PAS Jaga Hati Anwar Walaupun Kenyataan Nurul Izzah Langgar Prinsip Akidah

KOTA BAHARU, 16 Nov – Seorang bekas anggota Dewan Ulama PAS Kelantan berkata kenyataan Naib Presiden PKR Nurul Izzah berhubung kebebasan beragama baru-baru ini melanggar prinsip akidah.

Bekas Setiausaha Dewan Ulama PAS Kelantan, Wan Ismail Wan Ahmad berkata bagaimanapun Dewan Ulama PAS Pusat menolak perbahasan mengenainya di Muktamar ke-51 semata-mata bagi menjaga hati Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Dr Harun Taib menolak isu itu diperbahaskan pada muktamar ke-51 Dewan Ulama Pas Pusat di sini semalam atas alasan ia merupakan isu kecil yang tidak perlu diperbahaskan.

Wan Ismail berkata agenda utama PAS kini adalah menawan Putrajaya dan parti itu memandang perkara lain yang menggugat matlamat itu, sebagai perkara remeh dan tidak perlu diperbesar-besarkan.

“Kenyataan Datuk Harun Taib tak nak sentuh pasal Nurul Izzah takut Anwar Ibrahim kecil hati sebab orang PAS puja Anwar. Kalau menang (pilihan raya umum) Anwar boleh jadi perdana menteri,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini – bernama

7 Responses to “PAS Jaga Hati Anwar Walaupun Kenyataan Nurul Izzah Langgar Prinsip Akidah”

 1. Ana

  Nov 18. 2012

  Saudara sman, jangan gundah gulana, saudara macam kecewa kerana org PAS seolah tidak tidak mendengar luahan saudara supaya tidak menyokong Anwar jadi PM. Komentar Bekas anggota Dewan ulama pas kelantan, mungkin tidak didengar oleh perwakilan PAS. Saya rasa perwakilan bijak & tidak sentuh isu Nurul. kecuali media yg mengacah Harun Taib. Mereka tumpukan isu memantapkan PAS sebelum PRU 13 & tidak memasuki jerat bincang isu yg tidak perlu. Saya rasa UMNO BN perlu menjadi lebih Islamik utk diterima oleh org muda yg cenderung dgn PAS, atau terlepas sokongan mereka. Pendapat saya UMNO BN tak boleh syok sendiri, mesti ubah pendekatan lebih Islamik.

  Reply to this comment
  • sman

   Nov 18. 2012

   Saya tidak perlu keciwa kalau apa yg saya luahkan tidak di dengar atau tidak di endahkan,yg penting saya memberi pandangan dan meluahkan apa yg saya tahu,itu kewajipannya.Saya tidak mempunyai apa-apa kepentingan duniawi secara pribadi dalam kancah politik sekarang,tapi saya hanya khuatir mengenai masa depan orang Melayu dan Islam.Selain daripada itu saya juga mahu menebus dosa saya yg sudah terlajak sakan membatu dan menyokong Anwar Ibrahim sebelum ini kerana saya menyangka beliau berada di pihak benar.Tapi rupa-rupanya sangkaan saya salah sama sekali ,mujur lah kes sodomi 2 berlaku cukup ‘hampir’ dgn saya dan di ikuti oleh kes video seks,yg cukup membuka mata saya.

   Reply to this comment
   • sman

    Nov 18. 2012

    Tambahan,

    1.Perwakilan mungkin bijak kerana tidak menyetuh isu Nurul Izah,tapi kebijakan ini hanya mempu mengambil hati Anwar,LKS,PKR dan DAP.Tapi ianya tidak bijak dimata pengundi atas pagar yg sebelum ini mengundi Pas semata kerana menyangka Pas benar-benar pejuang Islam.Pandangan pengundi atas pagar ini sebenarnya sudah banyak berubah sekarang dan ditambah pula kini bila Pas,Harun Taib khususnya menganggap isu murtad adalah perkara kecil.Malahan ramai ahli Pas sendiri sudah mepersoalkan hala tuju Pas.

    2.Saya tidak nampak di mana lebih Islamiknya Pas berbanding Umno,selain dari sudut pakaian dan janggut.Hujah-hujah tidak IslamiknyaUmno pada pandangan Pas selama ini sudah di musnahkan oleh Pas sendiri,malah batang hidung Pas lebih kuat terketuk jika diingat kembali hujah-hujah tersebut kemudian padankan pula dengan apa yg Pas lakukan sekarang.

    Kalau mahu di debatkan saya boleh mengatakan Umno lebih baik dari Pas,kerana Umno menolak Anwar Ibrahim kerana tngkah laku buruknya biar pun terpaksa mengalami masalah politik kepada Umno,tapi Pas sanggup menerima dan membela Anwar sebagai ‘leader’ walau pun Tim Presiden Pas sendiri sebelum ini pernah memanggil Anwar dgn nama al Jubori.Ertinya ,demi politik Pas rela melakukan apa saja biar pun.meletakan seorang yg ..tidak sepatutnya sebagai kawan,pemimpin dan mungkin juga PM satu hari nanti.

    Reply to this comment
 2. HAMSOR

  Nov 17. 2012

  anwar tu nak jaga jam pun tak pandai, ni kan pulak nak jaga mulut anak dia…nak jaga negara,,emmm lagi la hampeh..anji anji tata kunji

  Reply to this comment
 3. Lim Lynn

  Nov 17. 2012

  Reply to this comment
 4. Jack

  Nov 16. 2012

  Ulama jenis apakah ini? Persoalan murtad dianggap kecil. Inilah ulama celaka namanya. Patut dihukum berat kerana sanggup mengkhianati Islam. Kalau aku jumpa mau aku ludah sahaja muka mereka.

  Reply to this comment
 5. sman

  Nov 16. 2012

  Kononnya dulu perjuangan Pas adalah utk menegakan Islam yg syumul,kemenangan duniawi iaitu kemenangan dalam pilihanraya bukanlah matlamat utamanya.Biar kalah pilihanraya(duniawai)asal menang di akhirat kerana ikhlas memperjuangkan Islam.Pengikut-pengikutnya sepakat mengharapkan syurga Allah dgn selalu memberi derma ‘jihad’biar pun kewangan sendri,tidak seberapa.Syurga Allah tiada had,semuanya boleh masuk.Sekarang semuanya sudah bertukar,kemenangan piliharaya lebih dikejar dan diutamakan,biar pun dengan berketuakan bapak Dajjal dan bekawandengan musuh ugama dan bangsa sendiri.Syurga utk pengikut sudah di tolak tepi,yg penting para pemimpin mereka perlu di tabalkan diPutrajaya.Para pengikut terus juga di gula-gulakan dengan lagu lama ‘perjuangan utk Islam,perjuangan utk Islam,perjuangan utk Islam’ dan pengikut yg taksub terus menganggukan kepala,tanpa meyedari mereka di perkudakan utk menobatkan si penjenayah seks depan belakang dan penganut plurlisma ugama menjadi Perdana Menteri.Nampaknya semuanya sudah tersesat arah,kasihan pada pengikut yg taksub lagi jahil.Tapi,mungkin juga ini balasan kerana mereka semua dari pemimpin hinggalah pengikut bawahannya sudah terlalu banyak MENGKAFIRKAN saudara sebangsa dan seugama mereka hanya kerana berlainan faham politik nya..

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE