Hu Pang Chaw : Pencalonan Hadi Sebagai PM Bukan Pendirian PAS

KOTA BHARU- Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) menyifatkan bantahan perwakilan Dewan Ulama Pas terhadap pengisytiharan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat (PR) menawan Putrajaya, tidak menggambarkan pendirian parti itu.

Pengerusinya, Hu Pang Chaw berkata, ia bukan isu besar, tetapi komponen (Dewan Ulama Pas), tanpa pengaruhi pendirian Pas Pusat.

“Ia tidak dibincang dalam muktamar kali ini, bermakna ia usul dewan itu sahaja,” katanya.

Pang Chaw berkata demikian mengulas bantahan perwakilan Dewan Ulama Pas susulan pengisytiharan Penasihat DAP, Lim Kit Siang, yang mengumumkan Anwar sebagai Perdana Menteri ketujuh, jika PR berjaya tawan Putrajaya.

Perwakilan Dewan Ulama Pas seterusnya mahu mengangkat Presiden Pas, Datuk Abdul Hadi Awang, sebagai Perdana Menteri, yang disifatkannya lebih layak dari pemimpin lain.

Menurutnya, PR sebelum ini sudah mencapai persefahaman untuk melantik Anwar sebagai Perdana Menteri jika ia berjaya menguasai Putrajaya.

“Wujudnya perbezaan pandangan ini menggambarkan kebebasan bersuara dan membuat keputusan dalam muktamar ini, selain membuktikan Pas Pusat tidak campur tangan,” katanya.

Katanya, usul dikemuka perlu diangkat di muktamar sebelum diluluskan, tetapi dalam isu bantahan ini, ia terhenti di situ sahaja.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pemuda Pas Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata, rakyat tentukan siapa akan jadi Perdana Menteri.

“Rakyat lantik Perdana Menteri nanti. Hari ini kita berjuang untuk menumbangkan kerajaan ditolak rakyat,” katanya – Sinar Harian

4 Responses to “Hu Pang Chaw : Pencalonan Hadi Sebagai PM Bukan Pendirian PAS”

 1. fikrisoleh

  Nov 22. 2012

  Pembangkang mmg takde plan. Haprak, hampas. Matlamat mereka cuma nak jatuhkan kerajaan sedia ada (kononnya depa lebih baik)!

  Hakikatnya merekalah pengkhianat negara. Merosakkan keamanan sedia ada, tapi bila dah berlaku kerosakan, tak tau nak buat apa. Mmg dasar lanun.

  Reply to this comment
 2. Mr Y

  Nov 20. 2012

  Saya penyokong UMNO mendoakan agar diri saya dan semua pemimpin & penyokong UMNO serta semua pemimpin dan penyokong PAS .. dan juga pemimpin & penyokong PKR dan lain2 parti yg Islam agar diberi taufik dan hidayah untuk mengamalkan Islam cara yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW dan para Sahabat R.A.hum. Untuk pemimpin & penyokong MCA, MIC & DAP dan lain2 yang belum beriman kepada Allah Taala dan ikut Rasulullah SAW didoakan agar mereka terima Islam sebagai maksud hidup… Amin.

  Hidup selamat, sihat, afiat, sejahtera, aman, makmur wahai seluruh umat Islam di Malaysia! Tolong jangan KO kan kami Ya Allah… Tolong jangan KO kan kami Ya Allah.. Tolong jangan KO kan kami Ya Allah…

  Reply to this comment
 3. usopwilcha

  Nov 19. 2012

  SAPA BOLEH TOLONG AKU….

  JAM OMEGA ANUWAR MANA DIA?

  Reply to this comment
 4. sman

  Nov 19. 2012

  Cukup memalukan bila suara akar umbi Pas boleh di sanggah oleh orang luar yg menjadi talibarut Dapig.Sepertimana yg di dedahkan oleh Zaid Mat Arip,semasa di dalam penjara Anwar mengarahkan supaya org kanan beliau Kamaruddin Jaafar menyertai Pas,begitulah juga dgn Dapig strategi yg sama di gunakan utk mengusai Pas.

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE