PAS Mula Cantas Potensi Al-Marhum Dato Fadhil Nor

Potensi YB Ust Nasharudin Mat Isa telah lebih awal dikenalpasti oleh Al-Marhum Dato Fadhil Nor dan atas kehendak beliau yang diluluskan oleh Jawatankuasa PAS Pusat, Ust Nasharudin dalam usia yang masih muda telah diberi amanah menjawat jawatan antara yang terpenting dalam PAS iaitu sebagai Setiausaha Agong.

Al-Marhum Dato Fadhil Nor sebagai Presiden parti telah berusaha menggilap batu permata PAS tersebut sehinggalah dengan itu Ust Nasharudin dengan jarak masa yang agak pendek berjaya menduduki kerusi Timbalan Presiden Parti Islam itu.

Kejayaan Ust Nasharudin dalam hierarki parti mungkin telah menimbulkan rasa tidak senang dan sebahagiannya menganggap sebagai satu ancaman kepada karier politik mereka apabila Ust Nasharudin diberi tanggungjawab yang begitu besar di dalam mencorakkan PAS.

Rasa tidak puas hati di kalangan sesetengah pimpinan PAS terserlah apabila melalui perancangan yang teliti dan dibantu oleh kuasa luar secara jarak jauh campurtangan dalam urusan kepimpinan Parti PAS. Ust Nasharudin kecundang di dalam mempertahankan jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan yang berlangsung dalam Muktamar Tahun 2011 yang lalu.

Berita bahawa Ust Nasharudin dipecat daripada menjadi ahli Majils Syura Ulama tidaklah begitu memeranjatkan. Sejak dari awal lagi tanda-tanda ke arah itu telah kelihatan dengan jelas. Ust Nasharudin dilabelkan sebagai pro-kerajaan perpaduan yang akhirnya dilabelkan pula sebagai pro-Umno apabila beliau dilihat mengiringi Perdana Menteri Dato Seri Najib bertemu dengan para ulama di Mekkah dan yang terakhir ke bumi Palestin. Ust Nasharudin juga tidak disenangi oleh rakan-rakan Paktan Rakyat dan pimpinan parasit parti apabila beliau secara terbuka menghentam pengerusi parti DAP, Karpal Singh yang bertindak menghina Islam sehingga beliau telah mencadangkan supaya PAS mengkaji semula kedudukan tahaluf siyasi bersama Pakatan Rakyat.

Di pihak parasit dalam pimpinan PAS memang sudah lama mencari ruang dan peluang untuk mencantas Ust Nasharudin. Tetapi disebabkan beliau adalah ahli Majlis Syura golongan ini tidak dapat berbuat apa-apa disebabkan keahlian Majlis Syura adalah di luar bidangkuasa mereka. Keputusan Majlis Syura ini sudah tentu menjadikan puak-puak parasit dan Anwarinas begitu lega dan menarik nafas panjang kerana cita-cita mereka sudah kelihatan tertunai.

Saya yakin selepas ini Ust Nasharudin akan menerima nasib yang sama seperti saya iaitu dipecat daripada menjadi ahli PAS. Kedudukan Ust Nasharudin kini lebih lemah dari kedudukan saya ketika dipecat kerana beliau merupakan ahli biasa parti sementara saya sewaktu dipecat adalah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ahli Lujnah Politik dan mewakili PAS dalam Exco Kerajaan Negeri Selangor.

Batu permata yang digilap sebahagiannya oleh Al-Marhum Dato Fadhil Nor sayangnya proses penggilapan itu tidak diteruskan oleh pucuk pimpinan yang ada sekarang ini. Secara jujur saya tidak nampak di kalangan pimpinan PAS kalau ada mereka yang mempunyai kualiti yang sama seperti Ust Nasharudin. Beliau mempunyai pendedahan yang luas di bidang antarabangsa khususnya di kalangan Gerakan Islam dan pada masa yang sama beliau boleh diletakkan dikerusi pimpinan parti yang mampu berdepan dengan pimpinan dunia Timur atau Barat kerana kebolehan beliau menguasai beberapa bahasa dunia.

Saya juga yakin setelah mengenali dari dekat Ust Nasharudin buat sekian lamanya, beliau dapat menyumbang memartabatkan Islam dalam keadaan apa pun tanpa berpijak di atas mana-mana wadah pun. Saya juga yakin beliau bijak memilih masa depan karier politik dan kemungkinan besar perancangan ke arah itu sudah pun ada di dalam pemikiran beliau.

Sebagai sahabat saya mendoakan sesuatu yang terbaik dilimpahkan oleh Allah SWT kepada Ust Nasharudin atas usahanya yang tidak pernah mengenal erti penat untuk memartabat dan mengagungkan Islam.

YB DATO DR HASAN MOHAMED ALI
Presiden JATI Malaysia
TTDI Kuala Lumpur
28 Januari 2013

6 Responses to “PAS Mula Cantas Potensi Al-Marhum Dato Fadhil Nor”

 1. lagu 2

  Feb 07. 2013

  Dunia AKHIR ZAMAN! Pembela umat islam ditindas manakala bakal2 Penghancur umat islam diagung-agung kan.

  Reply to this comment
 2. Cocky Arrogant Tokong

  Jan 30. 2013

  puak pas makin sesat bila berkawan dengan anwar!!! parasit semakin berleluasa!!

  Reply to this comment
 3. Pemerhati Gelagat

  Jan 29. 2013

  Pemecatan Us Nasa dengan jelas tidak suka orang PAS rapat dengan orang UMNO. Dendam PAS dengan orang UMNO nampaknya terlalu pekat. Susah untuk dicairkan. Politik dendam kesumat ini bakal menghancurkan umat. PAS tidak pernah belajar dari kisah silam yang berlaku di kalangan umat Islam sejak dulu hingga kini mengenai pentingnya wahdah atau kesatuan dan merasakan diri hebat dan sempurna. PAS kurang memiliki pemimpin yang berpandangan jauh dan bijak membaca senario hari depan. Politik PAS ialah politik pusing sebelit. Tidak dalam perhitungan dan tidak jauh pemandangan. Us Nasa, Dr.Hasan Ali dan mungkin Dr Haron Din positif mengenai Kerajaan Perpaduan. Tapi Nik Aziz memilih menang jadi abu kalah jadi arang. Ziarah Karpal Singh dibaca secara halus ada motif politik yang halus. Majlis Syura buat keputusan mengenai kalimah Allah, Karpal Singh minta Haji Hadi patuh kepada keputusan 8 Januari, bukan DAP atau Lim Guan Eng yang minta maaf kepada PAS tapi Nik Aziz mendahului diplomasi politik. Kesian Majlis Syura.

  Reply to this comment
 4. ron95

  Jan 29. 2013

  PAS sudah jadi parti budak suruhan kristian evangelist!
  Sian Nick Ages patutnya dia dicalonkan jadi Pope oleh
  biaDAP yg anti melayu & islam= Pope Nick Ages!

  Reply to this comment
 5. WakKang

  Jan 28. 2013

  ….tunggu next chapter, macamana puak nafsu nafsi dalam PAS pimpinan Nik Aziz, Hadi dan Mat Syabu mencari jalan nak pecat Dato Harun Din pulak. Kita tunggu…….

  Reply to this comment
 6. fikrisoleh

  Jan 28. 2013

  mmg perangai PAS selalu dekat-dekat pilihanraya akan buat perangai pelik. tak heran pun, sbb ketuanya nik aziz. tp peminggiran ust nasharudin mat isa mungkin tindakan politik paling pelik dan bodoh yg pernah dibuat oleh PAS!
  aku suka, aku suka hehehe

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE