Anwar PM Ke-7, Kalimah Allah Halal Untuk Bukan Islam

AIDC – Meminjam kata-kata Anwar Ibrahim, “jika hari ini menang Putrajaya, esok saya akan turunkan harga minyak !” dalam perkembangan politik terkini, kiasan sama mungkin boleh dipakai untuk kalimah Allah.

“Jika hari ini berjaya tawan Putrajaya, esok, saya akan berikan kalimah Allah kepada penganut Kristian !”

Karpal Singh, Pengerusi DAP dalam kenyataan terbaru mengulangi pendirian partinya menegaskan Anwar Ibrahim adalah bakal Perdana Menteri (PM) ke-7 sebab dia adalah calon paling layak.

Ironiknya, tokoh yang sama juga pernah menuduh Anwar kurang layak dan tidak bersih sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1997.

Dalam kenyataan terbaru itu, Karpal turut mendakwa Pas juga akan menyokong Anwar menjadi PM ke-7.

Kata Karpal : “DAP memilih Anwar untuk memegang jawatan berkenaan dan yakin pada akhirnya, keputusan ini akan disokong oleh Pas dan PKR kerana beliau merupakan calon paling layak untuk memimpin negara.

“Mengenai Anwar ditolak Majlis Syura, saya berpendapat perkara itu tidak ada kepastian kerana Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menafikannya.”

Seterusnya, tentang kalimah Allah, Karpal berkata isu itu telah selesai kerana Majlis Pakatan Rakyat yang bermesyuarat pada 8 Januari 2013 telah bersetuju membenarkan penggunaan kalimah itu kepada bukan Islam.

Kata Karpal : “Isu kalimah Allah telah dibincangkan dalam pertemuan pada bulan lalu dan itulah pandangan rasmi ketiga-tiga parti.

“Jadi perkara tersebut tidak seharusnya dijadikan isu lagi kerana pendirian sebelum ini telah jelas.”

Kenyataan Karpal itu hampir sama dengan rumusan Ketua Pakatan, Anwar Ibrahim.

Siapa arahkan Pas buat pendirian 2010 ?

Jika Pas terpaksa menggugurkan slogan Negara Islam dan hudud dalam perjanjian sulit 18 Disember 2009 (yang kemudiannya dikenali sebagai dokumen Buku Jingga) kerana tiada kesepakatan bersama, namun berbeza dengan isu kalimah Allah, walaupun tiada kesepakatan bersama namun dengan cara tipu muslihat boleh digunakan untuk menjustifikasi ‘persetujuan bersama’.

Bukan setakat itu, malah dalam perjanjian sulit 2009 itu juga Presiden Pas, Abdul Hadi Awang turut bersetuju Anwar Ibrahim dilantik sebagai PM ke-7.

18 hari selepas perjanjian sulit Pakatan itu, pada 4 Januari 2010 Lajnah Politik Pas pun bermesyuarat membuat keputusan membenarkan kalimah Allah digunakan untuk bukan Islam.

Asas utama Pas dalam menjustifikasikan kebenaran itu adalah menghormati kebebasan beragama yang termaktub di dalam Perkara 11 Perlembagaan Persekutaan.

Ketika itu, Majlis Syura Pas mendiamkan diri dengan keputusan parti, dan hanya Dr Haron Din turun padang di atas kapasiti peribadi menentang kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam.

Malah Pengerusi Majlis Syura, selaku Mursyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat, dalam kenyataan sebelum 13 Januari 2013 bersetuju kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam.

““Kita perlu buka ruang kepada mereka dan semoga dengan cara itu memberi peluang kepada golongan berkenaan mengenali Islam dengan lebih mudah.

“Di mana ruang yang dibolehkan itu kita sama-sama bincang nanti,”kata Nik Aziz pada 8 Januari 2013 sebagai menyokong kenyataan persetujuan Presiden Pas bersama-sama dengan PKR dan DAP.

Enam hari kemudian, pada 13 Januari, pegangan Nik Aziz di atas berubah 360 darjah apabila bersama Majlis Syura Pas.

Muslihat DAP

Entah apa muslihatnya, walaupun pada tahun 2010, PAS, PKR dan DAP dilaporkan telah bersetuju dengan kesepakatan bersama berhubung kalimah Allah, namun Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP membangkitkan semula tahun 2012.

Kali ini, nada DAP lebih keras, menuntut kalimah Allah dibenarkan penggunaannya dalam semua Bible berbahasa Melayu, dituntut pula pada masa yang tepat, 24 Disember 2012, ketika masyarakat Kristian menyambut perayaan Krismas.

Sebenarnya, DAP ada dua pilihan, pertama berdiam diri dan menerima pakai dengan keputusan rasmi 2010 dan melaksanakan agenda itu apabila Pakatan berjaya menawan Putrajaya.

Kedua, membangkitkan semula isu itu supaya rakyat akan mengingati semula persetujuan bersama yang dicapai tanpa liputan meluas media itu.

Mungkin dengan cara membangkitkan semula, DAP dilihat terkehadapan dalam menjuarai isu kalimah Allah, khususnya memancing undi semaksima mungkin pengundi Kristian dan bukan Islam.

Jika DAP tidak bangkitkan semula pada tahun 2012, mungkin tidak ramai yang tahu bahawa Pas juga sebenarnya turut bersetuju kalimah Allah dibenarkan kepada Kristian pada tahun 2010.

Walaupun ada pilihan pertama, namun DAP memilih kaedah kedua. Apa sebabnya ?.

Bermungkinan ini juga berkaitan dengan usul Dewan Ulama dalam Muktamar Tahunan PAS ke-58, 17 November 2012 yang mencalonkan Presiden parti mereka, Abdul Hadi sebagai calon PM, sekiranya Pakatan berjaya menawan Putrajaya.

Barangkali menurut perkiraan DAP, pencalonan Abdul Hadi itu dianggap melanggar perjanjian yang dipersetujui bersama pada tahun 2009 iaitu Pakatan termasuk Pas telah bersetuju mencalonkan Anwar Ibrahim sebagai calon PM.

Seperti diduga, tuntutan Setiausaha Agung DAP itu disambut oleh Ketua Penerangan Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man pada 26 Disember 2012 yang berkata kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam terjemahan Bible Bahasa Melayu kerana tidak tepat maksudnya.

Sebaliknya, Tuan Ibrahim mencadangkan istilah istilah ‘God’ diterjemahkan sebagai ‘Tuhan’.

Keesokan harinya, pada 27 Disember 2012, Anwar Ibrahim tampil dengan kenyataan segera bahawa dia akan menggunakan kuasanya sebagai ‘ketua pakatan’ untuk memanggil satu mesyuarat khas berhubung isu berkenaan.

“Isu ini telah diselesaikan. Kami bukan sahaja telah mengadakan mesyuarat tetapi membahaskan dalam perbincangan mengenai subjek ini, dan merujuk kepada teks, termasuk teks Al-Quran.

“Kini ia telah ditimbulkan semula, ia akan memerlukan mesyuarat segera,” katanya yang dipercayai merujuk kepada keputusan 2010.

9 hari selepas kenyataan ketua Pakatan itu, tampil pula Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu dengan membawa mesej yang dianggap sebagai menyokong kenyataan Anwar.

“Presiden Pas pernah mengeluarkan kenyataan pada 2010 untuk tidak melarang penganut selain Islam menggunakan kalimah Allah. Pas masih kekal dengan pendirian itu,” katanya pada 4 Januari 2013.

Kenyataan Mohamad Sabu itu melegakan pihak gereja, di mana Bishop Dr Paul Tan Chee Ing menganggap penegasan Timbalan Presiden Pas itu telah berjaya membatalkan keputusan pegawai Pas berpangkat lebih junior yang merujuk kepada kenyataan Tuan Ibrahim, Ketua Penerangan Pas sebelum ini.

Kenapa Presiden Pas diwajibkan baca teks keputusan rasmi Pakatan 8 Januari 2013 ?

Jika tahun 2010, Presiden Pas boleh mengelak membacakan teks berhubung dengan pendirian parti tentang isu kalimah Alah dengan menyerahkan kepada Ketua Penerangannya, ustaz Idris Ahmad, namun pada 8 Januari 2013, Abdul Hadi tiada pilihan, apabila ketua pakatan, Anwar Ibrahim mengarahkannya supaya membaca sendiri keputusan tersebut.

Abdul Hadi membacakan teks, manakala teks yang sama turut disemak oleh ketua pakatan, Anwar Ibrahim dan penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Kenyataan Abdul Hadi pada 8 Januari.

PAS adalah mempunyai pendirian yang konsisten dalam isu ini, seperti dalam kenyataan media saya pada 4 Januari 2010 dan saya juga telah mengemukakan kertas kajian dalam seminar anjuran Institut Kefahaman Islam (Ikim) pada tahun 2010 yang telah diterbitkan sebagai buku kecil yang bertajuk: “Allah: Kalimah Yang Benar, Tujuan Yang Salah” pada bulan Januari 2010.

Kalimah “ALLAH” adalah satu perkataan yang mengikut maksud asal bahasa al-Quran (Dia Sahaja Tuhan Yang Maha Esa), adalah tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa secara tepat.

Kalimah “ALLAH” tidak wajar disalahgunakan oleh pihak lain terhadap masyarakat Islam sehingga menimbulkan kekeliruan. Oleh itu, pengganut Islam berbagai bangsa tetap menyebut perkataan ALLAH (tanpa terjemahan) apabila menterjemah al-Quran dalam bahasa masing-masing dan ketika beribadat.

Walau bagaimanapun Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah ALLAH dalam amalan mereka walaupun tidak mencapai maksud asal bahasa al-Quran.

Selepas Abdul Hadi membacakan teks di atas, Anwar turut menambah untuk memberi kefahaman jelas tentang keputusan Pakatan berhubung isu tersebut.

Kata Anwar : “Tuan Guru Hadi membentangkan kenyataan Pas, disambut baik dalam perbincangan dan ini jelas, kerana pendirian ini selari dengan pendirian Pas dan juga Islam.

“Oleh yang demikian, sementara kita (Pakatan) tidak menghalang, kita juga dalam mesyuarat menyuarakan keprihatinan kita supaya tidak ada pihak mempermainkannya.”

Kenyataan Abdul Hadi di atas dengan sokongan Anwar itu ditafsirkan sebagai penegasan semula keputusan rasmi Pakatan pada tahun 2010, iaitu membenarkan kalimah Allah diguna pakai oleh bukan Islam.

Majlis Syura Pas bantah

Jika pada tahun 2010, keputusan berhubung kalimah Allah diputuskan oleh Lajnah Politik Pas yang boleh ditafsirkan isu itu adalah isu politik.

Namun, pada 13 Januari 2013, bukan lagi Lajnah Politik Pas yang diberi mandat membuat keputusan, sebaliknya diambil alih oleh Majlis Syura Ulama Pas yang boleh ditafsirkan perubahan paradigma keputusan dari isu politik kepada isu akidah.

Menurut undang-undang Pas, Majlis Syura Ulama dianggap sebagai ‘supreme council’, merupakan badan tertinggi parti, yang boleh menghapuskan semua kuasa yang ada dalam Pas.

Ahli-ahli yang menganggotai Majlis Syura terdiri tidak lebih tujuh belas orang iaitu seorang Mursyidul ‘Am, seorang Timbalan Mursyidul ‘Am, seorang Setiausaha Majlis Syura ‘Ulamak dan tidak lebih empat belas orang Ahli Majlis Syura ((termasuk empat orang daripada Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan empat orang daripada Dewan Pemuda dan Dewan Muslimah).

Keputusan mesyuarat Majlis Syura 13 Januari yang ditandatangani oleh Mursyidul Am dan Timbalan Mursyidul Am menegaskan larangan kalimah Allah digunakan dalam Bible versi bahasa Melayu kerana terdapat unsur penyalahgunaan yang boleh membawa kekeliruan.

Menurut kaedah yang difahami ahli-ahli Pas, keputusan Majlis Syura, 13 Januari akan membatalkan keputusan Presiden Pas, 8 Januari dan keputusan Lajnah Politik Pas, 4 Januari 2010.

Jika begitu maksud undang-undang politik Pas, maka perutusan Presiden Pas pada 8 Januari yang menyatakan persetujuan secara automatiknya terbatal.

Jika terbatal, bolehkah undang-undang Pas yang bersifat satu parti dapat mengatasi peraturan Majlis Pakatan yang didokongi PKR, DAP dan Pas ?

Kaedah teknikal dan tipu muslihat halalkan kalimah Allah

Pada 14 Januari, Shuhaimi Shafiei, Ketua Penerangan PKR Selangor merupakan individu pertama cuba mengusik keputusan Majlis Syura Pas.

Shuhaimi yang dikenali sebagai ‘orang kanan’ Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menegaskan PKR tetap berpegang kepada keputusan yang dipersetujui Pakatan Rakyat pada 2010 bersabit isu kalimah Allah.

Usikan Shuhaimi dilihat sebagai bunga-bunga awal pendirian PKR terhadap keputusan Majlis Syura Pas itu.

Pada 17 Jan, Azmin Ali, individu nombor 2 PKR dan orang paling kepercayaan Anwar muncul dengan kenyataan yang lebih jelas.

Menurutnya, keputusan Majlis Syura Pas bukan keputusan rasmi pakatan dan pakatan masih berpegang teguh dengan keputusan rasmi Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat yang bermesyuarat pada 8 Januari.

“Majlis Syura itu adalah struktur dalam organisasi Pas. Ia bukan kompenan dalam Majlis Pakatan Rakyat. Kita terikat dengan polisi Pakatan Rakyat yang kita telah bincang dan bersetuju.

“Oleh kerana kita terikat dengan dasar-dasar yang dipersetujui secara koletif (bersama) dalam Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat dan kita akan berpegang kepada pendirian itu.

“Pandangan Majlis Syura harus kita hormati, kita tidak boleh menyekat mana-mana pihak bersuara. Kita kena pertahankan hak demokrasi mana-mana individu dan institusi untuk menyatakan pendapatnya, namun Majlis Syura terikat dengan ahli-ahli Pas, tetapi kita, (Keadilan, Dap dan Pas) terikat dengan polisi bersama yang telah dipersetujui bersama dalam Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat.

“Dan mesyuarat terbaru adalah 8 Januari. Jadi kita berpegang kepada pendirian yang sama. Kita tidak boleh tukar pendirian setiap hari,”tegas Azmin.

Dua hari kemudian, pada 19 Januari, Pengerusi DAP, Karpal Singh tampil membuat gesaan agar Presiden Pas, Abdul Hadi agar mengubah semula pendirian Majlis Syura Pas yang dilihatnya sebagai bercanggah dengan keputusan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat, 8 Januari.

Akhirnya, pada 23 Januari barulah Ketua Pakatan, Anwar Ibrahim muncul dengan membuat rumusan bahawa pakatan hanya boleh menerima keputusan Majlis Pimpinan Presiden 8 Januari kerana Presiden Pas tidak membawa semula bantahan Majlis Syura, 13 Januari untuk dinilai semula dalam Pakatan.

Kata Anwar : “Pakatan Rakyat dalam mesyuarat yang lalu, meneliti kenyataan Presiden Pas, dan kami ambil pendirian untuk menyatakan persetujuan kenyataan Presiden Pas yang memberikan ruang tetapi memberikan juga peringatan supaya jangan disalah tafsir atau disalahgunakan.

“Kita ikut Presiden Pas, dia bentang balik dalam (mesyuarat) Pakatan..Kalau Presiden Pas, dia bawa balik apa-apa isu nak dinilai semula, dia (sepatutnya) bawalah (tapi) dia tak bawa.

“Jadi (keputusan 8 Januari) adalah polisi Pakatan Rakyat.”

Sekali lagi, pada 2 Februari, Karpal Singh bangkit dengan menegaskan Pakatan hanya menerima keputusan rasmi 8 Januari, iaitu keputusan yang dibuat bersama antara Pas, PKR dan DAP, sebaliknya keputusan Majlis Syura, 13 Januari hanya dibuat di kalangan ahli-ahli Pas sahaja.

Keesokannya, kenyataan Karpal itu direspon oleh Nik Aziz dengan berkata,”Yang buat keputusan ialah Majlis Syura Ulama. Itu dia (Karpal) punya pasal. Dia tidak tahu mengenai Pas kecuali orang Pas, begitu juga DAP, tidak ada orang Pas tahu pasal DAP kecuali DAP.”

Namun, yang jelas, sekadar kenyataan ‘dia punya pasal’ tidak dapat mematahkan kehendak PKR dan disokong kuat DAP dalam merealisasikan cita-cita mereka.

Tips of the iceberg

Lim Guan Eng, berdiam diri dan tidak mahu memberi sebarang komen kepada media sejak dia mula mencetuskannya pada 24 Disember 2012.

Apakah dia sudah takut atau sebenarnya masih meneruskan agenda tanpa bersuara yang tidak difahami umat Islam ?

Jika Pas ada Majlis Syura, DAP juga ada Majlis Inter-Faith, MCCBCHST (Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism).

Susur galur penubuhan MCCBCHS bermula pada tahun 1983, apabila penganut Kristian bergabung membantah polisi Islamisasi dalam kerajan.

Kemudiannya agenda MCCBCHS diteruskan dengan misi Inter Faith Council (IFC) iaitu berusaha mengikis kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan di Malaysia.

22 hari sebelum Guan Eng membangkitkan tuntutan isu kalimah Allah, pada 2 Disember 2012, Setiausaha Agung DAP itu sudah merasmikan program ‘MCCBCHST Penang Inter-Religious Goodwill Dinner’ di MBA, Burma Road. Klik di sini

Pada 1 Februari 2013, Guan Eng dirakamkan pengakuannya bahawa dia juga turut memberi bantuan kewangan kepada MCCBCHS untuk melaksanakan visi dan misi badan tersebut.

Diikuti dengan kenyataan media MCCBCHS pada 5 Februari yang mengkritik MAIS berhubung kalimah Allah.

Dr Hassan Ali dan MUAFAKAT membantah kenyataan MCCBCHS itu yang disifatkannya sebagai usaha campur tangan untuk menuntut kalimah Allah.

Nampak macam kompleks dan berasingan, sebenarnya semuanya ada perkaitan antara satu sama lain dan semua modus operandi itu menuju ke arah matlamat yang sama.

Dan sudah semestinya, DAP ada sebab paling kukuh mencalonkan Anwar sebagai bakal PM ke-7.

16 Responses to “Anwar PM Ke-7, Kalimah Allah Halal Untuk Bukan Islam”

 1. abd rahman

  Feb 18. 2013

  Tuan ron95, Apa yg tuan DH Daniel kata itu benar. Izinkan saya terangkan sekadar kemampuan dan kefahaman yg saya tahu.apa bezanya. diantara Agama Resmi dgn Agama Persekutuan.
  Perbezaannya sangat besar dgn kelebihan Islam adalah Agama Persekutuan drpd Islam agama resmi Malaysia.
  Contoh yang paling mudah ialah apabila sesorang Menteri mempunyai kenderaan Resmi, dia hanya boleh menggunakan kenderaan itu utk majlis-majlis resmi yakni pada perkara-perkara yang berkaitan dgn kerja beliau sebagai Menteri. Tetapi jika kenderaan yg beliau punyai tidak menyatakan kenderaaan resmi jadi beliau boleh mengunakannya bila-bila masa dan tempat, kerana kenderaan itu tidak terikat kegunaannya atau terhad pengunaannya dgn jawatan beliau dan diri beliau sendiri.
  Disini didalam perlembagaan menyatakan Agama Islam adalah Agama Persekutuaan jadi Hukum Islam boleh dibuat atau dilaksanakan bila-bila masa dan tempat didalam Malaysia itulah kelebihannya.
  Tiada siapa boleh mempertikaikan perlaksanaan Islam di mana-mana atau masa di bumi Malaysia ini kerana dia bukan resmi.
  Mungkin ada lagi orang lain yg dapat memberi pencerahan dalam perkara ini.

  • ron95

   Feb 18. 2013

   mungkin apa yg saudara abd rahman itu betul atau memang saya silap kefahaman tentang takrif perlembagaan yg menyebut “agama islam adalah agama rasmi persekutuan dan YDP Agong merupakan Ketua Agama Islam”. Mungkin saudara DH Daniel anggap terkeliru sebab saya tak taip persekutuan. Saya sendiri pun tau dan faham kenapa ada tak suka sebut agama rasmi terutama dikalangan kawan2 saya yg pro-UMNO. Mungkin disebabkan ucapan Anwar ketika PRU 12 lalu yang pernah menyebut agama islam sebagai agama rasmi orang Melayu bukan agama rasmi persekutuan negara ini. jadi terima kasih saudara Zakir kerana penerangan yang lebih tentang takrif islam sebagai agama rasmi persekutuan. Harap saudara abd rahman boleh rujuk komen lanjut saudara Zakir.

  • al-Madani

   Feb 18. 2013

   malangnya UMNO yang menunjangi kerajaan lebih 50tahun tak mahu laksanakannya, melompat-lompat bela kalimah Allah kunun tetapi hukum yang qat`ie pun mereka permainkan. selamat tinggal umnooo

   • DH Daniel

    Feb 18. 2013

    al-Madani ini ikut terjemahan PR dan Krisitan mengenai kalimah Allah. bodoh sangat kamu ini. NGO Islam memperjuangkan kalimah Allah ini. jika UMNO tidak ada pun NGO islam pasti akan menyerang pendirian ayah kamu Anwar Ibrahim dan PR mengenai kedudukan kalimah Allah sebagaimana keputusan 8 Januari 2013.

 2. Lim Lynn

  Feb 17. 2013

  http://gulagbound.com/37559/dancing-is-a-revolution.
  Jika Anwar Ibrahim Perdana Menteri ke-7, Kalimah Allah Halal untuk bukan Islam maka ia akan mula jadi boneka untuk Amerika Syarikat, ekonomi Malaysia akan mula merosot, seluruh dunia akan ikut Malaysia dan George Soros dapat manfaat. Baik jangan ikut Anwar Ibrahim PKR DAP PAS. Macam saya katakan Marx Lenin Sosialist Komunis Feminist mereka suka berfoya foya dengan lelaki yang ramai, bunuh bayi yang dalam kandungan dan main hantam dengan dasar negara dan bergantung kepada kerajaan untuk kebajikan

 3. Amin

  Feb 17. 2013

  Dulu siMusibat Nik Aziz dgn siLaknat Hadi Awang kerana nak halalkan kenapa mereka kerjasama dgn DAP adalah utk kenalkan Islam pd Babi2 didlm DAP.

  Sekarang dah terbukti siBabi2 tu terpengaruh dgn Islam atau babi kurus Nik Aziz dan babi buntal Hadi Awang yg lebih terpengaruh dgn ugama Kristian.

  Babi kurus Nik Aziz Babi buntal Hadi Awang wajib bertaubat, turn dpd jawatan masing2, dan kemudian PAS keluar dari Pakatan Syaitan!

  • itsme

   Feb 17. 2013

   perrghhh bestnya bahasa… geram ekkkk??

  • usin lempoyang

   Feb 18. 2013

   dua orang bersarban ini memang sangat meloyakan. hilang langsung respect saya melihat kelakuan mereka. Menjual agama untuk kepentingan diri.aduhaiii…

  • al-Madani

   Feb 18. 2013

   jaga bahasa kamu, tak gambarkan kamu ni Islam. sekurang-kurangnya TGNA & HH tak tukar agama lagi

   • DH Daniel

    Feb 18. 2013

    Benar tidak tukar agama tapi masih ada dua kepercayaan mengenai Allah SWT. Satu percaya Allah itu Esa mengikut keputusan Majlis Syura 13 Januari 2013 – Allah itu Esa dan tidak dibenarkan Kristian menggunakannya. Keputusan PR pula turut dipersetujui PAS sebagai anggota PR – keputusan bertarikh 8 januari 2013. Tetapi tidak mengapa al-Madani, memandangkan ini semua konspirasi UMNO salah UMNO jadi isu rasuah lebih penting. Isu akidah bagi al-Madani tidak penting!

 4. basry

  Feb 17. 2013

  Ada perniagaan besar dalam Pakatan Rakyat.
  PAS menjual Islam, PKR menjual bangsa melayu dan DAP sebagai pemborong pukal.

 5. ron95

  Feb 17. 2013

  Dasar pluralisma akan diterapkan di Malaysia iaitu Anwar Ibrahim, PKR, DAP dan MCCHBCHS adalah cabang punca mahu menghapuskan institusi beraja, agama islam sebagai agama rasmi dan orang melayu keseluruhannya. Mereka ini patut ditentang
  habis-habisan demi daulah islam dan ketuanan Melayu dan Bumiputera di negara ini serta memelihara kedaulatan, keamanan dan keharmonian negara yg berbilang agama dan bangsa di negara kita ini.

  • DH Daniel

   Feb 17. 2013

   Maaf Tuan ron95. agama islam bukan agama rasmi. Islam adalah agama Persekutuan. Ada beza yang sangat besar tu. Harap dapat berhati-hati, jika tidak anda sama seperti Anwar Ibrahim.

   • ron95

    Feb 17. 2013

    apa beza rasmi dan persekutuan?
    lagipun agama islam dilindungi dalam perlembagaan.
    jadi dh daniel jangan salah anggap hanya kerajaan
    persekutuan cam BN sahaja. Semua negeri dalam
    Malaysia tertakluk dalam perlembagaan walau P.Pinang
    yg dikuasai DAP sekalipun kena menghormati kedudukan
    agama islam sebagai agama rasmi lain la kalau mereka
    mau meminda perlembagaan itu dengan menguasai kerajaan.

    k

    • DH Daniel

     Feb 18. 2013

     Sdr. ron95, jika kita guna “agama rasmi” makanya ada agama yang tidak rasmi (kristian, hindu?) makanya jadilah Malaysia ini negara syirik, negara pluralisme sebagaimana dikehendaki PR dan konco-konconya. Agama rasmi bersifat terhad pada sekadar doa, majlis nikah, kematian. Agama Persekutuan ini bermakna Malaysia sebagai sebuah negara yang ada agama – Islam agama negara makanya tidak boleh diusik-sentuh dan seluruh hal ehwal urusan pentadbiran dan dasar-dasar utama negara mengambil prinsip dan amalan Islam. Tentang kuasa Sultan sebagai Ketua Agama Negeri dah jelas dlm Perlembagaan. P. Pinang Ketua Agamanya adalah YDPA jadi puak-puak DAP ini dah tentu tidak boleh masuk campur urusan agama. Cuma PAS lah yg bebal ikut telunjuk DAP.

   • Zakir

    Feb 17. 2013

    sebenarnya tiada bezanya islam sebagai agama rasmi dan islam sebagai agama persekutuan. meskipun disebut dalam perlembagaan islam sebagai agama persekutuan, justeru tiada istilah perundang-undangan islam agama rasmi, namun dalam konteks maksud ia adalah dua istilah sama. semua orang tahu Malaysia adalah negara islam, dan agama islam adalah diiktiraf sebagai agama persekutuan yang termaktub dalam perlembagaan, justeru dari segi amalannya agama Islam juga bolh dianggap agama rasmi Malaysia biarpun ia tidak ditulis sebegitu dalam perlembagaan dek kerana kefahaman dan maksudnya merujuk dua perkara sama.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE