Siapa Nur Misuari ?

AIDCNews – 05/03/13 – Nur Misuari atau Nurallaj Misuari merupakan pengasas Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) yang berjuang menuntut perubahan politik masyarakat Moro daripada kerajaan Filipina.

Pada tahun 1990-an, Misuari sebagai ketua MNLF telah menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan Filipina ketika itu di bawah pimpinan Fidel Ramos dan justifikasi perdamaian itu membolehkannya dilantik sebagai gabenor Mindanao.

Misuari pro parti Lakas, pimpinan Presiden Ramos telah dilantik sebagai gabenor Mindanao pada tahun 1996.

Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika itu adalah Timbalan Perdana Menteri Malaysia, juga pro Presiden Ramos dibuktikan melalui projek ‘Jose Rizal dan Asian Renaissance‘, anjuran badan pemikirnya, Institut Kajian Dasar (IKD).

Selepas Joseph Estrada mengambil alih jawatan Presiden pada tahun 1998, jawatan Misuari masih kekal, namun Estrada memerangi habis-habisan kumpulan MILF, menyebabkan ketuanya, Hashim Salamat mendapatkan perlindungan di Malaysia.

Kedudukan Misuari tergugat, apabila Gloria Macapagal-Arroyo mengambil alih jawatan Presiden pada tahun 2001. Jawatan Misuari sebagai gabenor dilucutkan dan beliau diburu oleh kerajaan Filipina.

Ditahan di Pulau Jampiras, Sabah

Misuari melarikan diri dan ditahan di Pulau Jampiras, Sabah pada 24 November 2001 kerana memasuki Malaysia tanpa dokumen perjalanan sah.

“Tempat dia (Misuari) ditahan disyaki telah digunakan sebagai kem latihan MNLF pada masa lalu, kawasan penduduk di hujung utara Borneo lapor Reuters.

Ketua polis Malaysia, Norian Mai berkata selain ketiadaan dokumen sah, dibimbangi Misuari ada kaitan dengan kumpulan pengganas, Abu Sayyaf.

“Kami mempunyai sebab untuk kebimbangan mengenai bahaya yang ditimbulkan kepada keselamatan negara … ada kerjasama antara kumpulan Misuari dan kumpulan Abu Sayyaf,” kata Norian Mai yang dipetik agensi berita rasmi Bernama.

Misuari yang juga pernah dianugerahkan Anugerah Keamanan UNESCO oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) telah berusaha mendapat perlindungan suaka politik daripada UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), Washington

Sultan Sadar Elly Velez Pamatong daripada Kesultanan Mindanao, seorang peguam antarabangsa, secara rasmi telah memfailkan petisyen untuk mendapatkan suaka politik atau bantuan daripada pejabat UNHCR di Geneva, Kuala Lumpur, dan Washington, DC

“Misuari telah mengarahkan peguamnya untuk mendapatkan bantuan dari Presiden George Bush dengan berkata “Untuk menjenama saya sebagai seorang pengganas, tidak berbeza dari memanggil Jefferson sebagai pengganas kerana saya hanya mengikuti kepercayaan bahawa ia adalah hak untuk mengubah atau menghapuskan sebuah kerajaan yang telah berhenti untuk memajukan kepentingan dan aspirasi mereka,”.

“Oleh itu, saya mencabar Presiden Amerika Syarikat untuk memberikan peluang kepada saya untuk membuktikan komitmen seumur hidup saya kepada kebebasan dan demokrasi… Pasukan saya boleh menghapuskan semua pengganas dari muka bumi Mindanao, dan kita tidak perlu pasukan khas Amerika Syarikat untuk berbuat demikian,”katanya yang dipetik dari mnlfnet.com.

MNLF, MILF & Abu Sayyaf

MNLF yang diasaskan Misuari pada tahun 1969 telah mengalami perpecahan pertama pada tahun 1976 apabila satu kumpulan diketuai Hashim Salamat menubuhkan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF).

Pepecahan kedua MNLF adalah pada tahun 1991, apabila Khadaffy Janjalani menubuhkan kumpulan Abu Sayyaf.

Menurut tausug-global.blogspot.com, Misuari menentang perjanjian damai antara MILF dengan kerajaan Filipina anjuran Presiden Filipina, Benigno S. Aquino III yang turut disaksikan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Oktober 2012.

Misuari bersama Komander Ustaz Habier Malik

“Prof Nur menyedari kelebihan yang ada pada Sulu yang memiliki pelbagai kumpulan yang tidak bersatu seperti puak Ustaz Habier Malik, Radulan, Abu dan beberapa kumpulan tersisih lainnya, masih boleh digunakan untuk kempen perang pada bila-bila masa.

“Kerana terang-terang Prof Nur (Misuari) menentang Perjanjian Damai MILF-MANILA sebenarnya turut menentang inisiatif Malaysia sebagai broker kepada termeterainya perjanjian tersebut di atas kertas.

“Tanpa Malaysia, sokongan dan dokongan luar tidak mungkin sampai kerana laluan segala bantuan masuk menyusup melalui Sabah masuk ke kepulauan Sulu sebagaimana yang berlaku pada perang Moro 1972,”lapor blog itu.

Ustaz Habier Malik yang dimaksudkan blog tausug-global merujuk kepada komendar MNLF pimpinan Misuari dan Radulan pula merujuk kepada Radulan Sahiron, salah seorang pengasas Abu Sayyaf.

Manakala, Abu pula nama singkatan kepada Abu Sayyaf.

Blog tausug-global yang memetik sumber inquirer.net yang melaporkan Misuari berkata, “perjanjian damai itu menjadi satu resipi untuk satu lagi perang besar di Mindanao.”

Perjanjian damai itu turut ditentang oleh Joseph Estrada, bekas Presiden Filipina yang merupakan penyokong utama Anwar sejak dari zaman reformasi, September 1998 lagi.

Malah lebih menarik lagi, laman newsflash.org pada April 2011, sudah membayangkan Misuari akan bertindak balas ke atas Sabah, sekiranya MNLF tidak diiktiraf kerajaan Filipina dalam perjanjian damai itu.

5 Responses to “Siapa Nur Misuari ?”

 1. lebah

  Mar 05. 2013

  Selepas ini, kerajaan tolonglah pantau mereka yang berketurunan SULU di Sabah dan seluruh Malaysia, kerana ketika peristiwa ini ada yang menjadi musuh dalam selimut dan membantu Lanun Sulu ini dalam operasi mereka menyerang Malaysia…hingga sanggup menyembelih leher warga kita demi nafsu serakah dan hati syaitan…

  Reply to this comment
 2. Anonymas

  Mar 05. 2013

  Lagi satu, dalam blog tausug-global juga dinyatakan bahawa Misuari ni digugurkan dari gabenor kerana korup. Dia juga dianggap ‘belaan kerajaan Filipina’ yang membelot.

  Reply to this comment
 3. HAMSOR

  Mar 05. 2013

  dah bagi betis nak peha..kurang ajar betul bangsa lanun ni…pukimak tull…dah la plak tu kawan ngan OMEGA man !!

  Reply to this comment
 4. Mr Y

  Mar 05. 2013

  Sunnah Nabi mana yang depa ni ikut? Kalau sunnah Rasulullah memang sah depa ni tak ikut… sebab Rasulullah SAW tak pernah berperang atas dasar berebut tanah.. Rasulullah SAW dan para Sahabat R.hum hanya berperang apabila orang-orang kafir Quraisy, Rom dan Farsi yang menentang dakwah untuk mentauhidkan Allah Yang Esa, Tuhan yang tidak berbilang, Tuhan yang tidak beranak dan diperanakkan. Serta mengikuti cara dan kehidupan Rasulullah SAW.

  Jika berperang kerana nak berebut tanah dan hak keturunan.. tak ubah seperti Arab jahiliyyah yang breperang hanya disebabkan unta kabilah ini minum air di perigi kabilah yang satu lagi…. maka berperanglah mereka sampai tujuh keturunan sehingga cucu cicit mereka tak tahu apa sebab mereka berperang!!! Masya Allah.. taubat lah wahai pengikut Sultan Sulu yang menceroboh sekalian..

  Di pihak Malaysia memang tidak menjadi kesalahan kerana mempertahankan hak dan tanah kami.

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE