Sebab ISMA Tidak Boleh Bersama Pakatan

AIDCNews – 06/03/13 – Pengarah Penerangan Biro Politik ISMA, Ustaz Hj. Abdul Halim Abdullah berkata, ISMA tidak dapat bersama Pakatan Rakyat kerana jelas agenda yang dibawa oleh ISMA sangat bertentangan dengan agenda parti pembangkang itu.

“Agenda ISMA di dalam PRU-13 ini dan agendanya secara umum adalah untuk mempertahankan kedudukan agama Islam, hak-hak Melayu dan institusi raja.

“ISMA juga konsisten menyedarkan umat terhadap ancaman-ancaman seperti Kristianisasi, liberalisme, pluralisme, Syiah, LGBT dan pelbagai lagi sedangkan ini bukan agenda yang diperjuangkan oleh PR,” katanya kepada ismaweb.net

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ketua Pemuda PAS Puchong, Mohd Roshrizan Mohd Rozlan baru-baru ini supaya ISMA bersama-sama dengan Pakatan yang di dalamnya ada PAS seandainya mahu membawa kesejahteraan ummah.

Halim memetik beberapa contoh tindakan Pakatan yang bertentangan dengan agenda ISMA seperti tetap berkeras untuk membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah, keputusan untuk melantik seorang Kristian memerintah negeri Sarawak, cadangan melantik orang bukan Islam sebagai Timbalan Perdana Menteri dan pelbagai lagi agenda lain.

Oleh itu katanya, sangat tidak wajar ISMA hendak menyertai Pakatan dalam keadaan agenda kedua-duanya yang jelas bertentangan.

Sementara itu, Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman, Presiden ISMA pula turut membidas kenyataan Adun PKR Taman Medan, Haniza Talha sebagai dangkal apabila menuduh kemasukan NGO Islam itu bertanding dalam Pilihanraya Umum ke-13 sebagai kuda tunggangan Barisan Nasional.

“Ini merupakan strategi lama orang politik, adakah dia berfikir dengan mengaitkan Isma dengan Barisan Nasional dia telah berjaya membina perpsepsi negatif masyarakat terhadap Isma?

“Tuduhan itu adalah satu pembohongan orang politik yang mahu menutup kelemahan sendiri, ” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya lagi kenyataan ADUN PKR itu bertentangan dengan amalan demokrasi yang memberi hak dan peluang kepada setiap warganegara Malaysia.

“Kenyataan yang beliau keluarkan dilihat cuba menyempitkan penglibatan politik kepada persaingan antara dua parti sahaja. Ini menghalang mana-mana pihak untuk terlibat secara sihat dan mengambil hak rakyat Malaysia untuk terlibat dalam proses demokrasi.

“Sekiranya beliau tidak mahu sebarang perpecahan undi berlaku, lebih baik satu parti sahaja yang bertanding. Saya melihat sistem dua parti yang diperjuangkan oleh Pakatan Rakyat tidak menguntungkan perjuangan agama, bangsa dan negara,” katanya lagi.

6 Responses to “Sebab ISMA Tidak Boleh Bersama Pakatan”

 1. Masteramuk

  Mar 28. 2013

  1. ISMA tidak mahu berada dalam pakatan kerana adanya PKR dan DAP yang terang dan jelas mempunyai pelbagai agenda berlawanan dengan fitrah ISLAM dan melayu.
  2. ISMA tidak mampu bekerjasama dengan PAS kerana PAS banyak beralah dalam hal berkaitan dengan ISLAM dan melayu serta tidak mampu melindungi hak orang ISLAM dan melayu seperti mana isu kalimah ALLAH (nik aziz dan hadi awang pun seperti munafik.. sekejap kata boleh dan siap buat persetujuan lagi benarkan.. tapi tarik balik lepas Majlis syura cakap tidak.. lepas tu berdolak-dalik terutama bila anwar cakap akan tetap berpegang pada persetujuan awal dan tolak majlis syura)
  3. Kenapa Allah tidak turunkan azab kepada PAS andai parti itu sesat? Saudara yang bertanya soalan ini kena belajar lebih dalam akan ilmu tasawuf. Tidak ditimpa bala atau azab juga merupakan satu bala atau ujian terutama jika seseorang itu mengerti akan maksud SYUKUR.

  Reply to this comment
 2. SyahidFillah

  Mar 27. 2013

  Astagfirullahal’azhidm..sama sekali PAS tidak membawa ajaran sesat kepada setiap pelusuk ummah!. Jika dikatakan PAS itu membawa kemungkaran, mengapa dari awal lagi ALLAH tak timpakan azab kepada pengikut-pengikutnya beserta Tuan Gurunya ??
  Takutlah pada azab ALLAH wahai mulut yang berbicara secara bisu.. Renungkan dan Berfikirlah~

  Reply to this comment
  • jambatan

   Mar 27. 2013

   maaf ea saudara, saudara kata PAS tak ajar ajaran sesat? tapi saya dengar sendiri Nik Aziz cakap kita orang Islam berdemo terhadap ALLAH 5 kali 1 hari. Jadi saya nak tau lah adakah saudara setuju kita berdemo terhadap ALLAH 5 kali 1 hari?
   Saya bukan nak prove ea, just nak tau pandangan ahli PAS.

   Reply to this comment
 3. usin lempoyang

  Mar 06. 2013

  Bagus ISMA. biarkan sahaja PAS bermain najis PKR tu..PAS bukan kah parti ajaran sesat?..kalau PAS sudah tergamak konar baring daripada negara Islam kepada negara Kebajikan..sematamata nak ambil hati karpal (termasuk bermesra-mesraan makan kek harijadi dgn karpal)..maka apalah lagi yang ada pada PAS itu…tidak lain daripada menjual agama demi kepentingan sesaat! jauhi PAS..yang telah jelas munkarnya!

  Reply to this comment
  • SyahidFillah

   Mar 27. 2013

   Astagfirullahal’azhidm..sama sekali PAS tidak membawa ajaran sesat kepada setiap pelusuk ummah!. Jika dikatakan PAS itu membawa kemungkaran, mengapa dari awal lagi ALLAH tak timpakan azab kepada pengikut-pengikutnya beserta Tuan Gurunya ??
   Takutlah pada azab ALLAH wahai mulut yang berbicara secara bisu.. Renungkan dan Berfikirlah~

   Reply to this comment
  • itsme

   Mar 27. 2013

   kira ok lagi PAS semeja ngan DAP n PKR, kalau PAS sekongkol ngan syaitan lagi haru jadinya.. (spt mana Nik Aziz kata)..

   Harap2 sgt agar PAS dan UMNO dpt duduk semeja. Insyaallah

   Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE