Siapakah Aziz Bari ?

AIDCNews – 22/10/11- Apabila akademimerdeka memperkenalkan Professor Abdul Aziz Bari sebagai Felo Kanan ‘Institute for Democracy & Economic Affairs’ (IDEAS)  sudah pastinya akan membuka satu persoalan baru; siapakah Aziz Bari ? Apa hala tuju pemikirannya dan apakah visi dan misi yang sedang diusahakan di negara ini ?

Sebelum ini, ramai juga yang keliru yang mengatakan Aziz adalah aktivis ‘gerakan Islam’, dikatakan pernah menjadi Presiden PKPIM (Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia) semasa Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Presiden ABIM pada era 1970-an.

Ketika Aziz menjadi Presiden PKPIM, timbalannya adalah Khalid Jaafar, individu yang dilantik Anwar sebagai setiausaha akhbarnya, semasa bekas Presiden ABIM itu memegang jawatan penting dalam kerajaan.

Malah semasa Aziz melanjutkan pelajaran di United Kingdom (UK), beliau disebut-sebut sebagai salah seorang penaung HIZBI (Al-Hizbul Islami UK), satu organisasi underground yang dikatakan satu gerakan Islam pelajar-pelajar Malaysia di UK.

Tetapi, latar belakang yang berasaskan ‘gerakan Islam’, tidak semestinya pemikirannya akan menjurus kepada pemikiran Islam berasaskan Al Quran dan As Sunnah.

Ramai juga kumpulan zionis yang menyusup masuk dan menaja organisasi berlabel Islam untuk merosakkan Islam dari dalam.

Carl Gerhman yang menyusup masuk dalam CSID (Center for the Study of Islam and Democracy) misalnya. Klik di sini

Anwar Ibrahim adalah bekas Presiden PKPIM dan ABIM, akhirnya menjadi seorang humanisme dan pluralisme bertuhankan kemanusiaan. Klik di sini

Ustaz Ismail Mina, sahabat Anwar dari zaman pelajar di UM, tidak pernah menyangka sama sekali, akhirnya pemikiran Anwar sama dengan Nurcholish Madjid, tokoh pelopor Islam Liberal dan Pluralisme Agama Indonesia. Klik di sini dan sini

Khalid Jaafar pun bekas Timbalan Presiden PKPIM, tetapi akhirnya beliau kini sering disebut-sebut sebagai salah seorang tokoh pelopor Islam Liberal dan Pluralisme Agama di Malaysia.

Menariknya, Anwar juga yang lantik Khalid memegang jawatan sebagai Pengarah Institut Kajian Dasar (IKD), badan pemikir Ketua Umum PKR itu yang mendapat tajaan penuh dari yayasan Kristian, Jerman, Konrad Adenauer Stiftung (KAS). Klik di sini dan sini

Sebagai de facto dan diktator yang berkuasa penuh, Anwar boleh pilih tokoh lain jika beliau tidak gemar dengan pemikiran Khalid yang ‘Liberal’ itu.Klik di sini dan sini dan sini

Wan Saiful Wan Jan, editor AkademiMerdeka.org dan Ketua Eksekutif IDEAS itu juga adalah bekas Presiden HIZBI UK, tetapi dalam masa sama menerima dana dari Atlas Global Initiative, dan yayasan Kristian Jerman, Friedrich Naumann Foundation (FNF) untuk menggerakkan organisasinya.

Bagaimana pula dengan Aziz yang dikatakan bekas Presiden PKPIM dan penaung HIZBI UK itu ?

Pemilihan Aziz sebagai Felo Kanan di IDEAS pun bukan secara kebetulan. Sudah tentu ia dipilih berdasarkan aliran pemikiran yang sama dengan matlamat kumpulan itu.

Apakah matlamat IDEAS ?

Menurut ideas.org.my matlamat kumpulan mereka ada empat. Pertama, mendaulatkan undang-undang (Rule of Law); kedua, mewujudkan kuasa kerajaan yang terhad (Limited Government ); ketiga, mewujudkan ekonomi dan perdagangan bebas (Free Market) dan keempat, menuntut hak individu yang lebih bertanggungjawab (Individual Liberty and Responsibility).

Jika diteliti keempat-empat matlamat di atas ianya di bawah kerangka Liberalisme yang bermatlamat untuk menubuhkan ‘Negara Liberal’ atau lebih tepat lagi ‘Negara Sekular’ yang tulin yang dipelopori oleh Marthin Luther, John Locke dan Adam Smith.

Pemikiran Aziz boleh dikenali melalui cerminan latar belakang individu-individu yang dilantik sebagai felo dalam IDEAS.

Antaranya, Barun Mitra, seorang warganegara India, merupakan Presiden Institut Liberty dan Julian Simon Center di New Delhi, India yang telah dianugerahkan Anugerah Sir Anthony Fisher Memorial pada mesyuarat Yayasan Atlas, di San Francisco.

Professor James Chin adalah profesor sains politik dan ketua Pusat Pengajian Kesenian dan Sains Sosial di kampus Monash, Sunway Monash Malaysia.

Beliau juga ahli penasihat the Centre for Public Policy Studies yang projek ‘Dialogue on Islam and Democracy‘ anjuran badan itu ditaja oleh Asia Foundation.

Di Indonesia, Asia Foundation disebut-sebut sebagai penaja utama penyebar fahaman Islam Liberal dan Pluralisme Agama.Klik di sini dan sini

Aziz, Barun Mitra dan James Chin dilantik sebagai felo kanan IDEAS.

Jika dilihat dari segi latar belakang ketiga-tiga felo kanan IDEAS itu, kelayakannya lebih hebat dari Ketua Eksekutif IDEAS, apakah Wan Saiful Wan Jan sekadar proksi ?

Selain itu, terdapat tujuh orang lagi felo IDEAS, iaitu Dr Helmy Haja Mydin, Mohd. Hafiz Noor Shams, Wan Hamidi Hamid, Keith Leong, Jeevan Rasanayagam, Noor Amin Ahmad dan Wan Fadzrul Wan Bahrum.

Menariknya, ada di kalangan felo di atas juga turut terlibat aktif dalam IKD, MEGC, the rocket dan sentiasa berusaha menyebarkan pemikiran mereka dalam media alternatif termasuk di Malaysian Insider dan thenutgraph.com.

Wan Hamidi Hamid adalah Ketua Pengarang The Rocket, media milik DAP yang pernah satu ketika dahulu disebut-sebut bakal Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Beliau juga merupakan kolumnis portal Malaysia Insider.

Noor Amin Ahmad adalah kader IKD sejak dari zaman mahasiswa, terlibat aktif dalam penulisan di Jalan Telawi, terbitan IKD dan turut menyumbang idea di The Malaysian Insider dan Mstar.

Khabarnya Noor Amin sekarang juga bekerja dengan kerajaan Selangor.

Hafiz Noor Shams turut mendedahkan bahawa beliau pernah mengikuti perbincangan-perbincangan pencerahan di MEGC (Middle Eastern Graduate Centre), Jalan Telawi, iaitu anak syarikat kepada IKD.

MEGC dan IKD sering disebut-sebut sebagai agen permurtadan di Malaysia. Klik di sini, sini, sini, sini dan sini

Lebih menarik lagi, sokongan latang kepada Aziz datang dari kelompok yang sama sealiran dengannya.

Misalnya, sokongan oleh Azmi Sharom, Prof Madya undang-undang dari Universiti Malaya. Azmi yang dikenali sebagai ‘prof rambut berekor itu’ sudah dikenali umum di kampus itu sebagai penganut fahaman liberalisme.

Begitu juga dengan sokongan Lawyers for Liberty(LFL), iaitu satu kumpulan peguam kebebasan yang semakin dominan selepas Anwar dilantik Ketua Pembangkang.

Apatah lagi dengan pelantikan N.Surendran, pengasas LFL sebagai Naib Presiden PKR.

Menurut ideas.org.my, terdapat empat badan luar yang menaja operasi badan mereka di Malaysia iaitu, Atlas Global Initiative for Free Trade, Peace and Prosperity,
Friedrich Naumann Foundation for Liberty, Greville Trust dan International Policy Network.

Apakah Aziz termasuk dalam salah seorang proksi tajaan Barat untuk membawa idea Liberal Barat ke Malaysia ?

Siapa Di Belakang Aziz Bari Bersama IDEAS ?

15 Responses to “Siapakah Aziz Bari ?”

 1. tamingsari

  Sep 12. 2012

  biasanya akibat dr kebodohan orang2 politik la yg akibatkan kesengsaraan rakyat yg x berdosa.

  Reply to this comment
 2. tamingsari

  Sep 12. 2012

  dedah dan sekat semua individu dan pertubuhan yg berkaitan campurtangan asing samada dr pkr,pas,bn,dap.kpd Bidin ini bukan soal politik.tp lebih kpd utk kebaikan nasonal.kita mesti ketepikan dulu soal politik sebab biasanya yg terjadi akibat dr kebodohan orang2 poltik lah yg buatkan rakyat yg x berdoasa merana!

  Reply to this comment
 3. bidin

  Nov 27. 2011

  Tengku Abidin Mukhri, anak Yamtuan Negeri Sembilan merupakan pengasas Ideas dan Tengku Razaleigh Hamzah merupakan penaung.

  So UMNO pun agen liberal-zionis-lancau juga lah?

  Bodoh punya analisis. Kau ingat semua orang bodoh mcm budak2 Umno!

  Reply to this comment
 4. Sunni

  Oct 24. 2011

  salam,

  Apa yang berlaku pada negara Arab adalah jarum2 dajjal telah berjaya membuat sewing hatred pada massa. Malaysia pula hampir2 terkena semasa era reformasi Anwar dulu. Apakah yang akan terjadi seterusnya. Adakah mereka akan membiarkan Malaysia begitu sahaja?

  Kini kita lihat puak2 Pas sudah dihanyutkan oleh arus agen2 ini yang me`rupa` golongan Anwarinas di dalam Pas. Pengikut2nya pula telah dikunci minda dan emosi dengan sentimen kebencian yang tidak berasas terhadap lawan mereka. Lihat saja projek sewing hatred yang dan kesannya terhadap rakyat Libya. Siapakah penggerak protokol zionis ini yang menyaksikan satu demi satu negara Islam berjaya dikacau.

  Reply to this comment
  • Iqra

   Oct 24. 2011

   Sekiranya peristiwa 13 Mei 1969 berlaku hari ini, tidak mustahil Malaysia akan hancur….SENARIONYA: Puppet2 zionist akan menimbulkan kekacauan melampau…polis/tentera akan bertindak mengawal keadaan dan sekiranya berlaku kematian puppet2 zionist akan menuduh pihak polis/KDN/kerajaan BN melakukan pembunuhan terancang…media barat yang dikuasai zionist akan mengapi2kan keadaan dan menuduh kerajaan melanggar “hak asasi manusia”, “kebebasan ugama” dan “genocide”…keadaan menjadi semakin tidak terkawal dan rusuhan merebak keseluruh negara…kematian bertambah…kerajaan diasak bertubi2 untuk melakukan reformasi dan demokrasi…pemimpim barat membawa usul kePBB untuk tidak mengiktirah kerajaan BN dan membekukan aset negara…dagangan malaysia di sekat…sistem kewangan yang dikuasia zionist di New York membeku aset dan urusniaga matawang…keadaan menjadi bertambah tenat dan kematian meningkat…negara barat membekal senjata kepada puppet2 zionist untuk”mempertahan diri”…PBB yang dikuasai zionist memberi masa 30 hari kepada pemimpim untuk meletak jawatan…demi maruah bangsa, ugama dan negara, pimpinan kerajaan yang dilantik secara demokrasi tidak berganjak dengan desakan…tentera crusader pimpinan barat mula melakukan serangan dibawah operasi “Free Malaysia” keatas target utama seperti loji minyak Petronas, pelabuhan kelang, pasir gudang, PTP,…janakuasa dan talian letrik…sistem telekomunikasi…kilang2 kelapa sawit, KLIA dan lapangan terbang kuantan dan butterworth,..naval base Lumut, Putrajaya,..stesyen RTM dan lain-lain pusat strategik…untuk mengelak kerosakan berterusan, kerajaan pimpinan BN meletak jawatan…pihak barat mengiktirak puppet2 zionist yang berfahaman liberal menerajui kerajaan sementara…Perlembaaan diubah, kuasa2 raja dihapus, hak2 bumiputara ditarik balik dan Malaysia menjadi sebuah negara republik dan memberi hak kepada semua kaum menjadi president…IMF dan World bank yang dikuasai zionist memberi “soft loan” jangka panjang untuk membaiki kerosakan dengan syarat peralatan gantian perlu dibeli dari sumber2 barat yang dikuasai zionist…sebagai menjamin pembayaran balik pinjaman…urusan cukai, hak mencetak matawang, kutipan hasil2 minyak, gas dan kelapa sawit diurus oleh IMF/World Bank…WALLAHU A’LAM

   Reply to this comment
 5. Azrul

  Oct 24. 2011

  Begitu banyak mahasiswa mudah diperalatkan oleh barua-baru asing disebabkan mereka malas untuk mengkaji dan membaca kisah-kisah silam tokoh-tokoh yang menjadi idola mereka. Kerana mereka tidak ada imam-imam yang menjadi sumber inspirasi mereka. Oleh itu mereka dengan mudah menjadikan pemimpin-pemimpin politik sbg imam-imam mereka. Kalau mereka berpegang pada pegangan jumhur ulama spt aqidah: Imam Abu Hassan al Ash’ari, Imam Maturidi, Fiqh: Imam Abu Hanifah, Imam Malik, Imam Shafie & Imam Ahmad Hambal, Tasauf: Imam Ghazali & Imam Hasan Basri. Menyanjung Imam Hajar Al Asqalani, Imam Hajar Al Haitami, Imam Suyuti dan lain-lain Imam Mujaddid. Kerana mereka pasti akan menyelidik dulu apa pegangan pemimpin politik tersebut. Adakah mereka (ahli-ahli politik) itu juga turut berpegang dengan pegangan yang sama dengan mereka.

  Maka mereka tidak mudah terjatuh/terpedaya dalam menyanjung mereka yang memegang faham liberalisme/sekularisme dan yang sebangsa dengannya.

  Reply to this comment
 6. Ali Karimi

  Oct 23. 2011

  Bagaimana pula dgn salah seorang lagi pengasas IDEAS yg merupakan pegawai khas Menteri Besar Johor di Iskandar? Adakah beliau duri dalam daging?

  Reply to this comment
  • antibelit

   Oct 29. 2011

   Bagi la nama, senang sikit nak siasat dan komen. Main teka2 pulak.

   Reply to this comment
 7. KadukTechnoLogik

  Oct 22. 2011

  sudah tidak ada generasi nasionalis ketika gerakan pelajar siswa bermula 1970an dulu….. tapi agaknya generasi mereka semua itu agen yahudi zionis-freemason-dajjal-kristian yg bertopengkan agama islam, tentu sekali agen asing telah lama menyusup masuk ke dalam sistem pendidikan negara dari akhir 1960an…. hasilnya generasi pimpinan utama ketika akhir 1990an dan milennium adalah agen2 mereka… generasi baru mereka pula begitu mahir dlm teknologi bagi menyebarkan propaganda mereka…. sayangnya Malaysia teramat ketinggalan bagi menangani masalah propaganda fitnah siber

  Reply to this comment
 8. naw

  Oct 22. 2011

  Mereka2 ini adalah puak2 yang bersengkokol dengan Anwar…apa akan jadi sekiranya Anwar dipenjarakan dek kes liwat ni…dilubang cacing manakah hilangnya mereka2 ini selepas ‘ketiadaan’ Anwar kelak? Mampukah mereka2 ini menjulurkan lidah lagi setelah bos mereka ini dihumban di Sungei Buloh? Dari manakah datangnya kelak dana2 yang akan menyokong mereka2 ini? Aku pasti senario sebegini akan berubah setelah ‘ketiadaan’ Anwar dek kejahatan moralnya yang melakukan sek sesama lelaki…aku pasti!

  Reply to this comment
  • KadukTechnoLogik

   Oct 23. 2011

   kaorang prasan tak….. puak2 berlabel ”islam” yg menuntut di eropah dan AS bila balik tanahair….. lebih perjuang ideologi ”islam liberal”……. ataupun mereka itu adalah proksi2 dajjal-freemason-zionis

   Reply to this comment
   • Iqra

    Oct 24. 2011

    Didalam penulisan saudara/saudari akan datang saya cadangkan keseragaman penggunaan label “proksi”, “agen-agen asing” kepada perkataan “puppet zionist” atau “pelacur politik” atau lain-lain jargon bersesuaian…

    Reply to this comment
    • KadukTechnoLogik

     Nov 27. 2011

     ya betul2…. kalau zaman kaduk kanak2 dulu tgok pilem omputeh…. selalu ada agen cia… agen amerika… rupanya pertubuhan lebih berpengaruh lagi adalah yahudi zionis-freemason-satanic-dajjal, kerajaan amerika dan presiden secara langsung dan tidak langsung juga terikat dengan permainan politik dan dasar2 yg telah ditentukan oleh mereka

     Reply to this comment
 9. C.T Kudin

  Oct 22. 2011

  Mereka ni semuanya sama feilnya. Mabuk dibuai pujian dan sanjungan palsu pihak barat sbg tokoh2 islam moderat dan progressif. Mereka kagum dan taksub thdp barat dan ada sikap rendah diri dgn apa saja dr timur dan islam fahaman timur. Sementara mahu kekal sbg islam mereka juga mahu falsafah dan nilai barat . Sehingga tergadai asas asas pokok islam dan ketimuran dlm keghairahan nak mengakomodasi pihak barat yg pura2 menyanjung mereka. Atau dlm bahasa mudah termakan bodek org putih yg ada agenda tersendiri. Masuk lubang biawaklah akhirnya macam diberi amaran oleh rasul dan Allah swt.

  Reply to this comment
 10. warisatuliman2011

  Oct 22. 2011

  A.w.w.handai taulan. Mungkin kita masih belum lupa teori kuda trojan dan teori domino yg pada hakikatnya bertujuan membentuk negara-negara Islam yg pro-Barat, aka pro Kristian-Yahudi. Org2 spt inilah yg berfungsi sbg penggerak2 misi melumpuhkan kekuatan pemimpin dan negara Islam, sama ada secara lembut atau kasar, terbuka atau tersembunyi. Mereka tlh lakukannya di Turki menerusi Kemal Attaturk, di Indonesia menerusi Nurcholis Madjid-Gus Dur dan kini cuba melakukan di M’sia menerusi Anwar. Mungkin ‘Arab spring’ yg melanda Dunia Arab dan Afrika ada kaitan dgn golongan anti-Islam ini. Anwar pula menjadi penggerak kpd ‘agen2 asing’ itu yg telah disemainya sejak menjadi Menteri Pendidikan dan kemudian sbg TPM. Bayangkanlah bagaimana dgn kehidupan yg biasa2 saja tiba2 Anwar sebelum ini tiba2 Anwar hidup mewah skrg? Dari mana sumber2 dana dan kemewahan itu datang sedangkan dia bukan tokoh perniagaan apatah lagi pakar ekonomi? Mengapa pula dia begitu berhajat menjadi PM/Pres M’sia walaupun ciri2 kepimpinan yg dapat kita lihat pada dirinya tidak seberapa. Dari segi akademik juga pencapaiannya tidak membanggakan. Kelebihannya ialah dari segi ketokohan ‘politik’, itupun dgn sokongan dan saluran dana drp penaja2 dan dalang2nya, yg jika diteliti lagi bersangkut-paut dgn gerakan2 anti-Islam murni. Amat mengecewakan kerana akhir2 ini ada kalangan ahli2 akademik yg menyokong pendirian Aziz Bari ini, dgn alasan mereka perlukan kebebasan berfikir dan bertindak. Soalnya, adakah mereka maksudkan kebebasan berfikir dan bertindak hingga menggugat kemantapan dan kedaulatan negara? Bagi golongan yg keliru dgn ketokohan manusia dua dunia spt Anwar dan penyokong2nya termasuk Aziz dll, bukalah mata hati dan nilai sendiri pelbagai bukti dan penjelasan yg disahkan oleh para pakar dlm dan luar negeri mengenai ‘idola’ kesayangan mereka yg hanya mulia pada kulit tetapi hina pada isinya. Hati2lah jika tidak mahu agama, bangsa dan negara menjadi mangsa kedurjanaan pengkhianat2 durjana ini. Masih belum terlambat utk menyelamatkan generasi muda kita dan generasi seterusnya daripada dijajahi kembali oleh musuh2 dari golongan kafirun-musyrikun-munafikun. Salam.

  Reply to this comment

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE