Ronnie Liu : Sukar Kawal Maksiat, 1,278 Pusat Hiburan & 224 Hotel Bajet

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor mengakui pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri itu menghadapi masalah untuk melakukan penguatkuasaan terhadap kewujudkan sarang maksiat yang berselindung di sebalik premis pusat penjagaan kesihatan seperti refleksologi.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu berkata, masalah utama yang dihadapi PBT ialah dari aspek penguatkuasaan walaupun proses pemantauan dilakukan dari semasa ke semasa.

“Pemantauan dan penguatkuasaan dijalankan pada tiap-tiap masa. Arahan bagi semua PBT ialah operasi ini perlu dijalankan setiap masa.

“Cuma kuasa pada PBT adalah terhad,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Rabu.

Beliau menjawab soalan tambahan Khasim Abdul Aziz (BN-Lembah Jaya) yang bertanyakan mengenai langkah yang diambil kerajaan negeri dalam melakukan pemantauan di pusat refleksologi yang didakwa melakukan kegiatan bertentangan dengan syarat pengeluaran lesen.

Justeru, Ronnie yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pandamaran berkata, kerajaan negeri memerlukan kerjasama pihak polis dalam operasi pencegahan terutama dari aspek penguatkuasaan.

“Kita minta polis beri kerjasama untuk perbanyakkan operasi pencegahan.

“Tanpa kerjasama polis, kuasa pada PBT adalah terhad,” katanya.

Selain itu Ronnie berkata, kerajaan negeri mengeluarkan sebanyak 179 lesen bagi aktiviti refleksologi, aromaterapi, fisioterapi, spa, sauna serta gimnasium di bawah kategori lesen pusat penjagaan kesihatan di dalam Undang-undang Kecil Pusat Kecantikan dan Penjagaan Kesihatan sejak 2008.

Sementara itu, katanya sebanyak 1,278 pusat hiburan dan 224 hotel bajet diluluskan kerajaan negeri sejak 2008 hingga 2012 – mstar

2 Responses to “Ronnie Liu : Sukar Kawal Maksiat, 1,278 Pusat Hiburan & 224 Hotel Bajet”

 1. Cicitkudin

  Nov 22. 2012

  “Sementara itu, katanya sebanyak 1,278 pusat hiburan dan 224 hotel bajet diluluskan kerajaan negeri sejak 2008 hingga 2012 “- mstar

  Jawapan Ronnie Liu mencerminkap sikap kerajaan negeri yg sangat tidak bertanggungjawab. Kalau kerajaan negeri sendiri pergi meluluskan beribu-ribu pusat hiburan dan beratus-ratus hotel bajet, kerajaan negerilah yang menggalakkan berkembangnya sarang-sarang maksiat di negeri Selangor. kalau pusat maksiat dah lebih banyak daripada masjid dan rumah ibadat, tentulah bukan sahaja PBT sukar memantau tapi polis pun sama. Polis dah tak boleh buat kerja lain selain daripada mencuci taik yg diselerakkan oleh kerajaan Pakatan.

  Reply to this comment
 2. sman

  Nov 22. 2012

  Betul atau tidak saya tak tahu,tapi ini semua menjadikan saya lebih yakin dengan apa yg saya dengar. Saya di fahamkan oleh sumber tertentu hasil kegiatan haram ini bukan semata-mata utk tokey yg membiayainya malahan juga merupakan sumber dalam negara yg di gunakan utk kepntingan orang tertentu dan pihak yg sedang gila mahu mengejar P.jaya dgn di ketuai oleh Dajjal al Jubori.Pendedahan IB mengenai ada individu dari Parti Ajaran Sesat yg menerima sampul surat mengandungi belasan ribu setiap bulan mungkin ada kaitan,utk mempastikan mereka di cucuk hidung.Tokey -tokey berkaitan bertekad mahu mempastikan kuasa beralih tangan di peringkat Pjaya,sementara Selangor tetap di bawah al Gagapi dan al Jubori yg boleh di ‘kawal’ seperti kata Tun M.

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE