Ayat Al-Quran Bukan Sepotong Sajak, Titah Sultan Selangor

SHAH ALAM, 15 Nov (Bernama) — Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah mengingatkan supaya Islam tidak dicampuradukkan dengan politik kerana ia boleh mengeliru dan memecahbelahkan masyarakat Melayu.

Baginda bertitah, kebelakangan ini kesucian Islam dinodai apabila hukum-hakam agama dan tafsiran Al-Quran telah sewenang-wenangnya menjadi modal politik bagi meraih sokongan.

Kekeliruan timbul apabila orang yang tidak berilmu atau orang tidak layak mentafsir ayat-ayat Al-Quran melakukan tafsiran mengikut fahaman dan kehendak masing-masing yang tidak menepati makna yang sebenarnya, titah baginda di Majlis Sambutan Maal Hijrah 1434 Peringkat Negeri di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini, Rabu malam.

“Ayat-ayat Al-Quran bukanlah seperti sepotong sajak yang boleh ditafsirkan mengikut selera dan fahaman sendiri,” titah baginda.

Justeru, baginda menyeru supaya orang Melayu bersatu padu, membantu antara satu sama lain dan mengeratkan silaturahim sesama Islam serta mempertahankan Islam.

“Beta tidak rela orang Melayu meninggalkan Islam yang maha suci ini, sebaliknya beta mahukan orang Melayu mempertahankan kesucian agama Islam ini dengan kekuatan dan kebijaksanaan seperti yang telah dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW, para sahabat, para mujahid dan pemimpin-pemimpin Islam terdahulu,” titah baginda.

Sultan Sharafuddin bertitah jika orang Melayu dengan sewenang-wenangnya menukar agama atau murtad, maka pepatah Melayu lama `Tidak Melayu hilang di dunia’ tidak boleh digunapakai lagi kerana bangsa Melayu akan lenyap dari muka bumi ini.

“Pemimpin-pemimpin Melayu dahulu yang bijaksana telah mendefinasikan dengan jelas ciri orang Melayu sebagaimana dalam Perkara 160 (2) Perlembagaan Persekutuan iaitu mereka hendaklah mengamalkan budaya Melayu, bertutur Bahasa Melayu dan beragama Islam.

“Jika satu daripada perkara di atas tidak diamalkan oleh seseorang, maka ia bukanlah ditafsirkan atau dianggap sebagai orang Melayu,” titah baginda.

Sultan Sharafuddin bertitah sebagai Ketua Agama Islam dan pelindung kepada kepentingan serta hak-hak orang Melayu di Selangor, baginda bertanggungjawab sepenuhnya pada setiap masa untuk menentukan bahawa agama Islam yang suci dan kepentingan orang Melayu terpelihara dan dijaga dengan sempurna.

Sultan Sharafuddin turut bertitah sudah tiba masanya umat Islam khususnya orang Melayu di Selangor supaya berwaspada dan menilai semula kedudukan mereka supaya tidak terpengaruh dengan hasutan dan dakyah oleh pemikiran bebas, liberalisme atau pluralisme yang boleh merosakkan akidah seseorang dan seterusnya boleh menjadi syirik terhadap Allah.

Pada majlis itu, baginda berkenan menyampaikan anugerah Tokoh Maal Hijrah Selangor 1434/2012 kepada Hakim Rayuan Syarie Persekutuan Datuk Johdi Toha, yang menerima wang tunai RM20,000, sijil penghargaan, trofi, sepersalinan pakaian dan pakej mengerjakan umrah.

Anugerah Pertubuhan/Badan Dakwah Sukarela Selangor dimenangi oleh Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Selangor; Anugerah Tokoh Saudara Kita pensyarah Universiti Putra Malaysia Prof Taufiq Yap Yun Hin; Tokoh Aktivis Masyarakat Setiausaha PERKIM Selangor Harun Hasan.

Tokoh Keluarga Mithali dianugerahkan kepada pasangan Mohd Yaakop Zakaria, ahli perniagaan dan isterinya, Rusnah Jamali seorang guru.

Baginda turut menyampaikan Anugerah Kecemerlangan Tengku Idris Shah kepada 12 pelajar cemerlang sekolah rendah dan menengah – BERNAMA

6 Responses to “Ayat Al-Quran Bukan Sepotong Sajak, Titah Sultan Selangor”

 1. HAMSOR

  Nov 16. 2012

  ERRR..kalau minum arak takpe ker?? kalau ada share dalam company yg serve arak takpe ker?? maaf, setakat bertanya, takde isi tersurat mahupun tersirat..jgn la angkut aku dgn Akta Hasutan pulak yerkk..sekadar bertanya…

  Reply to this comment
  • sman

   Nov 16. 2012

   minum arak atau ada saham arak,belum jatuh murtad,itu pun kalau betul.kalau tidak macam mana?.eloklah tunjukan buktinya.

   Reply to this comment
 2. Wafi

  Nov 15. 2012

  Hakikatnya kebanyakan ulama terompah PAS bukan terdidik dalam bidang pengajian islam. kebanyakkan hanya pergi celup saja. Paling-paling tidak hanya terdidik dalam bidang bahasa Arab sahaja. Kalau betul-betul terdidik pengajian islam pun hanya bergradute dengan CGPA bawah 3.0.
  Itu sebabnya ulama terompah PAS ni, sekali kena gosok telur oleh DAP terus senyap. Bukan cerdik sangat. Cuba ajak sembang bawah kahwin dua semua tercacak. Memang tu saja taraf pemikirannya.

  Reply to this comment
  • sman

   Nov 15. 2012

   Mulai sekarang saya tidak memandang tinggi sesiapa pun yg di gelar ulamak dalam Pas.H.Hadi,Nik Aziz ,Harun Taib,Harun Din,bagi saya hanyalah orang bisa saja yg mempuyai sedikit ilmu ugama,tapi takut utk menyatakan kebenara,malah lebih galak mengelirukan.Bagi tok lebai hipokrit dalam Pas ini,kesalahan hanya berada di pihak lawan politik mereka.Semuga Allah menimpakan sesuatu yg sepadan dengan dosa mereka yg membisu terhadap penyelewengan ugama di kalangan mereka.

   Reply to this comment
 3. Lim Lynn

  Nov 15. 2012

  Reply to this comment
 4. KL Chronicle

  Nov 15. 2012

  Saya sokong kenyataan DYMM Sultan Selangor. Tetapi persoalan di sini mana Ulama PAS? semua diam macam tikus…tetapi berani pula panggil peneroka Felda lembu! lebih lanjut baca disini:

  http://thekl-chronicle.blogspot.com/2012/11/generasi-baru-felda-bodoh-macam-lembu.html

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE