Anwar Ibrahim panel pemikir agensi Yahudi

Anwar salah seorang tali barut Presiden Bush : NED Board dari kiri Anwar Ibrahim (Panelis), Tom Donahue (Naib Pengerusi NED), Judy Shelton (Ahli lembaga Pengarah NED) , Senator US, Bill Brock (bekas Pengerusi NED ), Lorne Craner (Presiden IRI /Yahudi), Zainab Bangura, (Panelis) , Robert Miller (Bendahari NED), Jean Bethke Elshtain (Setiausaha NED /Yahudi),Ellie Larson (Pengarah Eksekutif Solidarity Center) , John Earl Haynes (Perpustakaan Kongres Amerika, Bahagian Manuskrip), Carl Gershman (Presiden NED/Yahudi) , Howard Wolpe (ahli lembaga Pengarah NED / Yahudi) ,Tom Daschle Ahli Lembaga Pengarah NDI/Yahudi) , Gregory Meeks (ahli Lembaga Pengarah NED) , Ken Wollack (Presiden NDI/Yahudi) , John Sullivan (Pengarah Eksekutif CIPE) dan Donald Payne (bekas Ahli Lembaga Pengarah NED)

AIDCNewsSebelum ini pernah didedahkan tentang peranan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan sebuah panel pemikir Yahudi yang dinamakan Institut Brookings terutamanya penglibatan dalam penganjuran tahunan Forum US-Dunia Islam di Timur Tengah. Klik di sini

Sekarang dijelaskan pula penglibatan Anwar dalam sebuah lagi badan pemikir Yahudi yang dinamakan National Endowment for Democracy atau ringkasnya NED.

Empat cabang utama NED

Secara umumnya, NED mempunyai empat cabang iaitu pertama; IRI (International Republican Institute), kedua NDI (National Democratic Institute for International Affairs), ketiga, CIPE (Chamber of Commerce’s Center for Private Enterprise) dan keempat ACILS (American Center for International Labor Solidarity).

Projek demokrasi Amerika Syarikat

Siapa di belakang NED ?

Hampir kesemua tokoh-tokoh yang terlibat dalam NED adalah berbangsa Yahudi dan berfahaman Zionis yang menetap di Amerika Syarikat.

Carl Gershman, merupakan tokoh Yahudi yang menjadi Presiden NED sejak dari tahun 1984 hingga sekarang. Rangkaian sahabat Gershman adalah tokoh-tokoh neoconservative (Bangsa Yahudi yang menetap di Amerika Syarikat beraliran zionisme) termasuklah Richard Perle, Frank Gaffney dan Elliott Abrams.

Semasa pemerintahan Presiden Bush, Gershman menyokong sepenuhnya Doktrin Bush untuk membawa demokrasi di Timur Tengah khususnya menerapkan idea reformasi liberal, kebebasan dan membendung kebangkitan Islam yang dianggap berlawanan dengan prinsip demokrasi. Klik di sini

Madeline Albright merupakan Pengerusi NDI. Beliau merupakan tokoh Yahudi yang pernah dilantik menjadi Setiausaha Negara Amerika Syarikat semasa pemerintahan Presiden Bill Clinton.

Selain NDI, beliau juga merupakan Pengarah kepada Ahli Lembaga Pengarah CFR (Council on Foreign Relations. Klik di sini

Kenneth Wollack merupakan tokoh Yahudi yang memegang jawatan sebagai Presiden
NDI. Beliau pernah menjadi Pengarah Perundangan untuk AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Klik di sini

Lorne Craner adalah tokoh Yahudi yang memegang jawatan sebagai Presiden IRI. Dari tahun 1992-93, Craner adalah Pengarah Hubungan Asian di Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat. Manakala pada tahun 2001-2004, beliau memegang jawatan Timbalan SetiausahaUntuk Demokrasi, Hak Asasi Manusia dan Buruh di Jabatan Setiausaha Negara Amerika Syarikat. Klik di sini

Penglibatan Anwar Ibrahim dan NED

Anwar mula terlibat aktif dalam NED sejak tahun 2005. Kali pertama dijemput sebagai pemidato utama NED di New York pada 1 Disember 2005. Program itu adalah anjuran NED dengan kerjasama FPA (The Foreign Policy Association).Klik di sini

Ucapan Anwar yang bertajuk “Masa Depan Demokrasi Islam” itu dipengerusikan oleh Carl Gershman, Pengerusi NED.

Dalam ucapan itu, Anwar menyeru dunia Islam agar menerima demokrasi dan kebebasan serta menyeru dunia Islam agar menjadi Amerika Syarikat sebagai rakan kongsi yang sejati.

Dalam sesi soal jawab, kebanyakan peserta yang terdiri daripada aktivis berbangsa Yahudi yang menetap di Amerika Syarikat itu bertanyakan tentang negara manakah yang menjadi model Demokrasi Islam. Anwar menjawab di Indonesia dan Turki. Klik di sini

Anwar turut ditanya apakah gesaannya menganjurkan demokrasi Islam bermakna membenarkan penukaran agama (murtad). Anwar menjawab ya, kerana prinsip asas demokrasi berasaskan prinsip Thomas Jefferson, bapa demokrasi Amerika Syarikat yang membenarkan kebebasan beragama. Beliau mendakwa dirinya adalah tokoh pembaharuan agama Klik di sini dan di sini dan di sini dan di sini dan di sini

Anwar juga ditanya khusus pendiriannya tentang Israel, apakah beliau pro-Israel atau pro Hamas ? Anwar menjawab beliau tidak pro Hamas, kerana pada pandangannya prinsip Hamas bercanggah dengan demokrasi kerana tidak mahu membuang senjata-senjata mereka serta menjadikan senjata-senjata sebagai benteng melindungi diri. Penggunaan senjata adalah salah satu ciri teroris, kata Anwar. Klik di sini

Pada tahun 2005 juga Anwar dipilih sebagai ‘Muslim Moderat’ anjuran CSID (Center for Islam & Democracy) sebuah badan pemikir Islam yang berpengkalan di Amerika Syarikat yang ditaja oleh NED. Turut hadir semasa Anwar menerima anugerah itu adalah Lorne Craner (IRI) dan Carl Gershman (NED).

AnwarMuslimModerate

Anwar Ibrahim menerima gelaran “Muslim Moderat of The Year Award 2005″ daripada CSID, di Amerika Syarikat. CSID disponsor oleh NED. Turut hadir menyaksikan anugerah Anwar adalah Andrew S. Natsios (USAID), Lorne Craner (IRI) dan Carl Gershman (NED)
AnwarCSID_carl

Anwar sedang memberi penerangan strategi demokrasi Islam di dunia Islam dalam program CSID sambil diperhatikan oleh Carl Gershman, Pengerusi NED

Pada tahun 2007, Anwar telah dilantik sebagai panel pemikir NED. Hanya Anwar dan Zainab Bangura (Agen CIA dari negara Sierra Leone) yang beragama Islam, manakala kesemua yang lain adalah berbangsa Yahudi.

Semasa diberi penghormatan di atas pelantikan panel pemikir IKD itu, Anwar berkata komitmennya adalah untuk mewujudkan demokrasi dan kebebasan di dunia Islam, Beliau mengucapkan ribuan terima kasih atas pelantikan itu dan bergembira kerana dapat berkhidmat dengan NED.

Apakah motif NED ?

Kata Allen Weinstein, penggubal udang-undang penubuhan NED (National Endowment for Democracy) “Apa yang telah dilakukan oleh NED hari ini adalah perkara sama yang pernah dilakukan oleh CIA, 25 tahun dahulu”, lapor Washington Post, 22 September 1991.

Menurut William Blum (January 2000), “Sebenarnya CIA banyak melaburkan wang kepada NED. NED ditubuhkan pada tahun 1983, di bawah Presiden Ronald Reagan setelah banyak operasi CIA terbongkar dan CIA menerima imej yang sangat buruk” Klik di sini

Presiden Ronald Reagan semasa berucap di Britain’s Westminster Palace, 1982, berkata tujuan penubuhan NED adalah untuk merangsang pembangunan demokrasi, termasuk kebebasan media, persatuan, parti-parti politik dan universiti yang kemudiannya dikenali sebagai “The Democracy Program”.

Peruntukan NED diluluskan oleh kerajaan Amerika Syarikat yang disalurkan melalui USAID (United States Agency for International Development)

NED mula dikenali di seluruh dunia sekarang ini, kerana penglibatan aktif dalam campur tangan terhadap sistem politik di sesebuah negara. NED akan menyokong individu, organisasi atau parti-parti politik yang dianggap proksi Amerika Syarikat.

Di Panama, NED menyokong dan menaja Nicolás Ardito Barletta Vallarino memenangi pemilihan Presiden dalam pilihanraya umum Panama pada tahun 1984. Sebenarnya kemenangan Nicolas Ardito Berletta sudah diduga, kerana beliau telah direkrut oleh CIA sejak dari awal lagi. Pada tahun 1970-an, CIA meletakkan tokoh ini menjadi pensyarah di Universiti Chicago, Amerika Syarikat dan pekerja di Bank Dunia.

Di Haiti, NED membelanjakan $36 juta untuk menaja Marc Bazin, bekas pegawai bank dalam pilihanraya 1990. Walaupun pada mulanya beliau tewas di tangan Jean-Bertrand melalui proses pilihanraya tetapi setahun lepas itu, beliau berjaya menjadi Perdana Menteri Haiti, setelah Jean-Bertrand digulingkan melalui rampasan tentera yang dibiayai oleh CIA, NED dan USAID. Klik di sini

6 Responses to “Anwar Ibrahim panel pemikir agensi Yahudi”

 1. warisatuliman2011

  Dec 03. 2011

  A.w.w. handai taulan. Sebenarnya teori domino itu lebih sesuai utk diri Anwar sendiri dan bukan utk M’sia. Setelah ramai pemimpin2 yg berkhianat kpd negara jatuh termasuk di TT/Asia Barat, Anwar juga akan jatuh. Soalnya, Anwar tidak sedar betapa hina perbuatanya bersekongkol dgn musuh2 agama, negara dan bangsa. Dia sangka dia wira, tetapi lupa bahawa tagline wira itu hanya diberikan oleh tuan2nya di Barat yg anti-Islam. Di mata insan2 beriman yg celik, kekejian perbuatan Anwar semakin hari semakin terserlah. Sisa2 yg tinggal pd diri Anwar yg diberikan oleh Allah Azawajalla ialah untuknya bertaubat dan kembali ke jalan yg benar sebelum terlambat, agar nasib buruk yg menimpa mendiang Marcos, Shah Iran dan ramai musuh rakyat yg cintakan perdamaian dan kemakmuran tidak menimpa dirinya. Tetapi, Anwar tidak peduli kerana menyangka sokongan dan dukungan penaja2nya cukup kuat utk menjadikan impian gilanya satu kenyataan. Dream on, Anwar. Salam.

  Reply to this comment
 2. Angela

  Apr 04. 2010

  Kepada Anwar pemimpin yang tolol lagi tuli…. Kamu, Anwar bin Ibrahim, yang dulunya sekolah MCKK, sepatutnya menghargai hasrat negara yang membantu kamu di dalam pendidikan, iaitu untuk membantu memajukan negara melalui tradisi Melayu yang ditanamkan ke dalam diri kamu. Tetapi kamu bukanlah orang yang excellent, kamu ke tingkatan 6 MCKK, jadi headboy, kemudian ke UM. Itu yang kamu lalui, tidak excellent dalam pengajian akademik. Di UM pun kamu tidak excellent, tetapi telah kemaruk dengan politik, bertindak kurang ajar di zaman Tunku, mengatur pelbagai tunjuk perasaan di atas arahan CIA. Cuma kamu tu ada sedikit kelebihan, iaitu pandai berhujjah – tetapi bukan sebab kamu excellent, tetapi sebab kamu KAKI KELENTONG. Kamu bukan excellent, ya, maaf, kamu bukan excellent, kamu adalah student mediocre sahaja. Kamu gunakan kelebihan yang satu ni, kononnya pandai berpidato untuk memukau audience, dan kamu gunakan kelebihan kamu ini untuk tujuan politik. Saya sudah perhatikan kamu sekian lama, kamu bukan excellent. Jadi kamu terpaksa SENTIASA bergantung kepada orang lain, kuasa2 luar, untuk backing kamu, dan mengangkat kamu. Kamu tidak sedar kamu telah diumpan, diperalatkan, dipergunakan, dilacurkan, dan kamu juga telah “ditanam” ke dalam UMNO oleh sponsor kamu untuk kamu mengambil alih kepimpinan negara – itu pun nasib la sponsor kamu tu pun kenal Mahathir. Sponsor kamu telah menjulang kamu, dan mereka perkenalkan kamu ke organizasi2 global elite yang berkuasa dan mempunyai jaringan seluruh dunia. Kamu sudah mula berjinak2 dengan mereka, dan akhirnya kamu TERLALU AMAT YAKIN YANG KAMU AKAN MENJADI PM MALAYSIA! Ya, kamu tidak yakin terhadap Allah – buktinya, ya, kamu sanggup menyokong penggunaan nama Allah oleh mereka2 yang syirik yang merupakan kumpulan2 yang backing kamu. Kamu boleh kelentong kat orang2 Malaysia (the average Malaysian) yang tidak tahu menahu akan perbuatan khianat kamu, dan penyokong2 fanatik kamu. Tetapi, dengan Kuasa Allah, tanpa disedari oleh ramai rakyat Malaysia, kamu TELAH DISINGKIRKAN – ini bukan kehendak rakyat Malaysia. Allah lebih MENGETAHUI dan MENYAYANGI kami2 yang lemah ini. Kamu fikir kamu boleh jadi PM selepas Mahathir, TETAPI KAMU TELAH GAGAL. Tetapi kamu tidak give up, kamu cuba lagi semasa PRU12, dan kamu khianat Pak Lah. Alhamdulillah, segala perancangan kamu, segala wang ringgit yang kamu curahkan, segala sokongan Jesuit, CIA, CFR, Soros, Mossad etc, tetapi usaha kamu masih tidak behasil. Pakatan politik kamu mungkin telah mengurangkan majoriti 2/3, tetapi kamu gagal bentuk kerajaan. Itu adalah KEGAGALAN kamu untuk kali KEDUA. Tapi kamu tidak give up juga, kamu cuba rampas kuasa melalui Projek 16 September. Dan usaha jahat kamu itu ternyata gagal – dan yang buka tembelang mengenai hal ini adalah bekas orang kuat kamu sendiri, iaitu YB Zahrain, MP Bayan Baru. Saya pun dulu di Bayan Baru juga (masa kamu masuk UMNO tu dulu kamu baru bagi ceramah kat Masjid USM… bukan saya tak tahu, dan ramai yang datang tu adalah orang2 PAS! Dan kamu tinggalkan mereka macam anak ayam kehilangan ibu), situ memang kubu UMNO. Ya, kamu memang hebat melakukan kerja2 kotor ni untuk menjadi PM. SUDAH TIGA KALI KAMU GAGAL hai Anwar. Itu sudah cukup isyarat bagi kamu untuk bersara daripada niat jahat kamu. AKAN TETAPI, DISEBABKAN KAMU TIDAK JUGA MAHU BERTAUBAT (Karpal Singh pun cakap benda yang sama) dan kamu masih mahu teruskan juga, sedangkan Saiful sudah bersumpah laknat, dan kamu masih dengan agenda LGBTI, dengan agenda songsang Al Gore, dengan agenda Jesuits, agenda Mossad, agenda CIA dan CFR, maka, pada hemat saya, nanti akan tiba masanya kamu akan lihat sendiri betapa balasan yang akan menimpa kamu. Kami yang lemah2 ini hanya mampu berjuang melalui idea2 kami untuk dikongsikan dengan mereka2 yang cintakan tanah air, dan kami hanya mampu berdoa. Kami tidak ada sokongan global elite yang amat berkuasa dan amat kaya raya, kami hanya ada ALLAH yang kami tidak sekutukan dengan sesuatu yang lain. Jadi ingatlah, Allah is there all the time. Dan hidup ini hanya sementara, hanya dugaan, AKHIRAT JUGA YANG KEKAL SELAMA2NYA.

  Reply to this comment

Trackbacks/Pingbacks

 1. Video Wajib Lihat!! Mengapa Demontrasi Revolusi Berlaku dan kaitan dengan Malaysia « http://rmf7.wordpress.com - December 3, 2011

  […] Malaysia adalah salah seorang panel pemikir NED yang dilantik sejak dari tahun 2007 [klik di sini] dan NED khususnya IRI telah terlibat secara langsung membantu karier politik Anwar di Malaysia […]

 2. Anwar Ibrahim Di The New America Foundation, Washington | AIDC - February 9, 2011

  […] RAND Corporation, NED, Institut Brookings & Saban Center, Doha dan CSID. Klik di sini, sini, sini, sini, dan […]

 3. Kenapa Dr Bakri Musa samakan Anwar Ibrahim = Anwar Sadat ? | AIDC - February 7, 2011

  […] 8. Anwar juga turut bersekongkol sebagai penceramah dan panel pemikir NED yang dipengerusikan oleh Carl Gershman. NED merupakan versi baru CIA yang menakluk dunia melalui projek “Demokrasi’ dan ‘Kebebasan’. Klik di sini […]

 4. Kenapa Anwar Ramal Teori Domino Tunisia Sampai Ke Malaysia ? | AIDC - February 4, 2011

  […] Anwar Ibrahim dalam program US-Muslim Word Forum 2010 di Doha, Qatar bersama dengan penganjur program itu seorang Yahudi, bernama Martin Indyk, Naib Pengerusi Foreign Policy, Brookings Institution. Martin Indyk merupakan bekas duta Amerika ke Israel dan seorang aktivis AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), sebuah badan lobi Israel yang amat berpengaruh di Amerika Syarikat Anwar salah seorang tali barut Presiden Bush : NED Board dari kiri Anwar Ibrahim (Panelis), Tom Donahue (Naib Pengerusi NED), Judy Shelton (Ahli lembaga Pengarah NED) , Senator US, Bill Brock (bekas Pengerusi NED ), Lorne Craner (Presiden IRI /Yahudi), Zainab Bangura, (Panelis) , Robert Miller (Bendahari NED), Jean Bethke Elshtain (Setiausaha NED /Yahudi),Ellie Larson (Pengarah Eksekutif Solidarity Center) , John Earl Haynes (Perpustakaan Kongres Amerika, Bahagian Manuskrip), Carl Gershman (Presiden NED/Yahudi) , Howard Wolpe (ahli lembaga Pengarah NED / Yahudi) ,Tom Daschle Ahli Lembaga Pengarah NDI/Yahudi) , Gregory Meeks (ahli Lembaga Pengarah NED) , Ken Wollack (Presiden NDI/Yahudi) , John Sullivan (Pengarah Eksekutif CIPE) dan Donald Payne (bekas Ahli Lembaga Pengarah NED)Bukankah penerimaan Anwar sebagai penceramah di Forum AS-Dunia Islam, Doha dan dilantik sebagai penasihat Institut Brookings, salah satu badan pemikir polisi luar Amerika Syarikat, bukti jelas Anwar adalah tali barut Presiden Bush ? Klik di sini, di sini, di sini di sini di sini […]

Leave a Reply

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE