Tunku Aziz : DAP Pernah Pancing Anakanda Tunku Muhriz Jadi Calon

SEREMBAN – Bekas Naib Pengerusi DAP Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mendakwa Pengerusi DAP negeri Loke Siew Fook pernah meminta beliau memujuk anakanda Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir untuk menjadi calon parti itu dan bertanding di kerusi DUN pada pilihan raya umum.

Tunku Abdul Aziz berkata Loke meminta beliau mengadakan satu majlis dan menjemput Tunku Zain Al-‘Abidin ke majlis itu untuk menyatakan hasrat tersebut kepada baginda.

“Kerana DAP telah melihat Tunku ini seorang yang amat pintar, petah bercakap, jadi dia nak sasarlah Tunku dan suruh saya sebagai ‘Tunku yang tua’ barangkali boleh saya pujuk ‘Tunku yang muda’ ini.

“Kononnya untuk bagi Tunku jadi Menteri Besar Negeri Sembilan. Tidakkah ini satu benda yang bodoh, tak masuk akal. Anak jadi Menteri Besar, ayah jadi Yang Dipertuan Besar,” katanya dalam satu ceramah di sini malam ini.

Tunku Abdul Aziz berkata beliau bagaimanapun telah menyampaikan hasrat DAP itu kepada Tunku Zain Al-‘Abidin namun ditolak baginda.

Tunku Abdul Aziz berkata Loke, yang juga Anggota Parlimen Rasah, tidak berhenti setakat itu sahaja, sebaliknya terus meminta beliau memujuk Tunku Zain Al-‘Abidin untuk bertanding mewakili DAP, dan kali ini di kerusi Parlimen serta berjanji akan menawarkan jawatan menteri kabinet kepada baginda jika pembangkang menguasai Putrajaya.

Bagaimanapun, Tunku Abdul Aziz berkata beliau tidak menyampaikan hasrat Loke itu kepada Tunku Zain Al-Abidin kerana berpendapat ia sesuatu yang tidak masuk akal.

Katanya, perkara ini jelas menunjukkan DAP adalah parti yang sanggup melakukan apa sahaja bagi menguasai Putrajaya sehingga ke tahap ‘memancing’ anakanda pemerintah utama Negeri Sembilan untuk bertanding dalam pilihan raya mewakili parti itu.

Dalam pada itu, Tunku Abdul Aziz menyifatkan tindakan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang mahu kalimah ‘Allah’ digunakan dalam Bible sebagai tidak sensitif dan Ketua Menteri Pulau Pinang itu adalah ‘batu api’.

Menurutnya, agama dan politik tidak boleh dicampuradukkan kerana akan mengakibatkan bahaya yang besar, terutama dalam perpaduan masyarakat berbilang kaum dan agama di Malaysia.- Bernama

3 Responses to “Tunku Aziz : DAP Pernah Pancing Anakanda Tunku Muhriz Jadi Calon”

 1. halim yunus

  Jan 29. 2013

  Ala wakkang..tunku dh mengaku silap sokong dap suatu ketika dahulu..tu pasal sekrang di tenyeh dap cukup cukup..

  Reply to this comment
 2. WakKang

  Jan 28. 2013

  Alaaa…bagi Wak, Tunku Aziz ni opportunis. Cuma bila dia kena singkir dek DAP baru le dia nampak buruk DAP tu. sepatutnya org macam dia ni yg lebih tua dari Wak, lebih faham siapa DAP. Dia bukak mulut sekarang ni pun pasal geram dengan DAP. Tapi dia tak pernah mengaku yg dia silap bila menyokong DAP tempuh hari…
  Apa apa pun, elok jugek dia bukak mulut, biar terburai semua pekong DAP selama ni!!!

  Reply to this comment
  • basry

   Jan 29. 2013

   Setiap orang ada waktunya untuk sedar serta sebab-sebab yang membuatkan tersedar dari kesilapan. Ianya boleh berlaku kepada semua orang. Apa yang penting ialah perubahan kearah yang lebih baik. Kena bagi peluang kepada orang yang mahu berubah.

   Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE