Sikap PAS Tentang Murtad : Dulu Lain, Sekarang Lain

Dr Rahman Kadir – Saya mula didedahkan dengan isu murtad seawal tahun 1997 iaitu semasa masih di Asasi Sains Universiti Malaya lagi. Ketika itu, saya didedahkan dengan forum-forum yang diadakan oleh Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM).

Saya pernah menyaksikan di dalam salah satu forum tersebut, wakil UMNO dibelasah teruk oleh wakil PAS, seorang ADUN dari Kelantan. Wakil UMNO tersebut ada hati menafikan wujudnya isu murtad. Saya melihat UMNO seperti tidak serius dengan isu murtad, dan hanya PAS sebagai sebuah parti Islam yang mampu mempertahankan aqidah umat Islam.

Ini ditambah lagi dengan kes Aishah Bukhari, seorang yang hafal Yasin dan mempunyai asas agama yang baik, tetapi boleh murtad ke agama Kristian Katolik hanya kerana bisikan cinta. Dia dikatakan lari ke Australia bersama kekasihnya tersebut meninggalkan ibu-bapa dan sanak-saudara.

Ditambah pula dengan pendedahan bekas Paderi Joseph tentang usaha sulit gereja memurtadkan orang Melayu di Malaysia yang terkandung dalam kaset-kaset yang dijual di pinggir Masjid Ar Rahman.

Selepas saya berbai’ah dengan PAS, isu ini semakin hangat. Amir ketika itu Ustaz Zaharuddin Abd Rahman telah berjaya mempakejkan isu murtad sinonim dengan dirinya kerana kehebatannya berpidato dan juga pandai menulis artikel-artikel serta berani berjumpa dengan pimpinan negara untuk bercakap tentang isu murtad.

Di zamannya, beberapa siri demonstrasi diadakan berkenaan isu murtad. Kami mahu kerajaan melihat isu murtad dengan serius. Ikutkan kami, jika kerajaan tidak mahu laksanakan hukum murtad yakni faqtuluh (bunuhlah si murtad) itu, kerajaan yang ada ini tidak layak kerana tidak menjalankan hukum Allah.

Sudah berapa kali saya berdemo dan bersabung nyawa berhadapan dengan polis dan pihak keselamatan Universiti Malaya bersama-sama rakan-rakan. Ini tanda kami benar-benar serius dalam isu ini.

Bertambah parah, apabila seorang sahabat tuisyen saya mengajak saya masuk agama Kristian dan bermulalah siri debat saya dengan dia. Mungkin dia menyangka bahawa orang Islam ini lemah dan tidak tahu apa kandungan dalam agamanya.

Kami berdebat melalui tulisan dan dari situ kami menggunakan fakta-fakta dari Syeikh Ahmad Deedat dalam perbandingan ugama. Saudara Nashrul banyak membantu dalam debat tersebut.

Nashrul telah dilantik menjadi Exco PMIUM disebabkan isu murtad ini, kerana kebolehannya mencanai maklumat dalam Bible dan juga dia pernah berdebat secara semuka dengan Presiden Persatuan Kristian Varsiti sebanyak 3 kali.

Isu murtad semakin dimainkan di dalam jemaah. Malah, Ustaz Zaharuddin melalui Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (GAMIS) telah berjaya menjadikan isu ini sebagai panji utama PAS memalukan UMNO dan BN sebelum berlakunya kes pemecatan Anwar Ibrahim.

Anwar Ibrahim sewaktu baru dipecat menyalahkan Tun Abdul Hamid Othman kerana gagal dalam isu murtad kata Ust Zaharuddin. Benar atau tidak, hanya Allah, Anwar Ibrahim dan Hamid Othman sahaja yang mengetahui.

Apabila timbul reformasi, isu murtad hilang serta merta. Yang utama sekarang ini bagi jamaah, ialah menyambut mereka yang baru murtad dari UMNO dan memeluk PAS dan Keadilan.

Tetapi, saya dan sahabat-sahabat saya masih beristiqamah dengan isu murtad.

Program Ziarah Mesra (PZM) telah diadakan di mana saya terlibat secara langsung dalam penubuhannya. PZM diadakan untuk mengimbangi gerakan missionary Kristian yang cuba berdakwah kepada pesakit-pesakit terutamanya pesakit Islam.

Pihak PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya) cuba menghalang aktiviti kristianisasi dijalankan secara termampu tetapi sokongan perlu diberikan oleh kakitangan, pelajar dan juga pesakit (serta keluarga). PZM dianjurkan bersama PMI (Persatuan Mahasiswa Islam) dan juga SAHABAT PPUM setiap minggu. Oleh itu, terubat hati pesakit-pesakit menerima kunjungan kami.

Isu murtad kembali hangat apabila Mufti Perak kembali bising tentang hal ini. Ketika ini, PAS dalam keadaan lemah. Terengganu ditawan kembali oleh UMNO dan Abdullah Badawi yang membawa imej sebagai anak cucu ulamak dari Pulau Pinang menyebabkan bekas jemaah saya itu bertambah sakit. Tiada isu untuk PAS, dan isu murtad ini kembali dimainkan sebagai ubat kuat parti tersebut yang sudah mandul pada saat itu seolah-olah meminta nyawa pada pengundi sekitar tahun 2006-2007.

Oleh itu, umat masih menaruh harapan bahawa PAS mampu menjaga umat jika berpeluang memerintah. Saya dengan hukum yang saya belajar, tidak ada masalah. Kita wajib taat kepada pemerintah tidak kisah siapa yang naik, selagi mana Muslim dan masih bersolat. Ini kepercayaan Ahli Sunnah Wal Jamaah bukan khawarij.

Namun, selepas tahun 2008, semuanya sudah terbalik.

PAS sudah menjadi Parti cinta dunia dan takut mati. Jika UMNO dan Utusan buat salah, hatta tersilap masuk masjid dengan kaki kiri pun sudah dianggap menghina Islam. Tetapi, jikalau DAP mengarahkan arak dipulangkan, malam-malam Ramadhan dihidupkan dengan kelab malam, itu tidak menghina Islam.

Malah, apa yang kami perjuangkan yakni penubuhan negara Islam cuma tinggal negara berkebajikan. Dahulu menegakkan negara Islam itu wajib, tetapi sekarang tidak wujud istilah negara Islam di dalam Al Quran. Nanti, apabila jadi kerajaan, tidak ada pula istilah negara kebajikan dalam sunnah pula alasan yang mungkin diberikan.

Tercatat dalam sejarah, Damansara Utama Methodist Church(DUMC) telah mengadakan upacara Thanksgiving. 12 orang Islam berada di dalam majlis itu. Berikutan dengan itu, pihak JAIS telah melakukan pemeriksaan.

Pihak JAIS mendapati ada dokumen-dokumen seperti kuiz kefahaman Islam, nyanyian Alhamdulillah dan Allahuakbar di gereja tersebut.

Pihak JAIS telah melakukan tuntutan dalam ugama, iaitu cuba menyelamatkan aqidah umat Islam. Dr Hassan Ali telah dikritik kerana berdiri teguh di belakang JAIS oleh MB Selangor dan PAS Selangor yang berjaya menggulingkan Dr Hassan mula membedil beliau. Malang sekali, yang giat membedil usaha menyelamat ugama ini, seorang yang masa mudanya mengetuai gerakan pelajar Suara Islam di UK katanya. Sekarang bunyinya seperti Suara Kafir.

Saya berasa sedih. Dahulunya, kita bermati-matian tentang isu murtad. Dahulu, kita tidak pernah dengar bunyi-bunyi hendak mendengar keterangan gereja, pakwe Aishah Bukhari dan sebagainya, kita terus berdemo di jalan raya. Faqtuluh, faqtuluh dan faqtuluh, bunuhlah orang yang murtad itu kata mereka suatu masa dahulu.

Tetapi, hari ini kita pandai pula menggunakan perkataan kita akan rujuk kedua-dua belah pihak. Fatabayyanu kata mereka, seolah-olah baru sahaja perkataan itu mereka jumpa dan diwahyukan dalam Al Quran. Tidak pula mereka rujuk dan bertanya kepada Saiful Bukhari, Datok Eskay, Utusan dan sebagainya dalam pelbagai isu atas dasar fatabayyanu.

Soalnya, adakah begitu murah aqidah Islam hanya untuk mendapatkan undi? Di manakah ustaz-ustaz anti murtad di kampus dahulu? Di manakah mahasiswa Islam? Bolehkah mereka berdiri sendiri dengan tulang belakang mereka tanpa diremote control?

6 Responses to “Sikap PAS Tentang Murtad : Dulu Lain, Sekarang Lain”

 1. Wak Kang

  Mar 23. 2012

  Setelah sekian tahun PAS bersekedudukan dengan DAP dan PKR, nampaknya PAS yang cair iman, jadi liberal, takut mati, cinta dunia dan kuasa. Itu lah kelicikan Anwar yang terdidik dengan doktrin Zionis. Nampaknya usaha zionis untuk meneutralkan PAS yang selama ini dilihat sebagai satu gerakan Islam yang kritis diMalaysia, berjaya. tahniah Anwar Ibrahim.
  Amat sedih kita lihat bila veteran PAS yang mengaku ulama dan ustaz ustaz PAS yang pandai berdebat tersungkur tanpa sedar, tergadai pendirian dan keliru punca bila bertahun bersama Anwar Ibrahim.
  Sebelum era Anwarisme, Orang UMNO sebenarnya sentiasa memandang hormat pada orang PAS sebagai saudara kita. Dalam hati kecil kita, kita tak berapa kisah PAS perintah Kelantan pasal mereka saudara kita juga. Tetapi sejak kebelakangan ini, bila kita lihat PAS dah jauh hanyut dalam PR dan luntur pendirian, kita merasa amat perlu untuk menentangnya. Bukan kerana kita anti-PAS, tetapi kerana PAS sekarang sudah jauh hanyut dalam fahaman liberal PR yang jelas dipengaruhi oleh tangan tangan hitam Yahudi Zionis, yang punya satu matlamat – menguasai ekonomi dan kekayaan Malaysia secara proksi dan menghancurkan umat islamnya secara halus.

  Reply to this comment
 2. CT. Kudin

  Mar 23. 2012

  Pembetulan: ..menggunakan peta jalan yang dibekalkan Pencipta kepada kita.

  Reply to this comment
 3. warisatuliman2011

  Mar 23. 2012

  A.w.w. handai taulan. Sebenarnya, Parti Ajaran Sesat itu dasarnya tidak berubah dari dulu hingga sekarang, iaitu ia sebuah parti politik dan bukan parti keagamaan. Jadi, apabila perlu diketengahkan, pendirian sebenar lebai2 PAS yg cintakan dunia lebih daripada akhirat terdedah juga akhirnya. Lebai2 itu tiba2 jadi buta, bisu dan pekak apabila mata mereka ditampal dgn wang dollar AS yg ditabur oleh Anwar, mulut mereka bisu apabila ditampal dgn tawaran apabil Putrajaya dapat mereka kuasai kelak dan telinga mereka pekak apabila digertak dgn bunyi bingit roket parti Dogs and Pigs. Akhirnya, hati mereka jadi buta iman apabila di depan mata mereka tergantung pelbagai umpan lain yg berbentuk harta-takhta-wanita (teruna jika ikut nafsu songsang Anwar). Ini jelas bercanggah dgn apa yg lebai2 PAS dakwa selama ini iaitu Islam sebagai tunggak perjuangan mereka.

  Reply to this comment
 4. warisatuliman2011

  Mar 23. 2012

  A.w.w. handai taulan. Sebenarnya, apa yg dapat saya simpulkan sejak mengenali PAS dan ramai pemimpinnya, ia bukan sebuah parti Islam yg sejati, sebaliknya ia hanya sebuah parti politik nafsu-nafsi. Perjuangan lebai2 Parti Ajaran Sesat ini sejak sekian lama yg kononnya bertunjangkan Islam hanyalah satu sandiwara. Pucuk pimpinan parti itu sendiri mengakui bahawa perlembagaan PAS bukannya Quran dan Hadis. Jadi,apabila ia terperangkap dlm pakatan Pengkhianat Rakyat, lebai2 PAS tiba2 terlupa mereka bersarban dan berjubah labuh. Apabila si Anwar Munafik mengerutkan kening ala Salman Rushdienya, mereka menikus. Apabila para pemimpin parti Dogs and Pigs, mereka menjadi dungu, pekak, buta dan bisu. Apa sahaja kata juak2 munafikun dan kafirun dlm PR mereka ‘enggehkan’ sahaja, sampaikan isu membela rakyat dan bumi Palestin mereka boleh mengalah, apalah pula isu2 murtad, hudud, penyalahgunaan istilah suci ‘Allah’ dan memperlekehkan agama dan umat Islam. Kadang2 mereka dilihat lebih munafik dari golongan munafikun itu sendiri. Inilah detik2 lanjut kehancuran PAS sebagai pembela agama dan umat Islam. Apapun, para ulama sebenar dari kumpulan arus perdana serta umat Islam sejati perlu kembali bersatu utk berdepan dengan gejala akhir zaman ini dan melantangkan terus takbir dan kalimah ‘Laillahhaillah Muhammaddurrasulullah’….. Allahhuakbar, Allahhuakbar, Allahhuakbar! Allah, Rasulullah dan para malaikat-Nya akan bersama kita hingga ke titisan darah yang akhir! Salam.

  Reply to this comment
 5. CT. Kudin

  Mar 23. 2012

  Banyak pihak berkepentingan dan bmeraih keuntungan besar sekiranya orang Melayu dimurtadkan. Agenda berbeza-beza tetapi kebetulan saling bertindih dan menguntungkan semua pihak terbabit. Agenda paling mengancam survival kita dan akar umbi kita dengan tanah air kita adalah agenda untuk menghakis cengkaman politik orang Melayu di negara ini. Mereka sudah menguasai bidang-bidang lain dan mahu kuasa politik sebagai matlamat jangka panjang mereka. Mereka tahu selagi 99.99 peratus Melayu Islam, mengikut Perlembagaan cengkaman politik orang Melayu terus kukuh. Ini ada kaitan dengan Fasal 153. Apa berlaku masa kini tidak sampai 1/3 perancangan mereka. Mereka tahu feil Melayu suka berpuak-puak dan berpecah belah. Tetapi bersatu dalam kesedaran dan instinct survival bangsa menerusi Islam. Persamaan agama dan Islamlah tali paling kukuh mengikat perpaduan Melayu pada peringkat negeri dan nasional dan kadang kala serantau atau Nusantara.
  Jika tiada common denominator ini, sudah lama cengkaman politik Melayu sudah terlepas. Sudah lama Melayu merempat, mengulangi sejarah dua ribu tahun lalu mencari tanah baru di muka bumi. Ini sudah akhir zaman, tiada lagi tanah baru untuk diterokai. Setiap inci bumi sekalipun di Antartika dan Artik sudah diklaim oleh bangsa-bangsa. Gunung dan laut semua sudah bertuan. Islam adalah nikmat tertinggi dari Allah untuk orang Melayu, Kita bukan sahaja memerlukan Islam untuk bersatu tetapi juga untuk terus memberi harapan hidup jangka panjang. Sebab rata-rata orang Melayu tiada matlamat jangka panjang dalam hidup. Matlamat kita hanya jangka pendek. Oleh demikian, orang Melayu harus bersatu padu memegang tali perpaduan yg dikurniakan oleh Allah. Jika tidak, kita bukan sahaja hanyut tetapi tenggelam dan mati dalam arus budaya superior dari segi keduniaan bangsa-bangsa non-Melayu. Kita mesti bangkit mempertahankan dan memelihara nikmat dari Allah ini. Kita mesti mengolah diri dan kekayaan negara ini dengan menggunakan peta jalan yang dibekalkan kepada Pencipta. Selamatkan tradisi dan budaya Melayu Islam. ia sudah terbukti lebih lima abad menjadi faktor pengikat dan penyelamat kita. JIka kita pernah menempa tamaddun murni yg tinggi nilai budi bersendikan Islam suatu masa dahulu, tidak mustahil kita akan bangkit semula atas asas-asas ajaran Islam sebagai bangsa yang dihormati dan mulia. Ketika manusia superior keduniaan tenggelam timbul dalam kegilaan manusia terhadap benda, bangsa Melayu Islam ada misi untuk menjadi umat contoh suatu masa kelak. Mereka merancang tetapi Allah lebih hebat dalam perancangannya.

  Reply to this comment
  • Wak Kang

   Mar 23. 2012

   Setuju Sangat.
   Jadi nasihat bagi kerajaan sekarang, terutama UMNO diminta jangan terlalu memaksa untuk mencapai taraf negara maju. Jangan terlalu kemaruk untuk merealisasikan Wawasan 2020 kerana ia akan membuatkan kita terlepas pandang banyak perkara, terutamanya yang berkaitan survival umat Melayu dan Islam diMalaysia.
   Tiada gunanya jika Malaysia menjadi negara maju tahun 2020 nanti tetapi umat Melayu dan islamnya menjadi rosak jati diridan akidahnya,menjadi melukut di tanah air sendiri.
   Pastikan pembangunan kita seimbang, lahiriah dan batiniah. Jangan kita maju dan kaya di kalangan manusia tapi mundur dan miskin dimata Allah.
   Biar lambat asal selamat.

   Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE