Zul Noordin : Kenapa Nurul Izzah Tidak Saman Malaysiakini & 1Chritian Malaysia ?

AIDCNews – 24/11/12 – Ahli Parlimen Kulim, Datuk Zulkifli Nordin berkata terdapat dua kenyataan yang berbeza dibuat oleh Nurul Izzah Anwar iaitu semasa berucap dalam Gereja Tabernacle di Subang, 3 November dengan penjelasannya di luar gereja.

“Yang lebih penting, apa yang orang (yang hadir) faham apa yang dicakapnya hari itu (dalam gereja), bukannya cubaan dia (Nurul Izzah) yang cuba ubah suai sana sini.

“Saya kebetulan tadi print. Ini laporan Malaysiakini sendiri sebut menafsir apa yang Nurul Izzah sebut. Malaysia kata, ‘People should not be compelled to adopt a particular religion and this should also apply to Malays, says Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar‘.

“Laporan yang sama dibuat oleh penganjur dalam blognya sendiri, 1Chritian Malaysia. Maknanya orang yang dengar hari itu faham daripada apa yang dia cakap. Dia (Nurul Izzah) sedang bercakap tentang kebebasan orang melayu menukar agama. Itu yang dia orang faham,”katanya kepada media UMNO.

Zulkifli juga turut mempertikaikan kenapa Nurul Izzah hanya menyaman Utusan Malaysia, sedangkan Malaysiakini dan 1Chritian Malaysia melaporkan perkara yang sama.

“Bagi saya, Nurul Izzah sepatutnya saman MalaysiaKini dan blog tersebut kerana mereka dululah yang melaporkan perkara itu. Utusan juga memetik daripada laporan dua laman web tersebut dan kalau tak betul, samanlah. Kenapa dia tak saman dua laman web tersebut?,”

“Jelas melalui laporan dua buah blog tersebut, ia menyatakan bahawa kenyataan Nurul itu jelas difahami bahawa dia sedang bercakap tentang kebebasan orang Melayu untuk menukar agama. Itulah yang difahami oleh wartawan dan juga hadirin yang ada pada forum tersebut.

“”Sebab Utusan Malaysia menyiarkan berita berdasarkan berita yang dilaporkan oleh Malaysiakini dan blog tersebut. Mengapa dia hanya mahu memangsakan Utusan Malaysia saja tetapi membiarkan Malaysiakini dan blog 1Christian?” soalnya.

58 Responses to “Zul Noordin : Kenapa Nurul Izzah Tidak Saman Malaysiakini & 1Chritian Malaysia ?”

 1. Lim Lynn

  Dec 15. 2012

  http://stopthelies.my/?p=2181
  Isu yang baru terhangat tentang 1Christians blogspot.

  Reply to this comment
 2. nsr

  Nov 29. 2012

  izzah masuk gereja tak baca bismillah kot…tu yang merepek-repek, kena pusing dek syaitan yang direjam

  Reply to this comment
 3. sman

  Nov 29. 2012

  Sebahgian besar dari kita sudah memahami apa kedudukan Nurul Izah dalam isu ini,yg ada hanya seorang pebela tegar beliau,Beliau memang bijak mengeluarkan kata-kata,walaupun tidaklah semuanya betul.Beliau ini sudah tentulah bekas org yg rapat dengan Nurul,mungkin juga pernah sepejabat dulu.Apa yg kita perlu ambil perhatian disini,ialah,puak-puak penykong tegar anak beranak ini,sanggup berusaha keras,walau pun mereka tahu,pandangan mereka tidak di terima,walau sebijak mana dan sepanjang mana hujah beliau,kerana bak kata pepatah semunaya sudah terang lagi bersuluh.Biarkanlah belaiau begitu,kerana mempertahankan zuriat al Jubori adalah tugas suci bagi mereka.

  Reply to this comment
 4. fikrisoleh

  Nov 28. 2012

  Mentafsir Al-Quran bukan semudah menterjemahnya secara literal (terjemah ayat atau setiap perkataan). Kena ada ilmu. Arif Al-Quran, kena tahu sejarah, kena faham bahasa Arab tinggi, kena tau hadis, dan kena ada pegangan iman yg teguh (wara’). Bukannya hari ni belajar bahasa arab, dah boleh tafsir Al-Quran.

  Kalau nak terjemah utk jadi panduan sendiri, tu takde masalah (sangat). Boleh rujuk ulama bila berkesempatan. Tapi kalau ‘mentafsir’ ikut fahaman sendiri, kemudian mengajarnya pulak kepada orang lain (benda yg sesat tu), mmg membahayakan. Inilah sebenarnya yang dipamerkan oleh kenyataan Nurul Izzah.

  Kat sini ada plak pengikutnya – VoiceOfReason- yang buat benda sama. Tafsir Al-Quran ikut logik akal hang. Dah la reasoning teruk, lagak mcm pandai. Harap hentikan perbuatan hang tu. Samalah bingainya macam Nurul Izzah. (aku cakap kasar pasal hang menyesatkan orang lain, setaraf munafik)

  Reply to this comment
  • VoiceofReason

   Nov 29. 2012

   Salam,
   Saya sedar yang saya ni berada dalam blog politik jadi saya memang faham respon-respon yang saya terima. Saya pun memang berniat untuk berundur dari halaman blog ini dan sebelum saya berundur, saya ingin beri kata-kata akhir agar kehadiran sementara saya diblog ini dapat difahami.
   Sebenarnya saya tak kenal pun Nurul atau keluarganya secara peribadi apatah lagi sepejabat dengan beliau. Malah ketika DSAI dipecat oleh Dr.M, saya lah antara orang pertama yang menyokong tindakan Dr.M itu. Saya kagum dan puji Dr.M kerana berani mengambil tindakan sedemikian walaupun keatas Timbalan Perdana Menterinya sendiri ketika itu tanpa mengambil kira parti, bangsa atau agama. Sifat2 berani begini sudah sangat berkurangan atau mungkin sudah tidak ada lagi dikalangan pemimpin2 hari ini baikpun dari pihak pemimpin maupun pihak pembangkang. Secara jujur, saya katakan inilah yang kita sebagai rakyat Malaysia harus risaukan.
   Bukanlah niat saya juga untuk mengajar pembaca-baca disini tentang Al’Quran tetapi hanya untuk berkongsi pandangan. Terjemahan2 yang saya kongsi dengan pembaca2 disini pun bukanlah terjemahan atau tafsiran saya sendiri semata-mata. Ia adalah dari nota-nota yang saya kumpul hasil dari perbincangan saya dengan tokoh2 agama dari berbagai negara yang saya temui ketika bertugas diluar negara dulu. Bukanlah saya hendak berkata terjemahan atau tafsiran dari nota-nota ini pasti betul kerana tokoh2 agama ini, walau bagaimana tinggi ilmu pun, hanyalah manusia biasa seperti kita juga yakni boleh membuat kesilapan juga kecuali jika Allah telah memberi pertunjuk. Terpulanglah pada saudara2 untuk menyelidik lebih lanjut apa yang saya tulis.
   Kapada mereka ini(fitrisaleh, Sman, Oryn, Zakir, azre, xx-pkr, anonymous, Lim Lynn, Omega 3), saya ucapkan terima kasih kerana meluangkan masa untuk memberi sedikit sebanyak teguran dan pandangan.
   Dengan itu saya mengundur diri dan memohon maaf sekiranya hadiran saya diblog ini tidak menyenangkan pembaca-pembaca disini.

   Semoga Allah sentiasa menjaga kita, keluarga kita dan sentiasa memberi kita petunjuk kejalan yang lurus dan benar.

   As-salamu alaikum.

   Reply to this comment
 5. linsum

  Nov 26. 2012

  Dah banyak lari dari topik asal discussion kat bawah. Kita nak tahu kenapa Nurul tak saman malaysiakini dan 1christian sebab bahan yg utusan lapor dari news tersebut. (ini sahaja).

  Reply to this comment
  • Lim Lynn

   Nov 26. 2012

   Minta maaf linsum ia untuk menyelesaikan persengketaan dan menghuraikan apa yang tidak cukup dalam post ke 3 dari atas.

   Reply to this comment
   • azre

    Nov 28. 2012

    dia x saman pasai utusan ni buat fitnah kata dia sokong murtad. kononnya… mkini dan ichrist tu tak fitnah dia tp menyokong dia. buat apa saman geng2 aku chit porah…

    Reply to this comment
 6. sman

  Nov 26. 2012

  Sebenarnya perangai anak beranak ni sama je,bila dia yg buat salah dia salahkan orang lain.Si Bapak,entot-entot cinadol,dia salahkan Dato T yg sebarkan video,tapi saman fitnah Dato T dia tak berani pulak. tu takut terbukti di mahkamah pasal ketulinan video tu.Dia main belakang org,simangsa pulak yg di salahkan kononnya buat fitnah,dan Najib yg kononnya buat konspirasi menjatuhkan beliau. Sekarang giliran si anak pula ,dia yg sedap bercakap utk dapat pengaruh politik,orang lain pulak yg di salahkan kononnya putar belit cakap dia.Tapi tak apa,’Kebenaran’ bukan terletak kepada kemenangan berhujah,kerana sebagai seorang muslim,;kebenaran’ sebenarnya hanya di tentukan oleh Allah.Mereka boleh berdalih ,berhelah apa saja utk menafikan ,tapi hakikatnya Allah Maha Tahu.Pasal dolak dalih ni,mereka anak beranak cukup handal,begitulah juga grombolan dari Parti Ajaran Sesat yg di ketuai oleh dua ULARMAK tersohor mereka.

  Reply to this comment
 7. Zakir

  Nov 25. 2012

  Perselisihan yg berlaku di tanahair lewat ini telah sedikit demi sedikit membuka rahsia besar iaitu pertembungan antara ISLAM dengan KRISTIAN. Tangan2 ghaib telah menggunakan orang Islam sendiri untuk memerangi agama Islam dari dalam secara begitu berstrategik hingga golongan Islam kalkatu terpukau dengan semua perisitwa ini. Kepada netters semua, insaflah, agama kita Islam telah diganyang dari segala sudut. Jika dulu golongan kuffar sahaja yang mempersoalkan segala peraturan berkaitan agama Islam dan penganutnya trmasuklah kalimah Allah, isu azan, IFC dan lanin2, tetapi kini, orang2 yang mengaku Islam sendiri yang sama berjuang mempersoal bukan shaja isu sama tetapi lebih dari itu termasuk isu yg ditimbulkan nurul izzah. Kita sudah tiada pilihan lain lagi. Dalam PRU 13 nanti, mengundi PAS atau PKR samalah maksudnya mngundi DAP dan perjuangannya. Maka, pilihan yg kita ada hanya satu iaitu BN. Janganlah emosi mengikut perasaan dgn kesilapan2 kerajaan dgn mengundi PR, kelak nanti bila nasi sudah menjadi bubur air mata darah sekalipun tidak akan berguna untuk mengembalikan Islam, melayu dan perlembagaan raja2 kembali kpd kedudukannya yang sebenar. Allahu akbar!

  Reply to this comment
  • VoiceofReason

   Nov 25. 2012

   Sebenarnya, orang2 macam En. Zakir ini lah yang mengelirukan umat Islam. Bila kita berbincang fasal hal2 yang berkaitan Islam, kita kenalah ketepikan fahaman politik dan merujuk pada Kitab Suci Al’ Quran. Janganlah cepat kita persalahkan sesaorang itu sebab dia dari parti politik yang kita tidak sokong padahal jika yang bercakap itu dari politik yang kita sokong, kita membisu saja. Sila lihat komen saya dibawah pada November 24 @ 11.10pm. Jika umat Islam bersatu dan tegas (terutama sekali pihak yang memerintah) atas kebenaran Islam, isu-isu saperti kalimah ‘ALLAH’, IFC, Azan dan lain2 itu tidak lah akan menjadi isu kerana kebenaran Islam itu sangat nyata kapada sesiapa yang ingin memahaminya. Saya sendiri pernah dihampiri oleh satu kumpulan anak2 muda yang meminta derma dengan memberi istilah2 yang saya sangka pada ‘am nya bacaan Islam kerana ada kalimah ‘Allah’, ‘kitab’ dan nama2 Nabi Musa, Nabi Ibrahim dan Nabi Isa tetapi bahan2 ini sebenarnya adalah bahan2 bacaan Kristian dalam bahasa Melayu. Bila saya tanya mereka kenapa tiada tanda salib atau perkataan ‘Bukan untuk bacaan orang2 Islam/Muslim’ di muka depan istilah2 itu, mereka menjawab tidak perlu kerana tiada undang2 yang memerlukan mereka (pihak gereja) membuat demikian. Jadi kita tanya diri sendiri, mengapa jadi begitu ? Adakah kerana kita sangat berhati2 untuk menjaga hati orang2 kafir ni hingga kita tidak boleh tegas dengan peraturan-aturan yang boleh mengelakkan keliruan pada orang2 Islam terutama sekali anak2 muda kita ? Pada saya, jika pihak gereja hendak guna kalimah ‘Allah’ pada bahan2 bacaan Bahasa Melayu mereka, itu tidak salah tetapi ia menjadi kesalahan jika bahan2 bacaan itu tiada lambang salib dan perkataan ‘Bukan untuk Orang Islam/Muslim’ dengan jelas di muka depan bahan2 bacaan itu.

   Reply to this comment
   • xx-pkr

    Nov 25. 2012

    tak payah cerita panjang..pembaca di sini boleh kenal musang dengan ayam atau musang yang menyamar menjadi ayam

    Reply to this comment
    • fikrisoleh

     Nov 25. 2012

     …atau babi yg pura-pura jadi ayam. (sbb tu orang skg ramai yg termakan babi).

     Reply to this comment
   • fikrisoleh

    Nov 25. 2012

    VoiceofReason,

    Ko la sebenarnya yg mengelirukan dan keliru. ‘Cadangan’ ko tu sbnrnya dah ada dlm undang-undang Malaysia (bahan bacaan dlm bahasa Melayu utk bukan Islam perlu dilabel). Yg takde ialah melarang orang bukan Islam gunakan kalimah Allah. Tapi skrg ni diperjuang dgn hebat oleh orang Islam yg peka, sbb hal ini tkde dlm undang-undang, smpi timbulkan kontroversi. Nampak sangat ko tak peka. Ko kata ‘jgn cepat mempersalahkan’ tapi ko sendiri yg cepat menuduh orang lain sebelum menyelidik fakta dan kebenaran apa yg mereka perkatakan. Tak heranlah ko boleh sokong orang macam Nurul Izzah. Bukak mata, bukak telinga.

    Reply to this comment
   • Zakir

    Nov 26. 2012

    Sebenarnya tidak sukar untuk mengenalpasti insan yang keliru dengan yang hanya berpura2 faham tetapi mereka inilah yang sebenarnya keliru dalam konteks haliki. Kepada VoiceofReason, jika anda seorang muslim, kembalilah kepada ajaran Islam sebenar dan fahamilah senario sebenar yang berlaku d negara kita. Golongan kuffar tidak akan menjalankan operasi mereka secara terang2an kerana mereka tahu ummat Islam akan bangkit membantah. Justeru, al kafirin ini akan memasukkan jarum mereka secara perlahan2, tanpa disedari hatta segelintir orang Islam sekalipun, terutama golongan muslim yang tidak faham sejarah Islam dan susur galur peperangan agama sejak zaman khulafa ar-rasyidin lagi. Golongan kuffar akan menggunakan segala bentuk logik akal supaya muslim terus keliru dan berbalah.
    Sekiranya anda bukan seorang muslim, saya ingin menegaskan, teknologi maklumat telah begitu canggih sekali sekarang, apa jua perancangan jahat golongan kafir akan tetap bocor dan dapat dihidu oleh ummat Islam yang benar2 cintakan agamanya dan tidak rela ia dipermain2kan hatta oleh golongan munafik sekalipun. Buktinya betapa ramainya muslim yang respon tulisan anda.
    Ingatlah, wamakaru, wamakarallah, wallahi khairummakirin (mereka merancang, Allah juga merancang, tetapi sesungguhnya perancangan Allah adalah yang paling baik). Allahu akbar!

    Reply to this comment
    • Omega 3

     Nov 26. 2012

     Saudara Zakir, saya rasa mempelajari sejarah islam shj tidak cukup untuk memahami segala permusuhan, peperangan dan perpecahan….past & present……saya cadangkan saudara membaca buku2 tulisan Mrs Nests Webstar (eg. World Revolution, the secret societes etc) yg blh didownload via internet….wallahualam….

     Reply to this comment
    • VoiceofReason

     Nov 26. 2012

     Zakir,

     Terima kasih atas nasihat Zakir itu. Sebenarnya orang2 Islam di negara ini masih belum ‘confident’ lagi dengan kebenaran Islam.. Kita cepat ‘beremotional’ dengan topik2 yang kita anggap menyerang Islam padahal kita boleh menjawab semua isu2 itu dengan rational dengan merujuk balik pada Al’Quran dan Hadith2. Saya harap En. Zakir janganlah salah faham dengan kenyataan saya ini.
     Isu kebebasan agama dan tiada kebebasan dalam agama tidak lah perkara baru bagi saya. Saya pernah berdebat dengan pihak Gereja Kristian tentang isu yang sama ketika saya bertugas di London kira-kira 5-6 tahun dahulu. Ketika itu saya dan rakan2 masjid telah menegur dan menasihat 3 pelajar anak-anak muda kami yang kami lihat telah sedikit sebanyak tertarik dengan ajaran Kristian oleh satu kupulan dari sebuah gereja disitu. Pihak Kristian ini telah menguna Surah Al Baqarah Ayat 256 untuk menpersoalkan mengapa orang Muslim diberi tekanan jika hendak tukar agama mereka sedangkan Surah ini terang2 mengatakan tiada paksaan dalam agama? Kami berkata pada mereka memang tiada paksaan dalam Islam tetapi mengapa sesaorang Muslim itu hendak menukar agamanya kerana Islam itu sangat nyata kebenarannya? Dari situ, kami mula tunjukkan kapada mereka kebenaran Islam dari ayat-ayat2 kitab Bible mereka sendiri (dari Kitab Suci Al’Quran mereka tak percaya). Untuk pendekkan cerita, bukan saja anak-anak-muda itu kembali kapada ajaran Islam semula, bahkan 2 orang dari pihak Kristian ini datang berjumpa saya untuk meminta salinan Kitab Quran dengan terjemahan Bahasa Inggeris.
     Bukanlah nak cakap saya ini alim atau ‘expert’ dalam agama, tetapi saya percaya tugas kita sebagai saorang Muslim ialah untuk menyebarkan mesej kebenaran Islam pada orang ramai (termasuk orang Muslim sendiri) dengan cara-cara teratur dan bukan secara paksaan atau ‘intimidation’ agar kesedaran itu (tentang kebenaran Islam) akan timbul dengan sendiri dalam hati mereka. Jika mereka masih enggan memahami akan kebenaran Islam, kita harus lah jangan marah kerana kita sudah mencuba sebaik-baiknya menerangkan. Saperti apa Allah telah berfirman dalam Surah Yunus Ayat 99 dan 100 yang bermaksud “Dan (bukanlah tanggungjawabmu wahai Muhammad menjadikan seluruh umat manusia beriman), jika Tuhanmu menghendaki nescaya berimanlah sekalian manusia yang ada di bumi. (Janganlah engkau bersedih hati tentang kedegilan orang-orang yang ingkar itu; kalau Tuhan tidak menghendaki) maka patutkah engkau pula hendak memaksa manusia supaya mereka menjadi orang-orang yang beriman? Dan tiadalah sebarang kuasa bagi seseorang untuk beriman melainkan dengan izin Allah (melalui undang-undang dan peraturanNya); dan Allah menimpakan azab atas orang-orang yang tidak mahu memahami (perintah-perintahNya). “

     Semoga Allah sentiasa memberi kita semua pentunjuk ke jalan yang benar dan lurus.

     Reply to this comment
     • Omega 3

      Nov 26. 2012

      Saudara WOReason, terima kasih diatas penjelasan…saya berharap sauadara dapat memaafkan saya diatas tulisan/tuduhan yang mungkin menyentuh perasaan saudara…. mungkin perpecahan dan perbalahan dikalangan umat islam/melayu hari ini membuat saya begitu emosional, sedih dan sensitif…..

     • VoiceofReason

      Nov 26. 2012

      Saudara Onega 3,

      Tiada apa hendak dimaafkan. Kita hanya menukar pendapat dan sebagai manusia biasa, kita kadangkala bertindak mengikut perasaan hati. Saperti saudara, saya juga mengharap umat Islam dinegara ini satu hari boleh ketepikan balahan fahaman politik masing2 dan bersatu atas kebenaran Islam. In Sya Allah.
      Semoga Allah sentiasa memberi kita semua pentunjuk ke jalan yang benar dan lurus.

   • sman

    Nov 26. 2012

    Ada sebuah parti yg berjuang mahu menegakan Negara Islam dan Hukum Hudud sudah berpuluh tahun,tetiba sekarang sudah di gugurkan dgn berbagai dalih.Apakah parti ini akan lebih tegas dalam mendaulatkan Islam yg sebenar,atau ianya akan memberi juga bermacam tafsiran dan istilah baru untuk menghalalkan tindak tanduk mereka yg sudah jauh berubah.Perkataan dan ungkapan Arab masih banyak yg boleh gunakan,munginkah banayk lagi perubahan yg akan berlaku pada parti tersebut?.

    Reply to this comment
    • VoiceofReason

     Nov 27. 2012

     Salam Sman,
     Ini adalah pandangan saya tentang hudud secara ringkas dan bukanlah secara meyeluruh.
     Sebenarnya, hukum Hudud itu bukanlah mudah hendak dilaksanakan oleh sesuatu kerajaan atau parti itu. Sebelum hukum Hudud boleh dilaksanakan, parti atau kerajaan berkenaan mula2 kena lah pasti semua asas keperluan raayat telah dilaksanakan dengan baik dan sempurna. Pemimpin2 itu sendiri mestilah terdiri dari orang2 yang mengikut ajaran Islam dan Sunnah Nabi dengan sempurna dan bukan guna agama untuk meraihkan keuntungan peribadi dan kuasa. Disini saya teringat pada dua cerita. Satu cerita tentang Kalifah Umar dimana ada saorang saudagar kaya datang berjumpa Kalifah Umar dan memberitahu beliau bahawa dia hendak potong tangan hamba nya kerana mencuri sa ekor untanya. Lalu Kalifah Umar bertanya saudagar kaya itu ‘Sudah kah kamu melayan hamba mu itu dengan baik dan memastikan bahawa semua keperluan asas hamba mu itu telah dilaksanakan ? Jika ya tak mungkin hamba mu akan mencuri unta itu. Pergi laksanakan tanggungjawab mu dahulu sebagai Tuan kapada hamba mu itu kalau tidak tangan mu lah yang akan aku potong !” Cerita kedua ialah tentang Imam Hasan al-Basri, saorang pensyarah abad ke lapan di Basra, Iraq. Sedang beliau memberi salah satu ceramahnya, terdengar bunyi bising diluar lalu beliau berhenti dan bertanya satu kumpulan diluar itu tentang kebisingan itu. Lalu beliau diberitahu oleh kumpulan ini bahawa ada saorang pencuri telah ditangkap. Lalu Imam Hasan berkata “Jadi pencuri yang mencuri secara sulit telah menangkap pencuri yang mencuri secara terang-terang !” Disni Imam Hasan bermaksud pemimpin2 yang berasuah dan rakan2 kongsi niaga mereka yang mencuri berjuta-juta secara senyap-senyap tidak diambil tindakan tetapi pencuri2 kecil yang mungkin mencuri untuk keperluan asas dihukum. Nyatalah dari cerita2 ini bahawa undang2 Syariah itu bukan saja tentang hukuman (hudud) tetapi juga tentang keadilan.
     Selagi masih ada kemiskinan dikalangan raayat, selagi masih ada pemimpin2 kerajaan berkenaan yang terlibat dengan gejala rasuah, sek dan politik wang, selagi masih ada keperluan asas yang tak disempurnakan, selagi itulah hukuman hudud itu akan diragui sama ada ia boleh dilaksanakan seadil-adilnya sepertimana yang dituntuti oleh Islam.

     Reply to this comment
     • sman

      Nov 27. 2012

      Yang saya persoalkan ialah perubahan sikap perti tersebut antara dulu dan sekarang.Boleh kah parti begini bersikap lebih tegas dalam menghayati Islam atau akan berubah-ubah tingkah lagu utk meraih undi.?.

     • VoiceofReason

      Nov 29. 2012

      Salam Sman,

      Maaf kerana tidak menjawab soalan saudara dengan cepat..
      Walaupun mereka tegas, soalannya, boleh kah parti yang saudara maksudkan itu melaksanakan hukum hudud seadil-adilnya ? Setahu saya, parti itu pun menpunyai masaalah sendiri diantara mereka dan negeri yang mereka memerintah pun masih banyak kekurangan dari segi asas keperluan.

 8. Lim Lynn

  Nov 25. 2012

  Itu satu persoalan yang bagus. Adakah Nurul Izzah [gigit tangan yang memberi makanan] akan saman Malaysiakini dan 1 Christian Malaysia yang menjaga kebajikan dari segi media untuk Anwar Ibrahim bapanya dan dia.

  Reply to this comment
  • VoiceofReason

   Nov 25. 2012

   Lim Lyn,
   Apa yang hendak disaman ? Malaysiakini dan 1 Christian Malaysia hanya melaporkan apa yang berlaku hanya pembaca2 mereka sahaja yang memberi gambaran yang berbeza menurut pandangan masing2. Misalnya, jika saya melapor (umpamaan saja) bahawa Lim Lyn berkata ‘Malaysia masih banyak lagi boleh belajar dari negara Jepun’ dan ada pembaca yang berpendapat kenyataan itu telah menghina dan memandang rendah kebolehan Malaysia maka Lim Lyn harus memohon maaf, adakah saya yang bersalah kerana membuat laporan itu atau si pembaca yang salah pandangan terhadap kenyataan Lim Lyn itu ?

   Reply to this comment
   • Lim Lynn

    Nov 25. 2012

    http://anwaribrahimblog.com/2011/07/18/after-queen-e-snub-najib-looks-to-the-pope-to-rebuild-his-image/

    Saya sudah lama memerhati dari senarai penulis dan cara penulisan
    article Malaysiakini yang
    telah di paparkan di laman sasawangnya.
    Cara menilai pendapat Malaysiakini dari senarai
    penulis dan cara
    penulisan article adalah sangat berat sebelah. Malahan, pendapat

    Malaysiakini bukan sama seperti pendapat rakyat dari pelbagai segi
    pandangan di seluruh
    Malaysia. Jika pembaca tidak memeriksa setiap
    fakta, menyelidik secara menyeluruh dan terperinci tentang isu ini.

    Secara automatik mereka tidak sedar mereka telah tertipu oleh
    Malaysiakini percaya secara 100%. Contohnya, article skandal kapal
    selam Scorpene
    dibesar-besarkan yang dipaparkan di laman
    sasawang
    Malaysiakini menyalahkan kerajaan Malaysia tanpa memeriksa semua
    fakta.

    Kemudian, saya mula loya selepas baca article Chin Peng
    patut diberi peluang pulang dan mati di Tanah Melayu apabila dia
    benar-benar tidak menyesal tidakan yang dilakukan pada masa
    Perang Dunia ke 2.

    Kecuali 1 Christian Malaysia kerana ada sebab
    tertentu Jesuit Vatican Freemasonry.
    Sangat susah untuk memisahkan
    kaitan kerana dari pengalaman saya kita tidak boleh
    100% percaya
    DAP, Anwar Ibrahim dan Nurul Izzah selepas melihat blog Anwar Ibrahim,

    DAP secara senyap mencuba membantah terhadap Perlembagaan Malaysia
    keharmonian,
    susana aman dan damai negara Malaysia. Seperti PKR, DAP,
    PAS, Anwar Ibrahim,
    Lim Kit Siang dan Karpal Singh cuba untuk menghapuskan
    Internal Security Act yang
    digunakan Operation Lalang; mereka akan juga
    menghapuskan Akta Perhimpunan Aman
    kerana mereka tidak consistant dan
    tak akan guna peluang berhimpun secara aman. Pergilah baca sendiri jangan
    cuba menyalahkan sesiapa yang akan menjadi scapegoat tanpa memeriksa setiap
    fakta dan menyelidik secara terperinci.

    Jika saya silap pendapat, mengapakah Tun Mahathir Mohammad dan ahli PKR
    yang telah keluar parti meluahkan pendapat mereka dari pelbagai pandangan
    secara menyeluruh. Adakah Voice of Reason tak nampak corak permainan yang
    dimain oleh Nurul Izzah, Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, Karpal
    Singh dan ramai orang lain? Mungkin, Voice of Reason tak akan faham Reverse
    Psychology dan cara lain yang digunakan oleh pemimpin PKR untuk menipu Rakyat
    Malaysia tetapi orang Cina boleh nampak akibat daripada pilihan bagaimana
    mereka bertindak secara melulu.

    Pendapat pembaca adalah pendapat mereka secara peribadi
    sekiranya mereka tak tulis di blog seluruh laman sasawang. Itulah pendapat saya yang bernilai RM0.70.

    Reply to this comment
    • VoiceofReason

     Nov 26. 2012

     Lim Lynn,

     Itulah permainan politik. Pihak yang menyokong tetap akan menjadi ‘berat sebelah’ kapada parti2 mereka. Mahu pun BN atau PKR. Pada saya, politik itu kotor. Kalau Lim Lynn benar2 meneliti akhbar2, blog2 mereka, ucapan2 pemimpin2 mereka, kedua-dua pihak (BN dan PKR) ini gunakan Reverse Psychology. Jadi pada saya, adalah salah jika kita kata hanya PKR saja gunakan ‘Reverse Psychology’.
     Pepatah ‘You deserve the Government that you vote for’ ada banyak kebenarannya. Jika kita hendak kerajaan yang ikhlas dan tulus, kita sebagai rakyat Malaysia harus lah memberi teguran yang ikhlas tidak kira orang yang kita tegur itu Parti BN atau PKR. Yang salah kita kata salah dan yang benar kita kata benar. Barulah pemimpin2 itu (BN dan PKR) sedar bahawa rakyat tidak mudah ditipu. Tetapi jika kita hanya memberi komen2 positif pada parti yang kita sokong (walau pun jelas mereka salah) dan hanya komen2 negatif pada parti yang kita tidak sokong (walaupun jelas mereka benar) maka kita sebenarnya mengalakkan ‘prinsip kabur mata’ dan apabila parti yang kita sokong itu berjaya membentukkan kerajaan, maka nilai2 ‘prinsip kabur mata’ itu akan menerap juga kedalam pentabiran kerajaan itu.
     Walau bagaimanapun, saya berterima kasih pada Lim Lynn yang telah memberi pendapat yang sedikit sebanyak ada kebenaran nya.

     Reply to this comment
  • Lim Lynn

   Nov 26. 2012

   http://www.thefreedictionary.com/standpoint
   http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/careersandchoices/dreamjobs/publicsector/politician.shtml

   Nurul Izzah takkan berani saman sumber di laman sasawang Malaysiakini dan 1Christian Malaysia kerana mereka bertindak seperti Amerika Syarikat PR yang menjaga imej ahli politik yang tidak benar.

   Ingat rakyat Malaysia selalu menumpukan perhatian kepada semua ahli politik yang memberi pendirian mereka. Apabila imej ahli politik menjadi buruk, kuasa ahli politik itu tergugat malahan mereka akan kehilangan kerja dan sumber pendapatan selepas rakyat mengetahui pendapat daripada dia dan menolak dengan tidak mengundi untuk ahli politik itu. Contohnya, Yahoo menyalin article dari Malaysiakini.

   Minta maaf jika kena tulis sekali lagi untuk saya menghuraikan kepentingan apa yang saya katakan kerana sebelum ini VoiceofReason tak mengambil iktibar dan menghuraikan sekali lagi apa saya telah nyatakan respon ke 2. Utusan dan Berita Harian secara logik akan memetik dari sumber yang asal jika tidak semua pembaca tak akan percaya sebelum memeriksa daripada sumber yang asal. Jika Nurul Izzah jujur dengan apa yang di nyatakan, dia harus minta maaf dan mengambil balik pernyataan. Ibu bapa memberi hikmat kepada anak-anak mereka supaya jangan terlibat dalam politik kerana pekerjaan politik sangat susah penuh dengan penuh dengan halangan dan tekanan perasaan.

   Reply to this comment
 9. VoiceofReason

  Nov 24. 2012

  En. Zul Nordin ni faham ke makna ‘no compulsion’ ? ‘No compulsion’ bermaksud tiada paksaan dan ‘Religious freedom’ bermaksud kebebasan agama. Kedua2 istilah ini adalah berbeza. Samalah jika saya berkata En, Zul Nordin ini tidak tahu tidaklah bererti saya berkata En, Zul Nordin ini bodoh walaupun ‘bodoh’ itu boleh difahamkan tidak tahu tetapi ‘tidak tahu’ itu tidak boleh difahamkan ‘bodoh’. Sama juga ‘kebebasan agama’ itu boleh difahamkan tiada paksaan tetapi ‘tiada paksaan’ itu tidaklah semestinya difahamkan ‘kebebasan agama’. Jadi dari segi agama Islam, memang tiada paksaan dalam agama saperti mana dikatakan oleh Nurul dan juga Tun Abdullah Badawi dalam tahun 2007 (tetapi tiada pulak sesiapa buat ‘bising’ ketika itu). Kedua mereka ini tidaklah salah kerana kebenaran Islam itu adalah sangat nyata dan hanya orang yang tidak mahu memahaminya saja yang akan sesat dan Allah telah pun sedia azab yang sangat teruk untuk mereka ini. Jika Allah sudah tutup mata hati mereka tentang kebenaran Islam, tiada siapa didunia ini boleh memaksa mereka kecuali dengan keizinan Allah sendiri.
  Jadi jika En Zul Nordin atau pembaca2 blog ni yang hanya pandai mengkritik buta saja berpendapat pandangan saya ni salah dari segi Islam, saya mencabar saudara2 atau saudari2 merujuk kapada Kitab Suci Al’Quran Surah 2 Ayat 256 dan Surah 10 Ayat 99 hingga 100 dan terangkan pada saya apa maksud Ayat2 ini. Janganlah kita jadi buta agama kerana pandangan politik berbeza semata-mata. Islam itu bukan PKR, bukan UMNO dan sememangnya bukan PAS tetapi Islam itu adalah kebenaran.

  Reply to this comment
  • fikrisoleh

   Nov 25. 2012

   voiceOfReason, kau faham tak isu dlm video tu apa? Malaysiakini dan blog 1Christian buat laporan asal, Utusan petik, Utusan kena saman. Isunya kenapa tak saman Malaysiakini dan 1Christian yg mula keluarkan laporan (bertulis!)? Reasoning ko msih bercelaru. blajar lagi. Cari main point pun tak tau. Sebaliknya hujah Zul Nordin ada asas dan fakta. Malu la sikit.

   Pusing la, kona lagi. sana pusing, sini pusing, dlam sana terjun… itu naraka dalam duduk… ada faham ka?

   Reply to this comment
   • VoiceofReason

    Nov 25. 2012

    Fikrisoleh, xxx-pkr, Lim Lyn,
    Jawab saja lah apakah tafsiran Kitab Suci Al’Quran Surah 2 Ayat 256 dan Surah 10 Ayat 99 hingga 100 barulah kita cakap reasoning siapa yang masih celaru. Mungkin saya yang silap tafsiran Surah2 ini, jadi beri lah pendapat saudara2 tentang Surah2 Suci ini kerana Surah2 ini ada kena mengena dengan ‘tiada paksaan dalam agama’ dan janganlah beri pendapat2 ayam, musang dan birir-biri.

    Reply to this comment
    • fikrisoleh

     Nov 26. 2012

     tkde ilmu jgn nak pandai-pandai tafsir sendiri. gi tanya ustaz

     Reply to this comment
  • xx-pkr

   Nov 25. 2012

   ehem..ehem….pembaca di sini boleh kenal musang dengan ayam atau musang yang menyamar menjadi ayam

   Reply to this comment
   • Lim Lynn

    Nov 25. 2012

    fikrisoleh telah faham kedua dua: musang yang menyamar biri biri kenal musang dan biri biri jika betul dalam bahasa inggeris. Cuba jangan guna xx/xxx Zionist ia seal of Saturn sesuatu digunakan banyak kali oleh orang jahat.

    Reply to this comment
  • Omega 3

   Nov 25. 2012

   Voice of reasons = religion of reasons meaning “man’s mind would solve man’s problem”…is this a new kind of religion you’re trying to spread here?..

   Reply to this comment
   • azre

    Nov 25. 2012

    ala ala scientology la…

    Reply to this comment
   • VoiceofReason

    Nov 25. 2012

    Omega 3,
    Wow, “Voice of reasons = religion of reasons meaning “man’s mind would solve man’s problem”. Is that your understanding? How did religion come into play ???
    “Omega 3” ? Is that a new drug or a new faith you are trying to introduce? You see, when one try to put a meaning to everything, even something like a ‘nickname’, it can create a lot of confusions and tensions between parties. One question though, why did you even ask whether I’m trying to spread a new religion ? Is my comments something new to you or your faith ?

    Reply to this comment
    • Lim Lynn

     Nov 26. 2012

     Voice of Reason, you don’t need to go super offensive since you don’t understand what I was explaining and you are replying to what I have already understand and written. If you don’t have anymore useful input just ignore our comments and sometimes you lack humor.

     Reply to this comment
     • VoiceofReason

      Nov 26. 2012

      Lim Lynn,

      I’m sorry if that sounded super offensive to you…I thought the responses I got from the others are more than super offensive. I am not here to pick ‘fights’ but just to express my opinions but what I got are just emotional responses. I was expecting someone to rationally explain to me why he/she disagree with me when I said Nurul was talking about no compulsion in religion and NOT about religious freedom. I quoted Verses from the Noble Quran and asked the readers here to explain what their understanding of these verses if they think I misunderstood these verses. But what responses did I get ? I got accused for trying to spread a new religion, ‘musang menyamar sebagai ayam, even babi menyamar sebagai ayam’, scientology belief and all these ‘intelligent’ responses for expressing my thoughts and quoting verses from the Noble Quran ? Islam do not support religious freedom in the sense that born-Muslims and converts can freely discard their Islamic faith, but at the same time, there is no compulsion in religion in Islam. If you are not a Muslim, Lim Lynn, I can understand why you may not understand what I am trying to say as even some Muslims don’t really understand the two Verses I quoted from the Holy Quran.

     • Lim Lynn

      Nov 26. 2012

      @ Voice of Reason I was just correcting @xx-pkr
      musang yang menyamar biri biri kenal musang dan biri biri jika betul dalam bahasa inggeris. About @Omega 3 I not very sure maybe he just giving definition to the Name aka Nickname.

    • Omega 3

     Nov 26. 2012

     My few words is enough to test your level of intelligence…and sure enough it cause a lot of confusions even to the extent of simple “nickname”……

     Reply to this comment
     • Lim Lynn

      Nov 26. 2012

      I understand that Omega 3. It’s to trying cool down where VoiceofReason going to start a heated debate.

  • Zakir

   Nov 26. 2012

   Voiceof Reason: Are you a moslem? I am a bit confuse with your school of thought. Just wondering. Be a good moslem ( if you are moslem), and be a good christian if tou are a christian believer.

   Reply to this comment
   • fikrisoleh

    Nov 26. 2012

    Zakir, “be a good christian if tou are a christian believer”? Orang Islam sepatutnya menggalakkan manusia lain kenal Allah dan Islam, dgn kata lain ‘dakwah supaya manusia taat perintah Allah’ (Nabi S.A.W. menyeru semua manusia supaya kenal Allah, bkan dan bukan seruan utk umat Islam saja)- skdr teguran dr saudara.

    Reply to this comment
   • VoiceofReason

    Nov 26. 2012

    Zakir,

    Islam is my religion and I am very proud of it. So which part of my ‘school of thought’ that you are confused about ? Perhaps if you are more specific about your confusion, then, if God Willing, I can clarify better to you.

    Reply to this comment
  • Oryn

   Nov 26. 2012

   harap VoiceofReason dapat membaca dan memahami ayat al-quran yg di petik olehnya sendiri. Tiada paksaan dlam beragama si sini hanya untuk bukan muslim. Maknanya tidak boleh memaksa non-muslim memeluk islam. tetapi apabil asudah islam maka tidak boleh dan haram keluar daripadanya.(tiada paksaan dlm agama tidak terpakai di sini). Lihat lah sejarah para khalifah selepas Nabi Muhammad SAW memerangi golongan yang murtad. Ini adalah pemahaman yang sangat mudah bagi orang islam fahami… (unless anda bukan islam, maka golobngan ini mmg suka jika tiada paksaan dlm beragama kerana boleh bg mereka memurtadkan org islam tanpa halangan

   Reply to this comment
   • VoiceofReason

    Nov 26. 2012

    Oryn,

    Terima Kasih atas pandangan anda itu.. Mula sekali saya kurang pasti bahawa ‘Tiada paksaan dalam beragama itu hanya untuk bukan muslim’. Puas saya mencari dalam Kitab Suci Al’Quran, tetapi tidak pulak jumpa Ayat2 yang mengata demikian. Mungkin saya terlepas baca, tapi saya sangatlah berharap Oryn dapat menunjuk pada saya Ayat2 yang mengata demikian agar dapat saya membetulkan tafsiran saya itu.

    Saya faham murtad itu haram dan adalah satu dosa yang besar dalam Islam. Apa yang saya hendak bawa perhatian disini ialah Al Quran itu diturun untuk semua umat manusia (bukan hanya untuk kaum Muslim atau sesuatu kaum saja) sebagai panduan utama hingga hari akhir zaman manakala cerita2 dalam hadith itu pula banyak mengambarkan pada waktu zaman ia dituliskan. Jadi bila kita baca hadith, kita kena juga ambil kira keadaan semasa ketika ianya ditulis oleh sahabat-sahabat Baginda SAW itu.
    Saya boleh faham kenapa masih ramai orang2 Muslim hari ini masih percaya hukuman bagi orang murtad ialah mati atau harus dibunuh. Ini adalah kerana mereka mengikut satu Hadith dimana Nabi Muhammad SAW sendiri mengarah agar semua orang murtad dibunuh. (Malah hadith ini banyak juga digunakan oleh kaum Kristian untuk memberi gambaran bahawa Islam itu ada agama ganas dan tiada peri-kemanusian). Tapi bila kita lihat sejarah Islam ketika itu, arahan Baginda SAW itu dibuat ketika agama Islam baru mahu mengembang dikalangan kaum2 Kristian, Yahudi dan Arab Pagans (puja berhala) dan ketika itu kepercayaan umat Islam masih lemah kerana ajaran Islam masih belum lengkap. Dalam masa yang sama, ada pulak sebahagian kaum Kristian dan Yahudi yang cuba ambil kesempatan ini (ketika iman umat Islam masih lemah) dengan berpura-pura memeluk Islam buat setika dan kemudian keluar dari Islam (menjadi murtad) dan menyebarkan pula pada orangramai bahawa mereka murtad kerana Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW itu bukanlah agama yang sebenar. Mereka berbuat demikian dengan harapan umat Islam yang lain ketika itu akan juga turut keluar dari Islam. Untuk menghalang niat Syaitan mereka ini, Nabi Muhammad SAW telah mengarah semua orang-orang murtad dibunuh. Tindakan Nabi Muhammad SAW ini berjaya hentikan tipu-helah mereka ini yang hanya berniat buruk kapada umat Islam. Jadi dari pandangan keadaan ini, memang patutlah orang2 murtad ini dihukum bunuh kerana niat jahat mereka itu. Dalam ertikata lain, tindakan tipu-helah mereka ini samalah saperti berperang dengan Islam. Tapi bagaimana pula hari ini jika mereka murtad tetapi tidak pula ada niat jahat terhadap Islam atau hendak berperang dengan orang Muslim ? Adakah kita harus hukum bunuh juga atau kurung saja mereka dan buang kuncinya ? Apa kata Kitab Suci Al’Quran tentang hal ini? Mungkin Oryn boleh menjawabnya.

    Reply to this comment
    • anonymous

     Nov 27. 2012

     Saya org kampung yang tak mengaji tinggi. Walaubagaimana pun saya faham begini: Anda seorang Islam, dan anda faham orang-orang Islam bersaudara. Bolehkah jika ada di kalangan saudara kita yang memilih untuk masuk neraka (murtad), kita kena berkata, `biarkan lah dia nak masuk neraka kerana itu hak dia, dia bebas memilih untuk ke syurga atau kekal di dalam neraka`. Selarikah dengan maksud persaudaraan dalam islam itu.

     Reply to this comment
     • anonymous

      Nov 27. 2012

      Hanya ada satu alasan jika anda membenarkan saudara seagama anda murtad, yakni, anda yakin bukan hanya Islam jalan ke syurga. walaubagaimana pun ini hanyalah pandangan org yg rendah ilmunya spt sy.

     • VoiceofReason

      Nov 28. 2012

      Salam Anonymous,

      Islam itu tidak pernah membezakan antara mereka yang berilmu tinggi, berilmu rendah, kaya, miskin, orang bandar atau orang kampung.. Apa yang membezakan antara kita didepan Allah ialah iman dan ketaqwaan masing-masing.
      Sebenarnya Ayat2 Kitab Suci Al’Quran itu adalah sangat nyata bagi orang yang hendak memahaminya. Apabila sesaorang itu menjadi murtad, dia sebenarnya telah memasuki gulongan kafir. Hanya definasi murtad itu adalah dia itu pada satu ketika adalah saorang Islam tetapi sekarang telah menjadi kafir. Memaksa orang murtad/kafir beriman dan bertaqwa kapada Allah bukan lah tangungjawab kita kerana Allah sudah pun menentu azab yang dasyat bagi mereka ini. Tanggungjawab kita hanyalah untuk membuktikan kapada mereka akan kebenaran Islam melalui conseling bukan secara paksaan atau ugutan dan berdoa agar Allah akan buka mata hati mereka untuk kembali kejalan benar. Tidak terang ke Surah Yunus Ayat 99-100 yang bermaksud “Dan (bukanlah tanggungjawabmu wahai Muhammad menjadikan seluruh umat manusia beriman), jika Tuhanmu menghendaki nescaya berimanlah sekalian manusia yang ada di bumi. (Janganlah engkau bersedih hati tentang kedegilan orang-orang yang ingkar itu; kalau Tuhan tidak menghendaki) maka patutkah engkau pula hendak memaksa manusia supaya mereka menjadi orang-orang yang beriman? Dan tiadalah sebarang kuasa bagi seseorang untuk beriman melainkan dengan izin Allah (melalui undang-undang dan peraturanNya); dan Allah menimpakan azab atas orang-orang yang tidak mahu memahami (perintah-perintahNya). “ Tidak terang ke Surah At-Taghabun Ayat 12 yang bermaksud “Dan taatlah kamu kepada Allah serta taatlah kepada Rasulullah; maka kalau kamu berpaling (enggan taat, kamulah yang akan menderita balasannya yang buruk), kerana sesungguhnya kewajipan Rasul Kami hanyalah menyampaikan (perintah-perintah) dengan jelas nyata.”
      Benar kata saudara kita yang beragama Islam semuanya adalah bersaudara dan setiap orang Islam akan rasa sedih melihat saudaranya menjadi sesat dan murtad.
      Sebenarnya, saya merasa kekok juga berbahas hal2 Islam dengan saudara-saudara Islam saya sendiri kerana saya selalunya berbahas hal-hal Islam dengan kaum Kristian yang sentiasa mencari kelemahan orang2 Muslim ketika saya betugas diluar negara. Dinegara Barat, kaum2 Kristian dari kumpulan Gereja akan sentiasa cuba mengambarkan Islam sebagai satu agama yang ganas, tak bertolerensi dan tak berperi kemanusiaan. Mereka ini akan menguna hadith dan Ayat2 Quran untuk membuktikan hal2 ini dan kaum Muslim dan pendakwah2 Islam (yang kebanyakannya bukan asal agamanya Islam) disana pula akan cuba membuktikan Islam itu sebenarnya adalah agama yang mengajar keamanan, bertolerensi dan penuh kasih sayang dan ayat2 Quran dan hadith yang kumpulan2 Kristian kemukakan itu sebenarnya telah disalah tafsirkan oleh mereka. Di Malaysia ini halnya terbalik pulak, orang-orang Muslim sendiri menguna Ayat2 Quran dan Hadith, dan dengan secara tidak sedar, telah memberi gambaran bahawa Islam itu ganas, tak bertolerensi dan tak berperi kemanusiaan.

     • fikrisoleh

      Nov 28. 2012

      VoiceofReason, fahaman ko kurang tepat. Belajar lagi. Apa yg ko ‘terangkan’ tu sebenarnya salah!

      Jgn memandai tafsir ayat Al-Quran kalau tak reti. Menyesatkan orang lain. Kita bagitau terjemahan ayat takpe. Tapi kalau mengaitkan suatu permasalahan dgn maksud ayat, tu dah tafsir ayat. Kalau ko nak ‘tafsir’ dan amal sendiri, tu masalah ko. Tapi jgn ajar orang lain benda yg salah. Kalau degil dan ko tak dengar nasihat ni, ko mmg dah termasuk kategori Ayah Pin. Jaga-jaga.

     • XX-pkr

      Nov 29. 2012

      Kan sudah kata..tabiat musang..pusing sana sini..ayam juga mahu ditangkapnya..

    • Oryn

     Nov 28. 2012

     saya tidak menterjemah al-quran atau menafsirkan al-quran mengikut kefahaman saya sendiri. saya mengikut apa yang telah ditafsirkan oleh para ulamak (bukan ulamak politik). sekiranya setip orang nk tafsir al-quran mengikut kefaham sendiri, samalah seperti kitab injil dan taurat yang ditafsirkan oleh pelbagai individu sehingga ada pelbagai versi (dan setiap versi pasti ada fakta yg bertentangan).

     membaca penerangan saudara, saudara hanya menafsir al-quran mengikut kefahaman saudara sahaja. sukar menafsir al-quran jika hanya menggunakan akal semata-mata. jadi janganlah saudara membuat penafsiran sendiri. lgpun adakah al-quran/hadis ada menyatakan jika seseorang itu murtad tanpa nita buruk dibenarkan? ia tidak membezakan sama ada murtad dgn niat jahat atau baik (ade yg baik ke?)……

     Reply to this comment
     • azre

      Nov 28. 2012

      ya allah x habis lagi ke ni waduh… vor, sy tau sy x intelektual mcm saudara. maaf kiranya terkasar bahasa menggelar saudara scientology (gurauan kasar dgn tujuan menyokong gurauan omega3 maklumlah nama gelaran voice of reason). pendapat saudara tu mmg kuat dan saya juga membaca terjemahan ayat2 tersebut tanpa dirancang.

      apa2 hal saya berpegang dgn ijtimak ulama dan undang2 dan perlembagaan negara ini yg menyatakan orang melayu / islam tidak dibenarkan murtad. kalo murtad juga, setakat yg sy faham tp x nampak yelah diorang ni bersembunyi. tak ada apa2 pun berlaku kat diorang ni, sebagaimana yg disarankan oleh saudara. mungkin ada yg telah dipenjarakan, juga secara sembunyi2. sy x pasti. kes2 ini akan meletup sekiranya mereka ni meninggal dunia. berebut gereja dgn masjid. yelah kalo diwar2kan isunya besar. negara kita ni ibarat bom jangka nuklear.

      berbalik pd nurul, benar dia menyatakan secara umum. atau kita boleh panggil kenyataan “undilah saya” atau “ayat2 selamat” atau “i support… not”. tp pd asasnya kefahaman org islam dan bukan islam adalah sama ttg apa yg diucapkan. damage already done.

      pendekatan saudara menangani murtad adakah ianya sop yg ada di msia. sekadar bertanya. mana lina joy. juga sekadar bertanya

     • VoiceofReason

      Nov 28. 2012

      Salam fitrisoleh,

      Pada saya, Kitab Suci Al’ Quran itu adalah panduan untuk umat manusia. Jadi pada saya (mungkin bukan pada fitrisoleh) setiap masaalah atau keraguan yang manusia hadapi pasti ada jawapannya atau cara untuk menghadapinya di Kitab Suci ini. Ada Ayat2 secara sendirinya (on its own) adalah sangat nyata (yakni tidak payah terjemahan lanjut) dan ada juga Ayat2 secara sendirinya tidak begitu nyata dan perlu dikaitkan dengan Ayat2 lain (mungkin dari Surah yang sama atau dari Surah lain) untuk dapat maksudnya yang sebenar (yakni perlu diterjemahkan dengan lebih terperinci). Ada juga Ayat2 yang menyokong (give support) Ayat2 lain dari Surah lain tapi semestinya tiada ada Ayat2 yang akan menentang (contradicts) Ayat Suci yang lain. Misalnya kalau di Surah Al Baqarah Ayat 256 berkata ‘Tiada paksaan dalam agama’, kita tidak akan jumpa Ayat2 Suci lain yang akan berkata atau memberi gambaran ‘Ada paksaan dalam agama’ yakni ‘no contradictions in Quran’. Itulah keindahan dan tanda kebenaran Kitab Suci Al’Quran kita.
      Mungkin fahaman saya ini salah dan bukanlah hak saya juga untuk mengatakan pendapat fitrisoleh dan pembaca2 lain itu salah kerana hak itu (perkara2 mengenai Agama) hanya ada pada Allah. Mari kita sama-sama berdoa pada Allah agar kita sama-sama sentiasa diberi pertunjuk kejalan yang lurus dan benar.

      Salam Oryn,

      Apabila saya berkata ‘niat jahat’ itu saya bermaksud mereka ini keluar Islam dan setelah keluar, mereka mencaci Islam dan Nabi Muhammad SAW. Jika mereka berbuat demikian, mereka ini sebenarnya telah mengistiharkan peperangan dengan Islam dan kita sebagai umat Islam haruslah menentang mereka ini. Tapi ada juga yang menjadi murtad atas sebab2 tertentu dan bukan kerana mereka benci Islam dan kita, sebagai saudara Islam mereka ini, sebenarnya harus ambil tahu mengapa mereka ini nak keluar Islam. Saya dan rakan2 pernah melakukan survey (bukan disini) diantara orang2 yang keluar Islam (murtad) dan orang2 kafir yang masuk Islam. Sebab2 utama orang Muslim keluar Islam diantaranya (sebab2 nya banyak tapi saya ambil 3 saja) adalah :
      1. Jatuh cinta dan sanggup kahwin dengan pasangan yang bukan Islam
      2. Menpunyai masaalah peribadi, kewangan dan dapat bantuan dari pihak2 gereja dan tertawan dengan tata-tertib pihak2 gereja melayan dan mengendalikan masaalah mereka. (Awas: Saya lihat cara ini sudah ada diMalaysia)
      3. Terpengaruh dengan kawan2 bukan Islam yang kelihatan ‘cool’ dan Islam itu banyak larangan dan terlalu ketat peraturannya dan agama Kristian itu nampak lebih ‘relax’.

      Sebab2 utama orang kafir memeluk Islam diantaranya adalah :
      1.Terpikat dengan kebenaran Islam setelah membaca terjemahan Kitab Suci Al’Quran
      2.Kurang yakin Jesus (Nabi Isa) itu tuhan dan konsep ‘Trinity’ itu
      3.Jatuh cinta / kahwin dengan pasangan Islam

      Dari survey ini, kita boleh lihat sebab2 utama orang Muslim jadi murtad adalah berkaitan dengan ‘keduniaan’ dan sebab2 utama kebanyakan orang kafir memeluk Islam adalah berkaitan ‘kerohanian’ yakni setelah mereka memahami kebenaran Al’Quran.
      Walau bagaimanapun, pada pandangan saya, sebab2 ‘kedunian’ itu boleh diatasi dengan program2 ‘conseling’ yang teratur dan In Sya Allah, mereka ini akan insaf dan kembali kejalan yang benar. Tetapi kalau kita ambil jalan secara paksaan dan ugutan atau memulaukan mereka ini, kita sebenarnya menghalau mereka dari Islam dan mereka akan terus percaya tindakan mereka menjadi murtad adalah betul padahal kita nak mereka bertaubat secara kesedaran hati sendiri dan kembali kejalan Allah.
      Sekali lagi, mungkin fahamam saya ini salah.

      Salam Azre,
      Saya sendiri tak tau apa dah terjadi pada LinaJoy atau dimana dia sekarang. Sebagai saorang Islam, saya hanya boleh berharap dia sudah bertaubat dan kembali kejalan Allah. Jikalau dia masih murtad, Allah sahaja lah yang akan menentu nasibnya diAkhirat kelak.
      .

     • VoiceofReason

      Nov 29. 2012

      Salam Azre,

      Saya ingin memberi pendapat sedikit tentang kenyataan saudara “apa2 hal saya berpegang dgn ijtimak ulama dan undang2 dan perlembagaan negara ini yg menyatakan orang melayu / islam tidak dibenarkan murtad.” Secara umumnya memang benar apa saudara katakan itu. Tetapi secara perincinya, kita mesti sedar para-para ulama dan intelek-intelek yang menyusun perlembagaan Negara itu adalah juga manusia biasa dan mereka pun boleh membuat kesilapan, mungkin secara tidak sengaja. Ada para Ulama yang berdoa kehancuran saudara Islam sendiri kerana fahaman politik berbeza. Adakah kita harus turut doa sebegini kerana disuruh oleh kumpulan2 yang dianggap para ulama ?
      Islam sebenarnya adalah satu-satu agama yang mengajak umatnya berfikir (tentang kebenarannya) dan jangan hanya percaya saja. Saya teringat juga kata2 saudara Oryn “sukar menafsir al-quran jika hanya menggunakan akal semata-mata..” Memang benar tetapi akal lah yang menjadi tunggak utama jika kita hendak memahami Al’Quran. Malah ada banyak Ayat2 Suci Al’Quran yang menyuruh kita berfikir (guna akal) dan mengambil iktibar dari apa yang Allah telah terangkan melalui Ayat2 Kitab SuciNya ini.
      Berbalik pada Nurul, saya tidak nampak kenyataannya itu sama saperti apa yang saudara fahamkan yaitu “undilah saya” atau “ayat2 selamat” atau “i support… not”. Mungkin kerana saya tidak melihat kenyataan Nurul itu dari kacamata politik tetapi dari pandangan Islam dengan merujuk balik pada Kitab Suci Al’ Quran. Walau bagaimana pun, apa yang saya boleh lihat ialah kehadirannya di forum tersebut mungkin berkaitan dengan permainan politik, sama ada Nurul sedar atau tidak yakni dia ‘diperalatkan’ oleh pihak2 tertentu.

 10. ron95

  Nov 24. 2012

  tu la strategi anak beranak munafik ni. bila sendiri yang bikin mulut setan, lain plak disalahkan. taktik reverse psychology bakal memakan diri mereka sendiri.

  Reply to this comment
 11. Sioux

  Nov 24. 2012

  MEMANGSAKAN UTUSAN ADA LAH “SOP” PAKATAN. TAMBAH LAGI INI CERITA YANG MENGAIBKAN KELUARGA ULAMA PAK NON… JADI KENA CARI SCAPEGOAT, KEBETULAN UTUSAN TERHEGEH2 NAK MELAPOR BERITA NI…….. ULAMA PAK NON PUN AMBIL KESEMPATAN MACAM PERIBAHSA ENGLISH ” STRIKE WHILE THE IRON IS HOT”

  Note: Tolong jangan salah Tafsir macam ” BETTER THE DEVIL U KNOW THAN THE ANGEL U DON’t……. Melecur nanti he…..he

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE