuma untungkan DAP saja . Semoga barua-barua Pas ni sedar diri dan tak diperkudakan oleh DAP .

  Reply to this comment
 3. cikubing

  May 07. 2013

  Sokong 100%.cukup2la penghinaan pd islam dan melayu.saya dan kawan2 dah mulakn silent boycott terhdp peniaga2 mereka.susah mcm mana pun akan kucari kedai2 org2 seagamaku.biar susah biar payah, janji islam dan melayu tak dihina lagi.

  Reply to this comment
 4. Angela

  May 07. 2013

  No religious political parties be allowed to exist in Malaysia since we have seen the implications. PAS claims that they are more Islamic, or they are they only Muslims who are right, labeling others are kafir, taghut, jahilliyyah, or asobiyyah.

  ROS must review PAS status as a religious political party. A political party itself implies that it is secular, a registered political organization based on a political ideology. Islam is not a political ideology. It is Ad Deen, the Way of Life. PAS cannot claim that they are more Islamic than other Muslims, or that they are the only Muslims. This they do because they say their party is Islam.

  If the name of this party is not changed, the political situation in Malaysia will never change.

  Reply to this comment
 5. itairus

  May 07. 2013

  yes… PAS dan UMNO sahaja dah boleh menang 2/3..tak perlu harap yang lain… kalo PAS tak boleh dgn UMNO sekurang-kurangnya kembalilah kepada perjuangan yang asal…

  Reply to this comment
 6. melayu

  May 07. 2013

  Wahai sedara2 ku se Islam…..hentikan lah berpolitik ni….kerana politik ini kita akan menunding jari (mencari salah) di antara kita….now is the time we must forget about politic…..this is the time we (melayu/islam) need to think about Aqidah Islam kita…..now is the time kita kena bersatu & berukwah….this is the time kita kena pikiaq anak bangsa kita akan datang…..this is the time kita kena kaji masa depan aqidah keturunan kita…..hendak kah kita nanti di dalam kubur nanti…..malaikat dtg menyatakan keturunan kau dh menjadi kafir akibat kita tidak bertindak sekarang…..akibat kita masih lagi bersengketa kerana politik & kuasa…..akibat kita pada masa ini masih menyalahkan sesama sendiri walaupun kau & aku adalah melayu yg berugama Islam…..aku menyeru sedara2 ku let put behind the politic……now is the time kau & aku boleh bersalam & berpelukkan demi kasih sayang se islam & bersaudara

  Melayu ini percaya & yakin jika gelombang boikot cina & buy from them last ini berombak menjadi besar…..maka pemimpin kita x kira mane parti pun akan menyambut gelombang ini…..percaya lah…..kita lah yg menjadikan mereka pemimpin…..tanpa kita mereka x berjawatan….maka akar umbi ini lah kena memberi mesej yg jelas bahawa org melayu Islam di bawah ini telah bersatu demi menjaga Aqidah Islam…..aku percaya….nak x nak….pemimpin ini akan menghulurkan tangan masing2 menyatakan kesatua mereka untuk menjaga Islam

  Pedulikan melayu yg x yakin & memperlekehkan dengan gelombang ini…..akhirnya mereka akan terpinggir….percayalah…..kita doakan kpd Allah agar mereka menerima hidayah agar bersama2 kita menjaga aqidah melayu Islam

  Tunjukkan kuasa melayu Islam kita…..agar mereka (cina) x akan selama2nya memperlekehkan & mempermainkan Islam…..agar mereka tiada lagi cita2 merampas kuasa dari kita…..agar mereka akan menyatakan secara ikhlas & jujur melayu Islam x boleh di perkotak-katikkan…..agar mereka hormat sehormatnya dengan melayu Islam

  Muhasabah lah diri sedara2 ku & kemudian bertindak di dlm ukhwah Ad-Deen

  dari melayu untuk melayu

  wassalam

  Reply to this comment
 7. bantuhassan

  May 07. 2013

  insyaallah jika Harun Din bersatu dengan hadi awang dan dibawa ke meja rundingan Mahyudin . amin .

  Reply to this comment
 8. JET 1

  May 06. 2013

  Berubah lah wahai orang Melayu refer to Surah Ar Rad ayat 11.

  ” Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya.”

  Kalau bencana datang habits satu kaum….

  Reply to this comment
 9. fikrisoleh

  May 06. 2013

  pemimpin melayu saja yg masih bodoh sombong, jd pak kaduk. menang tidak sorak lebih. kampung tergadai. bila dh tergadai orang ni jugalah yg dok minta simpati kaum lain. contoh Mat sabun. si mangkuk. Nik Aziz dh tersingkir sbg MB. suruh turun tak mau. akhirnya tercampak dgn penuh hina. bila nak dicampak dari jwtn mursyidul am? jd mu-shit pun tak layak. lepas ni exco kerajaan PAS kelantan pimpinan Nik Aziz boleh diheret ke mahkamah pasal isu tanah dan penyelewengan.

  Reply to this comment
 10. basry

  May 06. 2013

  Permasalahan antara UMNO dan PAS yang menguntungkan pihak lain telah lama berlaku dan ianya dirancakkan lagi oleh Anwar sebagai batu api bagi kepentingan peribadinya.
  Permasalahan ini berkait rapat dengan kehilangan jatidiri umat Islam di Malaysia dalam memahami konsep semangat kebangsaan dalam konteks negara Malaysia serta juga kejahilan umat Islam negara ini dalam memahami Islam secara tepat.

  Reply to this comment
 11. KadukTechnoLogik

  May 06. 2013

  jika 2008….. pru1969 bagaikan diulang formula….. 2013 tidak berlaku kehancuran bn tapi menzahirkan satu petanda lain…. maka kini tugas berat najib utk menangani sebaik mungkin sebagaimana ayahanda beliau menzahirkan DEB 1970….

  ektremisme islamis di sekolah kebangsaan yg dimulakan oleh papabelalai itu sendri pada pertengahan 1980an perlu ditangani….. pendekatan sekolah wawasan integrasi perlu diperkasa untuk tujuan integrasi…..

  penekanan subjek kenegaraan dan sejarah negara perlu ditekankan utk memupuk semangat nasionalis tidak kira kaum
  ..

  Reply to this comment
 12. Khairul Ummah

  May 06. 2013

  Waktunya sudah sampai kepada pimpinan dan ahli PAS bermuhasabah diri penglibatan mereka di dalam Pakatan Rakyat hanyalah dijadikan sebagai kuda tunggangan DAP untuk mencapai hasrat dan agenda mereka untuk melenyapkan Islam dan Melayu di dalam perlembagaan Persekutuan. Saya benar2 berharap sebagai umat Islam yang cintakan agama dan sebagai orang Melayu yang kasihkan bangsa….PAS seharusnyalah mengambil langkah untuk bermufarraqah (berpisah dan keluar selama-lamanya) dari PAKATAN RAKYAT. Agenda DAP sangat jelas dan ditunjukkan dengan jelas dalam PRU 13 yang menggambarkan corak polarisasi kaum Cina di kawasan-kawasan yang didominasi kaum Cina. Seruan saya kembalilah kepada perjuangan asal (iaitu memmartabatkan Islam) dan tidak salah sekiranya PAS bergabung dengan UMNO sebagai sebuah kekuatan yang tidak dapat dikalahkan dalam memartabatkan umat Islam khususnya dan bangsa melayu amnya. Ambillah tauladan dari PRU 13 dan jadikanlah sempadan bahawa berjinak dengan DAP hanyalah memudharatkan PAS sendiri.
  Wallaualam

  Reply to this comment
 13. Raz

  May 06. 2013

  Kali ini, tiba giliran kaum Cina pula membuat undi protest. Oleh kerana marahkan Chua Soi Lek, kaum Cina terutama penganut Buddha telah memilih DAP Kristian. Tidak ramai yang tahu bahawa Cina Buddha dan Cina Kristian tidak sehaluan.

  Pertelagahan diantara Chua Soi Lek dan Ong Tee Kiat lebih memburukkan keadaan, sehingga MCA sendiri berpecah-belah.

  Pengundi Melayu sudah mula kembali pada UMNO. Kaum India mula balik kepada BN. PAS pula mula merasai diri mereka diperkecilkan dalam PR.

  Jika MCA dapat kembali kepada menyatupadukan kaum Cina Buddha, maka 2/3 penguasaan BN pada PRU14 tidak mustahil.

  Reply to this comment
 14. MELAYU

  May 06. 2013

  Senang cete…..start from now on……boikot cina & buy from them last….let passed this message to all Muslimin & Muslimat x mengira parti apa pun yang mereka wakili…..hidup kan balik zaman Melayu Melaka….yang menjadi pedangang terkemuka……menjadi pemerintah terkemuka…..menjadi pendakwah Islam terkemuka……menjadi pahlawan terbilang & gemilang….sebarkan…..agar mesej ini sampai ke DS Najib, Tan Sri Muhyiddin or org yg bangsawan (sinis) UMNO….agar bangsawan2 ini membuka mata untuk membantu bangsa nya sahaja….kersakan hati dan jiwa macam Tun M…..Tun M berjaya mengengkang mereka & melemahkan mereka serta berjaya menaikkan bangsa melayu

  Aku menyeru…..WAHAI UMAT MELAYU YANG BERAGAMA ISLAM….BERSATU LAH BUKAN HANYA DENGAN KATA2…..BUKAN HANYA DENGAN TULISAN….LAKSANAKAN DENGAN PERBUATAN KITA…..LAKSANAKAN DENGAN CARA KITA BERFIKIR……LAKSANAKAN DENGAN SIFAT UKWAH YANG TELAH DI AJAR RASULLULAH (S.A.W)….HENTIKKAN DENGAN SEGERA PERSENGKETAAN KITA…..HENTIKKAN DENGAN SEGERA PEREBUTAN KUASA DIANTARA KITA……HENTIKAN DENGAN SEGERA SIFAT HASAD DENGKI YG TELAH LAMA BERAKAR UMBI DI DALAM IDUP MELAYU/ISLAM…..

  SEBAGAI PERMULAAN KEBANGKITAN KITA….RINGANKAN MULUT ANDA SEMUA MEMBERI SALAM KEPADA BANGSA ANDA SENDIRI…..TIDAK KRA SIAPA PUN MEREKA….AYUH BANGSA KU…..BANGKITLAH…..BERDIRILAH DAN MAJULAH DI DALAM PERMUAFAKATAN UKWAH ISLAM YANG AD-DEEN

  Reply to this comment
  • KadukTechnoLogik

   May 06. 2013

   mulakan dengan banyak membeli barang keperluan di maideeen, kedai runci melayu dan kedai satu malaysia….. ayuh semua kawan2….

   Reply to this comment
  • ron95

   May 06. 2013

   aku sokong!
   kalau ada kedai cina yg menyokong anjing DAPig suwey tu boikot jer abis-abisan!
   itu saja mesej aku bagi pada anjing-anjing chauvinist supaya mereka ingat pepatah kita “Melayu memang pantang datuk neneknya dicabar!”

   Reply to this comment
 15. songsang

  May 06. 2013

  Memamng tepat apa yang dato canangkan dalam blog ini,apa yang saya nampak….tak pergi mana pun pas dan bn dok telagah yang untungnya DAP. Cina dok gelak tengok melayu islam dok telagah sesama sendiri. Tambah PR pulak dok meneguk di air yang keruh. Tak salah kalau kita bersatu nak tegakkan perpaduan ummah.

  Reply to this comment
 16. skodeng

  May 06. 2013

  tepat kata2 Dato, sy juga melihat PAS telah dijadikan ‘batu loncatan’ oleh DAP utk meningkatkan partinya miskipun secara perlahan2. saya bimbang di pru yang akan datang, DAP akn dapat membuat loncatan yang lebih tinggi. Alangkah indahnya PAS keluar dari pakatan dan bersatu dengan BN. kita orang melayu harus kukuhkan saf, sebelum kita, anak cucu kita dijajah oleh DAP secara halus.

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE