DHPP Nafi PAS Tolak Anwar Jadi PM

AIDCNews – 24/11/12 – Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) seperti dilaporkan Antarapos menafikan parti itu menolak Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri ke tujuh sekiranya Pakatan Rakyat (PR) berjaya menawan Putrjaya dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 akan datang.

Sebaliknya, menurut Ketua DHPP, Hu Pang Chaw cadangan dikemukakan oleh perwakilan Dewan Ulama, Hairun Nizam dalam Muktamar Tahunan PAS ke 58 baru-baru ini hanyalah sekadar usul bagi menghargai kepimpinan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menurutnya, sehingga ke hari ini, PAS masih lagi berpegang teguh pada kesepakatan yang dicapai bersama iaitu menobatkan Ketua Umum PKR itu sebagai Perdana Menteri.

“Muktamar merupakan perwakilan diberi kuasa menyuarakan sesuatu. Usul itu hanya daripada mereka.. tetapi bukan daripada PAS sendiri. PAS masih berpegang teguh persefahaman yang dicapai dalam Pakatan Rakyat, bahawa Datuk Seri Anwar adalah calon yang terbaik untuk memegang jawatan Perdana Menteri.”

Tambahnya, PAS sedar bahawa parti itu perlu memenangi kerusi Parlimen terbanyak demi menuntut jawatan itu.

“Usul yang dibawa dewan ulama tidak menjejaskan hubungan antara 3 parti ini. sehingga hari DAP PAS, PKR masih duduk (bersepakat) sama.

“Kita kena balik pada hakikat real world (dunia sebenar) dalam politik di mana kerusi paling banyak berhak menyuarakan sesuatu. Walaupun mereka berhak menyuara, itu tidak bermakna mereka berhak menuntut.. Dalam Pakatan Rakyat, tiga parti ini mempunyai suara dan hak yang sama rata,” ujarnya.

Beliau mengulas ketegasan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mahukan Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri susulan desakan lantang dalam Muktamar PAS, mahukan Hadi mengisi jawatan itu.

Guan Eng Ahad lalu menegaskan partinya tidak boleh menerima Hadi sebagai Perdana Menteri kerana itu bukan persetujuan yang dicapai oleh pimpinan PR.

Penegasan DHPP senada dengan PKR, di mana Setiausaha Agung parti itu, Datuk Saifuddin Nasution Ismail mendakwa sejak dari awal kelahiran PKR iaitu pada tahun 1999, PAS dan DAP sudah bersetuju menobatkan Anwar sebagai Perdana Menteri.

“Ianya sudah pun bermula (sejak) parti keadilan lahir. Kedudukan Datuk Seri Anwar itu pernah diputuskan pada waktu PAS, PKR, DAP dan Parti Rakyat (PRSM) bergabung di bawah pakatan politik, iaitu barisan alternatif. Sudah pun ada ketetapan pada waktu itu diperingkat kepimpinan PAS sendiri, (untuk) meletakkan Datuk Seri Anwar sebagai calon PM,”katanya kepada Antarapos.

6 Responses to “DHPP Nafi PAS Tolak Anwar Jadi PM”

 1. Syafrina79

  Nov 27. 2012

  Tapi saya cadangkan Mad Sabu jadi PM…ok

  Reply to this comment
 2. Lim Lynn

  Nov 26. 2012

  Reply to this comment
 3. Ilmuminati

  Nov 26. 2012

  Org melayu kena faham New World Order
  Kena faham musuh sebenar
  Lihat pekara itu dgn berlapang dada
  Namun jgn lihat sblm buang sifat2 mazmumah dlm diri sendiri
  Kemudian pasti org melayu tahu hala tuju
  Dosa pahala manusia tiada upaya
  Jika tidak selagi itu akan pecah belah.
  Mujurlah di tanah melayu ini terdapat Wali Allah
  Tempat rujuk bg melayu asli asal bansgsa kebangsaan

  Reply to this comment
  • Lim Lynn

   Nov 26. 2012

   Dah lama tahu apabila mengkaji, memeriksa dan menyelidik 9/11 Larry Silverstein Zionist owner current Wills Tower formerly known as Sears Tower = One World Trade Center 911 formerly known as World Trade Center. CIA knew it cause American to hate them by using Mossad agents dress as Muslims and they went live on TV.

   Reply to this comment
 4. madai

  Nov 25. 2012

  INGAT,,,!!!!!!!!!! Melayu akan jadi seperti anjing kurap jika pr dapat memerintah,

  Reply to this comment
 5. Tahaluf_Syaitan

  Nov 24. 2012

  Kesian Anwar dah stim sangat nak jadi PM. Dah tak tahan terpaksa dipancut dlm jubo & lubang chinadoll. Hadi potong stim Anwar je. Kalau Hadi berani kacau stim Anwar, siap dibelasah belakangnya.

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE