Hassan Ali : Kecelaruan Fikrah Pas Dalam Isu Kalimah Allah

Saya begitu terpanggil untuk memberi sedikit ulasan terhadap paparan beberapa portal yang menyentuh kenyataan Mat Sabu, Timbalan Presiden PAS mengenai kalimah Allah hari ini. Portal-portal berkenaan telah memetik kenyataan Mat Sabu bahawa PAS menyokong dan mengizinkan orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah.

Pandangan Mat Sabu tersebut dilihat sebagai pandangan rasmi Parti itu terhadap isu kalimah Allah. Pandangan PAS ini sekaligus merestui permintaan Lim Guan Eng dalam ucapan Sambutan Krismasnya baru-baru ini.

Seperti yang diketahui, hanya beberapa hari yang lalu pimpinan tertinggi PAS iaitu Setiausaha Agungnya Datuk Mustafa Ali, Ketua Penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor Dr Rani Osman telah menjelaskan bahawa kalimah Allah hanya layak diguna oleh orang Islam sahaja. Bagi agama yang bukan Islam mereka seharusnya menggunakan “God” yang membawa makna tuhan. Pemakaian “god” untuk tuhan memang telah digunakan sejak awal tanpa menimbulkan apa-apa masalah.

Sebelum ini, waktu isu kalimah Allah hangat diperkatakan Timbalan Murshidul Am, Prof Datuk Harun Din telah membuat satu penegasan bahawa orang Islam yang mencadang dan menyokong penggunaan kalimah Allah oleh masyarakat bukan Islam, mereka telah melakukan perbuatan syirik dan kufur. Ketua Dewan Ulamak PAS, Datuk Harun Taib juga dengan tegas melarang penganut bukan Islam menggunakan kalimah Allah kerana kalimah tersebut adalah hak mutlak orang Islam dan sama sekali tidak boleh digunakan untuk merujuk tuhan-tuhan yang lain selain daripada Allah Yang Maha Esa.

Sukar bagi kita menggambarkan bagaimana bercelarunya ahli dan penyokong PAS dan masyarakat Islam di negara ini. Tak cukup dengan kekeliruan Amanat Hadi Awang ditambah pula dengan kecamukan pandangan pimpinan tertinggi Parti tersebut dalam isu yang sangat besar yang melibatkan aqidah Umat Islam.

Jelas kepada kita bahawa pengaruh Anwarinas atau parasit begitu hebat. Apa sahaja permintaan DAP dan PKR seperti kalimah Allah diraikan sedemikian rupa. Sementara Presiden PAS yang setiap hari diasak untuk menarik balik Amanatnya pada tahun 1981 itu dibiarkan keseorangan. Sehingga kini tidak seorang pun pimpinan tertinggi PAS terutamanya kumpulan parasit yang tampil membela Presiden mereka.

Pimpinan tertinggi PAS yang dikuasai golongan parasit dilihat sentiasa bersedia memberi laluan kepada apa sahaja tuntutan DAP dan PKR termasuk perkara-perkara yang melibatkan aqidah. Tidak syak lagi pendekatan akomodatif parasit-parasit itu bermotifkan politik demi meraih keuntungan politik.

Ahli dan penyokong PAS mungkin sudah lama menyedari hakikat bahawa penguasaan parasit dalam PAS telah membawa satu budaya baru dalam parti itu. Kini penghormatan yang selama ini diberi kepada golongan ulama dalam parti itu sudah dicemari. Kesan budaya baru ini kepada keutuhan parti amat besar lantaran seperti yang diketahui, PAS masih mengekalkan slogan Kepimpinan Ulamanya.

YB DATO DR HASAN MOHAMED ALI
Presiden JATI
TTDI, KL
4 JANUARI 2012

19 Responses to “Hassan Ali : Kecelaruan Fikrah Pas Dalam Isu Kalimah Allah”

 1. Peace Love

  Jan 11. 2013

  sudah2 lah Abu Hassan chan…… percubaan anda tidak berjaya…..

  Reply to this comment
 2. tulah

  Jan 10. 2013

  inilah jadinya bile kite dok bergaduh sesame sendiri….orang bukan islam tepuk tangan…sementera orang islam yang lain masih dalam lamunan nikmat dunia sementara…cube lihat remaje kite…sedih2…

  binalah ukhwah sesame islam tak kira latar belakang melalui dakwah atau ajak2 pada kebaikan…menyeru kepada mentauhidkan Allah…bila kite orang islam bersatu atas dasar iman dan islam…jauhi dari persengketaan…barulah orang bukan islam takut…

  mereka yang bukan islam yang ade kebencian dalam hati menunggu2 atau menangguk di air keroh…tunggu masa nak serang…

  bile ade sebahagiaan orang islam yang nak mengajak kepada kebaikan seperti dalam surah wal-asr…demi mase..sampai akhir ayat…kite semua pakat2 la bantu.

  ade akal kite gune…sudah2lah bergaduh sesame kite…carilah kejernihan antara orang beriman…walaupun ilmu kite tinggi jangan lupe pada sedara kite yang jauh dan lalai..

  pimpin tangan same2 ke arah agama Allah yang sejahtera..

  Reply to this comment
 3. MeInc

  Jan 07. 2013

  Mengapakah golongan Kristian beriya-iya hendak menggunakan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu? Jawapannya terkandung dalam buku ‘The Christian Approach to Islam’ tulisan James Barton. Dalam buku tersebut jelas menyatakan bahawa dengan menggunakan kalimah-kalimah yg sering digunakan oleh sesuatu kaum itu akan memudahkan kaum itu untuk menerima mesej Bible. Dalam konteks ini, kalimah Allah merupakan kalimah yg sangat dekat di hati Melayu-Islam. Justeru, itulah sebabnya mereka beriya-iya hendak menggunakan kalimah Allah berbanding perkataan Tuhan bagi merujuk kepada God.

  Reply to this comment
 4. Abu Hasan Chan

  Jan 05. 2013

  Perkara Ummat Kristian Menyebut Nama Tuhan Sebagai “Allah”.

  Saya tergerak menulis di sini. Saya harap orang belajar al-Qur’an dengan betul dan menyeluruh. Sila baca ayat al-Maidah 5:73 dan al-Maidah 5:18.

  لَّقَدْ كَفَرَ ٱلَّذِينَ قَالُوۤاْ إِنَّ ٱللَّهَ ثَالِثُ ثَلاَثَةٍ

  al-Maidah 5 :73 : ” Sesungguhnya telah kafir orang-orang yang mengatakan – Bahawa ALLAH salah satu dari yang TIGA….”

  لَقَدْ كَفَرَ ٱلَّذِينَ قَالُوۤاْ إِنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلْمَسِيحُ ٱبْنُ مَرْيَمَ

  al-Maidah 5:72 ..”Sesungguhnya telah kafir orang-orang yang berkata : “Sesungguhnya ALLAH ialah al-Masih putera Maryam ..”

  Ayat al-Maidah 5:72 dan al-Maidah 5:73 secara jelas menyatakan bahawa orang Kristian menyebut nama Tuhan sebagai ALLAH. Kalau orang Kristian tidak menyebut nama Allah , dengan sendirinya mereka boleh menuduh bahawa al-Qur’an adalah salah !!! Kerana menyebut nama Allah hanya khusus bagi ummat Islam sahaja ? Ini adalah hujjah al-Qur’an sendiri , bukan perkara politik.

  Memang sebutan nama Allah adalah nama khas bagi Islam dan juga generic (pakai umum) ….yang seluruh ummat manusia , termasuk orang Yahudi menyebut nama Allah. https://www.youtube.com/watch?v=ATrDPGypJHw&feature=related

  Sekiranya kita bermain isu bahawa orang Kristian tidak boleh menyebut nama Tuhan sebagai ALLAH , maka apa kata seluruh ummat Kristian membuat secara resmi mengisytiharkan bahwa semua orang Kristian dilarang menyebut nama Allah , maka dengan sendirinya mereka membuktikan bahawa ayat al-Qur’an yang menyatakan bahawa orang Kristian menyebut nama Tuhan itu sebagai sebutah ALLAH itu adalah bohong dan satu rekaan Nabi Muhammad.

  Menyebut “Allah” yang dimaksudkan Tuhan adalah perkara fitrah manusia , kerana sebutan itu kadang-kadang adalah spontan dan mudah lahir dalam jiwa kita. Sila perhatikan ayat dalam al-Qur’an bahawa sebelum kita zahir ke alam dunia ini , kita telah mengakui bahawa Allah ialah Tuhan kita ….al-A’raf 7:172 …”

  وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنِيۤ ءَادَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ قَالُواْ بَلَىٰ شَهِدْنَآ

  Dan ingatlah ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman) : “Bukankah Aku ini Tuhanmu ?” , (mereka menjawab) : “Betul (Engkau Tuhan kami) , kami menjadi saksi …” [ al-A’raf 7:172 ].

  Saya sudah lama tengok video Haron Din itu. Dia kata dia baca kitab Bible Kristian …padahal dia putar-belit isu perkara apa sebenarnya nama disebut oleh orang Kristian. Dia tak faham Bible. Saya sudah 10 tahun buat kajian Christian Theology …memang nama Allah ada dalam bahasa-bahasa Semetic (Arab, Aramaic dan Hebrew). Haron Din silap faham. Contonya dia sebut dalam Bible nama Tuhan ialah “Elohim”. Dia tak faham apa itu maksud Elohim. Elohim BUKAN nama Tuhan dalam Bible. Ia adalah satu panggilan bagi nama Tuhan dalam bentuk “ plural of majesty “ iaitu nama jamak sebagai tanda kebesaran , bukannya nama khas bagi Tuhan.
  Untuk lebih jelas , dalam Bahasa Arab dalam gantinama seperti نحن atau نا yang bermaksud “kami” , contohnya terdapat dalm al-Qur’an :

  إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا ٱلذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

  Bermaksud….” Sesungguhnya Kami menurunkan Peringatan (al-Qur’an) dan Kamilah yang memeliharanya ” ( al-Hijr 15 :9)

  Perhatikan sebutan “Kami” tidak bererti ramai atau banyak , sungguhpun dalam penggunaan Bahasa Arab bermaksud ramai. Ia adalah sebutan sebagai tanda kebesaran bagi Allah Tuhan Yang Maha Esa.

  “Eloh” = Elohim. Dan sebutan Eloh itu bermakna tuhan sama dengan sebutan “ilah” dalam Bahasa Arab. Elohim maksudnya “tuhan-tuhan”. Bukan bererti orang ugama Yahudi percaya bahawa tuhan ada banyak. Mereka percaya Tuhan adalah Satu. Tapi penggunaan sebutan Elohim itu sebagai tanda sebutan kebesaran Tuhan. Sebutan “im” pada Elohim sebagai kata jamak (plural) bagi Eloh. Seperti perkataan “nabiyim” = nabi-nabi.

  Dalam kepercayaan ugama Yahudi , mereka tidak ada sebutan khas bagi Tuhan. Ini yang mereka maksudkan nama Tuhan adalah יהוה = YHVH, yang disebut sebagai tetragrammaton. Maknanya 4 huruf bagi nama Tuhan dalam Bahasa Hebrew yang terdapat dalam kitab suci Bible mereka, yang orang Yahudi sendiri tidak tahu cara menyebutnya. Mereka percaya bahawa YHVH adalah rahsia nama Tuhan. Oleh itu nama YHVH itu adalah teramat suci , maka menjadi satu kesalahan menetapkan apakah sebenarnya sebutan itu. Sama seperti dalam Bahasa Arab perkataan رجلkalau disebut “rajul” bermakna seorang lelaki dan kalau disebut “rijl” bermakna kaki. Kalau kata-kata יהוה tersilap sebut adalah berdosa bahkan dikira menjadi kufur disisi kepercayaan ugama mereka.

  Inilah persoalan kenapa dalam ugama Yahudi tidak ada nama khas bagi Tuhan. Adapun dalam al-Qur’an yang sebut bahawa Nabi Musa adalah nabi kepada kaum Bani Israil , kata-kata Nabi Musa menyebut “Allah” , contohnya :

  وَإِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِقَوْمِهِ إِنَّ ٱللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تَذْبَحُواْ بَقَرَةً

  Bermaksud …” Dan ketika Musa berkata kepada kaumnya : Sesungguhnya Allah menyuruh kamu meyembelih seekor lembu betina ..” (al-Baqarah 2 :67 )

  Adakah betul terdapat nama “Allah” dalam kitab suci Bible ugama Yahudi ? Seperti yang telah diterangkan bahawa orang Yahudi tidak tahu nama Tuhan. Jadi , macam mana al-Qur’an menyebut bahawa Nabi Musa menyebut nama Tuhan sebagai “Allah” ? Allah adalah nama yang disebut dalam Bahasa Arab yang berbentuk generic , iaitu nama sebutan umum bagi semua manusia tidak kira apa ugama sekalipun. Nabi Musa tidak sebut nama Allah sebagai nama khas bagi Tuhan , tapi sebagai nama umum , Allah sebagai Tuhan yang mencipta langit dan bumi dan Tuhan bagi seluruh ummat manusia. Seperti yang disebutkan dalam al-Qur’an , contohnya :

  وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ مَّنْ خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلأَرْضَ لَيَقُولُنَّ ٱللَّهُ

  Bermaksud ….” Jika kamu bertanya kepada mereka (orang kafir) : Siapa yang menjadikan langit-langit dan bumi , tentu mereka menjawab ALLAH..” (az-Zumar 39 :38 )
  Tidak semestinya orang kafir akan menyebut nama khas ALLAH. Tapi secara umum mereka maksudkan Tuhan. Yaitu ALLAH = Tuhan Semesta Alam….mengikut fahaman dan ugama masing-masing.

  Kalau ada orang kafir atau Yahudi menyebut nama Allah sebagai mempersenda ajaran Islam , bahawa Tuhan bukannya bernama Allah , sama seperti mereka mempersenda Pencipta mereka sendiri. Ini terdapat contoh teladan dalam al-Qur’an yang menyebut orang Yahudi semasa di Madinah di zaman Nabi Muhammad menyebut nama “Allah” sebagai senda-gurau :

  قَالُوۤاْ إِنَّ ٱللَّهَ فَقِيرٌ وَنَحْنُ أَغْنِيَآءُ

  Berkata orang Yahudi (Madinah) kepada sahabat-sahabat Nabi : …” Benarlah ALLAH itu miskin dan kami – orang-orang Yahudi – adalah kaya. “ (Ali-Imran 3 : 181 )

  Ini berkaitan dengan orang Yahudi di masa Nabi di Madinah dulu yang memberi pinjaman benda (barangan dan wang ) kepada orang-orang Islam miskin. Mereka meyebut nama “Allah” kerana mempersenda Tuhan orang Islam yang menjadikan ramai orang Islam yang miskin seolah-olah Allah tidak mampu membantu orang Islam yang sepatutnya mereka menjadi kaya macam Yahudi. Dalam Tafsir al-Qurtubi ada menyebut salah satu tafsiran ayat tersebut :

  وإنما قالوا هذا تَموِيهاً على ضعفائهم، لا أنهم يعتقدون هذا؛ لأنهم أهل كتاب. ولكنهم كفروا بهذا القول

  Terjemahannya bermaksud : …..Hanyasanya mereka (Yahudi) berkata begitu sebagai mempersenda (orang-orang Islam) miskin …bukannya mereka (Yahudi) percaya (Tuhan adalah miskin). Mereka adalah ahlul-kitab. Akan tetapi mereka menjadi kufur dengan sebab kata-kata mereka ini (mengguna nama Allah sebagai satu sindiran).
  Dalam lain perkataan ….walaupun orang Yahudi menyebut nama Allah sebagai Tuhan bagi orang-orang Islam …padahal mereka tidak sedar bahawa Allah itu Tuhan mereka juga. Mempersenda nama Allah sebagai tuhan ugama lain , sebenarnya mempersenda Tuhan mereka sendiri…walaupun orang Yahudi tidak mengaku Allah ialah nama Tuhan mereka.

  Sebab ALLAH ialah Tuhan bagi seluruh ummat manusia.

  Adapun nama ALLAH khas bagi Islam sebagai Tuhan yang Wajibul-Wujud , Tuhan yang Maha Esa tersebut dalam Asma’ul-Husna :

  وَللَّهِ ٱلأَسْمَآءُ ٱلْحُسْنَىٰ فَٱدْعُوهُ بِهَا

  Dan bagi ALLAH itu nama-nama indah (Asma’ul-Husna) , hendaklah kamu menyeru nama-nama itu….(al-A’raf 7 : 180 )

  Tentang Dr Hasan Ali , jika dia pertikai sebutan nama “Allah” tidak boleh diguna oleh orang bukan Islam , khususnya ummat Kristian , sebenarnya tanpa disedari …dia mencabar ayat-ayat al-Qur’an itu sendiri. yakni dia menjadi murtad !!!

  Reply to this comment
  • Amin

   Jan 05. 2013

   Abu Hassan Chan, nasehat saya jangan buang masa anda.

   Hakekat sebenar Kaum Kristian diMalaysia khusus ingin menggunakan Kalimah Allah dlm bible bahasa melayu adalah utk mereka memurtadkan anak2 Islam yg lemah iman mereka.

   Agenda ini bukan utk sekarang, tetapi utk 10, 20 tahun Dari sekarang.

   Tidak kah anda ingat yg sesungguhnya Allah swt telah mengingatkan org2 Islam agar menjauhi dua Kaum melalui Surah AlFatehah?

   Allah swt telah berFirman spt berikut, “bukan jalan-jalan org2 yg Engkau murkai ( Yahudi) dan bukan jalan-jalan org2 yg sesat (Nasrani – Kristian).

   Apakah anda ingin mencabar Allah swt mengenai org2 Kristian yg memang tak layak menggunakan Kalimah Suci Allah!

   Hati2 Saudara jangan nanti anda terima Bala’ kerana menentang Firman Allah swt tentang kesesatan org2 Kristian, malah memutar belitkan Ayat2 Suci AlQuran utk menjustifikasi agenda jahat org2 Kristian utk memurtadkan org2 Islam!

   Reply to this comment
  • fikrisoleh

   Jan 05. 2013

   nmpk mmg sdra buat kajian.
   tp ada bbrp pkara blh dipersoalkan drpd hujah sedara tu:
   1- sdra lebih menumpukan kpd org yahudi sbg org ‘kafir’. org yahudi orthodox dn yg berpegang kpd ajaran mereka guna kalimah Allah mmg tak pelik. sbbnya itu ajaran rasul sblm Islam diturunkan.tp jgn kelirukan orang dgn menyamakan agama yahudi dgn kepercyaan lain. kristian dn yahudi wktu zman nabi SAW berbeza. kristian hari ni dah jauh dari syariat yg diajar oleh nabi Isa. dan apa aku nampak, isu kalimah nak guna ALLAH ni adalah cubaan golongan ‘pencerahan’ utk menaikkan ‘darjat’ mereka. dgn kata lain, depa ni ubahsuai ajaran mereka yg mereka cipta sendiri supaya nmpak benar. hari ni depa amend kalimah god utk guna Allah. esok lusa tak mustahil mereka amend semula apa sja yg nampak hebat utk jdkan aliran kristian mereka lbih komersial drpd aliran kristian yg jd pesaing mereka. ajaran kristian dh bercelaru sbb byk mazhab dan mereka ubah sesuka hati, dn apa yg ada hari ni bukan agama wahyu yg diajar oleh nabi isa.
   2-sdra jgn keliru atau mengelirukan orang dgn mengatakan semua agama gunakan kalimah ALLAH utk tuhan. konsep ketuhanan dan keagungan ALLAH yg benar hnya digunakan dan difahami oleh penganut agama wahyu. agama yg berasaskan falsafah tk faham konsep tuhan, sptimana diajar dlm agama wahyu. hari ni kristian pun tak ubah mcm agama falsfah sbb dh bercampur aduk dgn pemikiran manusia. wlupun smua manusia dah ‘berikrar’ dpn ALLAH, tk bermakna amalan mereka benar, sbb amalan dn kepercyaan perlu ilmu, bukannya stakat guna logik akal atau minda bawah sedar semata-mata!
   komen saudara byk maklumat. tp asasnya tidak berpegang pd akidah dan tauhid ISLAM. aku hrp rujuklah pd ulama yg muktabar. jgn setakat membaca dan berpandu logik akal semata-mata.
   bg aku, isu mempertahankan kalimah ALLAH utk org Islam penting dr segi kepentingan masyarakat tempatan. bukan soal hak. sbnarnya klu sapa nak guna kalimah ALLAH mereka bulh guna.mulut ko suka hati ko la nak sebut apa pun. tp yg dipertahankan di sini ialah hak dr segi undanga-undang terhdp penggunaan ALLAH dlm penyebaran dan pengamalan agama, supaya takde umat ISLAM yg confuse. ni atas kepentingan dan kebaikan umum.
   moga kita semua diberi hidayah oleh ALLAH.

   Reply to this comment
  • sman

   Jan 05. 2013

   Ayat tersebut menghukum kafir org yg menyebut ‘Bahawa Allah salah satu daripada tiga’ atau ‘Allah ialah al Masih putra Mariam’bukan bererti org Kristian mengatakan tuhan mereka adalah Allah seperti yg di maksudkan oleh org Islam dan sentiasa mengamalkan sebutan Allah sebagai tuhan mereka,samaada sebelum Islam mahu pun selepas Islam.Apabila ugama Islam di turunkan dan Rassullullah mengajar bahawa tuhan hanya satu,ia itu Allah.Pada pandangan saya ayat tersebut lebih merupakan amaran agar maknusia tidak terkeliru atau terperangkap dgn dakyah dan kepercayaan Kristian yg mungkin saja akan mengatakan bahawa Allah yg umat Islam sembah sekarang adalah tuhan yg ‘salah satu daripada tiga’. atau ‘al Masih anak Maryam’.Mungkin juga kerana peringatan Allah tersebut,menjadikan Kristian tidak lagi menggunakan nama Allah atau cuba-cuba menggunakan nama Allah sebagai tuhan mereka selepas Islam.Saya mengakui saya tidak pernah membaca Bible,jadi tidak tahu sama ada Bible menggunakan nama Allah sebagai tuhan,terutama Bible yg asal.

   Allah memang tidak melarang namaNYa di gunakan oleh sesiapapun,tapi mengunakanya dgn makna yg salah Allah menghukumnya kafir.Bagi kita umat Islam pula ,perlu melihat tujuan penggunaan tersebut,sekirraanya ianya boleh mendatangkan keburukan yg besar kepada uamat Islam adalah wajib kita bertindak dan menyekatnya.Kalau di biarkan pun tidak mendatangkan apa-apa faedah kepada Islam .Jadi saya tidak nampak kesalahan menolak penggunaan secara sewenang-wenangnya itu.

   Saya rasa selama ini sudah ramai juga org bukan Islam yg mengunakan perkataan Allah tetapi dalam keadaan tertentu yg tidak bertujuan utk mendatangkan kekeliruan,misalnya org Cina sering berkat ‘tuan Allah’,Mendiang Lim Goh Tong pun pernah menyebut ‘ini tuan Allah punya kuaa’ mengulas mengenai tanah runtuh di GH satu ketika dulu.Dalam keadaan itu tidak ada sesiap pun membantah.Bantahan sekarang lebih kepada motif penggunaan tersebut.

   Reply to this comment
   • itsme

    Jan 05. 2013

    ada baiknya jika gov terus haramkan bible dlm bahasa melayu, dlm mempertahankan Islam kita tak perlu buat separuh2.. dlmperlembagaan pun sdh menyebut melayu itu islam, jd apa nak tukar god kpd kalimah Allah?? jika tujuan sebenar disebaliknya yg ternyata bersifat kotor dan khianat?? gov ahd put a pullstop on this issue asap. KDN shd ensure non of them to be publish in bahasa melayu.

    apapun gov kena kaitkan isu ini dgn kes2 murtad yg selalu dianggap terpencil ttp sebenarnya sgt besar impaknya. tindakan susulan kerajaan bg kes2 spt lina joy dan aisyah amatlah sedikit dan menyedihkan.

    Reply to this comment
   • anonymous

    Jan 07. 2013

    dalam kata mudahnya..puak kristian di Malaysia sedang berdakwah kpd org Islam di sini bahawa Allah itu sebenarnya ada anak..sebab itu mereka beriya-iya.nak gunakan di Malaysia

    Reply to this comment
    • sman

     Jan 08. 2013

     Persoalannya sekarang yg perlu kita tuju kepada ULARmak Pas ialah apakah hukum nya kita membenarkan nama Allah utk di gunakan dengan makna yg salah dalam keadaan kita mempyunyai kekuatan utk menghalangnya?..Apakah mempertahankan kesucian nama Allah bukan tanggungjawab umat Islam?.

     Reply to this comment
     • itsme

      Jan 08. 2013

      PAS dlm PR ibarat ‘melukut tepi gantang’, DAP dgn megah menolak sebrg usul@pandangan PAS, jd dlm konteks ini, jika dulu kristian berdakwah secara sembunyi2 skrg atas kerjasama dgn PAS, kristian sdh berani dan terang2an menunjukkan halatuju mrk, krn mereka tahu PAS pasti mengalah, kerana apa? dr segi kw undi mrk kalah dari segi ekonomi sgt lah jauh bedanya, PAS tak ada ‘say’ apapun.. kita patut lama dh lupakan PAS ni, pd hemat sy mrk2 yg beragenda utk mengugat ketenteraman beragama ini patut riklasifikasikan sbg pengugat keamanan negara, KDN seharusnya agresive dlm melontarkan hujah2 dr konteks keharmonian beragama di msia. JAKIM dan bbrp NGO sdh pun menyatakan pendirian mrk namun KDN yg mempunyai kuasa yg lebih besar, knp tunggu lg??? slow lerr

  • dol

   Jan 05. 2013

   nampak sangat lu ni tak faham apa yg dimaksud dalam AlQuran. lu kena belajar agama lagi jangan fahami mengikut akal lu semata-mata.

   Reply to this comment
  • Anwar Bapak Rasuah

   Jan 06. 2013

   Ayat-ayat dan surah-surah didalam Kitab-kitab Taurat, Zabur dan Injil secara automatik terbatal dengan turunnya Al-Quran ke muka bumi ini.

   SETERUSNYA, Taurat, Zabur dan Injil yang ada pada hari ini adalah versi penyelewengan @ bukan kitab-kitab asal yang diturunkan kepada Nabi Musa, Daud dan Isa.

   MAKA, dengan batalnya ayat-ayat dan surah-surah dalam kitab-kitab tersebut dan ditambah dengan versi penyelewengan yang ada pada masa kini, mereka iaitu puak-puak Yahudi dan Kristian TIDAK MEMPUNYAI HAK @ TIDAK LAYAK untuk memanggil tuhan mereka sebagai ALLAH kerana ALLAH telah menyatakan di dalam AL-QURAN:
   Sesungguhnya agama yang benar disisi Allah ialah ISLAM.

   Jadi, ayat tersebut secara tidak langsung mengatakan hanya orang-orang Islam sahaja yang berhak untuk nama ALLAH sebagai nama tuhan mereka.

   Reply to this comment
  • ron95

   Jan 06. 2013

   Abu Hasan Chan a.k.a mualaf yg keliru
   Jika anda seorang betul2 muslim yg sebenar kenapa menghukum Dato Hassan Ali sebagai murtad sedangkan pandangan dan pendapat anda memang nyata memihak kepada mereka, saya sendiri tengok anda sudah semakin keliru dan memang anda semakin menunjukkan tanda-tanda kefasikan.

   “Dan orang yahudi berkata: “orang nasrani itu tidak menmpunyai suatu pegangan” dan orang nasrani berkata : “orang yahudi itu tidak menmpunyai suatu pegangan”
   padahal mereka (sama-sama) membaca Al-Kitab.Demikian pula orang yang tidak berilmu. berkata seperti ucapan mereka itu. Maka Allah akan mengadili mereka pada hari Kiamat tentang apa-apa yang berselisih padanya.
   (Surah Al-Baqarah ayat 113)

   Jadi apakah anda mempunyai sama taraf seperti yahudi dan nasrani ataupun lebih sudah tersesat jauh.

   Reply to this comment
  • Peace Love

   Jan 11. 2013

   sayangnya…permainan kamu saya fahami…..

   Reply to this comment
   • Peace Love

    Jan 11. 2013

    sayangnya…permainan kamu saya fahami…..(Abu Hassan chan)

    Reply to this comment
 5. Ilmuminati

  Jan 05. 2013

  ISLAM NAMA SAHAJA
  Ertinya:
  Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: Telah bersabda Rasulullah saw.; “Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah kolong (naungan) langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali”.

   

  H.R al-Baihaqi

  Keterangan

  Kalau kita perhatikan dunia Islam pada hari ini, keadaannya tidak begitu jauh dari gambaran yang telah dinyatakan oleh Rasulullah saw. ini. Kalau belum sampai pun, ianya sudah mendekati ke sana. Ulama yang dimaksudkan dalam hadis ini ialah ulama su’ yang menjual agama mereka dengan mata benda dunia, bukan ulama akhirat yang mewarisi tugas para Nabi dan yang meneruskan penyebaran dakwah dari masa ke semasa.

  Reply to this comment
 6. palut

  Jan 05. 2013

  Mat Sabu adalah assistant kepada Mordecai Anwar Ibrahim, leader puak Mudejar alaf baru.

  Reply to this comment
 7. Amin

  Jan 04. 2013

  PAS sudah jadi Parti Pariah, jauh Setan Anwar dah liwatkan siTua2 keparat tu!

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE