SUARAM Mula Ketakutan Bayang – Bayang SSM

mynewshub.my – Suara Rakyat Malaysia (Suaram) mendakwa tindakan sekumpulan anggota Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) membuat pemeriksaan di sebuah premis di Petaling Jaya petang semalam sebagai satu gangguan ke atas badan bukan kerajaan (NGO) tersebut.

Suaram melalui satu kenyataan media mendakwa, pemeriksaan rutin SSM ke premis terbabit dianggap sebagai kurang kredibiliti kerana Suaram mempunyai rekod yang baik selama 23 tahun dengan SSM malah memperoleh anugerah daripada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam).

“Kami mempersoalkan pemeriksaan rutin yang pertama kali dilakukan ke atas Suaram selepas 23 tahun kami beroperasi. Suaram tidak mempunyai sebarang perkara untuk disembunyikan dan kami bersedia berkerjasama berdasarkan undang-undang dan menyerahkan rekod penuh audit kami,” dakwa kenyataan itu hari ini.

Kenyataan Suaram itu dipercayai sebagai reaksi segera NGO terbabit berhubung kenyataan SSM awal hari ini yang menafikan membuat pemeriksaan ke atas premis kumpulan hak asasi manusia terrsebut kira-kira pukul 3 petang semalam.

SSM sebaliknya melalui satu kenyataan media seperti dilaporkan mynewshub.my pagi ini menjelaskan SSM sebenarnya membuat pemeriksaan ke atas syarikat Suara Inisiatif Sdn. Bhd. (Suara Inisiatif) di premis yang terletak di Gasing Indah, Petaling Jaya, Selangor.

Menurut kenyataan itu, SSM menjalankan pemeriksaan rutin ke atas Suara Inisiatif yang dikaitkan dengan Suaram di premis perniagaan tersebut untuk memastikan syarikat berkenaan mematuhi peruntukkan Akta Syarikat 1965 seperti yang biasa dijalankan terhadap syarikat lain.

Sebuah portal berita semalam melaporkan sekumpulan pegawai SSM yang datang untuk melakukan ‘pemeriksaan rutin “di premis kumpulan hak asasi manusia, Suaram, pada kira-kira jam 3 petang terpaksa berpatah balik kerana waran mereka tidak sah.


Penyelaras Suaram, Cynthia Gabriel dipetik berkata, waran mesti ditandatangani oleh pendaftar tetapi waran berkenaan tidak ditandatangani dan kumpulan pegawai SSM tersebut hanya disertai seorang timbalan.

7 Responses to “SUARAM Mula Ketakutan Bayang – Bayang SSM”

 1. naw

  Jul 05. 2012

  Kisah Suaram adalah satu lagi petanda ‘syarikat’ jelmaan Anwar untuk strategi politiknya dengan mengunakan nama ‘NGO suara rakyat’ untuk menaikan populariti Anwar sudah terbongkar…satu lagi petanda kehancuran ’empayar’ Anwar akan mengambil tempat…kita tungguuu.

  Reply to this comment
 2. basry

  Jul 05. 2012

  Syarikat Sdn Bhd mengaku NGO.. memang penipu besar.
  Apa jenis perniagaan yang dijalankan Syarikat Suara Inisiatif Sdn Bhd ini, kalau tidak menjual fitnah.

  Reply to this comment
 3. OmarMisai

  Jul 04. 2012

  periksa SUAram nampak ANUwar. heheh.. memang jenis kaki spin tuu.. so SSM nak buat apa lepas ni??

  Reply to this comment
 4. warisatuliman2011

  Jul 04. 2012

  A.w.w. handai taulan. Reaksi negatif Suaram ini jelas membukti bahawa premis berkenaan merupakan tapak kegiatan dan operasi badan bo’NGO’k berkenaan. Jadi, tak perlulah pusing dan spin utk nafikan bahawa ia bukan setakat menerima dana dana dan sokongan asing malah menjadi alat kpd musuh2 agama, bangsa dan negara yg perlu dihancurkan. Salam.

  Reply to this comment
  • cicitku

   Jul 04. 2012

   SUARAM – SUara RAkyat Malaysia konon… hakikatnya ia sebuah ‘No Good Organisation’ yang anti-kerajaan. Orang2 didalamnya adalah manusia2 bo’NGO’k lagi to’NGO’k yang mewakili SUara Anwar RAkus Membohong.

   Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE