Guna Pengawal Keselamatan Filipina Sejak 2008 – Bekas SU Sulit Anwar

AIDCNews – 06/03/13 – Datuk Seri Anwar Ibrahim disahkan telah menggunakan pengawal keselamatan daripada Filipina sejak daripada Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh lagi, kata Muhamad Rahimi Osman, bekas Setiausaha Sulit Ketua Umum PKR.

“Ya. Anwar guna bantuan keselamatan Filipina sejak PRK Permatang Pauh, pada tahun 2008,” kata Rahimi sambil menambah, “Anggota-anggota itu terlatih khas setaraf dengan pasukan komando dan mempunyai pelbagai kepakaran.”

Rahimi dihubungi untuk diminta mengulas tentang laporan laman ini yang mendedahkan Ketua Umum PKR itu menggunakan empat orang pengawal keselamatan daripada Filipina yang dicurigai latar belakang dan pembiayaan mereka.

Empat individu itu adalah Daniel Cruz, Noel Del Rosario, Alfred Sese dan Bong Oteyza.

Laman artemisdefense.com mendedahkan Cruz dan Noel adalah pelatih mereka bersama pelatih lain yang pernah mendapat latihan daripada FBI (Federal Bureau of Investigation), U.S. Marine Corps dan Tentera Israel.

Ketika diminta mengulas, siapakah pembiaya pengawal keselamatan dari negara asing itu, Rahimi enggan mendedahkannya, namun mendakwa mengetahui sumber-sumber dana itu.

“Ada beberapa orang ‘kawan’ Anwar yang mempunyai pengaruh di Filipina yang telah mengaturnya. Saya ada maklumat terperinci, akan dedah jika perlu,” katanya lagi.

2 Responses to “Guna Pengawal Keselamatan Filipina Sejak 2008 – Bekas SU Sulit Anwar”

 1. fikrisoleh

  Mar 07. 2013

  rahimi tahu banyak maklumat. Dia perlu disiasat. ini soal keselamatan negara.

  Reply to this comment
  • al-Madani

   Mar 08. 2013

   maklumat taraf pasar malam ataupun lorong hj taib, kalau dah penting sangat dan tahu sila lapor pd pihak berkuasa. soal keselamatan negara bukan mainan. sokong fikir soleh

   Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE