Apakah Pendirian Rasmi PKR Berhubung Isu Kalimah Allah ?

Abdul Rahman Malik – Apakah sebenarnya pendirian PKR dalam isu kalimah Allah digunakan dalam Bible berbahasa Melayu? Jawapan yang diberikan oleh pemimpin-pemimpinnya nampaknya bercelaru.

Timbalan Presidennya, Azmin Ali berkata bahawa PKR akur pada butir ketetapan Majlis Syura Ulama PAS bahawa bukan Muslim tidak boleh menggunakan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu.

Katanya, dalam isu ini PKR akan sentiasa di belakang dewan tertinggi penggubal dasar PAS itu. Adakah maksud Azmin bahawasanya PKR sedia bergabung dengan PAS dalam ketetapan melarang penggunaan Allah dalam Bible?

Pendirian PKR dalam isu kalimah Allah kabur

Pendirian PKR ini kabur. Ini mungkin kerana PAS sendiri tidak mengumumkan bahawa ia mahu ketetapan itu menjadi dasar Pakatan Rakyat. Maksudnya jika pakatan itu menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, PAS tidak pula berjanji bahawa ia akan menggunakan kuasa untuk melarang perbuatan menggunakan kalimah Allah dalam Bible!

Ini bermakna PAS masih belum ada pegangan rasmi dalam isu ini. Maka benarlah hujah Pengerusi DAP, Karpal Singh bahawa Majlis Syura Ulama hanyalah satu komponen kecil dalam PAS.

Malah, Ketua Penerangan DAP, Tony Pua menganggap pandangan lantang beberapa pemimpin PAS dalam Majlis Syura itu seperti Ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib, bukanlah datang daripada kalangan pemimpin berkedudukan tinggi dalam PAS.

Maka beliau mengesahkan pandangan Karpal itu sebenarnya adalah suara rasmi DAP.

Fuziah Salleh sokong Guan Eng, tolak ketetapan Majlis Syura

Ketika Majlis Syura Ulama menjilat luka kerana “kejahilan Karpal dan pemimpin DAP lain”, seorang Naib Presiden PKR, Fuziah Salleh pula tampil dan mengusutkan lagi keadaan dengan memberi sokongan terbuka kepada syor Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng supaya Bible berbahasa Melayu yang menggunakan kalimah Allah diberi keizinan digunakan di seluruh Malaysia.

Secara langsung kenyataan Fuziah Salleh ini menolak pendirian Syura PAS bahawa kalimah Allah tidak boleh diguna sebagai terjemahan God dalam Bible bahasa Melayu.

Fuziah mendakwa adalah tidak wajar untuk melarang bukan Muslim menggunakan kalimah Allah walaupun ia boleh menimbulkan kekeliruan mengenai maksud Allah.

“Contohnya kalau konsep Allah dalam Bible dia rujuk kepada konsep trinity (Tuhan dalam tiga bentuk). Tapi Allah dalam konsep Islam ialah Allah yang satu. Jadi lain maksudnya,” kata beliau.

“Akan tetapi (walaupun) perkataan itu membawa maksud berbeza kepada penganut agama lain, ianya bukan hak mutlak umat Islam.

“Di situ boleh timbul confusion (kekeliruan), tapi dengan timbul confusion itu tidak bermaksud kita (boleh) melarang yang lain ataupun kita menyekat yang lain sebab itu (tindakan) tidak wajar,” kata Fuziah.

Kalimah Allah: Anwar hanya sokong pendirian Abdul Hadi

Pada 13 Januari lalu Majlis Syura Ulama PAS menetapkan bahawa kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam sebarang penerbitan bukan Islam kerana salah dari segi maknanya.

Bagaimanapun Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan Pakatan Rakyat akan berpegang kepada ketetapan 8 Januari bahawa kalimah itu boleh digunakan oleh bukan Muslim asalkan tidak menghina Islam.

Beliau berkata ketetapan itu berpandukan kepada pendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Hadi setakat ini belum mengemukakan pendirian Majlis Syura itu kepada Majlis Presiden Pakatan Rakyat.

Lebih mengusutkan keadaan, Pengerusi DAP Karpal Singh pula berkata partinya mahu Majlis Syura mengkaji semula keputusannya supaya selari dengan pendirian Pakatan Rakyat.

Berikutan itu beliau dicemuh oleh pemimpin-pemimpin parti itu termasuk Datuk Harun Taib yang menegaskan bahawa PAS tidak akan berkompromi dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Muslim.

Nampaknya pendirian Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan mengenai isu kalimah senada dengan pendirian DAP walaupun Timbalan Presiden PKR Azmin Ali sebelum ini berkata PKR menyokong keputusan Majlis Syura PAS.

PKR sentiasa “di belakang” Majlis Syura PAS

Azmin pula membayangkan pendirian Syura itu tidak akan diangkat untuk mengganti atau dijadikan tambahan kepada ketetapan Pakatan Rakyat pada 8 Januari lalu.

Azmin berkata, PKR sentiasa “di belakang” Majlis Syura PAS. Namun realiti kini jelas menunjukkan PKR lebih “liberal” dari itu. Ia mahu terus menjalin kerjasama dengan DAP dan pada masa yang sama tidak mahu mengecilkan hati PAS.

Malangnya, isu ini bukan lagi soal menjaga hati dan emosi mana-mana parti politik. Ia soal akidah. PKR perlu lebih jelas dan tegas pendiriannya dalam hal ini.

Rakyat perlu tahu sejauh mana PKR mahu bersama PAS pertahankan kesucian akidah umat Islam

Melontarkan tohmah pada media arus perdana bahawa ia mahu memecahbelahkan kesatuan dan perpaduan Pakatan Rakyat hanyalah satu sikap dan alasan yang kurang bertanggungjawab.

Yang perlu dinyatakan oleh PKR ialah adakah ia menyokong pendirian DAP dalam polemik ini. Majoriti ahli PKR beragama Islam. Mereka juga ingin tahu. Begitu juga dengan ahli-ahli PAS. Mereka ingin kepastian sejauh mana PKR mahu bersama PAS mempertahankan kesucian akidah umat Islam.

Lebih penting lagi ialah pengundi-pengundi PRU 13 yang 60 peratus beragama Islam. Mereka ingin penjelasan adakah PKR menyokong pendirian Majlis Syura Ulama PAS?

Pengundi juga ingin tahu apakah perjuangan Datuk Dr Haron Din dan Datuk Harun Taib yang tidak merelakan kalimah Allah digunakan dalam Bible disokong oleh PAS sebagai sebuah parti politik Islam dan pemimpin Islam dalam PKR sendiri?

Berhentilah mengelirukan umat. Pengundi muslim mahu tahu jika mereka memilih Pakatan Rakyat dalam PRU 13, adakah DAP akan berhenti memperjuangkan ketetapannya mahu menggunakan kalimah Allah dalam Bible?

Yang pastinya, orang Islam yang benar imannya tidak akan mengampunkan dosa PAS dan PKR mengizinkan kesucian nama khas Allah dicampur-adukkan dalam Bible berbahasa Melayu. Itu sahaja.

11 Responses to “Apakah Pendirian Rasmi PKR Berhubung Isu Kalimah Allah ?”

 1. Aku tanak anak aku nnt baca tilawah bible plak. Sebelum jadi begitu lah sebabnya kita tanak di malaysia guna utk agama lain. Mayb sabah dan sarawak patut kita nilai semula dan selarikan seluruh malaysia.

  Reply to this comment
 2. Cocky Arrogant Tokong

  Feb 21. 2013

  aduh… na’uzubillah fauziah.. baca betul2 suroh al ikhlas

  Reply to this comment
 3. wees

  Feb 21. 2013

  mengarut betul…

  tuhan dalam bible merujuk pada konsep tiriniti…ia betul. Tapi adakah konsep triniti itu bertepatan dengan ciri2 Allah? Apa kata ALlah sendiri mengenai namanya sendiri yang diturunkan dalam ayat al-Ikhlas? sifat-sifat untuk Allah yang jelas adalah:

  1) Esa (satu)
  2) tidak beranak dan tidak diperanakkan..

  Jadi terang2 konsep tuhan triniti TIDAK memenuhi sifat2 Allah dalam alQuran. Menggunakannya adalah SALAH dari segi akidah. akidah kita kepercayaan kita adalah Allah itu konsepnya satu, tidak beranak dan tidak diperanakkan. Syirik kita bagi nama ALlah ini pada tuhan yang ciri2nya bertentangan dengan sifat2 Allah itu sendiri.

  sekian.

  Reply to this comment
 4. Lim Lynn

  Feb 21. 2013

  Karpal Singh memang salah. Kenapa PKR DAP PAS suka ‘divide and conquer’ penganut agama yang lain campur aduk dengan politik.

  Reply to this comment
 5. DH Daniel

  Feb 21. 2013

  Fuziah Salleh kata kalimah Allah ini telah digunakan sejak sebelum kedatangan Islam, maka orang bukan Islam masih tetap boleh menggunakannya. Kalau guna logik akal dangkal beliau, arak juga masih boleh diminum orang Islam. Arak juga telah wujud sebelum kedatangan Islam. Jadi tidak ada peranan lah wahyu selepas kedatangan Islam. Bukankan begitu YB Fuziah Salleh? Tapi macammana pun ini semua salah UMNO.

  Reply to this comment
 6. Pemerhati Gelagat

  Feb 21. 2013

  Sayang Fauziah. Kerana undi dan politik ia sanggup bersekongkol dengan L:im Guan Eng. Fauziah tak faham akan impliksai apa yang diucapkannya. Kalimah Allah bukan ungkapan lazim atau bahasa budaya. Ia terkandung makna dan hakikat. Allah dalam lafaz Islam ialah sesuatu yang tauhidik. Mensyarikahkan Allah dengan benda-benda seperti “the son of God” sebagai sub-concept tidak membawa natijah tauhidik. Jangan terikut-ikut pendirian Anwar Ibrahim. Dia main politik kerana kuasa dan meletakkan politik lebih tinggi daripada syarak. Kesian Fauziah terjebak dengan politik kalimah Allah Anwar Ibrahim. PKR ramai ahlinya orang Islam. Hormatlah sikit pandangan Dr. Haron Din. Kalau PKR dan seluruh kepimpinannya tak hormat pandangan Majlis Syura Pas yang berasaskan syarak ianya pertana buruk kepada Pakatan. Allah sedang menampilkan satu lagi musibah kepada mereka yang tidak yakin dengan faktor syarak, berdolak dalik dengannya dan tidak mustahili isu kalimah Allah yang tidak ditangani dengan kesedaran ilmu dan iman disamping memahami maslahah dan waqi rantau Alam Melayu, Pakatan bakal pecah. Itulah kebesaran Allah.

  Reply to this comment
 7. MatZin

  Feb 21. 2013

  Betul, Pak Arab pakai nama Allah sebelum Islam datang melalapui Rasulullah SAW lagi. Sama juga tabiat Arab Jahiliah yang minum arak, berjudi, melacur, bunuh anak perempuan, menghambakan manusia lain.

  Tapi bila turun ayat-ayat Al-Quran yang melarang perkara-perkara sedemikian, maka mereka yang peluk Islam tinggalkan amalan tersebut.

  Samalah macam nama Allah tu. cuba baca surah al-maidah 72, 73. Juga al-ikhlas. Adakah disebut Qulhuw’allah’hu ahad atau Qulhul’rabbul’ahad? Sudah tentu yang mula tadi, bila disebut secara spesifik Allah, bukan ‘rabbul’ = tuhan. Katakan Allah adalah satu, bukan Katakan Tuhan adalah satu.

  Kalau kita orang Islam, kita kena tetap iman kita. Allah hanya 1. Bukan ada 3 dan bukan seperti yahudi punya. Rujuk balik al-maidah 72-73.

  Diharap jangan kerana satu undi, kita tergamak menggadaikan akidah kita sebagai seorang muslim.

  Reply to this comment
 8. tok_uda

  Feb 21. 2013

  na’uzubillah..

  Reply to this comment
 9. basry

  Feb 21. 2013

  Bawa bertaubatlah fuziah. Pergi belajar bab rukun iman dari dr harun din. Itu jauh lebih baik dari terus bercakap seperti betina jahil.

  Reply to this comment
 10. Anonymas

  Feb 21. 2013

  Fuziah ni bertudung tapi bercakap pasal Kalimah Allah macam Sister in Islam

  Tau pun tuhan kita dengan tuhan depa lain, tapi masih lagi kata ‘boleh guna’. Apekejadah ni? Guna la perkataan ‘Dewa’ atau ‘Tuhan’!

  Reply to this comment
  • backdoor

   Feb 21. 2013

   Fauziah berkata begitu kerana Undi PRU dan bukan kerana Allah…kalau dia berjuang untuk Allah sudah semestinya dia tidak akan berkata sedemikian….mungkin Fauziah dan semua penyokong PKR/DAP yang muslim mudah lupa atau mungkin tidak tahu…mari sini saya bagi tahu…bagi yang sembahyang 5 waktu dan ikhlas kerana Allah, antara Doa Iftitah menyatakan : “Sesungguhnya solat ku, ibadat ku, hidup ku dan mati ku kerana Allah, Tuhan sekilian alam”. Matlamat menghalalkan cara yang diamalkan oleh pembangkang ini boleh menggelincirkan akidah umat Islam itu sendiri. Ingat ye peranan pembantu2 Dajjal dan syaitan yang memang bertungkus lumus untuk menggelincirkan akidah umat Islam secara langsung ataupun tidak. Dan isu khalimah Allah ini, tepuk dada tanya selera…syurga atau neraka terletak juga kepada keputusan perbuatan kita juga….

   Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE